Nem hagy aludni a cicád?

2018. január 30. 20:36 - Macska_fogó

A SzaC Facebook-csoportjában többen írták, hogy őket rendszeresen felébreszti éjjel a cicájuk. Miért csinálja ezt a cica, mi az oka? Van-e valami ellenszere? Körbejárom a témát, és adok pár tanácsot is.

pexels-leah-kelley-596590_1.jpg

A macskák a közhiedelemmel ellentétben nem éjszakai állatok, hanem hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, általában ilyenkor is vadásznak. A lakásban tartott cicáknak nincs lehetősége túl sokat vadászni, ezt némelyik cicát nem zavarja, más cica, főleg a fiatal, aktívabb természetűek "unják magukat", és nem tudnak mit kezdeni a sok energiájukkal. Ezért ezt a sok energiát le kell vezetni, és úgy kell kialakítani a napirendet, hogy te is tudj aludni. Ehhez adok most segítséget.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Napi rutin kialakítása

Leírok egy általam javasolt napi rutint. A macskák a szokások rabjai, ezért azzal, hogy bizonyos dolgok (például az etetés) mindig ugyanakkor történik, a legkönnyebb állandóságot vinni az életébe, ami nyugodtabbá és magabiztosabbá teszi.

Napközben cserkéssze be a zsákmányt!

Többen írtátok, hogy napközben alszik a cicátok. Így estére elég friss lesz, hogy titeket az örületbe kergessen. Azt javaslom, hogy alakítsatok ki neki egy helyet az ablakban, ahonnan nézelődhet. Tegyetek egy madáretetőt az ablak elé, hogy tudjon "tévézni"! Erről a "cicatévéről" korábban már írtam. Ez a vadászat "becserkészés" része, amivel a cicád az idő 90%-át tölti! Tehát megfigyel, lopakodik, becserkészi a zsákmányt, akár órákon keresztül is, ami szellemileg lefárasztja. Ezért nagyon fontos, hogy legyen erre lehetősége!

pexels-photo-219770.jpegEste vidd el vadászni!

Etetés előtt játssz a cicával! 10-15 perc játék egy madzaggal vagy labdával elég, a lényeg, hogy fáraszd le! És ez is minden este, ugyanakkor legyen! Ez a vadászat "elkapom a zsákmányt" része, és így testileg is lemozgatod. A rendszeresség, a napi rutin kialakítása itt is fontos, hogy tudja, mikor lesz játék.

A vadászat jutalma

A játék után kapjon enni! Ez is a vadászat része, de ezt már találd ki magad, melyik.

Ha eddig nem így volt, etesd mindig ugyanakkor! Ez keretet, biztonságot ad a cica életének. 
Ha eddig is mindig ugyanakkor kapott enni, akkor viszont javaslom, hogy tedd későbbre az etetést! Ha eddig este 6-kor kapott enni, akkor most told ki 8-ig, de ne hirtelen! 15-20 perceket tolj rajta egy nap, különben nagy hisztizés lesz, és csak olvasgathatod a blogot, miért örült meg a macskád! 

Elsötétítés

Az etetés után kapcsold le a lámpákat, gyengébb fényeket hagyj csak égve, vagy menj te is aludni. Ezzel is azt jelzed, hogy alvásidő van.
Így evés után pedig a cicák mosakodnak, és alszanak. Ha szerencséd van, reggelig.

pexels-photo-62640.jpeg

Esti "dolgok"

Azt is írtátok, hogy mikor éjjel felébreszt a cicátok, adtok neki enni. NE! Ezzel csak arra ösztönzitek, hogy ébresszen fel, mert akkor kaját kap. Szinte kéritek a cicát, hogy keltsen fel titeket! Tessék megjegyezni: éjjel nincs kaja!

Volt, aki írta, hogy az almot kell éjjel kitakarítani, mert nem megy bele, ha már nem tiszta. Ennél egyszerűbb megoldás nincs: tegyél be még egy alomtálcát, és aludd végig az éjszakát!

Valaki pedig bezárja a szobaajtót, mielőtt lefekszik, mert korábban fekszik le, mint a család többi tagja. A cicája viszont éjjel ki szeretne menni. Ha az ajtó nyitva hagyása nem lehetséges, gondolkozz el egy macskaajtó felszerelésén! Így a cica ki-be mehet, de téged nem zavar a kinti mozgás.

Amikor a több cica kevesebb!

Ha semmiképpen sem tudod lemozgatni a cicád, aki egyedül van, gondolkozz el egy másik cica befogadásán. De jól gondolt át, mert ugyan a két cica a közös játékban le tudja egymást fárasztani, de több feladatot is tudnak adni! Valamint fiatal és ugri-bugri cica mellé idős, nyugodt cicát nem ajánlatos tenni, mert csak egymás idegeire mennek. Két fiatal, játékos cica már jobb megoldás, De ilyenkor is tartsd be az összeszoktatás módszerét, amit leírtam már a blogban!

kittens-cats-foster-playing-160755.jpeg

"Automata gazdi"

Ha a cicád mindenképpen hajnalban akar enni, és semmivel se tudod erről leszoktatni, neked kell engedned. Vagy felkelsz korábban, vagy beszerzel egy automata kajaadagolót, és akkora állítod, amikor enni szokott kérni a cicád. Én nem vagyok ennek híve, mert az etetés egy fontos kapcsolat a cicával, de mindig jobb, mint a fáradt, feszült gazdi.

Próbálkozz, nézd meg, mi hoz eredményt, és figyelj a cicádra, mire hogyan reagál. Ez a lehető legfontosabb! És az, hogy elfogadd, ha esetleg mégsem sikerül leszoktatnod a cicád az ébresztésről, azért még szereted :)

Csatlakozz az újonnan létrehozott Facebook-csoportomhoz, akkor nemcsak ilyen tanácsokat kaphatsz személyesen tőlem, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani valamilyen problémát a cicáddal kapcsolatban.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr3213616732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IamTwo 2018.02.19. 17:20:08

Az én csajom kijárós. Kis ajtó van a nagy ajtó, akkor jön-megy, amikor akar. A napi rutin megvan, némelyikhez órát lehet igazítani.
De ettől még felnyávog hajnalban, mert neki akkor jut eszébe játszani.

tyukoca 2019.07.14. 17:10:26

Azén cicám is hajnalban kimegy pisilni és amikor visszajön rám ugrik az ágyban és elkezd dagasztani, közben nyurrog. Engem persze felébreszt. Aztán lefekszik mellém úgy, hogy a fele teste rajtam van. Nem tudok tőle megfordulni, mert a takaróra feküdt. Szerencsére nyugdíjas vagyok, nem kell korán kelnem, de azért ez így nem jó, hogy fél 5-kor felébreszt a cicám. De hát szeretem és elnézem neki.

Libuel 2020.04.01. 01:45:10

Üdv!
Nekem kérdésem lenne. A napokban költöztünk és nekünk 2 ivartalanított cicánk van, egy csajszi és fiúka.
A fiúval semmi baj, ő nyugodt, bújós cica. A lányka az aki esténként elkezdett hangoskodni és tombolni. Napok óta nem alszunk miatta. A rutin része meg van, és elkezdtem le vinni sétálni őt is, mert a fiút régebben is levittem és nagyon élvezte. Gondoltam így levezethettem a felesleges energiáit, de ez sem akar be válni. Mit tudok még tenni, hogy javuljon a helyzet?

Macska_fogó 2020.04.13. 17:43:45

@Libuel: A költözés önmagában is nagy stressz lehet egy cicának, ez is okozhatja. Valamint nem tartom jó ötletnek azt sem, hogy leviszitek sétálni, mert egy újabb ismeretlen terület neki, ami felizgatja. Inkább a fent leírt módszert próbáljátok ki, és tartani a napi rutint az etetéssel, amennyire csak lehet, és persze lemozgatni, mondjuk játékkal.
süti beállítások módosítása