Amiket semmiképpen se tegyél meg egy (új/félős) cicával

2013. október 11. 18:56 - Macska_fogó

Hogyan szocializáljunk macskát?

A "Hogyan szocializáljunk macskát" sorozatomban most összeszedem azokat a dolgokat, amiket egy frissen hazahozott, félős vagy kedves cicával, de semmiképpen se javaslom, hogy megtegyetek. De érdemes ezeket elkerülni a már velünk lakó cicánál is, ha azt akarjuk, hogy jól érezze magát.

WP_000026.jpg

Ne akarj mindent megmutatni neki első nap!

Vagyis ha most hoztunk haza egy új macskát, ne akarjunk mindent megmutatni rögtön az új jövevénynek. Éppen elég stressz neki, hogy új helyre került, minket sem ismer. Felesleges végigmutogatni neki a lakást, a többi állatot, a mászófát, a szomszédot áthívni, stb.  Majd ő, a saját tempójában, szépen mindent felfedez. Motiválni persze lehet, de erőszakoskodni nem!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Ne mássz rá!

Ne legyünk ott minden mozdulatánál, és akarjunk mindent lefényképezni. És végképp ne erőltessünk rá semmit, mert akkor csak azt érjük el, hogy bizonytalan lesz, vagy megijed.

Hirtelen mozdulatok

Ne ugorjunk mögé, és kiáltsunk fel, hogy „Jaj de cuki kiscica!”, mert akkor tuti nem fog minket a kellemes emberek közé sorolni. Ha lehet, minden hirtelen mozdulatot kerüljünk.

Ne kapkodd fel/ne vedd az öledbe!

A kedvencem, amikor a vendégek felkapják a cicát, magukhoz szorítják, hangos felkiáltások közepette megdögönyözik, majd csodálkoznak, amikor a macska kiugrik a kezükből, esetleg meg is karmolja őket, és berohan az ágy alá, vagy a szekrény tetejére. NEM KAPDOSUNK FEL MACSKÁT! Tessék szépen megtanulni. Mit szólnál hozzá, ha egy nálad tízszer nagyobb valami odamenne hozzád, se szó, se beszéd felkapna, közben hangosan kiabálna, és kiszolgáltatott pózokba dobálna téged? Ugye nem azt gondolnád, hogy „Hú de kedves ez az ember!”. Majd a cica jelzi, ha azt akarja, hogy az ölünkbe vegyük.

Gyerekek és macska

Ha gyereket viszünk cicás házba, vagy gyerek mellé fogadunk be macskát, akkor ezeket a szabályokat előtte mindenképp magyarázzuk el neki. És még azt is, hogy nem kergetjük a macskát, nem húzzuk a farkát, és alapvetően semmi olyat nem csinálunk vele, amit nem szeretnénk, ha velünk csinálnának.

Ne etesd túl!

Vagyis ne adjunk neki mindig enni, ha odamegy nyávogva hozzánk, mert az is lehet, hogy csak simogatásra vágyik. És ne hagyjunk elől se neki egész nap kaját. Mert ezekkel csak azt érjük el, hogy kevésbé fog hozzánk kötődni a kedvencünk, hiszen a természetben a legfontosabb dolgot, a kaját tőlünk függetlenné tesszük.

+1 Ne légy dühös!

Elhiszem, hogy amikor a macska a legfinomabb falatra,  a legédesebb gügyögésre se hajlandó előjönni, vagy engedni, hogy simogasd, akkor az elkeserítő, vagy éppen dühítő. De ha ezt a dühöt a macskára zúdítod, biztos lehetsz benne, hogy nem fog jobban bízni benned, sőt, lehet, hogy minden addig elért eredményed sutba dobod vele. Légy türelmes, és próbáld megérteni: ha eddig életed során te is nagyrészt csak negatív élményeket tapasztaltál meg, akkor könnyen lehet, hogy pár nap, hét, vagy akár hónap alatt ezt nem felejted el, és nehezen hiszed el, hogy máshogyan is mehetnek a dolgok.

Most, hogy már tudjuk, mit ne csináljunk, a következő részben megnézzük, hogy mit tegyünk meg mindenképpen egy (új) cicával.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr805563601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása