Hogyan szoktassam hozzá a cicámat a hordozóhoz?

2020. január 22. 10:44 - Macska_fogó

Az orvoshoz járás neked is kész közelharc a macskával? Ha meglátja a hordozót, már menekül, végig kell kergetni a lakáson, hogy megfoghasd? Majd mikor sikerült, kézzel-lábbal tiltakozik az ellen, hogy betedd a dobozba? Adok pár tanácsot, hogy kevésbé legyen ez nehéz. A képek egy részét a blog Facebook-csoportjába tették fel a csoport tagjai, amit itt is köszönök! 

gray-cat-inside-white-and-purple-box-2870497.jpg

A macskák memóriája elég jó, és hajlamosak megjegyezni, milyen tárgyak kapcsolódtak egy-egy rossz élményhez. Például az állatorvost sok cica nem szereti, és mivel a hordozóba rakás legtöbbször megelőzi az orvoshoz menést, óhatatlanul és összekapcsolják a kettőt. Ráadásul sok cica nem szereti, ha megfogják, még kevésbé, ha berakják egy kis dobozba. Képesek ilyenkor karmolni, harapni, befeszített lábakkal megakadályozni, hogy betegyék őket a hordozóba, szóval kész rémálom ez a gazdinak. Na de mit lehet ez ellen tenni?

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Tedd barátságosabbá a hordozót!

Ha a hordozó valóban csak a orvoshoz menés előtt kerül elő, akkor nehéz elhitetni a macskával, hogy azért ez egy nagyon kedves dolog. Ezért inkább ne rakd el, hanem legyen mindig elől, és próbáld olyan dologgá alakítani, amit kedvelhet.

Csinálj kuckót belőle!

A kuckók nagyon fontosak a cicáknak, ezért ha a hordozóból sikerül kuckót csinálnod, két dolgot is elérsz. Egyrészt, a macska szeretni fogja a hordozót, másrészt, ha megijed, nagy valószínűséggel oda fog menekülni. Így rögtön rá is tudod tenni az ajtót és viheted magaddal. Az úton is nyugodtabban fog viselkedni, mert egy számára ismerős, és biztonságot nyújtó helyen lesz. A kuckó és a búvóhely közti különbséget korábban már leírtam, és azt is, hogyan csinálj kuckókat, olvasd el!

Mi kell ehhez? Tulajdonképpen semmi extra:

  • Tedd a hordozót egy nyugodt helyre, ahol szeret lenni a cicád!
  • Vedd le az ajtaját vagy akár a tetejét is!
  • Tegyél bele puha párnát vagy pár pólót!

A saját póló azért is jó, mert a cicák szeretnek a gazdi ruháin feküdni, mert érzik rajta a szagunkat. A fenti képeket a blog Facebook-csoportjába tettétek fel, és ötleteket adnak ahhoz, hogyan tedd barátságosabba a hordozót a cicádnak.

Etesd a hordozóban!

26803661_503242176735960_1825744905_n_1.jpg

Egy másik jó ötlet, ha a cicának a hordozóban adsz enni. A kaja mindig fontos az életében, és egy macska csak akkor eszik, ha biztonságban érzi magát. Így tehát a hordozóhoz biztonságérzetet és finom eledeleket fog kapcsolni. Egy korábban, a blogban bemutatott szelídítéskor Anna a hordozóban etette az extra félénk Frodót, így az számára később is biztonságos hely volt, sokszor ment vissza oda, ha a cica bizonytalanná vált.

Nem sikerült? Ne ess kétségbe!

20200111_012010_1.jpg

Nem mindig úgy sikerülnek a dolgok, ahogy mi elképzeljük. Ha macskád van, akkor ezt már bizony tapasztaltad. De az is lehet, hogy egy másik kedvenced gondolja újra az általad remekül kitalált cicafekhely funkcióját...

Te melyiket próbálod ki? Ha érdekelnek a macska-viselkedési tanácsaim, kövesd a Facebook-oldalam, illetve csatlakozz a Facebook-csoportomhoz.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr5415416788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása