Válasz és helyreigazítás kérése egy rosszindulatú és hazug állatos cikk miatt

2015. április 30. 18:54 - Macska_fogó

Az alábbi levelet küldtem ma el a Kiskegyed főszerkesztőjének a levélben szereplő linken lévő cikkre válaszként. Érdemes elolvasni a cikket is, ennyi rosszindulatot és hülyeséget ritkán lát együtt az ember. Íme tehát a levél, amennyiben érkezik válasz, azt is itt fogom közzétenni.

wp_001822_3.jpg

Címzett: Bokor Klára, a Kiskegyed online főszerkesztője

Tárgy: Helyreigazítás kérése a „Halálos betegségek, amiket a kutyádtól, macskádtól kaphatsz el” c. cikkhez

 

Tisztelt Bokor Klára,

a Kiskegyed online magazinban 2015. április 29-én megjelent cikk miatt írok Önnek. A cikk itt érhető el:

UPDATE: A portált megvette a Blikk, itt lehet már elérni mobilról: https://blikkruzs.blikk.hu/kikapcsolodas/kedvencek/halalos-betegsegek-amiket-a-kutyadtol-macskadtol-kaphatsz-el/1g2jh18

(Eredeti link, számítógépen ez is működik: http://www.kiskegyed.hu/kikapcsolodas/kedvencek/halalos-betegseg-kutya-macska-135325)

A cikk uszító, rosszindulatú, tele van tárgyi tévedésekkel. Felháborítónak tartom, hogy egy ilyen anyag megjelenhet bárhol, főleg egy ilyen nagy múltú magazin oldalán. Állatvédőként, a Szeretem a cicámat blog írójaként, és olyan emberként, aki több éven át dolgozott online médiában, én magam, és az Állatmentő Sereg képviselőjeként is tiltakozom az ilyen újságírói baklövések ellen. Ezért haladéktalanul kérem, hogy a cikk helyén tegyenek közzé helyreigazítást, és kérjenek bocsánatot az olvasóktól. Segítségképpen kiemelem a cikk ordító hibáit. A stílussal külön nem kívánok foglalkozni, csupán annyit jegyzek meg, hogy a cikk felvezetése (lead) számomra már túlmutat a jó ízlés határán, végig uszító kérdésekkel zaklatja az olvasót. A cikk írójának azt üzenem, hogy a stílus maga az ember.

A tuberkulózis (TBC) ellen minden újszülöttet kötelezően beoltanak. Emlősállatok terjesztik, de a kutya és a macska nem hordozója a bacilusnak, fertőzött marhahússal lehet leginkább elkapni. Azt pedig amúgy sem szabad megengedni a kutyának, hogy felegyen valamit az utcáról, törekedni kell minden felelős gazdának erre.

A férgesség nagyon ritka esetben halálos, hazánkban nincsenek is olyan férgek, amik halálos kórokat terjesztetnének az emberre nézve. A férgesség tünetei embereknél kezdetben akár semmiféle konkrét vagy súlyos tünettel nem járnak, a legtöbb esetben kimerülnek enyhe hasi panaszokban, gyógyításuk teljes mértékben kivitelezhető.

A baktériumokról annyit, hogy megfelelő hiegéniával (kézmosás) és józan ésszel (nem engedjük ürüléket enni a kutyát) megelőzhetőek.

A rühesség természetesen nem halálos kimenetelű. Rühességet egyébként legkönnyebben tömegközlekedési eszközökön lehet elkapni, illetve közösségekben (pl. óvoda).

Egy valóban reális veszélyt, a veszettséget ugyan kihagyta a cikk írója, de nyilván csak azért, mert ő is tudja, hogy ez ellen kötelező a kutyát oltani, amit nyilván minden felelős gazda meg is tesz.

A macskákban lévő Toxoplamózis egy olyan téma, amivel sajnos még orvosok is előszeretettel ijesztgetik a kismamákat. Egy valóban emberre, de inkább gyermekekre veszélyes fertőzésről van szó, aminek végső gazdája a macska. Azonban egyrészt az embernél a fő fertőző forrás a rosszul átsütött húsok, másrészt a világ népességének kb. egyharmada már megfertőződött egyszer, és így a pár hetes lefolyási idő után immunis lett a kórokozóra. Ez igaz a terhes nők magzataira is. Elsősorban a gyenge immunrendszerű felnőttek (pl. HIV+ betegekben) és a magzatok, kisgyerekek esetében lehet végzetes kimenetelű. Azoknak a kismamáknak kell tehát tartaniuk a fertőzéstől, akik a terhesség előtt nem fertőződtek meg, de ők megfelelő higiéniai szabályok betartásával (pl. ne ők takarítsák a macskaalmot, hanem a párjuk) könnyedén elkerülhetik a fertőzést. És egyáltalán nem biztos, hogy aki macskát tart, már túl van a fertőzésen. Több olyan macskákat befogadó ismerősöm van, aki még nem kapta meg. Olyan is van, aki gyereket szült, és a cicák is maradtak, és a baba is egészséges! UPDATE: azóta írtam a blogba kifejezetten macska és gyerek témában is, érdemes elolvasni!

A macskakarmolásos betegség hordozói általában a bolhás kóbormacskák, nem a lakásban élő kiscicák. Sokszor tünetmentesen zajlik le, de fejfájás, láz és nyirokcsomó-duzzanat is előfordulhat. Egészséges egyénekben kezelés nélkül elmúlik a betegség. A bolhaírtó használata sokat segíthet a megelőzésben.  

A Pasteurella multocida baktérium által okozott, emberre átterjedő fertőzés ritka, pedig a macskák 80%-nak szájában megtalálható, és a kutyákéban is. Embereknél lázat, légzési-nyelési nehézséget, torokduzzanatot és hidegrázást okoz. Mégis beteg állatok puszilgatása által terjed leginkább. Elsősorban idősekre és gyerekekre veszélyes, ezért jó, ha betartjuk azt az alapszabályt, hogy nem engedjük a gyereket beteg állatot simogatni és puszilgatni. A felnőttnek pedig talán magától is van ennyi esze.

Általánosságban a karmolást, harapást fertőtleníteni kell, idegen állat esetén természetesen forduljunk orvoshoz.

Állatvédőként én is társaim, akik saját szabadidőnkben, saját pénzből, utcáról és menhelyről mentünk macskákat és kutyákat, jelenleg is többnek adva ideiglenes vagy végleges otthont, minden nap küzdünk az emberek hiedelmeivel és félelmeivel az állatokkal szemben. Egy ilyen cikk sokat ront a kiszolgáltatott állatok helyzetén, mert alaptalan félelmet és gyűlöletet szül velük szemben. Márpedig ezek az állatok nem tehetnek a helyzetükről, hogy utcára kerültek, hogy nincsenek beoltva, vagy hogy nem tudják, mit jelent a „nem szabad”. Egyedül mi, emberek vagyunk ezért a felelősek. Ezért felkérem Önt, Főszerkesztő Asszony arra, hogy a fenti cikkhez hasonlók publikálása helyett inkább segítsen nekünk a felelős állattartás elterjesztésében, hogy emberek és állatok ne félelemben, hanem békében és boldogan éljenek együtt!

Ismeretlenül is bízom szakértelmében és emberségében, és várom a mielőbbi helyreigazítást és válaszát! Levelem a Szeretem a cicámat című blogomban (http://szeretemacicamat.blog.hu/) és az Állatmentő Sereg Facebook-oldalán is meg fog jelenni. Természetesen az Ön válasza is ugyanitt fog megjelenni.

 

Üdvözlettel,

Pintér Attila

önkéntes állatvédő

A Szeretem a cicámat blog írója

 

UPDATE: többszöri megkeresés után sem érkezett válasz a Kiskegyed főszerkesztőjétől. közel 20 nap alatt sem, így a hallgatás belegyezés alapján úgy tekintem, hogy mindenben egyetértenek velem. Ne olvassatok ilyen magazint, mert ott nem újságírás folyik, hanem lájkvadászat.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr797414324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.30. 19:56:32

Azért jellemző, hogy a hülyeséghez nem adta a nevét a szerző. Vagy csak nálam nem jelenik meg?

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.30. 19:59:26

Apropo "szeretem"... én utálom. :D
Fáj a derekam, a kb. tíz éve velünk élő szőrcsomó, aki világéletében emberkerülő volt, velünk sem volt túl barátságos, mintha megérezné, hogy ez így nem nyerő, folyton rajtam fekszik, ha ágyban vagyok. Lehetőleg olyan helyen, hogy a fájós derekamat érezzem...
Legújabb mánia: bemászik éjszaka a párnám és a fal közé, így egyre gyakrabban ébredek arra, hogy valami szőrös izé dörgölődzik az arcomhoz, ami lefekvéskor még nem volt ott. :)))

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.30. 20:00:14

"Fáj" helyett "Mióta fáj " a többi stimmel.

Alienita999 2015.05.02. 09:01:43

@pythonozok:

A macskák nem véletlenül viselkednek úgy, ahogy!
Egy remek, kicsit hihetetlen példa.
Cicám világ életemben a lábamnál aludt az ágyban. Új lakásba költöztem, heverő a megszokott módon a sarokba. Egyszer csak azt vettem észre, hogy cicus egyre araszol felfelé. Előbb a derekamnál aludt, aztán pár nap múlva befészkelte magát a párnán és a fal fejtetőm közötti részbe. És egyre nyújtotta a lábát, feszített lefelé, később direkt úgy feküdt, hogy jóval lejjebb kelljen húzódnom.
Nappal a falnak dőlve olvastam, tévéztem. Egyre furcsábban éreztem magam, sokat fájt a fejem, különös panaszaim lettek. Az orvosok nem találtak semmit. Már minden megfordult a fejemben, és egyszer elkértem barátomtól az elektroszmog mérőjét. Az eredménytől mindketten döbbenten álltunk. A sugárzásmérő (ÁNTSZ által hitelesített) készülék egyszerűen olyan elektromágnenes dózist mért a falnak azon a részén, ahol a fejem volt órákon át, hogy gyakorlatilag nem is mérte: a vörös zónából már nem volt hová mennie... Mint kiderült: a falban volt egy törött villanyvezeték, plusz a szomszéd nagy teljesítményű plazmatévéje is közvetlen ott állt a fal túloldalán. Olyan elektromágneses dózist kapott a fejem hónapokon keresztül, hogy a szakember azt mondta, szerencsém, hogy maradandó károsodás nem történt...
Miért nem történ? Mert a cicám leszorított onnan éjjelente annyira, ahol már nem volt káros mértékű a sugárzás...
Egy életre megfogadtam: amire ő "figyelmeztet", arra érdemes odafigyelni... :-)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.02. 09:32:37

@Alienita999: sugárzás mérő, mint GM számláló? :)
Ez valami nagyon áltudományos halandzsa izének hangzik.
Valószínűleg nálam az egész lakásban pirosba menne a sok wifi eszköz miatt :)

Attila Tolnai 2015.05.02. 12:12:22

Az elektromágneses sugárzás (amit a tv, és más elektromos berendezések bocsátanak ki), teljesen más, mint a radioaktív sugárzás, amit a GMszámlálóval mérnek...

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.05.02. 12:23:25

@Attila Tolnai: én tudom. De az a sugárzás mérős szöveg... ;)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.05. 21:37:04

Kétlem, hogy lesz helyreigazítás, hiszen az efféle cikkek szerzői állatorvostudorok(nak hiszik magukat). Meg amúgy is micsoda égő már elismerni, hogy hülyeséget írtak.

Mondanám, hogy úgy kell annak, aki Kiskegyedet és hasonló "női" szennylapokat olvas, de sajnos a hiszékeny olvasók állatai fognak emiatt szenvedni. Hallottam már olyan esetről, hogy valaki elvitte az állatorvoshoz elaltatni a cicáját, mert terhes lett és félt a toxoplazmózistól.

Macska_fogó 2015.05.05. 22:37:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én sem hiszem, de szerintem égőbb elbújni, mint felvállalni a hibát és kijavítani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.05.06. 14:11:55

@Macska_fogó:

Szerintem is, de ehhez némi gerinc is szükségeltetik.

A dolog eleve ott kezdődött, hogy a szerző összehányt egy olyan cikket, ami a valósággal köszönő viszonyban sincs. Ez csakis vészes hanyagság, oda nem figyelés eredménye lehet. Ezt meg nem fogja beismerni. Egy apróbb hibát talán még igen, de itt a cikkben hemzsegnek a hibák.
süti beállítások módosítása