A konyhapult "macskátlanítása"

2021. április 05. 17:09 - Macska_fogó

Nem szeretnéd, hogy a cicád felmenjen a konyhapultra vagy a konyhaasztalra? Nem higiénikus, sőt, még veszélyes is lehet? Adok pár tanácsot, mit tehetsz ellene!

pexels-cottonbro-6869553.jpg

A cicák szeretnek mindent birtokolni, és mindenhol ott lenni. Mi viszont szeretnénk határokat, és azt szeretnénk, ha ezt a cicánk is tiszteletben tartsa. Például hogy a cicánk ne menjen fel a konyhapultra, mert tele lesz a pult a nyomaival, vagy rámegy a főzőlapra és véletlenül bekapcsolja azt. Mit tehetsz ezek ellen?

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

A teljes kizárás nem mindig jó ötlet

Kizárhatod teljesen a konyhából, de ez nem mindig jó megoldás. Egy nagyon kicsi konyhában, ahová egy ember fér csak be, persze más megoldás nincs, de ha egy szép nagy, tágas konyhád van, főleg, ha ott szoktatok a családdal enni is, ez nem jó ötlet. Ezt egyrészt "zokon" fogja venni a macska, másrészt nektek is kényelmetlen lesz folyton bezárni az ajtót, hogy kint tartsátok a macskát. Mi lehet akkor a megoldás?

Ne legyen vonzó a pult vagy az asztal!

Ne hagyj elől ételt, mosatlan edényt, vagy bármi mást, ami izgalmas lehet a cicád számára, mert ezzel pont az ellenkezőjét éred el annak, amit akarsz, és te magad fogod odavonzani a cicádat az asztalra. Pakolj el szépen magad után!

Tedd a pultot inkább barátságtalanná!

Legyél egy kicsit ravasz, és tedd számára kellemetlenné a a pultot! Amikor nem használod, tegyél a pultra zörgő-csörgő alufóliát, vagy csúszós műanyag alátétet, esetleg kétoldalú ragasztószalagot. De vehetsz automata, mozgásérzékelős vízspriccelőt is, ami egy kis vizet spriccel a cicára, ha felugrik a pultra. A lényeg, hogy kényelmetlenné tedd a cica számára a helyet, és ha felmegy, azonnal menjen is le magától. 

pexels-cottonbro-6869654.jpg

Ne te szólj rá!

Ne gondold azt, hogy elegendő, ha te mindig résen vagy, és rászólsz, amikor felugrik a pultra. Ezzel ugyanis csak arra neveled rá, hogy akkor ne menjen fel, ha a közelben vagy. Viszont ha nem leszel ott, akkor biztosan fel fog menni. A legjobb, ha nem is reagálsz ilyenkor, hanem hagyod, hogy az előzőekben bemutatott praktikák hassanak, és a cicád maga jöjjön rá, hogy nem jó ott neki.

Adj helyette valamit!

Fontos, hogy most is tartsd be az aranyszabályt, vagyis hogyha elveszel valamit, akkor adnod is kell cserébe valami mást! Ehhez tudnod kell, hogy pontosan miért megy fel a cicád a pultra vagy asztalra, tehát ismét csak ismerned kell a cicád szokásait, igényeit és jellemét!

Ajánlj neki alternatív útvonalat!

Ha a cicád nézelődni akar az ablakban, és oda csak a pulton keresztül tud eljutni, akkor azon túl, hogy a pultot barátságtalanná teszed neki, adj egy másik útvonalat az ablak felé! Ha eddig A-ból B-be a pulton keresztül jutott csak el, csinálj egy C útvonalat! Rakj egy széket vagy asztalt az ablak elé, vagy fúrj fel egy polcot, hogy eljuthasson az ablakhoz a pult nélkül!

pexels-ekrulila-2298731.jpg

Adj neki saját helyet!

Ha a cicád azért megy a konyhába, mert veled akar lenni a főzés alatt, akkor adj neki a konyhában egy olyan helyet, ahol veled lehet, de nem zavar! Elhelyezhetsz a pult közelében vagy a konyha közepén egy mászófát vagy fekhelyet, és amikor azt választja, mindig jutalmazd meg simogatással vagy akár jutalomfalattal! Így megszokja, hogy ott legyen inkább, ne a pulton, de mégis hozzád közel tud lenni.

Egyetek egyszerre, mindig ugyanakkor!

Ha a kaja érdekli, amit éppen csinálsz, akkor szoktasd rá arra, hogy mindig ugyanakkor, ugyanott kap enni! Ne etesd sosem az asztal mellett, ne "essen le neki" semmi főzés vagy evés közben, és ne kapjon mindig enni akkor, amikor ő kér, akár naponta 4-5x is! Egyrészt mert ezzel te neveled rá egy rossz szokásra, másrészt az egészségének is rosszat teszel! Szokja meg, hogy csak a táljába kap enni, és pontos időpontokban etesd! Az a legjobb, ha egybeesik azzal az időponttal, amikor ti is esztek.

A tűzhelyet tedd "cicabiztossá"!

Ahogy egy kisgyerek esetében is, a cicánál is fontos, hogy bizonyos kisebb átalakításokat elvégezz az ő biztonsága érdekében. Gondoskodj arról, hogy ne tudja véletlenül bekapcsolni a főzőlapot, és ne égesse meg a talpát azon járva. Használj tehát gyerekzárat vagy fedőlapot!

pexels-cottonbro-6869543.jpg

Törekedj kompromisszumra!

A lényeg itt is az, mint oly sokszor máskor, hogy te és a cicád is engedtek valamit, cserébe viszont mindketten kaptok is. Ő elfogadja, hogy a pult tiltott terület a számára, te viszont azt, hogy a macska bemehet a konyhába. Itt nincs egyértelmű győztes és vesztes, vagy mindketten nyertek - egy kis engedményt adva egymásnak -, vagy mindketten vesztetek. Ez a legfontosabb, amit meg kell értened ahhoz, hogy a cicád viselkedésén változtass.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Megjegyzés: A képeken szereplő cicák gazdái láthatóan nem olvassák a blogot.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1616491000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nancsibacsi 2021.04.06. 22:49:25

A pult szélére - úgy hogy lentről ne látszódjon - papírcsíkokat kell tenni (sütőpapír kiváló). Ráugrik, leesik, nem ugrik rá többet.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.04.07. 00:53:58

Nekem vizsla van az asztalon, úgy hogy a macska nem megy fel.

gigabursch 2021.04.10. 11:35:26

Tessék a vizipisztolyt alkalmazni.
Nagyon jó macskanevelő eszköz.
süti beállítások módosítása