A macskák önző, területközpontú lények...

2015. április 14. 21:13 - Macska_fogó

... gondoltam ezt 13 évvel ezelőtt. Kutyás voltam, a macskákról csak rossz véleményem volt. Aztán lett több macskám, Safranek és Szofi, és ők teljesen megváltoztatták a gondolkodásom erről.

wp_000965.jpg

Safranek és Szofi ma 13 évesek. Azért tudom ilyen pontosan, mert akkor vidéken laktam, és az anyjuk odahozta nekünk a kölyköket. Szokás szerint akkor vízbe akarták őket fojtani - de mi nem engedtük, örökbe akartuk őket adni. Akkor még az ivartalanítás fontosságáról semmit sem tudtam. Aztán túlságosan megszerettem őket, és maradtak. És azóta sok minden tanultam tőlük. Ha ők nincsenek, akkor ma nem mentek macskákat, és nem segítek antiszociális cicáknak beilleszkedni. És nem tudunk meg ennyi mindent magamról sem.

Ezért pontosan tudom, mire gondol az, aki azt mondja, hogy a macskák kajaközpontúak, territoriális állatok, akik nem képesek szeretetre és kötődésre. Ahogy lenni szokott, van benne igazság, de csak a fele igaz nagyjából. Természetesen az étel fontos szerepet játszik az életükben - ahogy mi, emberek is szeretünk jókat enni -, és ők is biztonságban érzik magukat a megszokott területükön. De abban biztos vagyok, hogy kötődnek és szeretnek. A 13 év alatt 5-7 alkalommal költöztem a macskákkal, mindig ott érezték magukat jól, ahol én voltam. 

Safranek a "macskaszelidítésben" is sokat segített. Ő ugyanis mindenkit szeret, mindenkivel barátságos, legyen az állat vagy ember. Ezért mindig őt engedem először össze az új lakóval. Tehát sokat segít nekem :)

Nem lehet leírni ezt a 13 évet, hiába próbálom. Nézzetek inkább képeket ebből az időszakból :)

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr767368716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.14. 21:21:50

Az első képen az a két sötét gengszter... :)

A Tyne folyó déli partja 2015.04.26. 20:07:24

azért nem szokták őket szeretni, mert hülyeségeket gondolnak róluk...
a kutyák hűségesek? sétáltunk barátaim kutyájával, ők bementek a boltba, én kint maradtam a kutyával, kb. mindenkivel hazament volna...s mindenkit imád, bárkit elfogad.

a cicám meg kaját se fogad el mástól, s rettentően fél mindenkitől.

Erzsébet Czebe Tóth 2015.06.24. 14:22:05

Az a gond, hogy olyanok is osztják az észt a macskákról, akiknek soha egy árva cicájuk sem volt...
Minden "macs" külön egyéniség..ami nem is a neveléstől függ, hanem ŐK így születtek...:-)))))
Van amelyik kedves, ragaszkodó van tartózkodó..(általában a fajta tiszta cicák) ...."beképzelt"...még a neve is ez volt egy gyönyörű teknőc tarka perzsának...még a fejét is elhúzta, ha idegen meg akarta simogatni:-))))

Ismerek agresszív és bosszúálló jószágokat is.

Volt egy gyönyörű cirmos kandúrunk, smaragd zöld szemmel..."én vagyok az úr a házban" stílussal..
.Fel sem tudnám sorolni hányféle hangja volt

Anyámmal "beszélgetett."..... mindig olyan hangsúllyal válaszolt, ahogyan anyám szólt hozzá.......tudott kötekedni, panaszkodni, hízelegni......az utcán, lépcsőházban ráköszönt a családtagokra......barátokra.
Egyszer leküldtem..(.láttam, hogy nyitva van a lépcsőház ajtó) ..egy kedves barátom jött fel a lépcsőn Frigyes rányávogott....olyan hangon, hogy arra csak egy válasz lehetett a barátom részéről .."a Te anyád"...ma sem tudunk nevetés nélkül visszagondolni a mulatságos esetre:-))))
.Elbűvölőbb macskával azóta sem találkoztam........

Szóval a kutyákat és macskákat más más tulajdonságokért szeretjük.
aki meg nem szereti valamelyiket, az nem is ismeri és ne okoskodjon:-))))))
süti beállítások módosítása