Elköltözöm, hogy mondjam el a cicámnak?

2016. április 26. 22:26 - Macska_fogó

Az utóbbi időben többen kérdeztétek, mit tegyetek, ha máshová költöztök a cicátokkal. Én az utóbbi 2 hónapban háromszor is "váltottam teret" az állatokkal, így volt alkalmam élesben tesztelni az alábbi módszert. A legfontosabb ismét, hogy ismerd a macskád/macskáid. A cicák ugyan territoriális állatok, vagyis fontos nekik az életterük, de a gazdi jelenléte is. Hogy ez milyen arányban igaz a cicádra, azt neked kell tudnod.

img_2835.JPG

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Előkészületek

Az remélem mindenki számára világos, hogy macskát hordozóban szállítunk! Egy takaró, kosárka, táska nem alkalmas erre! Jól zárható legyen, férjen el benne a macska, és lehetőleg ne ázzon át. Ezért én a műanyag hordozókat preferálom. Érdemes beletenned egy takarót, hogy a cicának kényelmes legyen, és rá egy kutyapelenkát, hogy ha a hosszabb út alatt történne némi "baleset", az se legyen túl kellemetlen. Hogy ennek is csökkentsd az esélyét, a költözés előtti este ne adj neki enni, és aznap vizet se kapjon.

 

Hogyan fogadja majd?

Hát ez jó kérdés, mert minden cica máshogyan! Hiszen ez a jellemétől függ, a múltbéli tapasztalatoktól, és hogy mennyire kiegyensúlyozott. Ha már sokat költözött élete során, akkor kevésbé éli meg stressznek, de ha egész életét egyetlen helyen élte le, nagyobb eséllyel fogja zavarni a változás. Egy magabiztos cica pedig, aki az előző helyén is jól érezte magát, könnyeben beilleszkedik az új környezetbe, mint egy félős cicus. Tehát akár rögtön otthon érezheti magát, vagy akár hetekig is zavart lehet. Ezért legyél elővigyázatos az első napokban, mérd fel, hogy a cicád hogy viselkedik, és aszerint cselekedj!

Saját tapasztalat, hogy az egyik cicám, Lucky nagyon megijedt, rögtön felment egy magas pontra, és napokig ott dekkolt, csak az etetéskor jött le, majd ment is vissza. Safranek viszont rögtön otthon érezte magát, és csak egyetlen kérdése volt: Hol a kaja?

Első napok

Én hasonlóan jártam el, mint amikor új cica érkezett hozzám, csak most több macskával költöztem. Egy helyiségbe tettem be őket, hogy szokják meg azt, és fokozatosan mutattam meg nekik a többi helyiséget. Nagyon figyelj arra, hogy a cicád inkább megijed, és az ágy alá bújik, vagy rögtön indulni akar felfedezni! Előbbi esetben érdemes a búvóhelyeket elzárni előle, hogy elől legyen, és kajával motiválni a terület felfedezésére. Utóbbiban pedig kicsit érdemes visszafogni, figyelni, nehogy kiugorjon az ablakon vagy kifusson az ajtón!

Mivel segíthetsz neki?

Leginkább odafigyeléssel. Tudd meg, hogyan reagál a cicád a változásra és annak megfelelően segíts neki. A rendszerességgel mindenképp meg tudod neki könnyíteni az új helyzet, mert állandóságot, és így biztonságot tudsz vinni az életébe. A legegyszerűbb dolog az, ha mindig ugyanakkor, ugyanott eteted.

Az új világát pedig fokozatosan mutasd meg neki. Ha kell, szobáról szobára engedd be, de mindenképpen az ő ritmusára figyelj,

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr808646130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktória Lizer 2016.07.17. 09:58:51

Sziasztok!
Már több kérdésem is volt cica témában és jó tanácsokat kaptam, de sajnos most felmerült egy újabb! Sikeresen elköltöztem a két cicámmal. A fiatalabb Riddicket előbb hoztuk át a lakásba a háló szobában engedtük ki ő rögtön el is bujt és csak este kezdett kimerészkedni a szobából. Kyrát az idősebbet rá 2 órára hoztuk át szintén a hálóban engedtük ki ő azonnal elkezdett felfedezni ment járt körbe az egész lakásban (farka felágaskodott).
Ahogy telt az idő úgy olyan jól be is lakták a cicák a lakást, az előző lakáshoz nagyobb lett a terük pedig kisebb lakásba költöztünk. Én úgy látom, hogy a két macska kapcsolata még jobb lett mint volt.

Azonban mostanában Kyra elkezdett szökdösni, és az a baj, hogy nálunk a lépcsőház teljesen nyitott körfolyosó amihez nem sok kell hogy az utcára kijusson. Van, hogy beáll a bejárati ajtó elé és elkezd nyávogni, hogy engedjük ki és kaparja is az ajtót. Régen a másik lakásban is csinált ilyet ez inkább „tini” korában volt, aztán arról sikerült valahogy leszoktatni vagy lenyugodott.

Akkoriban vettem neki hámot és az utcára is levittük, de ott meg nagyon félt és nem sokat de mászkált. Ezért egy két alkalom volt hogy levittem utcára mert nem lett lent bátrabb.
A folyosóra mikor kiment elkaptam a nyakánál kicsit megrángattam 1-2 a fenekére húztam és elengedtem a lakásba.

Mikor most kiszökik elrohan 5 métert és megáll (szerencsére) így el tudom kapni.
Feltettem rá a hámot, és kimentem vele a folyosóra, és azt veszem észre hogy fedezne fel mert jó sokáig elment és ment is volna még tovább ha engedtük volna. De szerintem ez nem megoldás hogy néha kiviszem a folyosóra sétálni ugyanúgy kiszökhet ettől függetlenül póráz nélkül...

Erre szeretnék valami megoldást találni mert kiengedni az utcára nem szeretném! Előre is köszönöm a választ.

Macska_fogó 2016.07.26. 22:08:39

@Viktória Lizer: Szia Viki! Az teljesen normális, hogy a macska kíváncsiskodik, és meg akarja nézni, mi van az ajtón túl. Nyilván ezt azután kezdi el, hogy ahogy te is mondtad, a lakást már belakta.
Amennyiben a lakásban jól érzi magát, akkor ez csak természetes kíváncsiskodás, és ha mindig visszazavarod, tiltod ezt a viselkedést, idővel megtanulja, A rángatást viszont nem javaslom, a ráfújás vagy a visszalökés szerintem hatékonyabb.
Arra viszont vigyázz, hogy most azért tudod megfogni 5 méter után, mert nem ismeri a kinti világot. Ha kiviszed sétálni, akkor viszont megismeri, és bátrabb lesz, messzebb mer elmenni. Tehát vagy ne sétáltasd, vagy vezess be rendszert abba, mikor sétáltatod, de akkor mindig vidd ki, más időben viszont ne engedd ki. A lényeg, meglegyen az állandóság, ha kiviszed, ha nem.
süti beállítások módosítása