Igaz vagy sem: egy macskát leginkább egy másik macskával lehet felbosszantani?

2022. szeptember 18. 22:33 - Macska_fogó

Korábban megkérdeztem ezt a Facebook-oldalon, mert kíváncsi voltam a ti véleményetekre is, és mert mostanában többször találkozom azzal a problémával, hogy befogadtok egy második cicát, ami az elvárt öröm helyett bonyodalmakat okot. Ezért most az én véleményem mondom el erről a problémáról, és megoldásokat is adok.

pexels-dmitry-egorov-10160062_1.jpg

Tehát, igaz vagy sem: egy macskát leginkább egy másik macskával lehet felbosszantani? A válaszom az, hogy általánosságban igaz. De miért?

Az elején leszögezem, hogy ezzel nem akarok senkit sem eltántorítani attól, hogy több cicája legyen. Ha rajtam múlna, mindenkinek több macskája lenne. Arra próbálom felhívni a figyelmet ezzel a cikkel, hogy nagy felelősség nemcsak egy, hanem több cica tartása is, és nem szabad meggondolatlanul beleugrani, és nem szabad néhány nap után azt várni, hogy az eddig egymásnak ismeretlen cicák jóbarátok lesznek. És még inkább nem szabad pár nap után visszavinni a menhelyre, hogy "ez nem működött", "nem fogadta el a cicám", és hasonló kifogásokat szajkózva. Mert a hiba ilyenkor sajnos nem a cicákban van, csak mi vagyunk türelmetlenek. Ha pedig mégis így történt, vagy minden elővigyázatosság ellenére sem sikerül az összeszoktatás, akkor a legjobb, ha segítséget kértek, ami viszont a legjobb dolog, amit ilyen helyzetben egy felelős gazdi tehet.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Ha pedig kérdeznél tőlem a cicád viselkedése miatt, azt is így tudott megtenni. Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

De miért van ez így?

Mert a macskák territoriálisak, és védik a területüket. Ha pedig egy másik macska behatol a területükre, az ellen védekeznek valamilyen formában: megtámadják a másik macskát, vagy a vizeletük stratégiai pontokon hagyásával jelzik, hogy ez a hely bizony az övék. (Értsd: az ágyadba pisilnek.)

Mert egy kutyát vagy egy gyereket, vagy másik embert is könnyebben el tud fogadni egy cica, mint egy másik macskát. Ezek ugyanis nem az ő "uralmát" veszélyeztetik, nem oda fekszenek, ahová ő, nem azt eszik, és nem az ő "szerepét" akarják elvenni.

pexels-michael-morse-4558920.jpg

Mert ha korábban egyedüli macska volt, és megszokta, hogy "övé a ház", akkor erről nehezen mond le. Akkor is, ha minden továbbra is övé, de hogy osztoznia kell valakivel mindenen, az számára elfogadhatatlan. Egyszerűen azért, mert ez számára szokatlan, nem tudja, hogy ez milyen, és mert változás a korábbiakhoz képest, azt pedig a macskák nem szeretik.

Mikor ne fogadj be még egy macskát?

Bizony nem mindenkinek, nem minden helyzetben jó döntés még egy cica befogadása. Mikor nem?

Ha azért akarsz még egy cicát, hogy lefoglalja a másikat, hogy majd együtt játsszanak, mert például a mostani cicád minden éjjel 3-kor felébresztett. Ha egy cicával sem tudtál foglalkozni, akkor hogyan tudnál kettővel?

Ha egy viselkedési problémát akarsz megoldani vele a meglévő cicádnál. Kicsit félős, magának való, majd a másik cica biztos felvidítja! De biztos hogy nem, sőt, inkább csak jobban felerősíti a gondokat. Ilyen esetben inkább kérj segítséget tőlem.

Hogyan fogadj akkor be még egy cicát?

Ismerd meg a cicád! Milyen a személyisége? Hogy fogadja az idegeneket? Ha ő az első, aki minden vendéget fogad, és mindenkinek hízeleg, akkor nagy eséllyel a másik cicát se fogja elzavarni. De ha egy idegen jövetelekor inkább elbújik, és elő sem jön, ameddig elmegy, akkor ez nem arra utal, hogy nagyon barátkozós.

pexels-skitterphoto-1331821_1_1.jpg

Tudnod kell, mennyi kapcsolata volt eddig más macskákkal, azokkal hogyan viselkedett. Ha születése óta egyke volt, akkor nagy eséllyel nem fog örülni elsőre egy újabb pajtinak.

Mit csinálj a második cica befogadásakor?

Zárd külön őket! A legrosszabb, amit tehetsz, hogy az új cicát leteszed a nappali közepére, hogy "mostantól itt laksz!", és várod, hogy a régi cicád ennek örüljön.

Inkább fokozatosan mutasd be őket egymásnak, először etetés előtt lássák egymást, egyenek egymáshoz minél közelebb, és úgy érjen véget minden ilyen találkozás, hogy mindkettőnek jó élmény legyen!

Fokozatosan ismertesd meg vele az új otthonát! Ha kell, akkor helyiségenként, hagyva, hogy megszokja az új helyeket.

pexels-arina-krasnikova-7725998.jpg

Adj mindenkinek saját kuckót! Legyen mindegyik macskának lehetősége elvonulni, ahol nyugodtam alhat, tisztálkodhat, nézelődhet.

Old fel a konfliktusos találkozási pontokat! A szűk folyósok végei, ahol ha a két macska találkozik, és rendszeres a konfliktus, megoldás után kiált. Csinálj az ilyen helyekre alternatív útvonalakat, hogy mindkét macska tudja folytatni az útját anélkül, hogy valamelyiknek vissza kéne fordulnia! Egy polccal, macskabútorral vagy egy székkel is megoldhatod a problémát!

Adj időt mindkét macskának, hogy megszokja az új helyzetet! Ne 3-4 napot, hanem akár heteket, vagy 1-2 hónapot is! Gondolj abba bele, hogy ez az idő milyen kevés az addigi életükhöz képest, és most a korábbi tapasztalataikat kell felülírnod, vagy éppen korábbi tapasztalat nélkül újakat kialakítanod! Legyél türelmes!

Figyeld a reakcióikat! Ha azt látod, hogy valami túl sok az egyik cicának, akkor hagyd abba, és próbáljátok meg legközelebb. Fontos, hogy mindig a macskák döntik el, meddig mehet el egy találkozó.

Gondolkozz felelősen!

Mielőtt befogadsz egy másik cicát, gondold át, hogy van erre időd vagy energiád? Tudsz két cicáról is gondoskodni, nem csak anyagilag, hanem törődést és figyelmet is tudsz adni mindkettőnek? Ha igen, akkor hajrá, de ha nem vagy ebben biztos, akkor inkább legyél önkéntes egy macskamentő alapítványnál, mert úgy többet segíthetsz, több cicának is.

pexels-arina-krasnikova-7725618_2.jpg

Persze szögezzük le, hogy minden macska egyéniség, és vannak buddhalelkű cicák is, akik rögtön szeretnek mindenkit, és az új cica is lehet barátkozós, de ha nem tudod, hogyan reagálnak majd a cicák, jobb óvatosnak lenni, és kis lépésekben haladni.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr8517934375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása