Miből látod, hogy hiányoztál a cicádnak?

2022. május 22. 22:56 - Macska_fogó

Arról már korábban írtam a blogban, hogy a cicáink szeretnek minket, de azt miből látod, ha például egy nyaralás után, amire nem vitted el a kedvenced, hiányoztál neki? Hol van az a határ, ahol már szakemberhez kell fordulnod, mert a cicád viselkedése megkívánja?

pexels-julian-majer-887773.jpg

Elsőre lehet hogy meglepő, de pozitív és negatív reakciót is kiválthat a cicádból a távolléted. A kedvenced reakciója sok mindentől függ, kedve az ő jellemétől, a hozzád való kötődéstől, a távolléted hosszától és gyakoriságától, és attól is, mennyire rendszeres a távolmaradásod. A cicák ugyanis jobban tolerálják a rutinszerű eseményeket, például ha minden nap ugyanakkor érsz haza. De hogyan reagálhat a cicád egy hosszabb távolmaradásodra? Az első három viselkedés tolerálható részedről, a második három esetében viszont már megoldást kell rá találnod!

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

1. Nagyobb lelkesedéssel fogad

Ha örül neked, a lábadhoz dörgölődzik, az öledbe bújik vagy ha követ a lakásban, esetleg hozza a kedvenc játékát, ez mind azt jelenti, hogy szeret és szeretné, ha foglalkoznál vele, ha végre már hazaértél. 

2. Durci lesz

Ellenkező viselkedést is válthat ki a cicádból az, ha távol vagy tőle: egy ideig kerülni kezd, mintha nem is hiányoztál volna neki, és nem is érdekli, hogy hazaértél. Ez inkább a hosszabb távollétek esetén szokott előfordulni, és szerencsére ilyenkor idővel mindig visszatérnek a macskák a régi kerékvágásba.

3. Izgatott lesz

De válthat ki a hazaérkezésed erősebb hatást is a cicádból: izgatott vagy akár ingerlékeny lesz, rohangálni kezd a lakásban, vagy erőszakosan játszani akar veled, mert annyira felizgatja az, hogy végre otthon vagy.

4. Rombolhat is

Ha a cicád nem elég magabiztos, vagy nem érzi teljesen magáénak a lakást, akkor a távollétedben, de akár akkor is, amikor otthon vagy, szétkarmolhatja a bútorokat, vagy lepisilheti őket. Ezzel ugyanis odateszi ezekre a saját szagát azt jelezve, hogy én is itt vagyok. Ezzel mindenképpen foglalkoznod kell!

5. Beteg is lehet

A stressz - amit akár a gazdi hiánya, különösen ha az hosszabb ideig tart, mint a megszokott -, kiválthat testi problémákat is, tipikus példa erre a idiopatikus húgyhólyaggyulladás. Ezt pedig egyszerre kell lelki és testi szinten is gyógyítanod.

pexels-natalie-dmay-12197075.jpg

6. Nem eszik

A gazdi hiánya akár azt is okozhatja, hogy a cica elveszti az étvágyát, és a gazdi távollétében nem eszik. Ez összefügg azzal, hogy az ilyen cicák nagyon erősen kötődnek a gazdájukhoz, ő adja számukra a biztonságot, ráadásul ő eteti őket, ezért mindkettőt csak tőle fogadják el.

Mivel segítheted a cicádnak a távolléted elviselését?

Van pár egyszerű dolog, amivel könnyíthetsz a helyzeten a cicádnak és neked is:

  • A napi rutin kialakítása és tartása, például minden nap ugyanakkor érsz haza, ugyanakkor adsz neki enni, biztonságot ad neki, hogy tudja, mikor mi fog történni.
  • Amikor egyedül van, van lehetősége lefoglalni magát, pl. cicatévével vagy elől hagyott játékokkal, esetleg másik cicával le tudja magát foglalni.
  • Amikor otthon vagy, minőségi időt töltetek együtt: játszol vele, vagy az öledben ül, amikor tévézel, a közeledben alszik éjszaka, stb.
  • De mindenekelőtt figyelj rá, hogy mik az igényei, hogyan reagál egy változásra, és igyekezz könnyebbé tenni számára annak elfogadását!

Ha a cicád a fentiek közül az első három valamelyikét csinálja, ha sokáig vagy távol, akkor nem kell nagyon aggódnod. Ha viszont az utolsó három valamelyikét, akkor mindenképpen foglalkozz ezzel, és kérj segítséget vagy orvostól, vagy akár tőlem, mert a cicádnak és neked sem jó ez a viselkedés.

Ha kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd Te is a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Valamint lépj be a blog Facebook-csoportjába, ahol szintén kaphatsz a tagoktól segítséget, és beszélgethetsz a cicák viselkedéséről!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr2517822293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

body_andras 2022.05.24. 15:56:16

Persze, persze, hiányoztam.
Hazajövök, ha nem éhesek, úgy néznek: mi van te még élsz ember?
Ha éhesek: az éhező állat passiója a konyhában. A könyörgés kimaxolva.
Ha valóban "hiányzom", egy nyugodt pillanatban odajön dorombolni, a karmát a beleimbe mélyeszteni és negédesen pislogni.
süti beállítások módosítása