Gyere Cirmike, megyünk nyaralni!

2015. március 23. 20:32 - Macska_fogó

Mielőtt örökbe adok egy cicát, mindig megkérdezem, mi fog történni, ha ők elutaznak mondjuk nyaralni.Mindig meglepődöm, amikor sok esetben azt a választ kapom, hogy "Hát majd visszük magunkkal természetesen!". Ez azonban a macskának pont nem természetes, sőt, inkább az ellenkezője, és komoly traumát is okozhat neki. Hogy miért is?

carcat.jpg

A macskák territoriális állatok, vagyis a területükön érzik jól magukat. Onnan kiszakítva nagyon máshogyan tudják megélni a változást. Eshet a cica pánikba, lehet agresszív, vagy éppen elbújhat. Előfordul, hogy a cica bepisil vagy bekakál ijedtében, de akár el is szökhet az új helyről.

A másik fontos dolog, hogy a macskák a szokások rabjai, ezért a legkisebb változás is a napirendjében megzavarhatja a nyugalmát. Egy új környezet pedig elég nagy változás.

Ha a másik helyen, pl. a rokonoknál vannak más állatok, az ismét stresszforrás. Ráadásul a már ott lévő állatok sem biztos, hogy tárt karokkal fogadják az új jövevényt.

traveling-with-your-cat.jpg

Az, hogy egy cica mennyi idő alatt szokik meg egy új helyet, teljesen a cica jellemétől függ: lehet, hogy azonnal otthon érzi magát, de az is előfordulhat, hogy bebújik az ágy alá és napokig elő sem jön. Tehát lehet, hogy mire megszokná a helyet, már jöttök is vissza. Ami szintén megviselheti. Semmi értelme kitenni ennyi stresszforrásnak a cicádat.

222.jpg

Ezért az én tanácsom az, hogy inkább hagyd otthon a cicát. A megszokott környezetében sokkal nyugodtabb lesz, és várni fogja a gazdit. Lehet, hogy örömmel, de az is lehet, hogy kicsit durcásan, de biztos, hogy nyugodtabban, mint ha elvitted volna.

Persze a megfelelő ellátásról így is gondoskodnod kell. Egy-két éjszakát nyugodtan hagyhatod egyedül is, ilyenkor tegyél ki neki több vizet és almot, és valamivel több szárazkaját hagyj neki elől. Ha hosszabb időre, 1-2 hétre mentek el, akkor kérj meg valakit, hogy naponta egyszer menjen át megetetni a cicádat. Hidd el, mindannyian jobban fogjátok érezni magatokat utána!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr707296019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása