Miért nem használja a cicád az alomtálcát?

2018. január 23. 16:28 - Macska_fogó

A cicám összepisili a lakást - 3. rész

Nem használja az almot a cicád? Inkább a szőnyegre, vagy a ruháidra pisil? Ismét próbálok ezen segíteni. De előrebocsájtom, hogy az almon kívül pisilés az egyik leggyakoribb probléma, és a legnehezebb is megoldani. Ha minden oké, a cicád használja az almot, nincsenek balesetek, akkor is érdemes ezt elolvasnod, mert tapasztalatból mondom, könnyebb megelőzni a bajt, mint utána gondolkodni, hogyan oldd meg a helyzetet!
14385666095_e4270a8743_z.jpg

Fontos azt is tudnod, hogy nincs megoldás egy csapásra, és nem biztos, hogy ami a szomszéd Cirminél bevált, az a te Ursuládnál is be fog. Neked kell ismerned a cicád, és próbálkoznod, és így rájönnöd, mi a jó neki és neked is. A bepisilésnek rengeteg oka lehet, ezekről sokszor írtam már, de most gyorsan összefoglalom.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Az almon kívüli pisilés leggyakoribb okai

A legfőbb ok az szokott lenni, hogy a cica nem érzi magát biztonságban. Ha most vitted haza a cicát, vagy új helyre költöztetek, ez bizony előfordulhat. És ha a cica nem érzi jól magát a területén, bizony igyekszik mindenhova a saját szagát tenni. Normál esetben dörgölőzéssel, de ilyenkor pisivel is. Sokszor odapisil, ahol szeret aludni, mert ha érzi a saját szagát, ott biztonságban van. A nagyon félős cicák ezért gubbasztanak az alomban.

De a kertbe bejáró kóbor cicák is zavarhatják, egy új családtag vagy állat, betegség vagy az alom/alomtál nem felel meg neki. Ezekről korábban is írtam összegzést, itt most csak az alommal kapcsolatos tanácsaim fejtem jobban ki.

Az alom fontos a cicádnak!

Tudnod kell, hogy az alom nem csak egy hely a cicának, ahol wécézhet. Fontos területmegjelőlést is ellát, ezért nem mindegy, hol van, mennyi van. A macskák tiszta állatok, ha almon kívül piszkítanak, annak mindig komoly oka van. Ez lehet az is, hogy nem érzi magát biztonságban a lakásban, vagy máshogyan fogalmazva, nem érzi otthon magát, de "csak" az is, hogy nem tetszik neki az alomtál. 

Hol legyen?

Kapaszkodj meg, mert lehet nem fog tetszeni, amit most olvasol majd. Az alom nincs jó helyen a fürdőszobában a mosdókagyló alatt, a garázsban vagy a kamrában. Lehet, hogy most nincs belőle problémád, de megváltozhat valami, amit te talán észre sem veszel, és máris takaríthatsz.

Az alomtál legjobb helye a szociális élet középpontjában van - vagyis a nappali közepén, vagy a hálóban az ágy mellett.

Tehát a javaslatom az, hogy ha a cicád nem használja az almot, gondolkozz el, nincs-e eldugva egy jelentéktelen helyre az alomtál. És ha így van, tedd egy központi helyre, mondjuk a nappaliban a kanapé mellé. Ha elkezdi ott használni, és neked mégsem tetszik, akkor nagyon lassan elkezdheted arrébb húzni, mondjuk a fal felé. De csak annyit, hogy használja a cica! El is rejtheted az almot egy paravánnal, vagy beteheted szekrénybe, amin vágsz neki bejáratot. Lehetsz nyugodtan kreatív!

Ha a cicád lepisili a függönyt, az valószínűleg azért van, mert a kertben kóbor macskák vannak, ő pedig nekik üzen így. Olyan, mintha kiordibálna az ablakon: "Ez az enyém, takarodj!". Ennek megoldására tegyél az ablak elé alomtálat, és vedd le egy kis ideig a függönyt. Valamint a kinti macskákat próbáld távol tartani, például tegyél nekik az ablaktól távolabb kaját. A lényeg, hogy ne legyen okuk odamenni. Általánosságban:

Ha valahova rendszeresen pisil a cicád, tegyél oda alomtálcát!

Arra is gondolj, hogy ne tedd olyan helyre az alomtálcát, ahol a cica nem érzi magát biztonságban. Például sarokba, ahová beszoríthatja a másik macska. Gondoskodj arról, hogy több menekülési útvonal legyen: tegyél oda egy polcot vagy széket, ahová még felugorhat. Tehát legyen legalább kettő irány, amin keresztül távozhat!

Ugyanezért fontos a  jó kilátás. Nem arra gondolok, hogy tengerre néző panoráma kell a cicának pisilés közben, hanem arra, hogy lássa, mi történik az almon kívül. Így nem fogja magát csapdában érezni, és ha mégis közeledik valami veszély, fel tud rá készülni. Ezen segíthetsz, hogy ha mégis sarokba teszed az almot, ráadásul zárt alomtálat, akkor ne a falnak told, hanem 45 fokban álljon a falra. Így bíztosíthatod neki a legjobb kilátást.

Mennyi alomtál kell?

8927492967_fbb213be1c_z.jpg

Ez EGYETLEN alomtálnak számít!

Minél több! De tényleg, ez a legfontosabb tanács. Néha az is segít, ha beteszel még egy alomtálcát. A legjobb az, ha eggyel több alomtál van, mint ahány cica. Tehát ha két cicád van, akkor három alomtál a jó választás. Van olyan cica, aki "kisajátítja" az almot, és a többi cica nem megy bele. De van egy fontos szabály:

Az egymás mellett lévő alomtálcák egynek számítanak!

Tehát hiába is teszel egymás mellé három alomtálat, az egynek fog számítani! 

Mekkora legyen az alomtálca?

Legalább másfélszerese a macska hosszának - behúzott farokkal. De minél nagyobb, annál jobb!

Alomtálca típusok

Ez sem mindegy, ugyanis nem minden cica szereti mindegyik típust. Nézzük a választékot!

Nyitott

21911087653_921da7b57b_z.jpg

Ez a legjobb választás, ez minden macska kedveli. Itt a tálca oldalának magasságára kell figyelni, mert ha túl magas a cicának, például mert még kicsi, vagy éppen mert idős, akkor nem fogja használni.

Zárt

4602750206_e02c46a1bc_o.jpg

Ezt a gazdik szeretik nagyon. Eltakarja a "terméket", valamennyire a szagot is bent tartja. Nem minden cica szereti viszont, mert érezheti magát benne csapdában, vagy zavarhatja az ajtó. Ilyenkor érdemes levenni a tetejét, és megnézni, úgy bejön-e neki.

Magasított falú

14059053946_06ccdcf517_o.jpg

Ez akkor jön, ha a cicád nem kedveli a zárt alomtálat, de imádja kikaparni az almot. Ez némileg megakadályozza ezt.

Minden oldalon magasított

13903303007_4f16c3420f_z.jpg

Ez egy még hasznosabb nyitott alomtál. Akkor fogsz neki örülni, ha a te cicád is állva szeret pisilni, és rendszeresen kipisil az alomtálból. Ennek a tálnak ugyanis a hosszabbik oldalon van a bejárata, így ha a cica bemegy, kénytelen megfordulni, és így az alom falára megy a végtermék! De mivel a teteje nyitott, nem érzi magát bezárva.

Automata alomtálcák

litter-robot-f0fxweb0m4u-unsplash.jpg

Ilyen is van, igen. Ennek az a lényege, hogy saját magát takarítja ki, és elég elvileg havonta egyszer cserélni az almot. Én nem szeretem, és ezért nem ajánlom. Egyrészt, mert nem látod a "végterméket", így ha valami betegsége van a cicádnak, később veszed észre. Ráadásul olyan gazdiktól, akik kipróbálták, azt hallottam, hogy egyáltalán nem jól működik. Elég, ha kicsit magasabbra teszi a cuccot a cica (az alomtál falára) vagy folyékonyabb, és már nem tud vele mit kezdeni. Ráadásul, ha olyankor kapcsol be a takarító funkciója, amikor még bent van a cica, jól megijesztheti.

A következő részben írok a különböző almokról, kitérek azokra az okokra, amik miatt a cicád nem használja, és tippeket adok arra, hogyan old meg ezt a problémát.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9513597133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gmarc 2018.01.24. 13:20:25

Nálunk a fapellet jött be a cicáknak, és nekünk is. Olcsó, fatelepen kapható, kellemes természetes illata van, irdatlan mennyiségű pisit képes felszívni, és ha már kicsit telítődik, akkor a kakiszagot is teljesen elnyeli, szabályosan ki kell régészkedni belőle, szag alapján nehéz megmondani van-e benne. Azt szeretik, ha minél viseltesebb, a teljesen tiszta alomra nem mennek rá ha van annál koszosabb. Egy kis lapát a régiből, és már mennek is bele. :)
süti beállítások módosítása