Itt a tavaty! Hol a cicám? - 2. rész - UPDATE!

2017. április 03. 20:18 - Macska_fogó

Mit tegyél, ha elveszett a cicád?

Nyitva hagytad az ablakot, és kiszökött a cicád? Szobacica volt egész életében, és most nem tudod, hol van? Velem ez eddig kétszer történt meg, senkinek sem kívánom. Elmondom, én mit tettem, és tennék legközelebb! Bár remélem nem lesz legközelebb. 

pexels-photo-215275.jpeg

Az első rész, a megelőzésről szólt, itt olvashatod el.

Biztos vagy benne?

Először is nézz körül a lakásban, mert nem biztos, hogy eltűnt a cicád. Velem már fordult elő, hogy kerestem a cicát, pedig csak durmolt a szekrényben. Tehát hol érdemes körülnézned? A ruhásszekrényben, ágy alatt, ágyon a párnák között, de a konyhaszekrényben vagy kamrában is. Illetve a szekrények tetejét se hagyd ki!

Majd visszajön, minek keressem?

Azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy visszatalál, ráadásul sok veszélynek is ki van téve. Számára az utca ismeretlen hely. Sosem volt kint, nem tudja, hol van egy biztonságos hely, hol tud enni, vagy hol talál vizet. Ráadásul tuti hogy az a terület egy kóbor macska territóriuma, akivel akár össze is verekedhetnek. Vagy egy kutya elkaphatja, de valaki meg is találhatja és hazaviheti. De egy szobacica lehet hogy vadászni sem tud, mert sosem volt rászorulva. Ja, és persze kimehet az útra, mert nem tudja mi az, és ott elütheti egy autó. Ha fizikai sérülést ezek nem is okoznak neki, bőven elég stresszt igen. Szóval ezért kell keresned és minél előbb megtalálnod.

Hol volt a rés a pajzson?

Ha mégsem találod, akkor lokalizáld a szökés helyét. Amennyiben több cicád nincs, akkor ne szüntesd meg. Tehát ha az ablakon osont ki, akkor ne csukd be, mert lehet, hogy ott akar visszatérni. Amennyiben persze több cicával élsz együtt, akkor a legjobb, ha őket addig bezárod egy másik szobába, és csak utána nyitod ki újra az ablakot. Elég egy cica miatt aggódni.

2015-08-08_10_50_48-1.jpg

A közelben keresd

A macskák ugye territoriális lények (láttad már az április elsejei videót?:). Ez azt is jelenti, hogy idegen területen nem érzik magukat biztonságban. Tehát ha eddig a lakásban élt a cicád, és kiszökött az utcára, akkor nem kezd el rohanni és a szomszéd városban áll csak meg, hanem a közvetlen közelben marad. Ez jelentheti akár azt, hogy az ablak alatt marad. Vagy a legközelebbi bokorba bújik. Vagy a legközelebbi fára mászik fel. De mindenképpen valahol a közelben marad. Persze ha egy másik macska, vagy egy kutya megkergeti, akkor elrohanhat, és ha napok telnek el, mire elkezded keresni, akkor más a helyzet, de tételezzük fel, hogy pár órán belül észreveszed a szökést, és nem üldözi el senki. Szóval nézz szét alaposan a közvetlen közelben, minden bokor alatt és fa tetején, vagy bárhol, ahová bebújhatott!

Fontos, hogy a macskák hajnalban és sötétedéskor a legaktívabbak, érdemes erre az időpontra időzítened a keresést. A kora reggel azért is jó, mert akkor még csend van és nyugalom, nagyobb eséllyel merészkedik elő. Este én nem keresném, egyrészt mert úgysem veszed észre a sötétben, másrészt csak elijesztheted.

Etetésidő

Valószínűleg te is nagyjából ugyanakkor adsz neki enni, és ő mindig nagyon várja már, hogy megkapja az adagját. Ezért mindenképpen keresd és figyelj ebben, vagy ezekben az időpontokban! Lehet hogy a nagy izgalom, és mert még nem elég éhes, a következő etetésidőt felülírja, de 2-3 étkezés kihagyása már elég motiváció számára, hogy hazamenjen!

Kajacsali

wp_001520.jpg

Ha nem találod, tegyél ki valami incsiklandozó, szaftos kaját egy olyan helyre, ahol felbukkanhat. Az ablak alatt, vagy ha láttad már valahol a közelben, akkor arra. A kedvenc nedves kajája erre tökéletes, mert illatos és csábító. Persze ha nem találja meg előbb valaki más. 

Padlás vagy pince?

Jó dolog, ha ismered a cicád. Hova bújik, ha megijed? Az ágy alá, vagy a szekrény tetejére? Előbbi esetében ugyanis a ház, vagy a közeli házak pincéjében érdemes körbenézned, utóbbinál a padlás jöhet szóba, ahol meg tudja magát húzni. Egy törött ablak, vagy résnyire nyitva hagyott ajtó tökéletes arra, hogy besurranjon.

Jó szomszédság

Érdemes a szomszédokkal is felvenned a kapcsolatot. Megkérdezni, nem látták-e a cicát, megmutatni nekik a fotóját, esetleg szórólapot is adni nekik fotóval és telefonszámmal. Több szem többet lát.

Plakátolj!

humanities-kitty-play-child-163702_1.jpeg

Közben tehetsz ki plakátokat is. Ennek persze lakott területen van értelme, tehát városban, de figyelj arra, hogy például Budapesten, ha oszlopokra rakod ki, akkor a közterület-felügyelet leveheti ezeket. Ezért érdemes inkább fákra tenni, ott tovább maradnak fent. Ha ezt a mai online világban feleslegesnek tartod, akkor gondolj arra, hogy sok elveszett kutyát még mindig szórólapok és plakátok alapján találnak meg! A cicák persze nehezebben észrevehetőek, de több esély van rá így is.

Hirdess online!

És persze akkor ezt sem hagyhatod ki. A Facebookra mindenképpen posztold ki, tedd nyilvánossá, és a következőket mindenképpen írd bele (ugyanezek mehetnek az offline szórólapra is):

  • kép a cicáról
  • eltűnés helye és ideje
  • neme, kora, színe
  • különős ismertetőleje, betegsége (ha van)
  • a te telefonszámod (ez nagyon fontos, de sokan lehagyják)

Tedd be menhelyek oldalára, cicás és elveszett állatos csoportokba is, az Elveszett-talált állatok csoportba mindenképpen.

És amit szintén sokan elfelejtenek: frissíteni a posztot, ha megvan a cica! Ezért van, hogy még évekkel később is keringenek eltűnt cicás/kutyás posztok. Pedig csak annyit kell beleírni, hogy "Megvan!". És ne töröld kérlek a posztot, és ne új posztot hozz létre az örömhírrel, mert akkor követhetetlen lesz a cica sorsa.

Persze nem csak a Facebook van, ide is tedd fel ez elvesztést:

Chip, dokik és menhelyek

pexels-photo_1.jpg

 Ha voltál olyan előrelátó, és chipezted a cicád, akkor most menj el mindenképpen az állatorvosodhoz az oltási könyvvel, és írasd be a regisztrációba, hogy elveszett! De akkor is érdemes felkeresnek az orvost, ha nincs chip, mert hátha bevitte valaki oda a cicát, miután megtalálta! Kérd meg, hogy kitehess plakátot, és a környék összes állatorvosánál érdemes ezt megtenned! A környék menhelyeit és gyepmesteri telepeit is érdemes felkeresned, személyesen a legjobb, de legalább emailben küldd el nekik a plakátot! Hiszen ha hozzájuk kerül a cicád, így tudni fogják, hogy a tied!

Remélem ezt a cikket sosem kell felhasználnod, de ha mégis, akkor azt kívánom, hogy minél előbb legyen meg a cicád éppen és egészségesen!

UPDATE

A hozzászólásaitok alapján még két fontos dolog eszembe jutott, mindkettőre ugyanazt tanácsolom.

Ha felkapták

Az is lehet, hogy valaki elvitte magával a cicád. Vagy mert segíteni akart rajta, nem akart ott hagyni, vagy mert megtetszett neki, és gyakorlatilag ellopta. Bármelyik is történt, az illető lakhat másik városban is, akár az ország másik végében is.  

Ha régóta elveszett

Írta egyikőtök, hogy a cicája több hete elveszett. Ilyenkor persze minden gazdi a legrosszabbra gondol, de nem biztos, hogy ez történt. Több esetről lehet tudni, ahol évek múlva került elő az elveszett cica, akár 7 év után is! Tehát nem szabad feladni!

Terjeszd ki a keresést!

Ez lehet tehát a megoldás, ha nem találod meg a cicát a közvetlen környezetben, terjeszd ki a keresést. Ne csak a kerületi állatorvosokhoz menj el, hanem az egész városban, minden állatorvosnak küldj legalább egy emailt, vagy vigyél plakátot. Ne csak a városban található menhelyeket keresd fel, hanem a környező városok menhelyeit is. Ha így sem jársz sikerrel, menj tovább!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr3612394473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.04.04. 12:40:14

"Mit tegyél, ha elveszett a macskád?"
Kénytelen leszel te magad letojni meg levizelni a szomszéd autójának tetejét....

panamcat 2017.04.04. 12:53:46

Nekem kétszer is veszett el macskám, 2. emelti lakásból, egyszer az ablakon át távozott, a másik alkalommal az ajtón surrant ki.
Mindkét esetből tanultam, sokkal figyelmesebb vagyok azóta (ablakon szúnyogháló, estére zárom, max bukón hagyom).
A második eset végül is happy end lett, de csak azért, mert a gondnok látta (nem tudta, hogy az enyém), és a macska annyira meg volt ijedve, hogy egy közeli autó motorterébe kúszott fel, de onnan már kijönni nem tudott... Szerencsére az autó tulaját ismerte egy másik szomszéd, aki megadta a számát, felhívtuk, a pasi Pécsről jött haza, hogy kinyissa a kocsit.. kb horror sztori, de tanultam belőle! Ja, a macskám is, azóta nem megy nagyon az ajtó közelébe :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.04. 13:10:32

@röf: Mivel a macska is meghaladja a te értelmi képességeid.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 13:47:53

@panamcat:

Szegény cica, mit élhetett át a motortérben órákon át...

Nekünk egyszer veszett el cicánk, egy akkor 4 éves kandúr, aki aznap járt életében először a házon kívül. Először a ház közelében kerestük, aztán fokozatosan egyre távolabb. A végén már a falut övező dombokon is. Plakátokat tettünk ki a postán, az ABC-ben, a gyógyszertárban, a kisebb üzletekben, buszmegállóban, nem kis jutalmat ígérve a megtalálónak. Semmi eredmény.

Négy napig jártuk a falut és kerestük, a nevén szólongatva, mivel jól hallgatott a nevére. Négy és fél nap elteltével, késő éjszaka hallottam meg a keserves nyávogását, kinn volt szegényke az udvaron. Fogalmam sincs, hány háznál próbálkozhatott már, mert semmi helyismerete nem volt, életében először volt a szabadban.

Fél kilót fogyott, kisebb sérülés volt az arcán, semmi komolyabb. Persze haladéktalanul leteszteltettük, szerencsére semmi betegséget nem szedett össze. Azóta is velünk él, de az ajtónak a közelébe sem engedjük.

röf 2017.04.04. 13:54:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:
Troll úr a humoros oldaláról mutatkozik be.

YenZen 2017.04.04. 15:00:36

Nekünk nyaralás alatt az apartmanból szökött ki a 2 évig csak lakásban élő cicánk. Egész délután és este kerestük a környező utcákban, de besötétedett. Sötétedés után kinn maradtunk kesergések közepette, mire bátortalan, halk nyávogásra lettünk figyelmesek. Kiderült, hogy végig a bejárat melletti fenyőfa ágai alatt kuporgott, szinte beleásta magát a homokba, annyira félt. Tehát a cikkírónak igaza van, előbb a közvetlen környezetet kell feltúrni :)

Macska_fogó 2017.04.04. 15:27:27

@panamcat: Hú, pedig az autó motorjában meg is halhatott volna szegény, ha nem látja meg senki, mikor bemászik, a tulaj meg beindítja a kocsit... Ez télen szokott előfordulni, jellemzően kóbor macskákkal, amikor fáznak, és az éppen leállított motor még meleg, ők meg bebújnak melegedni, és elalszanak :(
Szerencsés cicád van!

Macska_fogó 2017.04.04. 16:01:39

@cardiobascuralis 3: Ne személyeskedj kérlek, mert a következőnél tiltani foglak. Tartsd tiszteletben más véleményét, szerencsére nem mindenki úgy gondolkodik, mint te. Köszönöm!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 16:08:58

@cardiobascuralis 3:

Miért van az, hogy mindig megjelenik egy troll, aki kioktatja az embert, hogy meghalni csak ember tud? A kedvesebbik típus rendszerint azt is hozzáteszi, hogy a macska megdöglik.

cardiobascuralis 3 2017.04.04. 17:31:11

@Macska_fogó:
Ez nem vélemény, ez a magyar nyelv.

Macska_fogó 2017.04.04. 17:42:58

@cardiobascuralis 3: Done.
A többieknek: Kérem a személyeskedést bármilyen formába mellőzni a hozzászólásokban, akkor is, ha nem értesz vele egyet. Kulturáltan fogalmazd meg a véleményed, ellenkező esetben törlés, később kitiltás lesz az eredménye. Köszönöm és szép napot!

Luca cica 2017.04.04. 20:30:13

@cardiobascuralis 5: Kedves kommentelő. Gondolkodtam, hogy reagálja-e erre a rendkívül sértő bejegyzésedre. Végtére is, ha nem tetszik egy blog, akkor egyszerűen nem kell követni és kész. Leíratkozol, és nem fognak olyan dolgok zargatni, amik megértéséhez valószínűleg az értelmi és érzelmi intelligenciád nem elég magas. Sajnos Az a baj az ilyen emberekkel, hogy a viszonylag visszafogott, kulturált emberekből is előhozzátok a "mindjárt-lerúgom-a-fejét" érzést, és hajlamosak lesznek hirtelen felindulásból lealacsonyodni a szintetekhez. Egyébként ez néha célravezető, hiszen egy választékosan megfogalmazott hozzászólásból vajmi keveset értetek meg.
Én csak, mint a blog egyik követője kérlek, takarodj a közösségből a sokadik felhasználóddal is, és utálkozz a saját kis szomorú világodban a magadhoz hasonló emberek társaságában. Ez egy jó közösség, és azért vagyunk itt, hogy mások tapasztalataiból tanuljunk, és segítsük egymást. Itt nincs szükség rád.

Macska_fogó 2017.04.04. 20:36:56

@Luca cica: Nem kell vele foglalkozni. Először én is leálltam a fajtájával, hátha megérti, de felesleges időpocsékolás. Sőt, olaj a tűzre. Az ilyennek figyelem kell, és ha megkapja, nem tágít. Ne foglalkozz vele, én kimoderálom a hozzászólásait és örökre kitiltom. Ha újra beregel, akkor azt is. Egyszer megunja :)
Tőled és a többiektől viszont elnézést kérek, de mindig ez van, ha kikerül egy cikkem index nyítóra, jönnek a trollok... Neked és a többi olvasómnak pedig köszönöm, hogy követsz, követtek, miattatok írom ezt a blogot, a trollok ebben nem tudnak meggátolni ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 21:11:17

Hadd tegyem hozzá az eddigiekhez azt, hogy az én cicámnak (cicáimnak, mert sok van) nem pofája van, hanem arca (esetleg pofikája) és nem mellső és hátsó lába, hanem keze és lába.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.04.04. 21:13:33

Persze ha valsmelyik vmi rosszat csinál, rögtön átváltozik büdös disznóvá.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.04. 22:42:41

@Macska_fogó: De ne csak őt töröld, hanem minden reakciót rá. Így nyom nélkül eltűnik és neki ez fáj a legjobban. Az enyimet is nyugodtan töröld!
süti beállítások módosítása