A 6+1 leggyakoribb tévhit a cicákról

2020. március 30. 09:57 - Macska_fogó

Az elmúlt években sokan, sokfélét kérdeztetek tőlem a cicátokról. Ennek mindig örülök, mert azt jelenti, hogy törődtök a bársonytalpúakkal, de sok esetben azt tapasztalom, hogy a fő probléma az, hogy félreértitek a cicátok viselkedését. Ezért most a leggyakrabban előforduló tévhiteket fogom eloszlatni.
animal-animal-photography-cat-close-up-271889.jpg

Jöjjenek tehát sorban a leggyakoribb tévedések! Ezeket helyesen felismerve és kezelve sokkal jobban megérthetitek a cicátokat, és így boldogabban tudtok együtt élni! Minden problémához adok konkrét megoldást is!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. A fújás agresszió! - NEM az!

Sokszor mondjátok, hogy a macskátok meg akarta támadni a másik macskát, kutyát vagy titeket, mert ráfújt. Pedig a fújás egyáltalán nem agresszió, sőt, éppen az ellenkezője!

A fújás egy jelzés, hogy valami nem tetszik a macskádnak.

Mint a legtöbb állat, a macska is igyekszik normál esetben elkerülni a harcot, mert az sérülésekkel járhat. Ezért szinte mindig először jelzi, hogy ez neki sok, és hagyd békén. A legelső ilyen jel, ha a macskád elkezdi erősen lengetni a farkát, a következő a fújás, majd jön a manccsal odacsapás. Ha ezekkel sem ér el semmit, csak utána menekül el vagy támad. Tehát a fújás éppen ezért nem rossz dolog, hiszen kommunikáció. A macskád megmondja neked, hogy ezt utálja, hagyd abba. Tegyél is így mindig, és nem lesz harc.

animal-kitten-cat-funny-56857.jpg

Sok minden miatt fújhat a macskád, amennyiben emellett más jelzés nincs, és nem rendszeres, egyébként a macskád nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor ne aggódj, a fújás önmagában nem probléma. De ha a macska mindenre fúj, és emellett elbújik vagy támad, akkor azokkal a problémákkal kell foglalkoznod. Ehhez találsz segítséget a blogban.

2. Lábra/kézre "támadás" - NEM támadás!

adorable-animal-bite-1202481.jpg

Számtalanszor kerestek emiatt is. Általában fiatal cicát fogadtok örökbe, aki jellemzően korán lett elszakítva az anyjától, így a testvéreitől is, és egyedüli macska a lakásban. Arról beszéltek ilyenkor, hogy a macska sokszor "támad" meg titeket, elkapja a lábatok, akár a kanapé alól kibújva, akár "megrohamozva" hirtelen valahonnan előbukkanva, karmol és harap, sokszor vér is folyik. Ritkábban levenni is alig tudjátok magatokról.

De a lábra/kézre "támadás" nem agresszió, hanem durva játék.

Nagyon fontos megérteni, hogy ez nem agresszió, és nem is támadás! Egyszerűen arról van szó, hogy a cicádnak rengeteg, le nem vezetett energiája van, unatkozik is, nincs kivel játszania, és nem is tanulta meg, hogyan szabad játszania. Ez több probléma, ezeket pedig külön-külön kell kezelned. Ehhez részletesen leírtam a tanácsaimat egy külön cikkben.

3. Elbújás - NEM jó!

Amikor megkerestek, mert nagyon félős a cicátok, sokszor írjátok le, hogy a cica sokszor elbújik a kanapé alá, vagy szekrény mögé, de ez szerintetek nem baj, ő ott szeret lenni. Pedig baj, sőt, ez a legnagyobb baj, és azért félős a cicátok, mert ezt hagyjátok! Mire gondolok?

peeping-gray-cat-3389528.jpg

Ha egy macska elbújik, az azt jelenti, hogy fél, nem érzi magát biztonságban, ezért nem akar látható lenni. Ha viszont hagyod elbújni, akkor csak ezt erősíted meg benne.

A cicák rettegni mennek az ágy alá.

Ha az ágy alatt hagyod bujkálni, akkor ez lesz számára az egyetlen megoldás mindenre, minden ismeretlenre úgy fog reagálni, hogy odabújik, vagy inkább ki sem jön onnan. Az elbújás növeli a félelmét, és ez számos egyéb problémát szül: támadások, alom nem használata vagy akár testi betegségeket is okozhat a stressz, amit az ágy alatti rettegés okoz. 

gray-cat-inside-white-and-purple-box-2870497.jpg

Mi a megoldás? Egyszerű: zárd el előle az elbújási lehetőségeket, és adj neki helyette egy olyan kuckót, amiben biztonságban érezheti magát, de magabiztos is lehet. Ehhez segítséget a Barátságos kuckó vagy félelmetes rejtekhely? című cikkemben találsz.

4. Kergetőzés - NEM MINDIG baj!

Ahol több macska él együtt, ott szoktak lenni konfrontációk, ez teljesen természetes. Az nem mindegy viszont, hogy ezek milyen sűrűn történnek, és milyen intenzitással. A cicáknál az egymással való játék teljesen normális, amiben benne van az is, hogy kergetőznek, persze a másik kergetésének a célja lehet a másik "levadászása" is. De honnan tudhatod, hogy a te cicáid játsszanak vagy az egyik cicád terrorizálja a másikat?

tabby-kittens-on-floral-comforter-160755.jpg

Egyrészt fontos, hogy egyébként milyen a viszonyuk: ha együtt alszanak, egymás mellett esznek, nincsenek fizikai támadások, az egyik macska nem fél láthatóan a másiktól, nem bújik el sokat, és nincsenek problémák az alomhasználattal, akkor ez valószínűleg csak játék. A kergetőzés során abból láthatod, hogy egyenrangú, vagy alárendelt-e köztük a viszony, hogy cserélik-e a "vadász" és a "zsákmány" szerepét. Ha igen, akkor nincs gond, egyenrangú a kapcsolatuk. Vagyis ha a játék során

egyszer az egyik macska kergeti a másikat, majd cserélnek, akkor nincs ok az aggodalomra.

Ugyanez látszik abból is, hogy ha az egyiknek már sok lesz a játék, és például a földre fekszik vagy otthagyja a másikat, akkor a másik fél ezt tudomásul veszi. Erre láthatsz példát az alábbi videós bejegyzésemben magyarázattal.

eyes-cat-coach-sofa-96938.jpg

Ha azonban a fentiek ellentéte az igaz, és az egyik macska látványosan fél, nincs jelen, a másik pedig kvázi uralkodik rajta, akkor ez nem játék, hanem probléma, amit kezelni kell. Ilyen esetekben az egyik macska vagy nem tudja, hogyan kell játszani, hogyan viselkedik egy "vadász", vagy túlságosan kicsi hozzá az önbizalma. A másik viszont tele van önbizalommal, és "prédának" tekinti a másikat. Itt a megoldás az, ha a félős önbizalmát felhúzzuk, a túlzottan magabiztos cicát pedig kicsit elnyomjuk, hogy egy szintre kerüljenek. Ehhez szintén találtok tanácsokat az Utcamacska vs. szobacica című cikkemben.

5. Éjszakai dorbézolás - NEM gonoszság!

Éjszaka arra kelsz, hogy a cicád eszeveszettül rohangál a lakásban? Netán rádugrik, mikor alszol? Lever dolgokat éjjel? Hiába zárod ki a hálóból, kaparja az ajtót, és nem hagy aludni? Ez nem azért van, mert gonosz a cicád, vagy utál téged, és direkt nem hagy aludni. Erre ne is gondolj, mert ezzel a felfogással csak mélyíted a szakadékot közted és a cicád között, és még nehezebben tudod megoldani a problémát!

photo-of-cat-1382134.jpg

A megoldás nem a hálóból való kizárás, mert ezzel csak újabb problémákat okozhatsz. A hálószoba, és benne a gazdi ágya nagyon fontos hely egy cicának, ott érzi ugyanis legerősebben a te szagodat, ami pedig biztonságérzetet ad neki, vagyis pontosan az, ha odarakhatja mellé az övét. Ha engeded az ágyban aludni, akkor ezt meg is tudja tenni. Ha viszont kizárod, akkor ha egyszer-kétszer beszökik, lehet, hogy lepisili az ágyad, mert csak így tudja odarakni a saját szagát a tied mellé. Ha nem jut be, akkor pedig az ajtó elé is vizelhet. Ne zárd ki tehát a cicádat a hálóból. A probléma ugyanis inkább az, hogy

a cicádnak túl sok felesleges energiája van,

nincs levezetve, és nem olyan ritmusban van ébren és alszik, mint te. A probléma megoldásához szükség lesz bevezetni egy napi rutint, köztük rendszeres játékot és az etetések időhöz kötését, valamint meg kell oldanod, hogy a cicád napközben se unatkozzon, amikor te dolgozol. Ezekhez segítséget kapsz a Nem hagy aludni a cicád? című cikkemben.

6. "Engedj ki!" hisztizés - NEM a kinti "örömöket" hiányolja!

Sokan, miután a korábban kint élt, vagy kijárós cicát lakásba visztek, panaszkodtok arról, hogy a cica folyton ki akar menni, kaparja az ajtót, nyávog és föl-alá járkál, láthatóan nyugtalan. Azt gondoljátok, hogy biztos azért, mert hiányzik neki a "szabadság", amit kint élve megszokott. Ez sem igaz, itt is félreértitek a cicátok. Sokkal inkább arról van szó, hogy

a megszokott rutint hiányolja a cicátok.

Saját tapasztalat, hogy a sok, utcáról mentett cica közül egy sem volt, amelyik maximum pár nap után ne szokta volna meg a meleg lakást, a napi kétszeri étkezést, a kényelmes fekhelyeket, olyannyira, hogy általában soha többet ki sem akarjon menni. A kijárás ellen nagyon sok minden szól, ezeket korábban már összefoglaltam

orange-and-white-cat-on-window-1499344.jpg

A macskáknak nagyon fontosak a megszokott dolgok, a napi rutin, és minden kis változás érzékenyen érintheti őket. Nyilván köztük is vannak könnyebben alkalmazkodók, és a változást nehezen viselők is, ezt neked kell majd kitapasztalnod. Tehát inkább a változás az, ami először megviseli őket, nem pedig az, hogy mire változott az eddigi életük. Ez pedig azt jelenti, hogy ha meg tudod szoktatni vele az új dolgokat, akkor nem fog ellenük tiltakozni. Az sem mindegy persze, mekkora a lakás, van-e lehetőség a cicának függőlegesen közlekedni, tud-e ablakon át nézelődni, játszol-e vele rendszeresen stb.

animal-animal-photography-big-eyes-977933.jpg

A legjobb, ha az újonnan befogadott cicának adsz egy saját helyiséget, és benne egy saját kuckót, és fokozatosan mutatod be neki a lakás többi részét. Új rutint az étkezésekkel tudsz legkönnyebben vinni az életébe, etesd mindig ugyanakkor, ugyanott. Ha ilyenkor ottmaradsz mellette, akkor téged is könnyebben meg fog szokni. Fontos, hogy az ő tempójában haladj, ne erőltess semmit! A beszoktatásról ebben a cikkben találsz leírást, illetve készül egy hosszabb leírás az általam használt beszoktatásról.

+1. A macskák önzőek és nem szeretik az embert -  TÉVEDÉS!

person-s-left-hand-holding-calico-cat-790033.jpg

Régi és téves sztereotípia, hogy a macskák csak a kajáért vannak az ember mellett. Nyilván nekik is fontos a pocakjuk megtömése, de minden cicagazdi tud olyan sztorit mesélni, hogy a cicája vacsora után hogyan bújik hozzá, lefekvéskor mellé fekszik, napközben az ölébe ül, ezeknek pedig semmi közük sincs ahhoz, hogy éhes-e a cica, vagy hogy mikor fog enni kapni. Egyszerűen csak kötődik hozzánk, még ha ezt máshogyan is mutatja ki, mint mondjuk egy kutya.

Már több tudományos vizsgálat is alátámasztotta, hogy a macskáink kötődnek hozzánk.

Ezért írtam erről egy tudományosan is alátámasztott (!) cikket, amiben részletesen kifejtem, miért van ez így, sőt, példákkal illusztrálom. Érdemes megnézni, a cukiságmérőt is kiakasztja!

Ezeket a téves sztereotípiákat gondoltam a legfontosabbnak, amik a macskákról általában terjedni szoktak, bízom benne, hogy a cikket elolvasva már te sem gondolod ezeket igaznak. Ha kérdésed van cicád viselkedéséve kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr2115488524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.03.31. 01:33:05

Csak a fújás. Pár hetes cicák egy falusi udvar előkertjében, ott van az anyamacska is, nyitva volt az ajtó a baromfi udvarhoz, ahol a kutya is tanyázott. Előre jött a kutya, anyamacska púposított, ráfújt, a kutya vissza. Anyamacska elment, a kutya megint előre jött, a fiú cica csak bámult bambán, a lány cica mind a 15 centijével púposított, és fújt. Eltanulta, másodpercek alatt. A kutya megint visszavonult. De az azért műsor volt, ahogy a 15 centis szőrpamacs lekezelte a fél méter magas kutyát!

masada 2020.04.01. 13:14:49

Van macskánk és meg tudom erősítteni hogy egy rohadt önző állat! Ez van nem tudom mit kell tagadni.

kedvesjános 2020.06.09. 16:37:33

Meg számítóak is. Érdek-makkák.
süti beállítások módosítása