Itt a tavaty! Hol a cicám? - 1. rész

2017. március 23. 20:05 - Macska_fogó

Előzd meg, hogy kiszökjön a cicád!

Nemrég volt a tavasz első napja. Erről nekem mindig két dolog jut eszembe: egy fárasztó vicc és hogy még több kóbor cica lesz az utcákon. A viccet a keretesben találod meg, a cicás rész pedig arról szól, hogy miért szökhet meg ilyenkor a cicád, és mit tehetsz, hogy ezt megakadályozd.
pexels-photo-209017_1.jpeg

A tavasz mindenkit megőrjít. A lányok elkezdenek rövidebb szoknyában járni, mindenki bringára pattan, a macskák meg... hát tudjuk (olvasd el a keretest :) De sajna még az ivartalanított cicákra is hatással van ez a sok napsütés és virágillat, vagy talán nem is pont az. Sok cica ilyenkor élénkebb lesz, kíváncsibb, akkor is, ha már nem hajtja a szaporodási ösztön. Többen számoltatok be róla már eddig is Facebookon, hogy a cicátok mintha megkergült volna, fel-alá rohangál, folyton az ablak vagy ajtó előtt van és ki akar menni, pedig szobacica és ivartalanított. És mi van, ha tényleg kiszökik vagy elszökik? Ebben próbálok segíteni, és ebben a részben a szerintem legfontosabbal, a megelőzéssel kezdem. Vagyis mit tegyél, hogy meg se történjen minden gazdi rémálma, hogy a cicája elszökik és sosem látja viszont.

Ivartalanítsd!

tavaty_1.jpg

Bizony ilyenkor beindulnak a hormonok, és a kandúrok elindulnak a nagyvilágba csajozni. Ez nálunk sem veszélytelen vállalkozás, de makkáéknál még több a kockázat. Az enyhébb eset, ha csak megtépett füllel tér vissza a cica, mert összeverekedett egy másik kandúrral, aki ugyanazt a csajt nézte ki. De nagy izgalmában elütheti egy autó is, elkaphatja a szomszéd kutya, vagy a verekedés során elkap valamilyen halálos betegséget (a leukózis például jellemzően így terjed). A lakás össze-vissza jelöléséről már nem is beszélek. A nőstények pedig révületbe esnek, kikelnek magukból, és ugyanolyan veszélyeknek vannak kitéve, mint a srácok.

Mindezt megelőzheted, ha ivartalanítod a macskádat. De ha ez nem elég, mellé még bónuszt is kapsz, ugyanis az ivartalanítással mind a nőstény, mind a kandúr macska esetén több betegségtől mented meg. Ezekre most nem akarok kitérni, mert egy külön posztba férne csak bele, ezért ha erre vagy kíváncsi, Google a barátod.

Tegyél hálót az ablakokra!

halo_b.JPG

Az emeleti ablakra is, mert a cica kiugorhat vagy kieshet a tizedikről is. A szúnyogháló nem elég erős, lehet kapni speciális "macskahálókat" az ablakra, de madárhálót is használhatsz. vagy akár csirkehálót is feltehetsz, ha nem fontos a szépség. Természetesen ugyanezt az erkéllyel is meg tudod és kell is csinálni, ha ki akarod engedni a cicát.

Ne hagyd bukóra nyitva az ablakot!

2015-07-12_14_46_34.jpg

Sok baleset történik azért, mert a bukóra hagyott ablakon ki akar mászni a cica, megcsúszik és eltörik a gerince. Ne hagyd ezért bukón az ablakot, ha elmész otthonról, vagy szerezz be direkt erre készített ablakrácsot. De már a háló is megakadályozza, hogy a macskád beszoruljon az ablakba és baja essen.

Tedd szökésbiztossá a kerítést!

bedontve.jpg

Ha városban laksz, mondjuk a XI. kerületben a Fehérvári úton, akkor nekem alap, hogy nem engeded ki a makkát, mert elcsapja a piros 7-es. Ha van kerted, vagy kertkapcsolatos, akkor persze szeretnéd, ha a cica kimehetne oda. Ilyenkor megoldás lehet, ha a kerítéseden nem tud kibújni, illetve megmászni se tudja, Tehát vagy ne legyenek a kerítésrácsban keresztben rácsok, vagy tegyél a kerítés tetejére belülről 45 fokban behajló részt.

Chipeltesd!

Ember legyen a talpán, aki egy ismeretlen cirmost fotó alapján megkülönböztet a másiktól. Ezért is, és mert csak ez az egyetlen biztos módszer arra, hogy ha valaki megtalálja a cicád, tudja, hogy a tied, ne sajnáld azt a pár ezer forintot. Persze regisztráltasd is be az adataidat az állatorvossal, és add meg a telefonszámodat is, ami nem kötelező adat, de a legfontosabb, ha minél előbb akarod, hogy értesítsenek. 

Foglalkozz vele, hogy ne is akarjon elszökni!

kittens-cats-foster-playing-160755_1.jpeg

A passzív védelem mellett aktívan is tegyél azért, hogy a cicád elég jól érezze magát az otthonában, és ne akarjon kiszökni. Ha kell, mozgasd le, játssz vele, tedd macskabaráttá a lakást, a macskatévéről se feledkezz el, vagy ha ez sem elég, fogadj be mellé még egy cicát. Tehát ismerd meg a cicád, és tudd, mire van szüksége, mitől lesz boldog cica!

Szerintem ez a minimum, amit meg kell tenned, ha felelős gazdiként gondoskodni akarsz arról, hogy ne szökjön meg a cicád. Legközelebb azzal folytatom, mit tennék én, ha mindezek ellenére elszökne a kedvencem.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr5512340233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Dor_ 2017.05.09. 16:48:23

Ajánlom a nyakörvet címkével (cím/telefon), mert a chippet ritkán tudják leolvasni a szomszédok és járókelők!

Senkinek ne legyen lelkiismeret furdalása, ha a cica a fentiek betartása mellett mégis ki akar lógni. Nem arról van szó hogy nem érzi jól magát veled (mert mondjuk nem volt elég a játék).
süti beállítások módosítása