Tényleg beteg lehet a cicánk attól, ha sokat vagyunk otthon?

2022. június 05. 17:16 - Macska_fogó

Röviden: nem. Hosszabban kifejtve, hogy igen, de nem abba, és az nem betegség. Ha sikerült eléggé összezavarnom téged, akkor most gyorsan és röviden kifejtem, mire gondolok.

cica_maszokan.jpg

A múltkor arról írtam, miből láthatod, ha hiányoztál a cicádnak egy hosszabb/rövidebb távollét után, most pedig pont az ellenkezőjéről van szó. Nemrég futott végig a magyar sajtóban egy angliai bulvárcikk (eredeti cikk itt), és volt olyan magyar híroldal is, ahol sikerült eléggé "clickbait" címet adni a hírhez. Azt látva az ember azt gondolja, hogy a macska azért lett beteg, mert a gazdája sokat volt otthon vele. Pedig nem ez az ok, ha figyelmesen olvassuk, ez még a cikkben is le van írva.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Ha pedig kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, azt is így tudott megtenni. Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Mi a történet?

Helen, a fiatal, mindössze 9 hónapos cica furcsán kezdett viselkedni: elvesztette a szobatisztaságát, elkezdett panaszosan nyávogni és kaparni a bejárati ajtót, ezért a gazdája, Harry (nagyon helyesen!) elvitte orvoshoz, mert azt gondolta, biztosan beteg. A vizsgálatok azonban nem mutattak ki betegséget, az orvos kérdésére pedig Harry elmondta, hogy nemrég volt egy műtétje, ezért sokkal többet van otthon, otthonról is dolgozik, és megváltozott a napirendje is. 

Tehát mégis azért lett beteg a cica, mert sokat volt otthon a gazdi?

Nem. Egyrészt, nem lett beteg, hiszen a vizsgálatok szerint makkegészséges. Három dolog okozta a problémákat: 

  1. Megváltozott a napi rutin
  2. A gazdi elvette a macska helyeit
  3. A cicának nem volt elég saját kuckója

pexels-jo_o-jesus-4929241.jpg

Ahogy sokszor mondtam már, a macskák a szokások rabjai. Az ad nekik biztonságot, ha minden egy megadott rend szerint történik. Ha ez valamiért felborul, akkor sokszor fordul elő nyugtalan viselkedés, rombolás, vagy almon kívül pisilés, ahogy most is ez történt.

A pandémia elején már megírtam, milyen gondokat okozhat az, ha hirtelen túl sokat vagyunk otthon, mert emiatt nem csak a rutin változik meg, hanem előfordulhat, hogy például azon a széken ülve dolgozunk, amin addig napközben a cicánk aludt. Ő pedig vagy talál magának másik helyet, vagy rajtunk alszik, vagy pedig stresszes lesz emiatt. 

Mi volt akkor a megoldás Helen és Harry problémájára?

Ez is le van egyébként a cikkben - bár eléggé tömören -, és a home office cikkemben már én is leírtam, de röviden itt is felsorolom, mert fontos:

  • Kapjon a cica saját kuckókat, ahová elvonulhat, főleg, ha te elvetted tőle a korábbit
  • Legyenek egyéb macskabútorok még a lakásban (kaparófák, mászókák)
  • Adj teret  a macskának, "ne mássz rá"
  • Tarts (akár egy másik) napi rutint

Az 50 fontról még egy kicsit

A cikk végén az is szerepel, hogy atyaég, 50 fontba (kb. 25 ezer forintba) került a gazdinak az állatorvos, pedig nem is volt ugye beteg.

Tegye fel a kezét az a cicagazdi, akivel még sosem fordult elő, hogy látszólag feleslegesen fizetett ki ennél akár jóval több pénzt is az állatorvosnak.

Biztos vagyok benne, hogy sokan jártunk már így, csak rólunk nem készült újságcikk. Harry pedig nem is feleslegesen fizetett, hiszen végül is megtudta, mi baja a cicájának, és azt is, mi rá a megoldás. 

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr917848913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása