6+1 jele a kutya-macska barátságnak

2019. szeptember 10. 21:41 - Macska_fogó

A közhiedelem szerint és a mesékben a kutya és a macska ősi ellenségek, ki nem állhatják egymást. Ennek van is alapja, de inkább kommunikációs problémából fakadnak a nézeteltéréseik, és számtalan kutyás és macskás háztartás van, ami rácáfol erre a hiedelemre. A legtöbb esetben elviselik egymás jelenlétét, de sok esetben nagyon is jól kijönnek egymással. A következőkben leírom ennek az okát, bemutatom brit kutatók "mindent megfejtő" eredményét, és felsorolom azt a hat jelet, amiből egyértelműen tudhatod, ha a cicád és a kutyád barátok. És mindezt a blog Facebook-csoportjának tagjai által küldött fotókkal támasztom alá, amik megmutatják, milyen sok ilyen jó kapcsolat van. A fantasztikus fotókat itt is köszönöm, nézzétek meg a galériákat, érdemes!
70700660_2437343083009500_4537933424136028160_o.jpg

De hát nem ősi ellenségek?

Nem. Inkább csak más nyelvet beszélnek. Mint amikor kimész "görögbe", és megkérdezed a vendéglőben - persze a "Görög kapd elő!" füzeted segítségével -, hogy van-e tzatziki, a lelkes görög pedig heves fejrázásba kezd, amiből te arra köveztetsz, hogy nincs, majd eléd rak egy hatalmas tál görög salátát. A fejrázás, ami nálunk a nemet jelenti, náluk az igen. Hasonló a helyzet a kutyák és a macskák között is. Az ő testbeszédük sokszor pont az ellentétét jelenti, ezért kezdetben félreértik egymást, ahogy erről korábban már írtam is. De ezen te, a gazdi tudsz változtatni, ehhez segítséget adnak neked a kutya és macska összeszoktatásához adott tanácsaim. 

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Brit kutatók megfejtették a barátságuk titkát

A brit tudósok megint nagyot alkottak, "megfejtették" a kutya-macska barátság titkát.

70577338_2703881349622936_5282223511044096000_n.jpg

Az angliai Lincoln Egyetem kutatóinak tanulmányából kiderül, hogy az egy háztartásban élő kutyák és macskák általában jól kijönnek egymással, noha utóbbiak jóval hajlamosabbak arra, hogy ellenségesen lépjenek fel négylábú lakótársaikkal szemben.

A kutatók egy brit, amerikai, ausztrál, kanadai és európai lakástulajdonosok körében végzett internetes felmérésre alapozták az eredményeiket. A 748 válaszadó több mint 80 százaléka értékelte úgy, hogy házi kedvencei remekül kijönnek egymással, és mindössze 3 százalékuk mondta, hogy az állatok ki nem állhatják egymást.

20190825_144402.jpg

A szakemberek azt is megállapították, hogy a boldog kutya-macska kapcsolat talán legbiztosabb záloga, ha a macska minél fiatalabb korban kezd együtt élni a kutyával. Szerintük a legjobb, ha a macska egyéves kora előtt kerül a kutyás háztartásba. (Forrás: MTI)

A kutya-macska barátság 6 jele - plusz egy ráadás

Most pedig, hogy teljesen tudományos alapokra fektettük a kutyák és macskák közötti jó viszonyt, jöhet az, amire mindenki kíváncsi: miből láthatod, hogy a te cicád és kutyád szereti egymást? Íme tehát a hat (+1) egyértelmű jel, abban a sorrendben, hogy mennyire jelent erős köteléket. Vagyis elől vannak a kevésbé baráti, de jó kapcsolatot jelentő jelek, a végén pedig az imádat jelei.

69627464_2380409285347708_4106935551926468608_n.jpg

1. Szagminta

Fontos és jó kezdet, ha a cica és a kutya megszagolja egymás fenekét. Még ha nekünk, kulturált embereknek furcsa is ez, számukra ez az alapja minden további kapcsolatnak. A szagok fontos információt hordoznak ugyanis: a tulajdonosa egészségi állapotát, pillanatnyi lelkiállapotát is meg lehet belőle tudni. És ha hagyja valaki, hogy megszagold a fenekét, az már bizalmat is szavaz neked (úgy gondolja, hogy nem fogod "seggbe harapni"). Ez tehát minden jó kapcsolat alapja. De komolyra fordítva, a szaglás mindkettő faj számára fontos, ezt fel is tudod használni az összeszoktatásukhoz, ahogy az egyik fent belinkelt cikkemben írtam is.

69878427_2437346369675838_280831942797033472_o.jpg

2. Farokállás

A macskák a farkuk tartásával egész sor érzelmet le tudnak írni, ahogy a kutyák is. Az más kérdés, hogy sokszor pont az ellenkezőjét jelenti az egyiknek, mint a másiknak. 

Ha a macska farka egyenesen felfelé áll, vagyis "zászlózik", és így megy a kutya elé, az egyfajta üdvözlés. Magabiztosságra utal, és arra, hogy örül a másiknak. A kutyáknál ezzel szemben a mereven magasra tartott farok feszültséget jelent, és a csóválás sem feltétlenül jelent örömet, ahogy ezt sokan gondolják, hanem inkább izgatottságot. Vagyis egy kutya akár támadás közben is csóválhat, ezért mindig a teljes testbeszédét figyeljük meg.

3. "Összeorroznak"

70370479_906280786414736_4935477070227570688_n_1.jpg

Ha összedugják az orrukat, az egyfajta köszönés mindkét faj egyedeinél. Olyan ez, mint a kézfogás nálunk, "Hali, mi újság, hogy vagy mindig?" jelentése van. Örülj, ha ezt látod a kutyád és a cicád között, mert ez egy nagyon jó viszonyt jelent köztük.

4. A macska bújik a kutyához

A cicák egyik jellegzetes viselkedése, amikor a farkukkal "megölelik" a másikat. Vagyis a magasra emelt farkukat a másik felé hajtják, mintha azzal akarnák átölelni. Sokszor ilyenkor a fejükkel bújnak is a másikhoz, legyen az kutya vagy ember. Ha ezt látod, a cicád biztosan kedveli a kutyád. A kutyák rendszerint ilyenkor megszimatolják a macskát, esetleg megnyalják.

5. Együtt alszanak

Ha le mered hunyni a szemed a másik előtt, sőt még el is mersz aludni, az elég nagy bizalmat jelent. A macskáknál, akik egyaránt lehetnek vadászok és zsákmányok is, még inkább igaz. Már az is nagy dolog, ha megosztanak egy fekhelyet vagy ágyat, de ha összebújva alszanak, az aztán igazán mély kötődést fejez ki.

Az is sokszor elő szokott persze fordulni, hogy a cica elfoglalja és kitúrja a kutyát a saját helyéről. Akkor jó ez, ha a kutya ezt elfogadja, maximum egy szomorú nézéssel jelzi, hogy milyen sanyarú sorsa is van.

6. Együtt esznek

Enni mindketten szeretnek, de csak akkor, ha biztonságban érzik magukat. Hasonlóan az alváshoz, enni sem esznek olyan közelében, aki akár el is veheti tőlük a kaját. De mivel enni kell, ezért használható arra is, hogy összeszoktasd őket: minél közelebb esznek egymáshoz, annál jobban elfogadják egymás jelenlétét. Ahogy ezt sokszor ajánlom is az összeszoktatásukhoz.

+1 Közös játék

70046169_2290330914335528_383102411264229376_o.jpg

Ez viszonylag ritka kutya és macska között, de a közös játék egy nagyon erős kötődést jelent. Egyrészt oda is kell figyelniük egymásra, és le kell győzniük az "önző" késztetést, hogy megkaparintsák, és kisajátítsák a játékot. Másrészt általában más típusú játékokkal szoktak, és más stílusban játszani, hiszen a kutya inkább elrohan az eldobott labda után és visszahozza, a macska viszont azt szereti, ha ő maga lökdösi arrébb a labdát. Valamint sok kutya "bevédi" a másik állattok elől a játékát, és nem adja át másnak. Tehát ha együtt játszik a cicád és a kutyád, az különleges dolog, legyél büszke rájuk!

Ezek szerintem a legfontosabb jelei annak, hogy a cicád és a kutyád jól kijönnek egymással. Te láttál már kutya-macska barátságot, esetleg nálad is van ilyen? Oszd meg akkor ezt a Facebook-bejegyzés alatt fotóval!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahonnan a fenti csodás képeket szereztem, és ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskák témában!

Valamint kérlek, ha tetszett, vagy segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9515026966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása