Bob, az utcamacska átkelt a szivárványhídon

2020. június 17. 23:12 - Macska_fogó

Pár nappal ezelőtt meghalt Bob, a "pacsiosztó cica", aki valaha kóbor macska volt. Sok ilyen halál történik nap mint nap, de Bob különleges, sőt, híres volt. Ő ugyanis James Bowen macskája volt, a hajléktalan utcazenészé, és Bob segített neki leszokni a drogokról és rendbe hozni az életét. Bob 14 éves volt, és bár "csak" egy macska volt, sok jó dolgot vitt véghez az életében.
13413148_890718304371311_807025516707626309_n.jpg

Bob és James történetéből James kilenc könyvet írt, és film is készült róluk. Arról, hogy hogyan segített neki Bob a talpra állásban, önmaga és az életcélja megtalálásában. James a könyvek írása mellett több jótékonysági szervezetnek segített eddig, legyen akár a hajléktalanok segítése, az írástudatlanság felszámolása vagy az állatok védelme a céljuk.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Nehéz kezdet

A lenti képet valószínűleg sokan ismerik, de kevesen tudják, hogy Bob és James szerepel rajta. Viszont életük elején egyikük sem ismerte a másikat, és mindkettőjük rossz helyzetből indultak. James 1979 márciusában született Angliában, a szülei válása után pedig Ausztráliába költözött az anyjával. Gyakran költöztek, így Jamesnek nem voltak barátai és sokszor zaklatták az iskolában. Később kimaradt az iskolából, és diagnosztizáltak nála több mentális betegséget, köztük skizofréniát és mániás depressziót is. 1997-ben, 17 évesen visszatért az Egyesült Királyságba, ahol testvérével élt egy darabig. Azonban feszültségek merültek fel közöttük, és a kapcsolatuk megromlott. Emiatt a következő néhány évben James az utcákon aludt, és heroinfüggő lett.

street-cat02.jpg

2007 tavaszán James beiratkozott egy leszokást segítő programba a Covent Gardenben, és egy szükséglakásban élt a londoni Tottenhamben. Egy este egy vörös macskát látott az épület folyosóján, de úgy gondolta, hogy valamelyik lakóé, így egyszerűen besétált a lakásba. Azonban a macska ott volt a következő napokban is. Nem látott a macskán semmilyen bilétát vagy azonosítót, nagyon sovány volt, és észrevett egy elfertőződött sebet is a egyik lábán. Körbekérdezte a szomszédokat, de egyikük sem mondta, hogy a macska az övé, így James úgy döntött, hogy segít neki.

Bob és James hasonló helyzete

James bevitte a macskát egy közeli állatklinikára, ahol antibiotikumokat adtak a fertőzött seb kezelésére. Annak érdekében, hogy a macska megkapja a teljes kéthetes gyógyszeres kezelést, James rendszeresen bevitte, pedig ezeket a kezeléseket alig tudta kifizetni. Továbbra is kereste a gazdáját, azonban nem került elő, ezért  miután meggyógyult, kiengedte a macskát az utcára, remélve, hogy hazatalál.

104549670_2840380202738435_6224017093906345192_o.jpg

A cica azonban mindenhová követte Jamest, még akkor is, amikor a buszra szállt fel.

Talán azt érezhette meg, hogy én is nagyon hasonló helyzetben voltam…

- mondta James. Mivel félt, hogy valami baja lesz, megtartotta a cicát, és elnevezte Bobnak a Twin Peaks egyik karaktere, Gyilkos Bob után. Bob mindig követte Jamest, akkor is, amikor dolgozni ment. A buszon egy idő után már állandó helyük volt, amivel a Covent Garden és a Piccadilly rendszeres fellépőhelyeihez eljutottak. Egyre nagyobb lett a közönségük. Ma már több videójuk van a YouTube-on, több milliós nézettséggel.

Együtt talpra állnak

Ezután nagyon sok turista ment azért a Covent Gardenbe, hogy megnézze őket. James sikeresen befejezte a kezelést, és szert tett egy hűséges barátra, Bobra. Sőt, sikerült a családjával és apjával is rendeznie a kapcsolatát, tulajdonképpen egymásnak segítettek életük jobbá tételében. 

Életünk minden egyes napján kapunk egy-egy újabb esélyt. Ezek a lehetőségek ott vannak az orrunk előtt, csak értük kell nyúlnunk, általában azonban nem tesszük.

- mondta James. Bob Facebook-oldalát több, mint félmillió ember követi, megjelent kilenc könyvük, amiből az első nemzetközi bestseller lett és magyarul is megjelent. A 2016-ban elkészült film is sikeres lett, amiben egymásra találásukat mesélik el, és a címszerepet benne maga Bob játszotta! A filmet a lenti linken tudod magyarul megnézni, de Bobról rajzfilmsorozat is készült.

Te megmented őt, ő megment téged

James Bobnak köszönhetően szokott le a drogokról, jött rendbe a kapcsolata a családjával, azóta már nem az utcán él, barátnője és munkája is van, a Bobról írt könyvei elhozták neki a világsikert - mindezt köszönhetően Bobnak, az utcamacskának. És persze James köszönheti saját magának, mert nem ment el egy bajba került kóbor macska mellett. Egy nagyon kedves macskamentő barátom mondta, hogy valaki nagyon jól eltalálta, miért csinálja ő ezt: "te megmented őket, ők megmentenek téged". Itt is ez történt. James így búcsúzott barátjától:

Jóval több volt nekem társnál. Vele az oldalamon megtaláltam az életcélom, ami addig hiányzott.

Nyugodj békében Bob, és sok erőt, James!

Források: A Streetcat Named Bob Facebook oldalBBC.com, Port.huWikipedia

Ha tetszett az írásom, lájkold a Facebook-oldalam! Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr3315825982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása