Alomundor - te is elkaptad?

2020. június 08. 16:06 - Macska_fogó

Nagyon sokszor fordultok hozzám azzal, hogy a cicátok elvesztette a szobatisztaságát, vagy sosem használta igazán az alomtálat. Sokszor írtam már erről a blogban, mert ennek rengeteg oka lehet, kezdve a betegségtől a viselkedési vagy territoriális problémáig, de van, hogy maga a gazdi a baj okozója. Ugyanis annyira undorodik az alomtól, hogy szinte száműzi azt a lakásból, márpedig az alom a cicának nem csak mellékhelyiség, hanem fontos szerepe van a területe uralásában, és így a magabiztosságát is komolyan befolyásolja.

photo-of-a-tabby-cat-between-people-918441_1.jpg

Miért undorodnak egyes gazdik az alomtól?

A legtöbb ember nem szívesen kotorászik más székletében, még ha az a macskája is, ez teljesen érthető. Büdös, undi, és a kultúránk is arra nevel minket, hogy kerüljük. Mégis érdemes erőt venni magunkon, ugyanis a macskák teljesen máshogyan viszonyulnak hozzá, számukra fontos, és ha nem vesszük ezt figyelembe, akkor az alom helyett az ágyunkon fogunk vele találkozni. Értsük inkább meg tehát a cicánk viszonyát hozzá!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Miért fontos a cicának az alom?

A macskák nagyon territoriális állatok, és a területüket a saját szagukkal jelölik meg. Hozzádörgölik a fejüket az ajtófélfához, karomnyomokat hagynak és... pisilnek és kakálnak. Bizony, azzal is a területüket jelölik meg. Ezért is fontos, hogy az alom ne egy eldugott helyen, mondjuk a garázsban vagy a kamrában legyen, hanem a lakás egy központi helyén. Ahol te is sokat vagy és ő is, mert ez növeli a biztonságérzetét. Mondjuk a nappaliban a kanapé mellett, vagy a hálóban az ágyhoz közel - akármennyire is tiltakozik ez ellen a benned élő lakberendező.

A macskaalom feltalálása

Tudtad, hogy csak 1947-ben találta fel egy amerikai üzletember, Edward Lowe a macskaalmot? Korábban a macskák vagy kint végezték el a dolgukat, vagy homokot vittek be a gazdik nekik egy tálban. Lowe egyik szomszédnője azonban egyszer segítséget kért tőle, mert nem tudta, mit használjon alomnak. A téli hidegben ugyanis megfagyott kint a homok, próbált hamut önteni a tálba, de azt meg körbehordta a macska az egész házban. Lowe ezért adott neki kis darabokból álló, betonit alapú agyagásványokat, amik felszívták a folyadékot. Mivel bevált, ezt csomagolta és árulni kezdte "Kitty Litter" néven. Nagyon sikeres lett a vállalkozása, egészen 1990-ig az ő cége volt a legnagyobb macskaalom-gyártó a piacon. (Forrás: Wikipedia)

Gondolj bele a cica helyzetébe!

pexels-photo-1605481_1.jpeg

Megkönnyíted magad számára a dolgot, ha belegondolsz a cicád helyzetébe, és a saját fejed helyett az övét próbálod használni. Ahogy a keretesben is olvashattad, a macskaalom használata nem ösztönös dolog a cicák számára, korábban a szabadban szinte bárhova piszkíthattak, most viszont egy kis tálba kényszerítjük őket. Kész csoda, hogy egyáltalán használják! Köszönd meg neki ezt az alkalmazkodást és alkalmazkodj te is hozzá valamelyest! 

Mik a leggyakoribb hibák?

Most, hogy már tudod, miért fontos a cicáknak az alom, ideje végigmennünk a leggyakoribb hibákon, amik a gazdik elkövetnek. Ennél még van jóval több, amiről már írtam, most csak a legtöbbször előfordulókat emelem ki.

Eldugod az almot

Mintha nem is lenne, eldugod a lakás egy félreeső zugába, ahová te és ő se megy soha. Mondjuk a pincébe, és elvárod, hogy a cicád minden alkalommal elzarándokoljon oda. Csoda, ha ő mégis inkább a szőnyeget választja?

Egy zugba teszed az alomtálat

gray-and-white-cat-on-tire-1697100.jpg

Berakod a nappali sarkába, az ajtó mögé az alomtálat, viszont két cicád van, ráadásul fedett tálat használsz. Így amikor az egyik cicád bemegy az alomba, a másik kint várja, hogy azonnal ráugorjon. Állandóak lesznek a perpatvarok, és egy idő után az egyik cica inkább nem az almot fogja használni, mert nem lesz biztonságos. Tedd inkább olyan helyre az almot, ahol több irányba távozhat dolga végeztével!

Kevés az alomtálca

Leraksz egy alomtálat, és részedről végeztél, megtetted a kötelességed. Lehet, hogy két macskád van, vagy napközben nem vagy otthon, mert dolgozol, és elvárod, hogy a cica akkor is menjen az alomba, ha az már nem éppen tiszta. Te szívesen mennél úgy wc-re, hogy előtted valaki nem húzta le a "végtermékét"? Na ugye hogy nem! Tegyél inkább ki több almot, az ideális eggyel több, mint ahány cicád van.

Egy helyre teszed

Oké, veszel még egy alomtálat, berakod a nappaliba, a másik mellé. De ez így nem jó, ha az almok egymás mellett vannak, akkor azok egyetlen tálnak számítanak. Keres egy másik helyet, ahová teheted!

Illatosítod az almot

don-t-panic-text-on-tissue-paper-3991793.jpg

Szereted a jó illatokat a lakásban, ezért levendula illatú almot veszel. A cicád viszont beleszagol, és inkább a tál előtt végzi el a dolgát. A macskák szaglása sokkal jobb, mint a mienk, ezért nekik ez olyan, mint egy illatbomba, messziről el fogja kerülni. Ráadásul ezzel elnyomod az ő szagát, és nem fogja magáénak érezni az almot. Használj inkább természetes, szagtalan almot. Az almokról korábban már írtam, sőt, véleményeket is olvashatsz róluk a blogban.

Túl ritkán takarítod

Ha naponta egyszer takarítod az almot, az lehet nem fog megfelelni a cicádnak, mert nem lesz számára elég tiszta. Változó, hogy a cicák mennyire háklisak az alom tisztaságára, van, amelyik egy használat után nem hajlandó addig belemenni, ameddig ki nem takarítod, míg másik macskát ez nem zavarja. Ismerd ki a cicád, ő mit szeret!

Túlságosan sokat takarítod

person-cleaning-a-cat-litter-box-2822555.jpg

Bizony, az ellentéte sem jó, akármennyire is furcsa. Tehát ha naponta fertőtleníted az alomtálat és újat töltesz bele, nehogy szaga legyen, az sem jó megoldás. Ugyanis a cicádnak éreznie kell az alomban a saját szagát, így viszont ettől megfosztod. Mint már írtam, a cicák szaglása sokkal, legalább tízszer jobb, mint a mienk, ezért rengeteg információt hordoz számár egy szag. Lehet, hogy te semmit sem érzel, de számára nagyon is illatos a dolog. Hagyd tehát benne az ő szagát, elég, ha csak kiveszed belőle, amit beletett és feltöltöd, és ritkábban cseréled ki teljesen az almot.

Zárt alomtál

Téves elképzelés, hogy hozzánk hasonlóan a cicák el akarnak vonulni akkor, amikor a dolgukat végzik. Ne a saját elképzeléseid vetítsd a cicádra! Ő inkább látni akarja a területét közben, és jobban érzi magát, ha egy kijárat helyett több irányba távozhat.

Túl kicsi az alomtál

adorable-animal-animal-world-209037_1.jpg

Ha akkora alomtálat teszel be a lakásba, amibe éppen belefér a macska, vagy nem megy bele, vagy sokszor a tálon kívül lesz neked meglepi -  mert nem fér bele a cica. Legyen ezért legalább másfélszer akkora a tálca hossza, mint a cicádé (farok nélkül)!

Automata alomtál

Ez talán a legrosszabb megoldás. Bár érthető, hogy kényelmes, mert nem kell takarítani, nincsenek szagok se, de ennél nagyobb gonoszságot nem is követhetnél el a cicád ellen. Miért? Egyrészt, mert ezek a tálak fedettek, amiről már beszéltünk. miért nem jó minden esetben. De ez a kisebb rossz, annál fontosabb, hogy ezek a tálak forognak, úgy takarítják és szűrik át az almot. Vagyis a cicák nemcsak az alomban, hanem a teljes alomtálban érzik a pisijük és kakijuk illatát, olyan ez, mintha a mozi toalettében a fal is kakiszagú lenne. De még ez sem a legrosszabb, hanem az, amiről több, ezt használó gazdi beszámolt már, és utána azonnal ki is dobta a gépet: a forgás akkor is beindulhat, ha a cica benne van az alomban! Nem egy ilyen történetet hallottam már, és bár baja nem lett a cicáknak, éppen eléggé megrémültek, hogy többé ne menjenek bele. Használj tehát kevésbé veszélyes alomtálat!

medium-haired-white-and-black-cat-on-tub-1662529.jpg

Arról nem is beszélve, hogy így nem látod sosem, mi kerül az alomba. Márpedig a székletből nagyon hamar rájöhetsz, ha valamilyen betegsége van a cicádnak, annak bármilyen változása adhat okot aggodalomra, amit így viszont sosem veszel észre.

Mi akkor a megoldás?

Mindig az, hogy figyelsz a cicádra, és rájössz, mit szeret és mi zavarja, és ennek megfelelőn alakítasz az almon. Próbálkozz, vedd figyelembe a fent leírtakat, és figyeld a cicád reakcióját. És ne undorodj az alomtól, próbáld elfogadni, hogy ez számára milyen fontos territoriális eszköz, amivel megjelöli a területét, ezáltal nagyobb biztonságban érzi magát. Ha a cicád alomhasználatával minden rendben, akkor szinte biztos, hogy jól érzi magát a területén, ami neked is jobb. Ha mégis alomhasználati gondjai vannak a cicádnak, olvasd lehetőleg mindegyik cikket, amit már írtam a témában.

Ha tetszett az írásom, lájkold a Facebook-oldalam! Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9515752232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása