Kényelmesebb és környezetbarát cicavécé

2019. július 08. 21:38 - Macska_fogó

Alomhasználat a műanyagmentes július jegyében

Az alomhasználat (vagy éppen nem használat) miatt sokszor kerestek meg, emellett sok nem macskatartó ember hozza fel azt kifogásként, hogy azért nincs macskája, mert az alom koszos, büdös, és ráadásul mint újabban kiderült, nem környezetbarát. Hiszen a használt macskaalmot általában műanyag zacskóba tesszük, ami hozzájárul ahhoz a sok műanyag szeméthez, ami a tengerekbe kerül és állatok környezetét szennyezi. Ráadásul a kivett használt alom büdös, ezért vagy rögtön a konténerbe visszük, vagy szagoljuk a szemetesben, tehát nem túl higiénikus.

animal-art-background-1973239.jpg

Én is sokat gondolkodtam, hogyan tudnám magamnak is kényelmesebbé tenni a cicavécé tisztítását, a macskáimnak se okozva ezzel túl nagy stresszt, ugyanakkor kevésbé szennyezni a környezetet. Erre mutatok most egy példát, saját tapasztalatomat leírva, a könnyebb, tisztább, higiénikusabb alomtisztításra, egyszer használatos műanyagok nélkül, a műanyagmentes július jegyében. Valamint adok tippeket arra is, hogyan szoktasd át a cicád az új alomra, hogy problémamentes legyen az átállás.

Mi az a műanyagmentes július?

A műanyagmentes július egy egy hónapos kihívás, aminek a lényege, hogy egy hónapon át ne használjunk semmilyen egyszer használatos műanyag terméket, mint műanyag zacskó, szatyor, szívószál, tányér stb. Ezt a mai világban nem is olyan egyszerű véghezvinni, mert szinte mindenhol találkozunk a műanyaggal: bevásárlás alatt, otthon és a macskaalom takarítása közben is. (A fenti linken tippeket is találsz a műanyag-használatod csökkentésére.)

adorable-animal-cat-2589324.jpg

Jó, de minek kell ez?

Mert a globális műanyaghasználat miatt rengeteg műanyagszemét halmozódott fel, ami nagyrészt a tengerekben gyűlt össze, mint a hírhedt Nagy csendes-óceáni szemétsziget. Becslések szerint most már

több, mint 150 millió tonna műanyag hulladék van az óceánokban. 

Ezzel pedig az a baj, hogy ezen műanyagok nagy része le nem bomlik, csak szétdarabolódik. A nagyobb darabokba a tengeri állatok belegabalyodnak, és a halálukat okozzák, a kisebbeket pedig lenyelik, ezzel a műanyag bekerül a táplálékláncba, és az állatok és az emberek is megeszik, aminek természetesen egészségkárosító hatása van.

Egy ausztrál kutatás szerint a világ vizeiben élő tengeri teknősök több mint fele eszik műanyagot, amelyből akár egyetlen darab is halálos lehet, így ez okozza legtöbb esetben a halálukat. Jelenleg fél Európa-méretű szemétsziget úszik műanyagokból az óceánokban, és az előrejelzések szerint 2050-re a szemét súlya meghaladja majd a halak súlyát. Az EU is tesz intézkedéseket az egyszer használatos műanyagok visszaszorítása érdekében, erről és hogy miért van szerintük is szükség erre, ezekben a szemléletes infógrafikákban is választ kapsz. Érdemes megnézned a National Geographics fotóit is, hogy a maradék kétséged is elszálljon, hogy mennyire káros a műanyag.

Miért környezetszennyező a normál macskaalom?

Egyrészt mert az alomba került kakit és pisit műanyagzacskóba szedjük ki, amit a szemétbe dobunk, ezzel tovább növeljük a fent említett, így is óriási műanyag szemétkupacot a világban. A széklet sem tud a zacskóban lebomlani, és nem megfelelő kezelése esetén fertőzéseket terjeszthet.

adorable-animal-animal-photography-755832.jpg

A lebomló macskaalmok előnyei és hátrányai

Ezzel szemben a biológiailag lebomló macskaalmok teljesen növényi anyagokból készülnek. Ez lehet faforgács vagy gabona, mint például kukorica, búza, árpa vagy mogyoróhéj, de újrahasznosított papírból is lehet. Így ezek az almok komposztálhatóak és WC-ben is lehúzhatóak. Nem kell bajlódni állandóan az alomszemetes ürítésével, higiénikus, mert azonnal le lehet húzni a WC-n, ráadásul kevesebb műanyag szemét keletkezik. A kérdés csak az, hogy a cicák könnyen megszokják-e a változást?

plus-the-toilet-3681697_640.png

A hátránya ezeknek az almoknak, hogy még nem mindenhol kaphatóak, a legtöbb szupermarketben egyáltalán nincs, és a nagyobb állatfelszerelés-üzletekben kicsi belőlük a választék. Viszont sok internetes áruházból lehet rendelni, ahol nagy a választék, és bizonyos összeg felett ingyen kiszállítják, vagy átvételi pontba is kérheted. Én is rendeltem, de emellett a hozzám közel lévő állatpatikát is megkértem, ahová rendszeresen járok, hogy szerezze be.  

A cicák átszoktatása az új alomra

A macskáknak fontos a macskaalom. A territóriumuk jelzésében is fontos szerepet játszik, és egyes cicák stresszként élik meg a legkisebb változást is az alommal kapcsolatban. Ezért én a váltásnál a fokozatosságot és azt javaslom, hogy figyelj cicád jelzéseire. Lehetséges ugyanis, hogy a cicádnak nem tetszik az az alomtípus, amit kinéztél, és nem használja. Ilyenkor bizony engedned kell, és olyant választani, amit használ. De a legtöbb esetben a probléma nem is az alom fajtája, hanem a túl gyors váltás. Ezért azt javaslom, hogy kis lépéseken haladj.

adorable-animal-baby-1784289.jpg

Egyrészt ne cseréld egyszerre az alomtálat és az almot is, mert ez egy kevésbé magabiztos cicát megzavarhat. Valamint egyszerre sose az összes alomtálban cseréld ki az almot az újra, hanem csak az egyikben. Ha a cicád így sem használja, összekeverheted a korábbi alommal, sőt, tehetsz bele egy kis használt almot is, hogy érezze a saját szagát. Ha probléma lenne, és a cicád vonakodna használni az almot, akkor lépj vissza egy lépést, és vizsgáld meg, mi okozza a bajt. Lehet, hogy csak több idő kell a megszokáshoz. A lenti cikkeimben találsz tanácsokat arra az esetre, ha elakadnál.

Miért nem használja a cicád az alomtálcát? - 2. rész

Szokásos okok az almon kívüli vizelésnek

Az én tapasztalatom

20190705_195118.jpg

Én mielőtt váltottam, körbejártam a témát, utánaolvastam és megkérdeztem olyan ismerősöket, akik már lebomló macskaalmot használnak egy ideje. Mivel ismerem a cicáim, azt is tudom, hogy milyen típusú alom jön be nekik. Papír alapút ezért semmiképpen sem akartam, ahogyan túl homokos jellegűt sem. Sokáig használtam az Aldi saját márkás "kék" almot, ami tetszett nekik, és nekem is, ezért hasonlót kerestem. Egy ismerősöm véleményére hallgatva a Benek kukorica alapú macskaalma mellett tettem le a voksom, mert hasonlít a korábbi alomra, nem porzik, jó szagmegfogó és jól csomósodik, valamint árban is megfelel nekem. Erről az alomról az a saját tapasztalatom - és véleményeket olvasva másoké is -, hogy egyáltalán nem porzik, nincs szaga, viszont a kis dolog elvégzése után érdemes várni egy kicsit a kiszedéssel, ameddig felszívja az alom a nedvességet. Viszont utána könnyen ki lehet emelni a csomókat, sokkal könnyebben, mint a korábban általam használt almok esetében, így gazdaságos is. Ráadásul az alom takarítása is egyszerűbb lett, mert a korábbi alomlapáttal a használt almot csak szemeteslapátra teszem, és mehet is a WC-be. Emellett még nagyon jó véleményeket hallottam a Cat's Best macskaalomról, ezért azt is ki fogom majd egyszer próbálni. 

20190527_222405.jpg

Én elsőre, ahogy fent is írtam, csak az egyik alomtálban cseréltem ki az újra az almot, és figyeltem, hogyan reagálnak. Este volt a váltás, és reggelre már kis- és nagydolog is volt benne, és azóta is használják, így nálam nem volt probléma, hamar elfogadták a cicáim az új almot. Ennek ellenére még egy hétig meghagytam a régi almot is a többi helyen, és csak egyenként cseréltem ki a többi alomtálban is az újra. Hiszem, hogy ennek, és annak is köszönhető a problémamentes váltás, hogy figyeltem az ő igényeikre, és körültekintően választottam. De persze bármikor előfordulhat, hogy ez nehezebb, vagy tovább tart, ilyenkor javaslom, hogy alkalmazd a fenti tanácsaim.

Csatlakozz a blog Facebook-csoportjához, ahol nemcsak ilyen tanácsokat kaphatsz személyesen tőlem és a csoport többi tagjától, hanem a cikkeket is korábban olvashatod el. Ráadásul tehetsz fel kérdéseket is, ha még ezek után sem sikerült megoldani valamilyen problémát a cicáddal kapcsolatban.

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr9614930516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liberalnazi dickheads 2019.07.10. 02:15:39

macska alom a wc-be? Te vagy aztán nagy környezetvédő..

user friendly 2019.07.10. 12:41:06

Évek óta a Cat's Best lebomló almot használjuk, Hagyományos zeolit típusú alomról váltottunk és nem is keresgéltünk tovább, mert minden tekintetben bevált. Jól csomósodik, fogja a vizeletszagot, nem porzik és a gombóc az alomlapátról rögtön landolhat a vécébe, nincs többé zacskózás.
Egyetlen árnyoldala van, hogy mivel túl könnyű, könnyebben betapad a macska tappancsaiba és valamivel többet széthord belőle.
Ár-érték arányban is jól teljesít, mert a fenti jó tulajdonságai mellett sokkal tovább is tart (kb 2x annyi ideig) egy 10 literes zsák, mint a régebben használt hagyományos almok bármelyike.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.10. 13:34:01

Én populista szellemben neveltem a macskámat, így természetesen nem követ semmilyen liberális szabályt, s a liberális ünnepeket se tartjuk, a műanyagmentes agymosást se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.10. 13:37:27

@liberalnazi dickheads:

Ém autódidakta macskaalomszakértő vagyok.

A legjobb úgy választani, hogy veszel bármit, majd használod. Ha 3 nap múlva iszonyú bűz van a lakásban (úgy teszteld, hogy kimész 1 órára, majd visszamész a lakásba!), s a macska is kelleti magát az alom mellett, akkor kidobod, s másikat veszel.

Előbb-utóbb megtalálod így a legjobb almot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.10. 13:42:07

@user friendly:

A szilikonos alapút próbáltuk, büdösödik. 1 hétig se bírja.

A normál szürkés színű, agyag alapú viszont 3 hétig is bírja.

midnight coder 2019.07.10. 13:57:22

Az én kutyám és macskám garantáltan mûanyagmentes. Ráadásul azáltal sem szennyezik a környezetet hogy mindennap macska/kutyakaját esznek amikhez persze húst használ a gyártó ami ugye sok-sok CO2. Ráadásul a környék sincs tele miattuk kutya/macskaszarral/húggyal.

Ezt én úgy oldottam meg, hogy nem tartok sem kutyát, sem macskát.

user friendly 2019.07.10. 15:36:43

@MAXVAL bircaman közíró: az én macskám abszolút liberális (az ünnepeket is tartja) de a szilikonos almot nem bírta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.07.10. 16:54:23

@user friendly:

Rossz lehet egy liberális macskával egyöttélni. Bármikor megharaphat.
süti beállítások módosítása