Harc van az ételért?

2018. február 04. 21:41 - Macska_fogó

Macska etetési tanácsok 2.

Az előző részben arra adtam tippeket, hogyan javíthatsz egy csúnyán evő cica szokásain, most pedig abban segítek, hogyan előzheted meg, ha több cicád van, és etetésnél ha nincs is harc, de nem mindenki tud nyugton enni, vagy eleget. Ez nem minden többcicás háztartásban fordul elő, sokszor a cicák szépen esznek egymás mellett. Sőt, ez lenne az ideális állapot. De ha több volt kóbor, vagy antiszoc cica van nálad, akkor érdemes elolvasnod ezt az írást, és kipróbálnod a javaslataim. Illetve akkor is, ha minden rendben van ezen a téren, mert érdemes előre gondolkodnod. Ha érdekel miért, olvass tovább!

pexels-frans-van-heerden-627667.jpg

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Miért fontos ez?

Egyrészt az evés fontos dolog, ha a cica nem tudja nyugodtan megenni a reggelijét vagy vacsoráját, az szorongást okoz neki, és így sok problémát okozhat. Tehát már csak azért is fontos erről beszélni, mert nyugodt étkezés nélkül nem érzi magát biztonságban a macska. Ha pedig több cicád van, előfordulhatnak problémák, amiket jobb megelőzni, vagy megoldani. De ha most nincs is probléma, később még lehet. De mikor és miért kell foglalkoznod ezzel?

  • Speciális étrend: Lehet, hogy az egyik cicád érzékeny lesz valamire (pl. csirkére), vagy beteg lesz (pl. vesebeteg), és nem eheti azt, amit az egészséges cicák. Ilyen esetben jó, ha minden cicának van külön tálja, és ő csak abból eszik.
  • Gyógyszert kell beadni: Betegség vagy a rendszeres féreghajtás miatt is jó, ha minden cicának külön tálja van, és csak abból esznek. Így tudod adagolni a gyógyszert.
  • Különböző korú cicáid vannak: Lehet, hogy van egy idős, egy fiatal felnőtt, és egy kölyökcicád. Mindegyiknek másféle étrend kell, ezért nem mindegy, ki melyik tálból és mennyit eszik.
  • Nem esznek együtt: Az egyik macskád minden kaját magának akar, és nem hagyja enni a többit. Ne hagyd éhen a kevésbé erőszakosakat se!

A cicád igényeihez igazodj!

Megint csak ismerned kell a cicádat és az igényeit. Nekem most három macskám van, rajtuk keresztül mutatom be, mire gondolok.

  • Kemi: 10 éves cica, aki roppant féltékeny típus, semmit sem oszt meg a többivel, viszont szeret enni. Ezért ő külön helyiségben eszik.
  • Lucky: Ő kétszer akkora, mint a többi cica, és feleannyi idős sincs, ezért ő kétszer annyit kap enni.
  • Szofi: Ő a legidősebb cica, hamarosan 16 éves lesz, ezért kiemelten fontos, hogy eleget egyen, és kapjon étrend-kiegészítőket és szükség esetén gyógyszereket. Viszont az ő tálja van a legalacsonyabban. 

Hol etethetsz több cicát?

pexels-cottonbro-6869553.jpg

Több lehetőség van a "hol" kérdés megválaszolására. Ez függ a lakás adottságaitól, és a te állataidtól is. 

  • Külön helyiségekben: Ez a legjobb abból a szempontból, hogy így tudják legkevésbé zavarni egymást.
  • Egy helyiségben, de azon belül más helyeken: Mondjuk mindenki az előszobában eszik, de egyik az ajtó előtt, a másik pedig a szekrény mögött.
  • Különböző szinteken: Ha az egyikük a földön, a másik pedig egy széken eszik, akkor aki magasabban van, azt "felülpozicionálod". Ugyanis aki magasabban van, uralja a területet, így jobban biztonságban érzi magát. Ezért szoktam javasolni, hogy a félős cica egyen magasabban, a magabiztos pedig alatta. Ezzel kiegyenlítődnek az erőviszonyok.

Hogyan etess több cicát?

Leírom, én hogyan etetem a cicáim, akik mellett kutyák is vannak. Így mindenki nyugodtan tud enni, éhes senki sem marad. Mivel van két idős cicám, ezért mindig van elől száraztáp, és nedveset is kétszer kapnak enni. Felnőtt korban elég egyszer is enni adni az egészséges cicáknak.

  • Egy helyen "tálalom" a kaját, vagyis berakom a tálakba a kaját, és utána adom oda. Ezt mindenkinek szépen meg kell várnia.
  • Kemi kap az előszobában egy szekrényen, itt van a tálalás is. Lucky a dohányzóasztalon eszik a szobában, Szofi pedig a kanapé mellett, olyan magasan, amire még gond nélkül fel tud ugrani.
  • Mindig a macskák kapnak előbb enni, utána  jönnek a kutyák. Ezzel is felfelé pozicionálom a kutyák előtt a macskákat, hiszen aki előbb eszik, az van magasabban a hierarchiában.
  • A macskák mindig a kutyák szemmagassága felett kapnak enni, így kevésbé valószínű, hogy meg akarják dézsmálni a cicák kajáját.

Mire figyelj?

pexels-cottonbro-7086030.jpg

Ha változtatsz valamin - főleg ha az az etetéssel kapcsolatos -, lehet, hogy rosszul viseli a cicád elsőre. Ez is jellemfüggő, de légy türelmes, és adj időt, hogy megszokja az új helyzetet. Valamint az alábbiakra érdemes még figyelned, hogy mindenkinek jobb legyen:

  • Lehet, hogy ha új helyre teszed a cica tálját, először oda kell tenned hozzá a macskát, hogy megtalálja.
  • Nyugtatóan beszélj hozzájuk, hogy old a feszültséget, amit a változás okozott.
  • Ne engedd, hogy megegyék egymás kajáját!
  • Ha befejezték az evést - akár megettek mindent, akár nem - akkor vedd el a tálakat!

Persze az a legjobb, ha egymást mellett esznek a cicáid, mert akkor teljesen elfogadják egymást, és biztos jó köztük a viszony. De ha ezt rögtön nem tudod megoldani, vagy a fenti okok miatt (kor- és viselkedésbeli különbség), akkor próbáld ki a leírtakat!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr10013633822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása