Játssz jól a cicáddal!

2018. november 12. 22:48 - Macska_fogó

A te cicád mennyire játékos? Te szoktál a cicáddal játszani? Tudod, hogy miért jó rendszeres játékot beiktatnod a cicád napi rutinjába? Ha boldogabb és kiegyensúlyozottabb cicát akarsz, akkor ez a cikk Neked szól! Mindez a SzaC Facebook-csoportjában lévő cicagazdik képeivel illusztrálva!

pexels-photo-137049.jpg
Miért jó a cicáddal játszani?

Több okból is. Egyrészt, mert a közös tevékenység építi a kapcsolatot a cicáddal, jobban fog bízni benned. Ráadásul, ha mindig ugyanakkor játszol vele, akkor ezzel rutint, vagyis biztonságot viszel az életébe. Valamint le is mozgatod, és így nem fog éjszaka a hasadon ugrálni.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Mi lehet játék?

Egy cicának? Bármi. De tényleg, a cicák a legegyszerűbb dolgokkal tudnak a legjobban játszani. Ahogy ezt a Ti képeitek is bemutatják. De mik lehetnek ezek a játékok?

  • alufóliából összegyúrt labda
  • madzag
  • pálca
  • pingpong labda
  • zacskó, zsák
  • doboz
  • lézermutató
  • karácsonyfadísz ;)

Természetesen minden játékot felelős gazdiként használjátok. Így figyeljetek arra, hogy a cica ne egye meg a zacskót (a papírt se), a lézerfényt ne irányítsd a cica szemébe, mert sérülést okozhat. És természetesen csak műanyag karácsonyfa-díszekkel hagyd játszani, amiken nincs csillám vagy más csillogó por, amit lenyalhat. A lenti albumban az általatok küldött képekből válogattam, a téma cicáitok a kedvenc játékaikkal.

Mi ne legyen?

44848372_2159760680907770_2235142912604110848_o.jpgDe mik azok, amik sose legyenek játékszerek? Elmondom. Sok kiscica-gazdi elköveti azt a hibát hogy engedi, hogy a cica játsszon a kezével vagy lábával, harapdálja és karmolja. Aztán amikor a cica nagyobb lesz, éles karmai és fogai lesznek, csodálkozik, ez már nem tetszik annyira. Ha a cicád így játszik veled, támadja a kezed, lábad, vagy hajad, akkor fújj rá, és finoman lökd el, A mamája ugyanígy jelezné neki, hogy ez nem tetszik neki, ezért ezt könnyen megérti. Ugyanakkor vezesd is át a játékos viselkedését egy játékra: botra, labdára, madzagra, vagy akár egy plüssre.

Mikor játsszatok?

A lényeg itt is a rendszeresség és az állandóság. Csinálj rutint belőle. A legjobb, ha csinálsz macskatévét a cicádnak, amivel napközben lefoglalja magát, este pedig, vacsora előtt játszol vele. Ezzel a vadászat megfigyelés, becserkészés és elkapás minden részét átéli, ráadásul le is fárasztod. De a legfontosabb, hogy ez is rendszeres legyen, nagyjából ugyanakkor csináld. Szerintem este, vacsora előtt a legjobb, mert utána megkapja a "zsákmányt", és átaludja az éjszakát.

45002936_2274767962564642_4982245956956192768_o.jpgHogyan játsszatok?

Három lépésben elmondom a legjobb receptet, hogyan bírd játékra a cicád.

  1. Mozgasd nagyon gyorsan a játékot, ezzel felkelted az érdeklődését.
  2. A közelében állítsd meg.
  3. Majd finoman rángasd meg, jelezve, hogy még "él".

Ha így kezded a játékot, a cicád szívesebben játszik veled, épül a kapcsolatotok, és kiegyensúlyozottabb, magabiztosabb cicád lesz, ami minden otthonban ajándék. Jó játékot Neked és a cicádnak!

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1213679304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KMJudit · http://multidezoepiteszet.blog.hu 2018.11.13. 10:24:10

A zacskóval vigyázni kell, csakis természetes anyagból legyen, a mieink pikk-pakk szétszedik, ha nem figyelünk, és a műanyag jó kis bélelzáródást okozhat. Nálunk általában reggel van a játék, és van, amikor semmi eszköz nem kell, mert egyszerűen csak kergetőzünk :) Legalább lefáradnak, mivel dolgozunk, napközben egyedül maradnak. Ha a reggeli játék elmarad, este mindenképp követelik :)

felhőkergető 2018.11.13. 16:39:51

Lézer mutatóval nem szabad!!!! soha nem lesz a macskának az az öröme, hogy elkapta a zsákmányt, és a játéknak pont ez a lényege! a lézerrel csak hülyíted és felhergeled, ne tegyétek.

Measurer 2018.11.13. 20:33:54

Végül is az etetés is egy játék. Szépen válaszol, a SAJT kérdésre, már ha tetszik neki, és kéri.
Utána meg egy pár sprint a lakásban, bújócskázás, meg kell találni (szék alatt, zongora mögött), aztán elintézi a dolgát, s utána megy pihenni, mostanában föl a szekrény tetejére.

D.C. Kean Nowak (törölt) 2018.11.13. 21:28:33

Lézer tényleg hülyeség, mert nincs meg a zsákmány öröme. Nincs mit elkapni, folyamatosan stresszel a macska agya. Az enyém sokkal vadabb lett pár alkalom lézeres játék után, egyszerűen látszott rajta, hogy befeszült stb.... nem lett olyan bújós, vad lett.... másnap visszaálltunk a hagyományos játékra, kiadós játék után este megint a szokásos vigyori, dorombolós macs lett.

Macska_fogó 2018.11.13. 22:01:28

Írjátok páran, hogy a lézer miért nem jó játék. Valóban nem lehet elkapni, de a macskák a vadászat csupán 10%-át töltik a zsákmány elkapásával. A többi a megfigyelés és a becserkészés. Valamint vannak olyan cicák, akik vagy lusták, vagy csak magasabb az ingerküszöbük, és ezzel lehet őket játékra bírni. Ráadásul a játék végén át lehet terelni a cicát egy megfogható "zsákmányra": labdára, plüssre vagy bármi másra.

És azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a macskák sem egyformák. Az egyik megijed egy felé guruló labdától is, a másik pedig csak álmosan ásít egyet. A lényeg az, hogy ismerned kell a cicád, és figyelned rá, hogy tudd, mit szeret és mit nem. Ha kicsit beleolvasol a blog többi bejegyzésébe, rájössz, hogy az egész blog lényege az, hogy figyelj a cicádra.
süti beállítások módosítása