Home office után - macskával

2020. június 30. 07:50 - Macska_fogó

Korábban írtam arról, mire kell figyelni a cicás gazdiknak, ha hirtelen a home office miatt sokat vannak otthon. Mivel most lassan újraindul az élet, és elkezdünk bejárni dolgozni, érdemes arról beszélni, hogyan tegyük ezt meg, hogy minél kisebb stresszt okozzunk ezzel a cicánknak - és magunknak is. Ebben a cikkben ehhez adok pár tanácsot.

orange-tabby-cat-laying-on-brown-sofa-33492.jpg

Tartsd a rutint!

A macskák a szokások rabjai, ahogy már számtalanszor elmondtam. Ez nekünk azért jó, mert ha tartunk egy napi rutint, azzal a magunk dolgát is meg tudjuk könnyíteni. A legkönnyebb az etetések idejét ugyanakkor időzíteni, így egyfajta keretet adva a napnak. Az a legjobb, ha dacára annak, hogy otthon dolgoztál, az etetések ideje mit sem változott. Emellett a rutin része lehet a rendszeres játék, az alvás és felkelés ideje is.Ha ezek nem nagyon változtak az otthon dolgozásod miatt sem, akkor neked könnyebb lesz a dolgod.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Fokozatosan alakítsd át a napirendet!

Ha viszont igen, mert mondjuk később keltél, vagy napközben többször adtál neki enni, máskor vagy éppen össze-vissza volt a játék, akkor ezzel most foglalkoznod kell. Fokozatosan kell arra a napirendre szoktatnod, amit majd a munkába bejárásod fog neki jelenteni. Pl. 20 percekkel arrébb tolni az etetést, elhagyni egy játékidőt. A lényeg itt a fokozatosság.

Legyen saját kuckója!

orange-kitten-1440403_1.jpg

Egy jó kuckó sok mindenen átsegíti a cicád. Nagyobb biztonságban érzi magát, így a változásokat is könnyebben viseli. A kuckók rejtelmeiről korábban írtam már, érdemes elolvasnod.

Legyen cicatévé!

Ha elmész napközben, kell valami inger, amivel le tudja magát kötni a cicád. Ugyan a macskák a nap nagy részét képesek átaludni, de sűrűbben kelnek fel, és ilyenkor kell nekik valami elfoglaltság. Erre remek dolog a cicatévé, vagyis ha az ablakba kiülve tudnak nézelődni: madarakat vagy más állakat, embereket bámulni.

Hagyj elől játékokat!

photo-of-cat-standing-on-top-of-a-book-2383122.jpg

A másik lehetséges elfoglaltság, ha mielőtt elmész, kiteszel neki pár kedvenc játékot, amivel el tudja magát foglalni: csörgő labdát vagy logikai feladványt. Utóbbi lehet például valamilyen játék, amit elforgatva megszerezhet pár jutalomfalatot.

Hagyd bekapcsolva a rádiót vagy tévét!

A hiányunkat némileg tudja pótolni, ha emberi hangot hall a cicánk. Ezért megpróbálhatod, hogy a rádiót vagy a tévét bekapcsolva hagyod neki, ezáltal kevésbé érzi magát egyedül.

Törődj vele!

silver-tabby-cat-besides-person-s-arm-2646483.jpg

Mivel kevesebbet vagy otthon, kevesebbet tudtok együtt lenni - de ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet tudtok egymással foglalkozni! Figyelj arra, hogy a "minőségi együttlét" nagy rése megmaradjon. Napközben a cicák sokat aludhatnak akkor is, ha otthon vagy, de igaz, hogy akár az öledben is, ez pedig nyilván hiányozhat neki. Figyelj tehát arra, hogy a kialakított szokásaitok, mint az etetés, a közös játék, vagy az öledben dorombolás, bújás vagy együtt alvás megmaradjon, mert ez a fontosabb!

Figyelj arra, hogyan reagál!

De a legfontosabb itt is az, hogy tisztában legyél cicád jellemével és igényeivel. Lehetséges, hogy egy hirtelen változás sem viseli meg, de az is lehet, hogy ha 10 perccel később kap neki, akkor teljesen pánikba esik. Figyeld tehát meg a cicád reakcióit, és próbáld ahhoz alkalmazni a fentieket.

Mi történhet a legrosszabb esetben?

close-up-photo-of-black-cat-1852914.jpg

Mi történhet akkor, ha egyszer csak hosszú hónapok után, egyik napról a másikra ismét hosszú órákra magára a hagyod a cicád? Lehet, hogy semmi. De lehet, hogy arra mész haza, hogy letépte a tapétát, rápisilt az ágyadra, vagy kitépkedte a szőrét, esetleg csak izgatott, és nem akar enni. A napi rutin változása az érzékeny cicákra komoly hatással lehet, ezért érdemes ezt megelőzni, és figyelni rájuk.

Ha tetszett az írásom, lájkold a Facebook-oldalam! Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1615973846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása