6 kérdés, amiket legtöbbször feltesztek

2019. október 16. 22:28 - Macska_fogó

Sokan, több helyen szoktatok tőlem kérdezni cica-viselkedéssel kapcsolatban (hogy hol tudtok és miről, arról itt találtok segítséget). Érdekes az látni, mi érdekel titeket a legjobban a macskátok viselkedésével kapcsolatban, milyen problémákkal fordultok leginkább hozzám, ezért most összefoglalom ezt, és megmutatom hozzá a megoldásokat is. 

animal-animal-photography-background-1276553_1.jpg

A legtöbb kérdést az alábbi hat témakörben teszitek tehát fel, elől van a legtöbbször előforduló. 

1. Nem szobatiszta a cica

A legtöbbször azért írtok nekem, mert a cicátok almon kívül pisil vagy végzi a dolgát, és érthető okokból ez zavar titeket. A legtöbb esetben ráadásul az ágyatokat "tiszteli meg", és ezt nyilván nem kellemes. Ezért a blog eddigi hat éve alatt már többször foglalkoztam ezzel a témával. Ha ilyen problémád van, érdemes mindegyik cikket sorban elolvasnod, és alkalmaznod az ott leírtakat.

adorable-animal-bed-2061057_3.jpg

Szokásos okai az almon kívüli vizelésnek

Alakítsd át a területét!

Miért nem használja a cicád az alomtálcát? 

Miért nem használja a cicád az alomtálcát? - 2. rész

2. Új cica befogadása

Ez a második a listában, tehát bizonyára sokan fogadtok örökbe cicát. Mivel legtöbben mentett cicát visztek haza, menhelyről vagy utcáról, és az ilyen cicáknak ismeretlen a biztonságot nyújtó otthon, az emberi érintés, pláne a simogatás, sőt, akár még a játék is, ezeket meg kell nekik mutatni. Meg kell nekik mutatni, hogy biztonságban érezhetik magukat, el kell hinniük, hogy szeretik őket, és ők is szerethetnek. Ezek elérésében segítenek a lenti cikkek, ezért ha most viszel haza új cicát, ezeket mindenképpen olvasd el!

adorable-animal-cat-9413.jpg

Mielőtt befogadod, Jól gondold át!

Ezeket semmiképpen se tedd meg egy új cicával!

Ezeket viszont mindenképpen alkalmazd a zöldfülűnél!

Segítség ahhoz, hogyan közelíts félős cicához

Az első napokra vonatkozó tanácsok

Miért kell az elbújási lehetőségeket megszüntetned?

Mitől érzi magát biztonságban nálad a cica?

3. Cicák összeszoktatása

animals-cat-face-cat-s-eyes-533083.jpg

Dobogós helyre került a fenti téma, vagyis amikor hazaviszel egy új cicát egy vagy több már meglévő mellé. Valószínűleg azért fordul ez elő sokatoknál, mert mindenki tudja, hogy egy cica sohasem elég... De ha nem figyelsz, nem adsz időt és teret nekik egymás megszokásához, akkor bizony nehéz időknek nézhetsz elébe sok esetben. Ezt megelőzendő olvasd el, én mit csinálok és mit ajánlok cicák összeszoktatásához!

Új cica összeszoktatása a meglévővel

Ha verekedés van 

4. Éjszakai koncert

adorable-animal-cat-1317844_3.jpg

Befogadtál egy fiatal vagy kölyökcicát, egyedüli macska a lakásban, nagyon szereted, de éjjel nem hagy aludni, rohangál, nyávog, rád ugrik alvás közben, szóval teljesen megőrjít. Mit csinálj, hogy végre nyugalom legyen? Először is fontos, hogy megértsd, ő nem gonosz, csak túl sok az energiája. Ezek után vezess be pár változást a napirendben, és meg fognak szűnni az éjszakai lármázások!

Unatkozik a cicám!

Macskatévé

Nem hagy aludni a cicád?

5. Durva játék

adorable-animal-bite-1202481_1.jpg

Szintén fiatal cicánál fordul elő ez a probléma. Általában úgy írjátok le, hogy rátok támad a cica. Nekiesik a lábatoknak vagy a kezeteknek, összekarmolja vagy harapja, napjában többször. Ezt leszámítva viszont egy tündérbogár, bújik, dorombol és veletek alszik. Nem értitek, hogy mi a baj? Az, hogy félreértitek a cicát. Az esetek többségében ugyanis ez nem támadás, "csak" durva játék. Általában a korán elválasztott kölyökcicáknál fordul elő, hogy nem tanulják meg, hogyan játszhatnak, meddig mehetnek el. Nem bántani akar téged, csak nem tudja, hogyan kell szépen játszani. Ezt kell neki megtanítanod a lentiek alapján.

Játssz jól a cicáddal!

6. Rombol a macska

animal-bookcase-books-156321.jpg

Akinek van macskája, annak ismerős a szétkapart szék vagy fotel látványa. De van, hogy a kedves kis cica a tapétát is lekaparja a falról. Nem mindegyik cica csinálja ezt, és nem ugyanolyan intenzitással, de sok gazdi "valamiért" nem szereti ezt, és ilyenkor megkérdeztek engem, mit tegyetek. Ezért jól körbejártam a témát ezekben a cikkekben, ahol sok hasznos tanácsot kaphattok.

Macskakaparás vs. bútorok 1. rész

Macskakaparás vs. bútorok 2. rész 

Remélem hasznos volt ez a felsorolás, nem csak abban a tekintetben, hogy megtudtad, mi érdekel másokat, hanem talán a saját cicás problémádra is megtaláltad benne a válaszokat! Ha így van, kérlek oszd meg a Facebookon a cikket, illetve lájkold a blog Facebook-oldalát. Valamint csatlakozz a Facebook-csoporthoz, ahol sok hasonló macskással beszélgethetsz!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr2415026858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása