7 mód arra, hogy segíts a hontalan cicákon!

2020. augusztus 15. 20:01 - Macska_fogó

Minden évben augusztus 16-án van a hontalan állatok világnapja, ezért összegyűjtöttem, hogy te hogyan segíthetsz a kóbor állatokon, ha szeretnél, és még sosem csináltál hasonlót sem. Ezek az én ajánlásaim, neked kell eldöntened, melyik a legjobban neked megfelelő, de az sem tilos, hogy akár egyszerre többet is csinálj belőle. Mivel ez egy macskás blog, én elsősorban róluk foguk beszélni, de persze a felsoroltak kutyákra, vagy akár más állatokra is vonatkozhatnak. Hogyan segíthetsz tehát? Nagyon sokféleképpen!

pexels-jin-xang-3783643.jpg

Pontokba szedtem a lehetőségeket, de ez persze nem azt jelenti, hogy az egyik fontosabb, vagy egymás után következnek. Talán az elkötelezettségben és az időbeli ráfordításban van csökkenő sorrendiség. De te választod ki, mit tudsz tenni, én csak azt kérem, hogy segíts a kóbor vagy mentett cicákon a lehetőségeid szerint.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. Mentsd meg a környékeden élő kóbor cicákat!

Szinte mindenhol élnek kóbor cicák, bár sokszor nehéz őket észrevenni. Elbújnak pincékben, bokrok alatt vagy elhagyott házakban. Általában napkelte után nem sokkal, vagy napnyugta körül keresnek maguknak ennivalót, mert akkor nagyobb a nyugalom és kevésbé észrevehetőek. Van, amelyik cicát kirakták, de van, amelyik már utcára született, és sosem tudta, mit jelent az otthon és a biztonság. De még egy ilyen cica is vágyik a jobb és biztosabb életre. Mint mondtam, mindenhol élnek ilyen cicák, így a te környékeden is. Megtippelni se tudjuk, hány kóbor macska él az országban, a legóvatosabb becslések másfél millióról beszélnek, de egyesek szerint

a kóbor macskák száma 3 millió, vagy annál is több. 

Mit tudsz te tenni, ha találsz egy kóbor macskát? Segíthetsz neki, hogy jobb élete legyen és gazdára találhasson! Korábban írtam már erről, most pár pontban összefoglalom a keretes szövegben.

Etesd!

Én azt javaslom, hogy először kezdd el etetni, minden nap ugyanott, és ugyanakkor. Akkor is tegyél így, ha az elején nem is látod a cicát, csak azt veszed észre, hogy elfogy az előző nap kitett étel.

Fogd be!

Ha sikerül a bizalmába férkőznöd, akkor fogd meg és rakd hordozóba, ha nem, akkor pedig kérj segítséget közeli macskamentő szervezettől a becsapdázásához.

Ivartalanítsd!

Nagyon fontos, hogy ne szülessen még több cica a biztos halálba vagy az utcára, ezért nagyon fontos, hogy ivartalanítsd! Az orvos vizsgálja is meg, egészséges-e, érdemes FIV/FELV tesztet is csináltatni.

Keress neki végleges befogadót!

Hirdesd meg (ebben is kérhetsz segítséget szervezettől), keress neki ideglenes befogadót, vagy fogadd te be, ha van rá lehetőséged. Ha egyik sem jöhet szóba, a visszahelyezés is lehetőség.

Jó ötlet lehet olyan környéken tevékenykedő macskamentő csapathoz csatlakoznod is, akik tudnak segíteni a kóbor cicák számának csökkentésében.

2. Legyél ideiglenes befogadó!

pexels-abby-chung-1361818.jpg

Persze nem muszáj neked befognod az utca minden kóbor cicáját, úgy is segíthetsz, ha egy macskamentő szervezet által megmentett cicát fogadsz be ideglenesen, ameddig nem találnak neki gazdát. Ez azt jelenti a legtöbb esetben, hogy ők intézik a cica orvosi ellátását, ivartalanítását és hirdetését is, neked "csak" be kell őt fogadnod. Az ilyen segítségnek örülnek a legjobban általában az állatmentők, mert befogadóból van a legkevesebb. Viszont érdemes előtte azt átgondolnod, hogy megvannak-e a lehetőségeid arra, hogy befogadj az otthonodba egy kóbor cicát, és jó ötlet átbeszélni, hogy inkább milyen macska felelne meg neked: fiatal és virgonc, aki játékos, és sokat kell vele foglalkozni, vagy idősebb, nyugodtabb? Emellett érdemes  befogadás előtt elolvasnod és betartanod az általam javasolt beszoktatás lépéseit.

3. Fogadj örökbe cicát!
pexels-evg-culture-1416787.jpg

A végleges befogadással megmenthetsz mindjárt nem egy, hanem két életet akkor is, ha "csak" egy cicát fogadsz örökbe. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy ha egy macskamentő szervezettől fogadsz örökbe cicát, akkor a helyére ők egy másikat tudnak az utcáról menteni, így közvetve neki is segítettél. A szervezettől való örökbefogadás egy másik előnye, hogy így a cica a legtöbb esetben már oltott, ivartalanított és parazitamentes.

4. Önkénteskedj menhelyen!

pexels-no-name-787876.jpg

Ha bármilyen oknál fogva nem tudsz az otthonodba fogadni cicát, de mégis akarsz tenni értük valamit, akkor jó ötlet, ha keresel a lakhelyed közelében egy menhelyet, és megérdeklődöd, hogyan és milyen önkéntes munkában tudsz nekik segíteni. A legtöbb menhelyen szükség van fizikai munkákban segítő önkéntesekre, vagyis például cicák esetében ez jelentheti az alomtakarításban és etetésben való segítséget, de akár rendezvényeken való részvételt, fuvarban segítséget és még számtalan mást is.

Hogy találhatod meg a hozzád legközelebbi menhelyet vagy állatvédő szervezetet?

Ebben sokat segít a Google, írd be, hogy "macskamentés", vagy "állatmenhely" a város nevével, ahol élsz, és nézd meg a találatokat. De kereshetsz a Facebookon is helyi állatmentő csoportokat, ahol tudnak neked segíteni. Sajnos országos, rendszeresen frissített adatbázis nincs az ilyen szervezetekről, de szinte minden állatmentő jelen van az online térben is, így meg tudod őket ott keresni.

5. Végezz szervezői/adminisztrációs munkát állatmentő szervezetnek!

Ha fizikailag nem tudsz kimenni a menhelyre, de online fel tudod ajánlani az idődet és energiádat, azzal is tudsz segíteni. Gondolok itt a weblap karbantartására, a gazdikereső állatok meghirdetésére, a bejövő levelezés kezelésére, vagy akár támogatók megkeresésére is. Persze fontos, hogy mindig egyeztess az adott szervezettel, miben tudnál te segíteni, és miben lenne szükségük a segítségedre!

6. Adományozz  tárgyi-, vagy pénzadományt!

pexels-nice-guys-757457.jpg

Ha önkéntes munkát sem tudsz vállalni, de van lehetőséged adományokkal támogatni egy állatmentő szervezetet, az is hatalmas segítség tud nekik lenni. Szinte mindig szükségük van jobb minőségű száraz- és nedves eledelre, macskaalomra, de alomtálaknak, etető- itatótálaknak, fekhelyeknek és kaparófáknak is szoktak örülni. Persze itt is fontos, hogy előtte érdeklődd meg, mire van leginkább szükségük, és hogyan tudod ezeket hozzájuk eljuttatni.

7. Oszd meg a gazdikereső posztokat!

Ha egyik sem megfelelő neked a fentiekből, az sem baj, akár azzal is tudsz segíteni néhány cicán, hogy megosztod a gazdikereső posztjaikat, hátha ezáltal lesz meg az új otthonuk.

Remélem a fentiekkel adtam néhány ötletet ahhoz, hogyan segíthetsz te is a rászoruló kóbor macskákon (vagy akár kutyákon)!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9516133392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása