Véleményünk a bio-macskaalmokról

2019. augusztus 11. 18:03 - Macska_fogó

Egy korábbi cikkemre még a műanyagmentes július alatt, mikor arról írtam, hogyan váltottam növényi macskaalomra, sokan reagáltatok, volt, aki a kétkedésének adott hangot, volt, akit inspirált arra, hogy ő is váltson. Ezért az jutott eszembe, hogy leírom egyrészt az én véleményem, valamint megkértem egy kedve ismerősöm, akiről tudom, hogy már komoly tapasztalatot szerzett (konkrétan végigpróbált szinte minden almot, ami fellelhető a piacon), hogy mondja el, ő miért váltott és mit és miért választott. Valamint szeretném kérni a Ti segítségetek is, és felhasználni a közösség erejét, és írjátok meg a saját véleményetek és tapasztalatotok a témában, hogy ezzel segítsük azokat, akik gondolkoznak a környezetbarát macskaalom kipróbálásán. litter-box-3344218_1280.jpg

Ez a cikk tehát kikerül a blogon a jobb oldali sávba, álladó oldalnak, és az lesz a célja, hogy minél több vélemény szerepeljen rajta a környezetbarát macskaalmokról. Ez lesz az évek alatt a második állandó oldal, tehát igen előkelő helyre kerül! Várom tehát a kommentjeiteket és véleményeiteket a témában, hozzuk össze a legnagyobb adatbázist, hogy mindenki ki tudja választani a cicájának és neki leginkább megfelelő környezetbarát macskaalmot!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Az én véleményem a környezettudatos macskaalmokról

Én már pár éve nagyon figyelek arra, hogy a döntéseim milyen hatással vannak más élőlényekre és a környezetemre, ezért a műanyagmentes július kapcsán elkezdtem gondolkodni, hogyan tudnék felelős macskagazdaként ebben részt venni. De emellett más indokaim is voltak, sorolom:

Kényelmes-e?

Igen.

Utáltam a macskaalmot zacsiba pakolni, azt egy külön szemetesbe pakolni, majd amikor már túl büdös lett, levinni a konténerbe. Ráadásul rendszeresen kellett mosni az alomszemetest, mert ugye átvette a szagot, azt még jobban utáltam. Egy idő után pedig már nem lehetett szagtalanítani. Néhány ismerősöm próbálkozott pelenkaszemetessel vagy speciálisan macskaalomra tervezett szemetessel, de ezek sem voltak tökéletesek, egy idő után szaguk lett, olcsók sem voltak, és csak bizonyos mennyiségű cicával voltak gazdaságosak. Ha túl sok van, hamar megtelik.

Most viszont ha a macska kakál/pisil, akkor kiveszem az alomból egy lapátba beleöntöm a WC-be, lehúzom és kész.

animal-animal-photography-big-eyes-977933.jpg

Eldugul-e tőle a WC?

Nem.

Ha a te székleteddel megbirkózik, akkor a cicádéval is meg fog. Ha az alomtól félsz, hogy az fogja eltömíteni a lefolyót, akkor arra két válaszom van: a biológiailag lebomló almok lebomlanak, ezért hívják így őket. De hogyan képesek akkor megkötni a macskapisit? Mert a cicád viszonylag kis mennyiséget vizel, amit képesek felfogni és csomósítani ezek az almok. A WC viszont több liter vizet használ egyetlen öblítésre, ami már sok az alomnak, és így szétesik. Annyi a titok, hogy annyit kell egyszerre lehúzni, amennyit elbír a lefolyód.

Drágább-e?

Nem.

Egyrészt a saját tapasztalatom szerint gazdaságosabb, tehát kevesebb fogy belőle, és ritkábban kell az egész almot cserélnem. A Benek almot használva kb. 2-3 hetente ürítem és cserélem ki a teljes almot, ezt korábban 1-2 hetente kellett megtennem. Kb. 200 Ft/l áron, vagy akár alatta is hozzá lehet jutni egy lebomló alomhoz, és ez a többi alomhoz hasonlítva sem drága, de ha azt is számításba vesszük, hogy tovább tart, akkor már olcsóbb is.

adorable-animal-animal-photography-1056252.jpg

Büdösebb-e?

Nem.

 Ezt is persze alomfajtája válogatja, hiszen a növényi almok közül is sokféle van, de átlagban el lehet mondani, hogy egy kukorica alapú alom ugyanúgy, ha nem jobban szagtalanít, mint egy normál, betonit alapú. Emellett ezek az almok kevésbé porzanak általában. Persze ez is függ attól, hogy mennyi macska, hány almot, milyen intenzitással használ, és te milyen sűrűn takarítod, de azt már neked kell kitapasztalnod, melyik fajta jön be leginkább a te és a cicád szokásainak.

Nehezebben szokja-e meg a macskám?

Nem.

 A legtöbb cica hamar megszokta a növényi almot, de persze mindig vannak kényesebbek. Ha ilyen cicád van, akkor adtam pár tanácsot a megszoktatáshoz az előző cikkemben a témában, illetve alomra járási problémában már sok cikket írtam, érdemes azokat is elolvasnod. 

Nehezebb-e beszerezni?

Talán.

Első alkalommal utánajárást igényel, hogy honnan tudod beszerezni, de online áruházakban hatalmas a kínálat, bizonyos összegű rendelés felett pedig ingyen szállítanak. És tapasztalatom szerint, ha igény van rá, a helyben található kisebb állatfelszerelési boltok is beszerzik kérésre.

Egy tapasztalt cicagazdi véleménye alomkérdésben

Most pedig következzen a blog Facebook-csoportjából Bernát Janka, egy olyan aktív tag véleménye, aki szinte minden fellelhető almot kipróbált, és végül a növényi almok mellett tette le a voksát. Illetve először a cicái véleményét olvashatjuk, és természetesen csak utána jöhet az "emberüké".
adorable-animal-cat-1440387.jpg

A macskák véleménye

Szerintem a kétlábú szereti a macskakísérleteket, mivel rajtunk a létező összes fajta almot kipróbálta. A szilikátos neki nagyon kényelmes volt, mert csak a macskaszart kellett belőle kidobni, viszont azt mondta, hogy nem bízik ebben az anyagban, és hogy kemény lehet a tappancsunknak. Használtunk még egy fehér, nem csomósodó almot is, ami mészből van, és hetente kell cserélni, de ez nem volt gazdaságos az árához képest, ráadásul a szemetesbe kellett dobnia, amit nem viselt túl jól. Aztán ott voltak a csomósodó, bentonit almok, ezekkel az volt a baja (nekünk egyikkel sem volt problémánk), hogy túl nagy a por, a szemcsék olykor aprók, széthordtuk, és mivel így is van elég szemetes a lakásban, nem akart még az alomnak is egy külön szemetest tartani. Eleve szelektíven gyűjti a szemetet, nem fért bele neki, hogy éves szinten több száz liter almot küldjön a szeméttelepre, úgyhogy neki állt keresgélni. Rátalált a biológiailag lebomló almokra, amelyeket le lehet húzni a wc-n, mivel mindegyik valamilyen növényből készül, így szétbomlik a vízben. Ezek csomósodnak, így csak ki kell venni egy alomlapáttal a pisit, kakit, és már mehet is a wc-be. Van belőle rengeteg féle, na azokat mind kipróbáltatta velünk. Vannak apróbb és nagyobb szemcséjűek, így azt kellett kitapasztalni, hogy melyiket nem hordjuk be az ágyba. Mondjuk nekünk ezzel sem volt problémánk, de ő ilyen kényes fajta. «Vállvonás» 
animal-cat-feline-38867.jpg
Egy növényi alom volt, ami nem jött be nekünk, a pellet, ami ránézésre olyan, mint a kiszáradt mókusszar: kemény, több centis darabokból áll, rendkívül kényelmetlen. Mikor bementünk az alomtálcába ismerkedni vele, úgy lépkedtünk rajta, mintha üvegszilánkokon járnánk, úgyhogy pár óra múlva már vissza is kaptuk a szemcsés, kukoricából készült almunkat, amit a mai napig használunk, és megszűntek a kísérletek. Őszintén szólva ezt mi is szeretjük, úgyhogy nem szarunk máshova, hogy kifejezzük hálánkat. Nyilván nem minden macska olyan elfogadó bűbáj, mint mi - mert mi beletojunk szinte mindenbe, amivel az alomtálcát feltölti -, de biztosak vagyunk benne, hogy minden kétlábú meg tudja találni azt az alomfajtát, amivel az egész család elégedett, és még a környezetet sem szennyezi.

A gazdi véleménye

Hosszú évek alatt kipróbáltam a létező összes macskaalom fajtát, használtam szilikátot, bentonitot, csomósodót, nem csomósodót, míg végül a biológiailag lebomló, növényi alom mellett tettem le a voksom. A szilikát, illetve nem csomósodó almok egyedül a gazdinak jelentenek előnyt, mivel ezekből csak a szilárd végterméket kell eltávolítani, a vizeletet elnyeli és magában tartja. Emiatt nagyon kényelmes, mert nincs almozással töltött idő, és egy ideig szag sincs. Mikor már van szag, cserélni kell, ennek rendszeressége az alom fajtájától is függ, 1 héttől 4 hétig terjed. Lakás esetében az alom megy a kukába, de hozzá kell tenni, hogy a nem csomósodó almok közül több fajta van, ami komposztálható, még a szilikát almok között is találunk ilyet. Ahogy az illatosított almok, úgy ezek az almok is a kényelmet szolgálják, mivel a macskának nem kell parfümös alom, az pedig mindegy neki, hogy az csomósodik-e vagy sem. Természetesen van olyan cica, akit zavar a parfüm illata, vagy az alom szemcsemérete, anyaga, viszont egy biztos, még nem hallottam olyan macskáról, amelyik a natúr illatú és anyagú almot ne szerette volna. Ellenben a szilikát fajta allergizáló hatásáról, valamint a szilikát por belélegzésének egészségre való negatív hatásáról tudok, így nem tartom biztonságosnak. A bentonit, mészkő, zeolit, agyag anyagú almoknál - mivel ezek természetes anyagok - a porzás mértéke, illetve a szeméttárolás és képzés mértéke lehet meghatározó a döntésnél. Ezeket az almokat a kommunális hulladéktárolókba tudjuk csak dobni, és ennek mennyisége éves szinten nem elhanyagolható a szeméttermelés szempontjából.
adorable-animal-animal-photography-1003996.jpg
A növényi almok abszolút környezettudatosak: a növény fajtájától és szemcseméretétől függetlenül mind csomósodnak, az elhasznált alom pedig bedobható a wc-be. Vannak illatosított változatok is, de fontos megjegyezni, hogy a natúr almoknak nagyon kellemes, természetes illatuk van önmagukban is. Mivel a végterméket ki kell venni, így szag sem keletkezik, ha a napi minimum két almozást betartjuk. Több hét alatt kialakul egy kis por benne, de vegyük figyelembe, hogy az növényi por, nem száll a levegőben, a belélegzése sem jár kockázattal, egyáltalán nem zavaró mértékű. További előnye, hogy egyáltalán nem toxikus, nem allergizál és nem irritáns, tehát az egészségvédelem része biztonsággal kipipálható. Arra azonban fontos figyelni, hogy a lefolyónk méretét és állapotát szem előtt tartva húzzuk le az almot a wc-n. Egy karbantartott lefolyónál, illetve egy kisebb társasházban egy egész szemétlapátnyi alom lehúzása sem okoz gondot, de egy tízemeletes panelben több adagban ajánlatos a végterméket továbbsegíteni az útján. Mindkét esetben ajánlott bő vízzel (kb. mint egy emberi székelés után, 5-10 liter víz segítségével) leengedni, hogy az esetleges eldugulásokat megelőzzük. Ennek az az oka, hogy ez az alomfajta igen nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni. Négy-öt, jól megtermett pisicsomót 2-3 liter vízzel lehúzni egy szűkebb lefolyón az ötödik emeleten nem biztonságos, mivel az alom megakadhat útközben, ha nem kapott elég lendületet, és meg tud kapaszkodni. Azonban ezt kisebb mennyiségek több literes vízzel való lehúzásával könnyedén el lehet kerülni. Összefoglalva tehát a növényi alom minden ökotudatos, macskás háztartás része lehet, a cicákra nézve nem jelent egészségügyi kockázatot, a közepes szemcseméretű almot nem hordják szét a lakásban, az ára kedvező. Az almozásra fordított idő kényelmetlenségét azonban az előnyei bőségesen kompenzálják.
Innentől pedig várjuk a te kommented is, hogy te milyen bio-alomnál mit és hogyan tapasztaltál, illetve melyiket hogyan fogadta a cicád. Legyen ez egy gyűjtőoldal a környezettudatos, növényi alapú macskaalmot használó gazdiknak, ahol aki csak most gondolkozna ezen, elég sok véleményt megtalálhat a témában! Véleményírásra fel! 

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9314998592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bernatjanka 2019.08.12. 23:35:49

Az általam használt almokról vázlatos összefoglaló:
Nem lebomló almok
Általános hátrány: kommunális hulladék lesz belőle
1. Szilikátos: Tigerino (natúr és illatosított változatok), Catsan Cristal Plus Silica
Előny: kényelmes, csak a kakit kell kidobni
Hátrány: az anyag potenciális allergén, az eü kockázatai vannak, kemény lehet a cica tappancsának
Tartósság: mindegyikre 4 hetet írnak/macska, de mi hetente kellett cseréljük két cicánál
Kihordás: minimális
Ár: 300-400 ft/liter

2. Catsan Hygiene (mész és kvarchomok)
Előny: kényelmes
Hátrány: a szeméttermelésen kívül nem volt
Tartósság: hetente kellett cserélni
Kihordás: nem volt számottevő
Ár: 150-200 ft/liter

3. Bentonitos, csomósodó almok (több márka, DM saját márkás is volt, sajnos már nem emlékszem a nevekre)
Előny: Olcsó
Hátrány: Szeméttermelés, kihordás, poros, nagy mennyiségű fogyasztás
Kihordás: kis szemcseméretnél nagyon sok
Ár: márkától függően 150-350 ft/liter

Lebomló növényi almok

4. Benek Super Corn
Előny: natúr, olcsó, wc-ben lehúzható, nem allergén, nem hordják ki
Hátrány: számomra nincs, másnak az almozás gyakorisága lehet (napi 2x elvárható)
Tartósság: 7 liter/wc esetén 10 nap, mire kicsit után kell tölteni, 3-4 hetente lecserélni utántöltés helyett
Kihordás: minimális, csak az alomtálca körül
Ár: 170-230 ft/liter között kiszereléstől függően

5. Cat's best original és Cat's best sensitive
Előny: natúr, olcsó, wc-ben lehúzható, nem allergén
Hátrány: almozás gyakorisága, kihordás, mert ez apróbb szemű
Tartósság: 5 liter/wc esetén hetente utántölteni, 3-4 hetetne cserélni utántöltés helyett
Kihordás: apróbb szemű, jobban kihordják
Ár: 180-260 ft/liter

6. Cat's best smart pellets
Előny: natúr, olcsó, wc-ben lehúzható, nem allergén
Hátrány: óriás szemű, keményebb, többet nem tudok róla, mert nem használták
Tartósság: azt olvastam, hogy nem olyan jó, mint az apróbb szeműek, nem áll úgy össze
Kihordás: gondolom hogy nulla, mert ez max egy medve talpára tudna odatapadni
Ár: 270 ft/liter

7. World's best extra strength
Ugyanazt tudom róla mondani, mint a Benekről, csak ez jóval drágább
Ár: 850.- ft/kg (1 kg kb 1,5 liter)

8.Greenwoods Plant fibre
Ugyanaz, mint a Benek, de jobban széthordták + drágább
Ár: 200-250 ft/liter

9.Applaws Nature's Calling
Előny: isteni illat (dióhéjból van)
Hátrány: istentelenül széthordják, nagyon apró szemű, drága
Tartósság: a csomósodása kicsit más, mint a kukoricának, de nem fogyott több belőle
Kihordás: maximális
Ár: 650.- ft/kg (nehezebb alom, így kb 1 kg 1-1,2 liter)
süti beállítások módosítása