Építs cicasztrádát a macskáidnak!

2020. október 18. 18:35 - Macska_fogó

Több cicád van, és álladóak a konfliktusok? Sokszor fordul elő, hogy a lakás bizonyos részein összetalálkoznak, fújnak és morognak egymásra, vagy meg is kergetik egymást? Ezen segíthet az, ha tágítod a terüket, és adsz nekik alternatív útvonalakat! A cikkben ehhez találsz segítséget és konkrét, fényképes példákat!
2_5.jpg

Mindenekelőtt ismét fontos, hogy ismerd meg a cicáidat! Fontos tudnod, hogy melyik hol érzi jól magát, ebben segít egy korábbi írásom. Ha ez megvan, akkor a lentiekben elmondom, hogyan indulj el, és a a Facebook-csoport tagjai által küldött saját példákon keresztül bemutatom, mit és hogyan érdemes csinálnod. A csoport tagjainak itt is köszönöm a remek fotókat, és gratulálok, hogy ilyen sokoldalúan és ügyesen oldották meg a feladatot! De miért is van szükség a "cicasztrádára", és mi is az tulajdonképpen?

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak egy kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Miért fontos a "cicasztráda"?

A cicáknak fontos, hogy ne csak a talajon, vízszintesen tudjanak közlekedni, hanem függőlegesen is. A legtöbb cica ugyanis minél jobban belátja a területét, annál magabiztosabb tud lenni. Valamint, ha több cica él egy lakásban, akkor ez csökkentheti a konfliktusok kialakulásának lehetőségét is. Egyszerű ennek a miértje, hiszen ha két macska szembetalálkozik, és nincs merre menniük, akkor az egyik vagy visszafordul, és elengedi a másikat, vagy felvállalja a konfliktust. Ha viszont van egy alternatív útvonal, akkor szinte mindig azt fogja egyikük választani. A lenti egyszerű példán bemutatva, ha két cica egymással szemben áll a padlón, és van ott mellettük egy szék, akkor egyikük arra fog felugrani, a székről fel az asztalra, és így mindkét cica el tud menni arra, amerre akart, az egyik a "földszinten", a másik pedig az "emeleten". 

cats_2.jpgEz az alapja a cicasztrádának, de ugyanezt meg lehet csinálni polcok, szekrények, macskabútorok, kaparófák, vagy akár dobozok bevonásával is. Arra kell törekedni, hogy mindig legyenek alternatív útvonalak a lakásban. A legfőbb cél pedig az, hogy a cica akár úgy is körbe tudjon menni a szobában vagy akár a lakásban, hogy nem éri a lába a padlót, illetve hogy mindig több szintje legyen a közlekedésnek.  Remek példa erre a korábban a blogban bemutatott otthon, amit a gazdi a cicák örömére alakított át cicaparadicsommá. Most pedig következzenek részletesebben bemutatva a "cicasztráda" főbb tulajdonságai, valamint a ti fotóitok, a kiemelt dobozokban!

Az első példák a ti otthonaitokból: egyszerű de nagyszerű megoldások a cicák függőleges közlekedéséhez. Beáta, Lilián, Mónika, Réka és Viktória mutatják be, mit alkottak a cicáiknak. A képek mellett rövid leírásokat találsz, érdemes kattintani!

A galériát a jobb felső "X"-re kattintva tudod bezárni, így tudsz visszajönni a cikkhez!

Legyenek útelágazások!

Mint már említettem, a cicák szeretnek függőlegesen is közlekedni, ezért ezt érdemes és jó is kihasználni. Nemcsak a konfliktusok csökkenek többmacskás háztartásban így, de az egyke cicák is nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek. Legyen lehetősége a fövénylakó cicának közlekedni a talajszinten, a bozótlakó tudjon pl. egy szék alól kémlelni, a falakó pedig mehessen a szekrény vagy a macskavár tetejére. (Ezekről a kategóriákról a már linkelt korábbi cikkemben olvashatsz). A lényeg, hogy lehetőleg minél több helyen legyen egynél több irány, amerre mehet a cica, így nem tudja egy másik macska beszorítani! Ha polcokat teszel fel, akkor pedig csomópontokkal tudod terelni a közlekedésüket, mert alternatív útvonalakat kell adnod a cicáknak olyan esetekre, amikor találkoznak egymással szemben. Erről részletesebben lejjebb olvashatsz.

A cicapálya többsávos legyen!

A polcoknál az is fontos, hogy "többsávosak" legyenek, vagyis hogyha a cicák mégis egymással szemben találkoznak, el tudjanak egymás mellett menni. A legjobb ezért, ha a polcok 30 cm szélesek, de legalább 20 cm legyen a szélességük, így kényelmes lesz az elhaladás.

A következő cicás otthont Edina mutatja be: "Ezt a mászóka rendszert még a régi házunkba csináltattam, a te útmutatásaid alapján, mikor segítettél Luna cicusom ügyében, akit a többiek püföltek és Luna jelölgetett. Sajnos azóta elköltöztünk, és most csak egy részét használják a cicák, de akkor nagyon imádták! Három fel-lejárója volt, egyik a kaparófa, a másik a komódon keresztül, a harmadik pedig az ajtó melletti keskenyebb polcok." Asztalos készítette el, Edina pedig padlószőnyeget ragasztott rá. Nekem az tetszik benne a legjobban, hogy a gazdi törekedett arra, hogy a cicák akár úgy is átmenjenek egyik helyiségből a másikba, ha nem kell lemenniük a padlóra. Szuper, és örülök, hogy segíthettem ennek a megvalósításában! Kattints a képre, és nézd meg a többi fotót!

A galériát a jobb felső "X"-re kattintva tudod bezárni, így tudsz visszajönni a cikkhez!

Mi a polcok ideális távolsága?

Az ideális távolság két polc között az, amit a cica még kényelmesen át tud ugrani. Nem az, amit képes megugrani, mert nem biztos, hogy mindig a maximumot akarja majd magából kihozni. A cél az, hogy a cicáid kényelmesen és könnyedén tudják használni az elkészített cicasztrádát. Ugyanezért fontos, hogy a következő színt a macska szemmagasságával essen egybe, hogy lássa, hova fog majd érkezni, így nem éri majd meglepetés, és magabiztosabban jár-kel majd rajta.

Biztos és stabil talaj kell!

A polcokat le kell fedni, hogy a cica lába ne csússzon meg rajtuk, amikor odaérkezik. Ez a biztonság miatt is fontos, és ismét csak a kényelem miatt. A polcokat befedheted, ha megfelelő méretűre vágsz padlószőnyeget, vékonyabb lábtörlőt vagy akár jógamatracot is. A rögzítést  pedig erős ragasztóval tudod megoldani. Ugyanitt említem meg, hogy akár polcokról, akár cicabútorról van szó, stabilan legyen rögzítve! Ha billeg a cica alatt, akkor nem fogja használni, mert - teljesen jogosan - nem tartja majd biztonságosnak!

Krisztáéknál külön szoba van a macskáknak: "A nappaliba csináltunk nekik kaparót, meg kosaraik vannak, hogy tudjanak pihenni meg nézelődni.". A kaparófát is ők készítették: "Ki kellett vágnunk egy tuját a kertben, és annak a törzséből van csinálva. Szeretik kaparni, meg üldögélni rajta". Jó mindig látni, ha valaki figyel a cicái igényeire, és tesz is azért, hogy jobban érezzék magukat!

A galériát a jobb felső "X"-re kattintva tudod bezárni, így tudsz visszajönni a cikkhez!

Legyenek fel- és lehajtók!

Szintén a kényelem és a praktikusság miatt érdemes úgy megtervezni a cicasztrádát, hogy minél egyszerűbben tudjon felmenni rá a cica. Pontosan úgy, mint egy autópályán, legyenek "felhajtók" és "lehajtók". Ez különösen idős cicáknak lesz majd fontos, akik már kevésbé mozgékonyak, de a fiatalabbakat is jobban felcsalogatja a "sztrádára". A fel-lehajtókat úgy kell elképzelni, hogy a feladatuk az, hogy a cica ugrás nélkül fel tudjon menni az egyes szintekre, ha nem is közvetlen rámpaszerű kapcsolattal, de legalább annyira, hogy könnyen fel tudjon lépni a következő szintre. Ez nem kötelező mindenhova, de főleg az alsóbb szintekre, egy idősebb cicánál ajánlott.

Legyenek célok!

Ha nincs egy úti cél, ahová érdemes megérkezni, senki se használ egy útvonalat. Ezért legyenek a végén pihenőhelyek, kényelmes fekvő- vagy kémlelőhelyek, amiket a cicád szívesen keres fel. Ez lehet egy párna a szekrény tetején, de egy szélesebb és kényelmes polc vagy kuckó is a cicasztráda egyik magasabb pontján vagy egy nézelődőpont az ablak mellett. Legyél kreatív!

Nikole és párja saját maguk csinálták meg a "cicaparadicsomot". A polcokhoz Ikeás polcméreteket vettek alapul, az egyedi "hengerekről" pedig Nikole ezt mondja: "Nyomdából kértünk karton hengert, méretre vágtam és arra ragasztottam fel a szizál szálat. Egy fa hengert raktunk bele és azt fúrtuk fel simán a falra. Persze jó nagy csavarral és dübellel.  A végek meg levehetőek." Azért itt is jó lehet macskának lenni, gratulálok! Itt is érdemes megnézni a galériát a képre kattintva!

A galériát a jobb felső "X"-re kattintva tudod bezárni, így tudsz visszajönni a cikkhez!

Ne legyenek elérhetetlen helyek!

Ne vidd túlzásba a munkát, vagyis ne csinálj olyan helyet a cicasztrádán, ahová ha a cicád felmegy, te nem éred el! Egyrészt ezzel búvóhelyet hozol létre, ami csökkenti a cicád önbizalmát, és ha valamiért el kell érned, mert például orvoshoz kell vinned, akkor igencsak megnehezíted a saját dolgod. Legyen tehát a cica kis erőfeszítéssel elérhető, és lásd mindig rajta a macskát!

Alakítsd ki csomópontokat!

Ha több cicád van, és cicasztrádát akarsz nekik csinálni, akkor mindenképpen fontos, hogy csinálj közlekedési csomópontokat, ahol ha találkoznak, tudnak választani, merre menjenek tovább úgy, hogy ne kerüljenek konfliktusba egymással! A tipikus ilyen csomópontokat X. Y, illetve rombusz mintában tudod kialakítani, a lenti ábra szerint. Ahogy már említettem, figyelj arra, hogy a következő színt a cica szemmagasságában legyen!
csomopontok.jpg

Kísérletezz!

Nem kell rögtön neked is megépítened a cicaparadicsomot, haladhatsz kis lépésekben is! Kezd kicsiben, és figyeld meg, tetszik-e a cicáidnak, amit csináltál! Ha nem, változtass, például tedd közelebb a polcokat, ha messze vannak, vagy tegyél be még egyet. Ha valahol konfliktus alakul ki, alakítsd át az útvonalat, hogy legyen alternatíva a közlekedésre! Például ha egy helyen rendszeresen szembekerülnek egymással a cicáid, tegyél oda egy útelágazást, ami lehet akár egy szék vagy macskabútor is, mint a cikk legelső példája mutatja, vagy tegyél fel polcokat, és alakíts ki csomópontot! De a kaparófát is felhasználhatod közlekedési eszköznek, ha az elég nagy, ehhez ötleteket egy korábbi, kaparófákról szóló cikkben is találsz. Jó ötletelést és sikeres megvalósítást kívánok, és még boldogabb cicát/cicákat nektek!

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lájkold a Facebook-oldalam, ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Források: Jackson Galaxy-Kate Benjamin: Macskák a házban; Jackson Galaxy: Macskamágia; Jackson Galaxy-Kate Benjamin: Cicásítás; A fotók forrása a Szeretem a cicámat Facebook-csoport

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr3716198988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása