Miért ne félj a cicádtól?

2020. augusztus 30. 16:54 - Macska_fogó

Egyre többször kerestek meg olyan problémával, amikor megtámad titeket a cicátok. Lehet ez valódi támadás, vagy "csak" durva játék, a mostani mondanom szempontjából ez mindegy is, mert most elsősorban ti, a gazdik reakciójáról fogok írni, és adok pár tanácsot.
pexels-frans-van-heerden-693785.jpg

Teljesen természetes reakció az, ha félünk attól, aki megtámad minket - legyen az akár a macskánk is. Ha nem értjük, hogy miért viselkedik így, esetleg sérülést is szerzünk, akkor ezt nyilván nem akarjuk újra átélni. Ezért is törekszem arra, hogy a cicátok viselkedését megértsétek, meg akkor amiatt már nem lesznek téves elképzeléseitek a szándékairól. De így is még ott van a félelem attól, hogy megismétlődik a korábban történt esemény. Én mégis azt mondom, hogy érdemes ezt a félelmet legyőzni, mert csak nehezíti a probléma megoldását. De miért mondom ezt, és mit tegyél ellene?

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Játék vagy agresszió?

Először is fontos különbséget tennünk a durva játék és a támadás között. A durva játékról és az arról való leszoktatásról írtam már korábban, jellemzően fiatal cicáknál fordul elő, akik túl korán, 8-10 hetes koruk előtt lettek elválasztva az anyjuktól. Így nem tanultak meg minden szociális viselkedést, köztük azt sem, meddig mehetnek el a játékban. Erre azonban van megoldás, amit a fenti cikkben le is írtam. Ilyenkor jellemzően a cicák ezen kívül kedvesek, magabiztosak, jól érzik magukat, jó a kapcsolatuk a gazdival. Ha viszont a cica sokat bujkál, nem keresi a gazdi figyelmét, és a közeledését támadással bünteti, aminek akár komoly, véres nyomai is vannak, akkor az agresszió. Ez fakadhat félelemből, vagy testi betegségből. Előbbiről lesz most szó, utóbbit orvossal kell kezeltetni.

A félelem félelmet szül

pexels-abby-chung-1626232.jpg

Ha félsz a cicádtól, akkor ő ezt meg fogja érezni. Nem természetfeletti tulajdonságokra kell gondolni, nem olvas a gondolataidban, hanem sokkal jobb a szaglása, és jobban figyel a testbeszédre, mint te. Ha ideges vagy és félsz, akkor izzadni kezdesz, lihegsz, remeg a hangod, tágra nyílik a pupillád, hogy csak pár dolgot említsek. A cicák ezt észreveszik, és tudják belőle, hogy félsz valamitől. Nem fogják tudni, hogy mitől, de ez elég lehet ahhoz, hogy reagáljanak rá: ők is féljenek. Mert ha a náluk sokkal nagyobb ember is fél, akkor ők, kicsi kiscicák miért ne féljenek?

Na de akkor miért támad?

A félelem többféle választ válthat ki a cicádból, attól függően, milyen a jelleme, milyen élettapasztalata volt eddig. Lehet, hogy elbújik vagy elszalad, de az is lehet, hogy támadni fog. De miért támad, ha fél? Egyszerű, mert szinte mindig igaz, hogy 

az agresszió félelemből ered.

Biztos hallottad már a mondást, hogy a "legjobb védekezés a támadás". A cicák is "hallották", és alkalmazzák is, ahogy az állatvilág minden tagja. Vannak helyzetek, amikor nem is tehetnek mást, például ha sarokba szorítják őket. Tehát a támadás csak válasz arra, hogy valamitől megijedt, és ezzel próbál szabadulni a félelmetes helyzetből.

A megoldás: ne félj!

Egyszerű a javaslatom: ne félj! Persze könnyebb ezt mondani, mint megtenni. De mégis, hogyan tudod ezt elérni, hiszen sokszor pont ez a legnehezebb. Először most is azt javaslom, hogy gondolj bele a helyzetébe: adott egy cica, aki korábban az utcán élt, sosem volt otthona, sosem szerette senki, és senki sem gondoskodott róla. Minden nap meg kellett harcolnia az élelemért, és sokszor az életéért is. Nem bízik hát senkiben, mert ezért maradt eddig életben. Így tehát irreális elvárás tőled, hogy a mentett cicád elfogadja az általad felkínált boldog életét, mert ő azt sem tudja, hogy van ilyen. Legyél vele tehát türelmes, adj neki időt, hogy megértse, van ilyen is! 

Mit tegyél akkor?

pexels-cong-h-1404823.jpg

Azt már korábban leírtam, mit tegyél, és hogyan viselkedj félős macskával, ezt érdemes megfogadnod. Ez a cikk tulajdonképpen lehet annak a kiegészítése, abban az értelemben, hogy az azzal foglalkozott, hogyan viselkedj a cicával, ez pedig azzal, hogy te hogyan hozd magad olyan állapotba, hogy meg tudd tenni a leírtakat. Ha nem vagy benne biztos, hogy a cicád félős, akkor ez a teszt segíthet, illetve azt is érdemes átgondolnod, hogy a cicád boldog, vagy éppen boldogtalan. Ha most fogadtál be egy félős cicát, akkor pedig alkalmazd a beszoktatási módszerem. A te félelmed legyőzősében a lentiek segíthetnek, akár frissen befogadott, mentett cicáról van szó, akár már régóta veled élő, de problémás cicáról.

Hagyd rá a kezdeményezést!

Menj csak be hozzá, ülj le, olvass vagy akár tedd a dolgod, mintha ott sem lenne. Ne foglalkozz vele, hagyd, hogy ő tegye meg az első lépést! A cicák alapvetően kíváncsi természetűek, ezért egy idő után legyőzi a félelmét, és óvatosan közelebb oson, megszagol, majd lehet, hogy elrohan. Ez nem baj, később majd bátrabb lesz. Ez a módszer tipikusan az utcáról mentett cicáknál hatásos.

Haladj kis lépésekben!

Akármilyen viselkedési nehézsége is van a cicádnak, ne siettess semmit! Fontos, hogy a tempót ő diktálja, és előfordulhat, hogy olykor valamit nem sikerül elérned, mondjuk nem engedi, hogy megsimogasd. Ilyenkor ne keseredj el, hanem lépj vissza egyet, és legközelebb próbálkozz újra! De fontos, hogy ne próbáld ráerőltetni az akaratod, haladjatok az ő tempójában!

pexels-yuliya-kota-3791591.jpg

Használj eszközöket!

Ha a cicád megtámadott, megkarmolt vagy harapott, akkor ésszerű gondolkodás, ha ezt újra nem akarod átélni. Ezért ilyenkor használj valamilyen eszközt, ami miatt úgy érezheted, védve vagy. Például ha játék közben támadott meg, akkor egy vékony botot foghatsz a kezedbe, hogy adott esetben arra tereld át a támadását.

Használj "védőeszközt"!

Ha a kezed, vagy a lábad megkarmolta, akkor vegyél fel hosszúnadrágot, vagy egy kesztyűt. Itt a fontosabb az, hogy te érezd magad védve, nem pedig az, hogy mennyire hatékony az a védelem a cica éles karmai vagy fogai ellen. 

Tehát győzd le a félelmed, elvégre csak egy kiscicáról van szó, aki nem akar téged bántani, csak nem tudja, hogy mást is lehet tenni. Legyél te az, aki ezt megmutatod neki, és olyan társat kapsz, aki egy életen át becsülni fogja a kitartásod és a figyelmed!

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr1116173880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása