Simogasd jól a cicád!

2020. április 20. 08:11 - Macska_fogó

A macskák szeretik, ha simogatjuk őket. Biztos ez? Bármikor és bárhol jól esik nekik a simogatás. Biztos ez? Volt már, hogy kedvesen meg akartad simogatni a cicád, de az nem örült neki, talán meg is karmolt? Elmondom, miért van ez, és a cikk végén leírom, hogyan kell "jól simogatnod" a cicád, hogy neki és neked is jólessen!
person-s-left-hand-holding-calico-cat-790033_1.jpg

Miért szeretik a cicák a simogatást? 

Egyrészt az emlősök között az ilyenfajta testi kontaktus az összetartozást jelenti és erősíti, a macskák pedig a tévhitekkel ellentétben szociális lények. Ezt kutatások is bebizonyították, és más tudósok pedig arra mutattak rá, hogy a simogatás során neuronokat aktiválunk a testükben, amik boldogságérzet okoznak. Endorfint szabadít fel, ami csökkenti a fájdalmat és a stresszt is. Vagyis röviden, a cicák boldogok, ha simogatjuk őket.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Ha a te cicádat nem lehet simogatni

photo-of-woman-lying-on-bed-holding-cat-1451124.jpg

Kezdjük messzebbről, mi van akkor, ha a cicád viszont egyáltalán nem engedi magát megsimogatni? Ennek az is lehet az oka, hogy nem érzi magát biztonságban nálad, ehhez pedig érdemes alkalmaznod nála a beszoktatás technikáját. Ha egyébként viszont minden rendben van, akkor csak azt javaslom, ami a fenti cikkemben is szerepel, hogy próbáld evés közben simogatni, általában így idővel egyre hosszabb ideig engedi magát simogatni.

Hogyan simogasd jól a cicád?

Ha a fentieken már túl vagy, akkor sem mindegy, hogy mikor, hol és hogyan simogatod a cicád! Ezekben segítek most, három pontban összefoglalom a lényeget.

siamese-cat-693651_1.jpg

1. A teste melyik részén?

A cicák nem szeretik mindenhol a simogatást. Vannak tipikusan kedvenc testrészek, amiket ha simogatsz, akkor annak örülnek, és olyanok is, amiket kifejezettem utálnak. Tehát mik ezek a helyek?

  • Itt simogasd: áll, pofa, füle mögött, fejbúbján
  • Itt viszont sose: has, mancs, lábak, farok töve

A hassal kapcsolatban sok gazdi félreérti, amikor a cicája a hátán fekszik vagy hempereg előtte. Ez nem azt jelenti, hogy felkínálja neked a hasát simogatásra, hanem azt, hogy jól érzi magát és biztonságban van. A hasa ugyanis a legérzékenyebb része, ha ezt mutatja neked, akkor megbízik benned. Ezzel visszaélni és a hasát taperolni nagy neveletlenség, ne csináld!

2. Milyen helyeken kezd el?

A cicáknak lokálisan sem mindegy, hol simogatod. A legtöbb cica nem szereti, ha a földön próbálod simogatni. Ennél csak azt utálják jobban, ha felkapkod őket, kézbe vagy ölbe veszed őket. Van amelyik cica ezt elviseli, de van, amelyik karmolással "hálálja meg", és kiugrik a kezedből. Ilyet tehát ne csinálj!

adorable-animal-bed-bedroom-236606.jpg

Ehelyett az úgynevezett "biztonságos helyein" próbáld simogatni. Hogy mik ezek a helyek? Olyan pontok a lakásban, ahol a cica sok időt tölt, láthatóan elengedi magát, sokat szokott ott aludni. Ilyen helyek lehetnek az ágyad, a kanapé vagy egy szék párnája. 

3. Mikor simogasd és meddig?

silver-tabby-cat-sleeping-on-person-hand-233220.jpg

A cicákat nem akkor tudod simogatni, amikor te akarod, hanem amikor ők akarják. Hagyd, hogy ő kezdeményezzen, ne legyél túl durva és heves, lassú, finom mozdulatokkal simogasd addig, ameddig ő akarja, és hagyd abba, ha már elege lett belőle.

Miből látod, ha tetszik neki?

person-holding-kitten-1359307.jpg

Ha odafigyelsz a cicádra simogatás közben, könnyen észreveheted, ha élvezi a simogatást. Ezek a jelek tipikusan a következők:

  • Dorombol
  • Bújik a kezedhez vagy hozzád
  • Farka felfelé áll vagy lassan lengeti 
  • Dagaszt
  • Füle előre áll

Miből látod, ha nem tetszik neki?

Itt is vannak jelek, amik egyértelműen jelzik, hogy a cicád már nem akarja, hogy simogasd. Ezek között vannak könnyebben és nehezebben észrevehetőek, illetve finomabb jelzések, és erősebb jelek is, amikor már ha nem hagyod abba, annak következménye lesz. Ezek szerint válogattam szét a jeleket.

Apróbb jelzések

  • elfordul tőled
  • passzív lesz
  • tisztálkodni kezd
  • orrát nyalogatja
  • megrázza magát
  • gyorsan pislog

photo-of-brown-tabby-cat-2698524.jpg

Erősebb jelek

  • feláll a hátán a szőre
  • hevesen leng a farka
  • rád fúj
  • a fülét hátracsapja vagy oldalra fordítja
  • a mancsával odacsap

Ha a fentiek közül bármelyiket észreveszed, hagyd abba a simogatást. Ha nem, azt is kockáztatod, hogy rossz érzés fog a fejében társulni a simogatáshoz, és nem fog többet odamenni hozzád érte.

Hogyan simogasd tehát a cicád? 

Mi tehát a "receptje" a cica jó simogatásának? Fontos itt is megjegyeznem, hogy minden macska egyéniség, tehát nem minden cica szereti ugyanazt, neked, a gazdájának kell őt megfigyelned, megismerned, és tudnod, ő mit szeret. A fenti tanácsok és a lenti módszer is általánosságban alkalmazható, jó kiindulás lehet a cicáját ismerő gazdinak.

photo-of-person-touching-the-cat-2975433.jpg

Tehát akkor kezded jól a cica simogatását, ha nem te kezded, hanem hagyod, hogy ő kezdeményezzen. Ülj le egy biztonságos helyére, mondjuk a kanapéra vagy az ágyra, és hagyd, hogy ő menjen oda hozzád. Először engedd, hogy megszagolja a kezed, és ő bújjon hozzád, és ha adta valamilyen jelét a folytatásnak, mondjuk dorombol vagy bújik, akkor utána lassan és finoman simogasd meg a pofáját, állát, majd a feje tetejét. Ha az öledbe ment, akkor a hátát is simogathatod végig lassú, finom mozdulatokkal. Ha viszont el akar menni, hagyd neki, ne erőltesd!

Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr7215508172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meridian74 2020.04.21. 16:51:07

Ami azt illeti a mi macskánk különösképpen szereti ha a hasát simogatjuk, mikor hanyatt veti magát.
Mondjuk ebben közrejátszik az hogy volt egy műtétje, és nem tudta magát nyalogatni (nyakgallér miatt), mi simogattuk helyette óvatosan... és rájött ez neki nagyon is kellemes élmény, szóval ő szereti ha simogatjuk a hasát. De idegeneknek egyáltalán nem engedi ezt meg.

MagasMacska 2020.04.21. 17:59:34

Az én macskák kimondottan követeli a pocisimit. Ha az oldalát cirógatom, kihúzza a vállát és egy ügyes mozdulattattal ráhasal a kezemre és jelzi, hogy most az következik. És hatalmasan dorombol közben. Ha abbahagyom, megbököd.

n3spr3ss0 2020.04.21. 18:26:32

Az én Liza cicám is szereti ha a hasát és a mancsait simogatom.

]{udarauszkasz 2020.04.21. 19:40:31

A has simi nalunk is bejon, habar a kandur nem igazan dijazza, de a lanycica kimondottan birja.
Konkretan a hasa oldalat szereti, de meg a mancsat is, pedig az eleg erzekeny "alkatresz" macseszeknal. A kandur inkabb csak a hatan szereti, foleg, ha eszik kozben, ilyenkor a farkat is rezegteti, ez azt jelenti nala, hogy nagyon szeret, es nagyon akar valamit (altalaban jutifalatot:))
A felkapcsolt furdoszoba villany, es a zuhanyozas elokeszuletei mar azt jelentik: jutifalat kovetkezik, na, ilyenkor mindketto spurizik oda, a kandur miakol is, a lanycica van, amikor a nyakamba ugrik, es ugy dorgolozik, meg fejelget.
Meg az elmaradhatatlan V8as Scania dorombolas:D

Első mohikán 2020.04.22. 00:44:42

Hogyan simogassuk a cicànkat? Hogyan, hogyan. Hàt visszafelè! A farkàtòl a feje irànyàba. Nagyon szeretik, ha a szőrèt egy kicsit màsik irànyba is fèsüljûk. Visszafelè borzolva a bundàt nem a megszokott èrzèst kapja, hanem valami ùjat. Utàna aztàn nyalogathatja magàt, mìg a kedve tartja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.04.24. 20:39:16

Amíg én tartom el a cafka cicát, nem pedig ő engem, addig ott simogatom, gyömöszölöm, gyúrom és akkor; ahol, amikor nekem jól esik.Punktum.
:D
Egyébként meg nem volt ebből sose baj, bárhol szerették a beste jószágjaim.Néha esetleg nem volt hangulata, de akkor sehol se szerette.Nem kell ebből nagy feneket keríteni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.04.24. 20:42:53

És én spec pont a hasán szerettem a leginkább, mert ott volt a legfinomabb a prém rajta.Természetesen nem durván, nyilván.Ha meg telezabálta magát és elájult, kb pont tojt az egész világra, meg hogy éppen ki hol és hogyan simogatja...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.04.27. 04:08:15

Viszont egy releváns, poszba vágó kérdés: mit lehet az ellen tenni, hogy a "műszálas" szőrű macskák prémje simogatáskor ne szikrázzon, meg csípjen...?
:D
Jó, tudom, nem műszálas, (bár a mai világban bármi előfordulhat...) de időnként a macskaprém is sztatikusan fel tud töltődni, és ha ilyenkor simogatja az ember, akkor bizony elektromosan reagálhat.A macska meg azt hiszi, hogy ezt én csinálom neki, és rögtön karistolni akar...
Ha marháskodni akarnék megint, aszondanám, hogy a megoldás a zöld-sárga földelőkábel,(ami levezeti a fölösleges és rossz helyen lévő feszültséget) de hát az még lakásban is problémás lenne... :D
Szóval hogy kell az ilyen helyzetet kezelni?
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.04.27. 04:15:39

Illetve még egy kérdés: ha a blog főoldalát ütöm be a címsávba, vagy jövök a keresőből, akkor ez a poszt nem is látszik, a legutolsó közzététel március 30.-ai.
Ha véggigkattintom az almenüket, a fekete csíkon, akkor se jön fel...
Ez hogy lehet?Valami rejtett poszt, csak az tudja olvasni, kommentelni, aki tudja a direkt címet?És ez vajon mire jó egy nyilvános, publikus blognál?
Éééééééééérdekes...
Én is csak úgy találtam ide vissza, hogy emléxem, hogy kommenteltem, és emiatt a blog.hu/radar oldalról volt ide linkem.
Gondolom, hogy nem a blogger mesterkedik, hanem a szerver, blogmotor ilyen jó "ügyes".
:-o

Reactor 2020.08.07. 17:21:25

Az én Nyávi cicám és a fia imádják ha a hasukat simogatom. Csak azt kell megvárni hogy ők maguk kínálják fel, és onnantól akár a végtelenségig is simogattatnák velem :) Az viszont tény, hogy a cirmókok a hasukra nagyon kényesek, és nem engednek oda csak úgy akárkit.

Neytiri1 2020.08.08. 17:41:17

De jó annak, akinek van cicája, és simogathatja. Még ha a hasát nem szeretné akkor is.
Azt pedig kifejezetten "csípem", ha pasinak van cicája.

Reactor 2020.09.14. 04:28:34

@Neytiri1: Hát...nekem van, kettő is!
Nem szoktam fajtiszta macskát venni (a család macskája fajtiszta sziámi volt), az enyéim mindig mentett cicák voltak. Nyávi is mentett cica. Előtte egy fekete kandúr testvérpárom volt, Luna és Kormi. Bár Kormi másfél év múlva eltűnt, Luna cica nyolc évig maradt velem, és valóban teljesen az én macskám volt - félt mindenkitől, csak tőlem nem.
süti beállítások módosítása