Két cica és egy energiabomba kutyus - 3. rész: Házmester cica

2021. június 17. 22:37 - Macska_fogó

Folytatódik a történet, amiben Dóra (a gazdi) segítséget kért tőlem Patreon támogatóként két cicája, Mona és Lisa, valamint újonnan befogadott kutyája, Panka összeszoktatásához. Az első részben megismerhettétek a "harcba álló feleket", a második részben pedig javult a kapcsolat, de új gondok is felmerültek. Most pedig kiderül, Dóri lát-e reményt a békés együtt élés felé. És most se felejtsétek el megnézni a cukiság-galériát!

img_20210504_230444.jpg

Szerintem minden szoktatás, legyen az be- vagy összeszoktatás legfontosabb eleme az, hogy a gazdi figyeljen a cicájára (vagy kutyájára), és megfelelően reagáljon. Ha pedig nem sikerül jól reagálni, akkor legközelebb próbálja meg másképpen, és figyelje meg, az milyen reakciót vált ki. Dóra nagyon hamar ért el eredményeket a három állat összeszoktatásában, és ez legfőképpen annak köszönhető, hogy betartott néhány egyszerű szabályt, és figyelt rájuk.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Mona cica kicsit házmesterkedik

Dóri az alábbi sikerélményekről számolt be nekem, és igazán öröm volt olvasni:

Komolyan úgy gondolom, hogy zseni vagy! Sikerült eljutnunk odáig, hogy

szépen elvannak a cicák és Panka együtt.

Ha Panka közeledik, akkor nincs pánik, nincs rohanás, valamennyi ideig el bírják már viselni, hogy megszaglássza őket. Mivel az esti séta után van vacsi osztás, Pankát már az ajtóban várja Mona és Lisa is, nem gyakori, de olyan is előfordult már, hogy nem ugrottak fel valahova ahogy hazaért, hanem összeorroztak egy picit. Az továbbra is zavarja a cicákat ha Panka nagyon tolakodó, és a palack orrával böködősen szaglássza őket. Panka próbálja játszani is hívni őket, de akkora a méret különbség, hogy a cicák nem hatódnak meg attól hogy az XXL méretű Kongját oda gurítja nekik, mert az is borzasztó nagy hozzájuk képest. Etetéskor már mindenki jön magától, már nem zavarja Monát sem, hogy a konyhában Panka mellett kell elmennie a pulthoz a táljához, Lisa sokkal kevesebbet morog már, de azért ha olyan napja van, akkor mindenért morog. Mona egyáltalán nem morog, viszont pofozkodik. Simán lekever Pankának egy-egy pofont, sőt ha úgy érzi, hogy meg kell védenie a kis húgát vagy engem, akkor meg is támadja Pankát. Nem vészes a dolog, felfújt bundával, oldalazva fújva odarohan hozzá, és akkor vagy kap Panka egy pofont, vagy sikerül Monát meggyőznünk, hogy ezt most nem szabad.

Egyébként Monával elég jó a kapcsolatunk, elég szófogadó cica, ma hajnalban fordult elő ez kb. harmadszor, és ma már elmaradt a pofon a "nem, nem szabad" tiltás után. Az a fura, hogy olyan helyzetben jön védeni, amikor igazából semmi nem történik, csak határozottabban rászólunk Pankára, hogy menjen a helyére, vagy üljön le. Ez a védelmező, támadó dolog el fog múlni, vagy van valami trükk amivel erről leszoktatható Mona? Ráadásul pár hete elkezdtek hajnalban kelni, nagyon korán, 4 körül, ami nem is feltétlenül zavarna minket, csak azzal szórakoztatják magukat, hogy az alvó kutyát piszkálják, meg átugrálnak felette stb. próbáltuk a vacsit későbbre tolni, délután játszom velük sokat, meg ők is egymással, nap közben így kevesebbet alszanak, de 5-nél tovább nem tudjuk ezt az őrületet kitolni, és hát ez a piszkálódás nagyon rossz. Panka nagyon lelkes attól, hogy nyitnak felé a cicák, és van hogy mániákusan követi és szaglássza őket. Amikor úgy látjuk, hogy sarokba szorítják magukat a cicák, akkor szoktunk rászólni, hogy "állj meg", vagy visszahívjuk. Több kevesebb sikerrel. Megyünk most tanfolyamra vele, ahol a távoli irányítás lesz az egyik fő téma, remélem tanulunk ott olyat, ami ezekben a helyzetekben segítenek nekünk.

Bármi javaslatod van erre, vagy úgy gondolod, rosszul gondoljuk szólj kérlek! Nem látom magunkat kívülről ebben a helyzetben, és nagyon görcsösen szeretnénk megoldani a dolgot. De már most kialakult helyzet is fényévekre van, onnan ahonnan indultunk, és az eddigiekhez képest úgy érezzük, hogy sokkal gyorsabban haladunk, mint eddig. Szóval nagyon köszönjük a segítséget, komoly életminőség javulást okozott szerintem mindenkinek. De azért van mit csiszolni rajtuk bőven, ha van valami tipped a hajnali szemétkedésre, a védelmezős támadásra és hogy hogyan tovább, oszd meg velem!

Tanácsaim a nyugodt estékre

Nagyon örülök a jó híreknek! És köszönöm a dicséretet, de a ti munkátok és figyelmetek is kellett hozzá, sőt, a munka javát ti végeztétek el, és végzitek még most is, szóval gratula nektek is! Mona szerintem idővel enyhülni fog, most úgy érzem, kicsit "házmesterkedik", és ha úgy érzi, hogy segíteni kell helyretenni a kutyát, akkor megy és helyreteszi. Ha ilyenkor rászóltok Monára, akkor idővel ezek az alkalmak csökkenni fognak. Biztos, hogy néha majd elő fog fordulni, de ez szerintem nem baj, olyasmi ez, mint a testvérek közötti viselkedés. És ha Panka könnyebben szót fogad majd nektek, akkor az is javítani fog a cicák hozzáállásán. Szépen lassan egymáshoz fognak csiszolódni, megtanulják, hogy mit tehetnek meg, és mit nem a másikkal, ebben pedig te tudod őket irányítani. Az éjszakai piszkálódás során Panka hogyan reagál erre? Benne van a játékban, vagy inkább zavarja? Amennyiben előbbi, akkor meg kellene próbálni letiltani párszor ilyenkor, és a helyére küldeni, mert ha nem lesz partnere a cicáknak, akkor abba fogják hagyni. Illetve van a cicáknak lehetősége "cicatévézni" éjjel? Mert ez is le tudja kötni őket a kutya helyett. 

Dórival még folytatjuk a munkát, de a nehezén már túl van, ezért egyelőre több cikk nem lesz belőle a blogban. Ha viszont szívesen olvasnátok tovább, hogyan haladnak, írjátok meg kommentben, és lehet, hogy később lesz még folytatás!

Ha neked is van kérdésed cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr6316597148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása