Milyen hatással volt a pandémia a cicáinkra?

2021. március 22. 21:15 - Macska_fogó

Már egy éve élünk pandémiában, ez idő alatt megváltozott az életünk, munkavégzésünk, a pihenési lehetőségeink, a szokásaink is, és ez bizony hatással van a macskáinkra is. Ebben a cikkben az általatok elmondott véleményekből választottam ki párat, és azok alapján vázolom fel, mi minden változott a cicáink számára.
161145083_257115946064604_6114309652547186958_n.jpg

A koronavírus-járvány sokunkra kényszerített a korábbi életünk megváltoztatására: otthon dolgozunk, kevesebbet megyünk el otthonról, étterem helyett rendelünk kaját, a bankban arra nézünk félve, akin nincs maszk, nem arra, akin van, és még rengeteg mindent máshogyan csinálunk. De a cicáinkra milyen hatással volt ez az egy év?

A blog Facebook-csoportjában kérdeztem meg a tagokat, és az ő hozzászólásaik és tapasztalataik alapján mutatom be a változásokat. A cikkben szereplő képeket is a csoport tagjai töltötték fel, mindegyikért nagyon hálás vagyok! Mi változott tehát? Külön választom a jó irányba, és a rossz irányba történt változásokat, előbbiből szerencsére több van.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Pozitív változások

Vannak pozitív és negatív változások is, öt darab változásról írtatok a jó irányba, és három olyat, ami rossz irányba mutatott. Kezdjük az előbbivel, és haladjunk az utóbbi felé. 

Lett cicánk!

Többen írták az, hogy örökbe fogadtak az elmúlt évben cicát. Korábban már gondolkoztak rajta, de keveset voltak otthon a munkájuk miatt, most viszont egy változott. Az új családtaggal így többet tudtak foglalkozni, és ők is társaságot kaptak. Nagyszerű döntés, de fontosnak tartom itt elmondani, hogy a cica a pandémia után is velük lesz, tehát az örökbefogadás előtt arra is gondoljatok, hogy 10-15 évre vállaltok felelősséget egy másik életért!  

Bújósabb lett

Nem meglepő, hogyha több időt töltesz valakivel, akkor az jobban fog hozzád kötődni. A cicák is így működnek, ezért sokan számoltatok be arról, hogy a korábban kevésbé hízelgő cicátok most bújós lett, sokkal többet megy oda hozzátok, vagy akár le sem lehet vakarni.

Magabiztosabb lett

Többen mondtátok, hogy "láthatóan kiegyensúlyozottabb, élvezi, hogy egész nap itthon vagyunk", mások szerint könnyebben barátkozik idegenekkel a cicája azóta, hogy több időt töltenek együtt. 

Erősebb kapcsolat, nyugodtabb gazdi

"Több az együtt töltött idő, így több az interakció is, szorosabb lett köztünk a kötelék. Rengeteg új játékot is kapott, ingergazdagabb a környezet, minden reggel és este együtt játszunk!"
"Több időm van játszani is vele, azt kifejezetten élvezi, és az én idegeimnek is jót tesz ha tartok egy kis szünetet munka közben és cicázok egyet."

161634011_3823147427721179_1879098268021468538_n.jpg

A fenti két komment tökéletesen bemutat két dolgot. Egyrészt, hogy a közös tevékenység - a játék -, mennyire tudja erősíteni a kapcsolatot a cica és a gazdi között, másrészt pedig, hogy ez jó hatással van a gazdira is: nyugodtabb lesz ő is tőle. Nem véletlen egyébként az, hogy a pandémia előtt egyre több munkahelyen engedélyezték az ott dolgozóknak a kutyáik bevitelét, vagy cica, cicák tartását, ez ugyanis pozitív hatással volt az ott dolgozókra, és így a munkamorálra is.

Dumásabb lett

Sokan számoltatok be arról is, hogy mióta sokat vagytok otthon, a cicátok sokkal többet nyávog. A nyávogás is kommunikáció, tehát pozitív dolog, ráadásul a cicáink tulajdonképpen csak nekünk nyávognak, a velünk való kommunikációra használják ezt a fajta hangot, a fajtársaik felé nem (kivéve a kiscicákat, amikor még az anyjuktól szopnak, de felnőttként már nem). Kutatások rámutattak, hogy a cicák több száz (!) különböző hangot képesek kiadni, mást az üdvözlésre, az "éhes vagyok" jelzésére, és képesek alkalmazkodni a gazdájuk nyelvéhez, akcentusához és hangszínéhez is! Ezért ha a cicád "dumál" hozzád, azt vedd kitüntetésnek! Ugyanakkor minden macska más, tehát az sem baj, ha a te cicád csendesebb.

Negatív változások

Három olyan változásról írtatok, amit rosszként értékeltetek, ami jó, mert ezek szerint több volt a pozitív változás, mint a negatív. Ráadásul ezeket a lenti tanácsaimmal tudjátok kezelni és megszüntetni.

Nyugtalanabb lett

Páran arról számoltatok be, hogy a cicátok nyugtalanabb lett, nem örült annak, hogy otthon vagytok. Kiderült, hogy megváltozott a megszokott napi rutin, és ez okozhatta a bizonytalanságot a cicákban. Vannak cicák, akiket nagyon érzékenyen érint, ha megváltozik valami a megszokott napirendjükben, például hogy korábban, vagy később kapnak enni. Azt javaslom, hogy ha tehetitek, fokozatosan, vagy egyáltalán ne változtassatok a kialakult rutinon, de akármelyiket is teszitek, legyen valamilyen napirend, amihez tartsátok magatokat a home office-ban is. Erről részletesebben írtam már egy korábbi cikkben.

161087270_2599918616967899_5412501630901887918_o.jpg

Ha elmegyek, kiborulnak

Egy gazdi azt írja, hogy "hozzászoktak, hogy folyton itthon vagyok, emiatt teljes kiborulás van, ha elmegyek itthonról". Ezt kutyás gazdik jól ismerik, szeparációs szorongásra szoktak ilyenkor gyanakodni, de az is lehet, hogy csak a hirtelen változás, és a gazdi hiánya váltja ezt ki. Bármelyikről is van szó, ezen leginkább úgy tudtok javítani, ha fokozatosan szoktatjátok hozzá a cicákat ahhoz, hogy elmentek. Tehát először csak pár percre menjetek el, majd egyre hosszabb időkre, hogy megtanulja, hogy nem kell attól tartania, hogy nem mentek vissza. Addig pedig érdemes megpróbálni lekötni cicatévével vagy játékokkal. Ezzel is foglalkoztam már korábban, érdemes elolvasnod, ha ilyen problémával küzdesz.

"Nyúzza" a gyerek

Egy másik gazdi azt írja, hogy "ovizárás miatt a 3,5 éves unokám itt van, aki szeretne velük játszani állandóan, azt elég rosszul viselik". Ez nem meglepő, hiszen a cicáknak is szükség van a biztonságra és a saját térre. Ezért a gyereknek meg kell tanítani, hogy nem kapkodhatja fel a cicát, nem kergetheti, nem egy játék, hanem egy olyan élőlény, mint ő is, és vannak igényei. Röviden erről is írtam már ebben a cikkben.

A blog olvasói a fentieket tapasztalták a koronavírus miatti változások után a cicáikon A többségük jó, de van pár negatív változás is, ezek megoldására adtam tanácsokat. Te tapasztaltál ilyen vagy más változást a cicádon?

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9516471702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása