10+1 tanács, hogyan viselkedj félős cicával!

2020. július 19. 18:45 - Macska_fogó

Egyre többen fogadtok örökbe mentett cicákat, és ők többnyire félősek. Ezért most adok pár tanácsot, hogyan közelíts a befogadás utáni napokban a cicához. Már többször írtam erről, de érdemes most mégis újra beszélni róla, hogy máshonnan megközelítve, praktikus tanácsokat adhassak neked.
photo-of-brown-tabby-cat-2698524_1.jpg

A befogadás előtt, vagy legkésőbb utána mindenképpen olvasd el a tanácsaim a beszoktatásról, mert sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad. A belinkelt cikkben a beszoktatás folyamatát írtam le, most inkább pár kisebb tippet adok, amik segíthetik a folyamat könnyebb véghezvitelét.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. Adj neki időt!

Sose siettesd azt, hogy megszokjon téged, az új otthonát vagy bármi mást. Adj neki időt, hogy ezt a sok új dolgot megszokja, és amennyire lehet, fokozatosan mutasd meg neki a dolgokat. Tehát, ahogy már korábban is többször leírtam, adj neki először egy helyiséget, és fokozatosan mutasd meg neki a lakás többi részét, sőt, magadat is! Ne várd azt, hogy azonnal megszeret, először az is elég, ha eszik a jelenlétedben, a simogatásnak és bújásnak még nem kell egyből jönnie!

2. Hagyj neki teret!

Legyen neki saját területe, sőt, kuckója, amit birtokolhat, és amiben biztonságban érezheti magát. Érdemes az első napokban egy külön helyiségben elhelyezni őt, és hagyni, hogy felfedezze.

3. Ne szorítsd be!

calico-cat-1571076.jpg

Figyelj arra, hogy ne szorítsd be egy sarokba vagy olyan helyre, ahonnan nincs kiút, mert ezzel megijesztheted, és akár meg is támadhat, vagy ijedtében bizony maga alá üríthet. Mindkettő rossz élmény mindkettőtöknek, ezért inkább kerüld el!

4. Semmi hirtelen mozdulat!

Kerüld a hirtelen mozdulatokat, karcsapásokat vagy ugrásokat, mert ezek is megijeszthetik az újonnan befogadott védenced. A jelenlétében legyél inkább kiszámítható, és kicsit lassú, mert kevésbé fog így félni tőled.

5. Ne menj közvetlenül felé!

Az állatoknál a legtöbbször, ha valaki közvetlenül feléd megy, az kihívás vagy támadás jele. Ne menj ezért közvetlenül felé, inkább csináld azt, hogy kicsivel tőle balra vagy jobbra mész, majd mikor mellé érsz, lassan felé fordulsz. Így ez kevésbé lesz számára ijesztő.

6. Húzd össze magad!

grey-fur-kitten-127028_1.jpg

Az is jó taktika, ha minél kisebbnek mutatod magad. Guggolj le, vagy ülj le a földre, így kevésbé tűnsz nagynak és félelmetesnek. Még ha 50 kilós vagy és egyébként kedves lány, akkor is többszöröse vagy egy cicának, ezért ezt tartsd szem előtt!

7. Ne ijedj meg, ha ő megijed!

Legyél mindig nyugodt és magabiztos, ezáltal azt közvetíted felé, hogy nincs félnivalója, és ő is biztonságban érezheti magát. Ha mégis megijed valamitől, te akkor is maradj nyugodt, és inkább szüntesd meg a félelme forrását. Egy buddhista szerzetes nyugalmát kell sugároznod felé, mert ha te is ideges vagy vagy megijedsz, akkor ő, a kis, félős cica mit tegyen mást?

8. Ne büntesd!

Akármit is csinál, akármennyire felbosszant vagy elkeserít a viselkedése, esetleg megtámad téged, sose büntess meg egy félős cicát! Gondolj arra, hogy nem gonoszságból viselkedik így, hanem azért, mert eddig csak rossz tapasztalatai voltak, senki se szerette egész eddigi élete során! Ezért inkább azt mutasd meg neki, hogy te más vagy, bízhat benned, és gondoskodni akarsz róla.

9. Pislogj rá!

close-up-photo-of-tabby-cats-sleeping-2693561_1.jpg

A cicára való pislogás, vagy ha ő pislog rád, az első kommunikáció lehet köztetek. Ha egy cicára rápislogsz, és ő visszapislog rád, az azt jelenti, hogy már kevésbé fél, sőt, megbízik benned annyira, hogy ha csak egy pillanatra is, de becsukja előtted a szemét. Ennek ellentéte az, amikor nagy szemekkel bámul rád. Pislogj tehát rá, lassan és hosszan csukva tartva a szemed, és ha ő is visszapislog rád, örülj neki!

10. Beszélj hozzá!

Kommunikálj vele úgy is, ahogyan nekünk a legkönnyebb: beszélj hozzá. Ez több okból is jó, egyrészt akkor is tudja, hol vagy, ha nem lát, másrészt, ha nyugodtan beszélsz, az őt is megnyugtatja. Fontos tehát, hogy mindig nyugodtan és kedvesen beszélj! Ráadásul így megszokja a hangod is, és kellemes dolgokhoz tudja kötni, mint például az étel.

+1 Tedd egy ruhád a fekhelyére!

orange-tabby-cat-sleeping-on-white-textile-103651.jpg

A cicáknak a legfontosabb érzékszervük a szaglásuk, ráadásul szeretnek puha dolgokra feküdni. Tedd a fekhelyére egy pólód, így meg fogja szokni a szagod, ezzel pedig téged is könnyebben elfogad!

Ezek azok a kisebb tanácsok, amiket érdemes megfogadnod, ha félős cicát fogadsz be. Emellett még egyszer megismétlem, hogy alkalmazd a blogban leírt beszoktatás módszerét, és persze figyelj rá, és a reakcióira.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr5515960300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása