Hogyan érjem el, hogy a cicám biztonságban érezze magát a lakásban?

2014. február 06. 19:00 - Macska_fogó

Hogyan szocializálj macskát?

Adj neki teret, és hagyd békén. De tényleg. Kicsit többet szeretnél tudni? Akkor kifejtem, olvasd tovább a „Hogyan szocializáljunk macskát?” sorozat 9. részét!

Ha új macska kerül a házba, a legelső és legfontosabb dolog, hogy úgy érezze, itt biztonságban van. Minden mást csak ezután tudsz nála elérni. Hogy mit tegyél a cicával az első napokban, azt itt már korábban leírtam. De mégis, mitől érzi magát egy cica biztonságban? A legegyszerűbb dolgoktól.

WP_000217.jpg

A szokás hatalma

A macskák a szokások rabjai. Alakíts ki neki napi rutint, vigyél állandóságot az életébe, és máris jobban fogja érezni magát. Mire gondolok? A legegyszerűbb dolgokra. Etesd mindig ugyanakkor, tedd ugyanoda a kajáját.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Saját kuckó

Neked is szükséged van egy helyre, ahová a nap végén visszahúzódhatsz, és szusszanhatsz kicsit. A macskáknak éppen így, vagy még inkább szükségük van erre. Ráadásul ne felejtsd el, hogy a cicád territoriális állat: a saját területén érzi magát biztonságban. Tehát adj neki egy ilyen helyet. Ez lehet egy párna a fotel mögött, az egyik szekrény teteje, vagy a kedvenc doboza. A lényeg, hogy ott SOHA NE ZARGASD! Ha bemegy oda, még ha tudnád, akkor se vedd ki/el onnan!

Hagyd békén!

Tartsd tiszteletben az akaratát. Ha elege volt a simogatásból vagy a játékból, akkor ne erőltesd. És ne „mássz rá”, ne kapkodd fel folyton, inkább hagyd, hogy ő döntse el, hol és mikor akar lenni. És ezt a többi családtagodnak/vendégednek is mond el, különös tekintettel a gyerekekre! Ők sokszor hajlamosak rongybabként kezelni a cicákat, aminek ritkán van jó vége. Legrosszabb esetben vagy a cica, vagy a gyerek sérül meg, a legjobb esetben pedig egy rossz élményt szerzett a macskád. Figyelj tehát oda, a gyerekek viselkedése ugyanis a felnőttek felelőssége!

Figyelj rá!

Igazából lehetne ez az egyetlen tanács is, mert ez a legfontosabb, de akkor túl rövid lenne a poszt. Hogy biztosan megértsd, mire gondolok, elmesélek valamit. Sokszor szokták nekem mondani: „Neked könnyű, te értesz a macskákhoz!”. Tudod mit válaszolok erre? „Nem, senki sem ért a macskákhoz. Én csak figyelek rájuk.” Figyelj te is a cicádra, és sokkal jobb lesz a kapcsolatotok, és mindketten boldogabbak lesztek!

A következő részben az elmélet után gyakorlati részekre térünk rá, elsőként azt a kényes kérdést vizsgálom meg, mit tehetsz, ha a cica összepisili a lakásod.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr935798831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása