Miért ne büntesd a cicádat?

2020. augusztus 23. 17:47 - Macska_fogó

Sokszor, amikor megkerestek egy viselkedési problémával, elmondjátok, hogy ti megpróbáltátok a cicát a viselkedés után büntetni, hogy érezze, hogy rossz dolgot csinált. Jellemzően a vízspriccelő szokott sokszor előfordulni, illetve hogy bezárjátok valahova vagy kizárjátok valahonnan. Elmondom, hogy ezek miért rossz ötletek, miért okoznak csak még nagyobb bajt, és mit csinálj a büntetés helyett.
pexels-mali-maeder-225406.jpg

Büntetni olyankor szoktatok, amikor a cicátok rosszul viselkedik, például felmegy a pultra, letépi a függönyt, éjszaka randalírozik, esetleg nektek vagy más állatnak támad. Értem az okát a büntetésnek, azonban a hatása pont az ellenkezője lehet annak, amit el akartok érni. Fontos, tehát, hogy ne büntesd semmilyen körülmények között a macskád! Hogy miért ne, annak több oka is van.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

A macska nem kis kutya!

Ma már a kutyák nevelésében is - szerencsére -, egyre kevesebb teret kap a büntetés, főleg a durvább formája, de elmondható, hogy a macskák esetében a büntetés bármilyen formája teljesen hasztalan. A cicák ugyanis nem tudják összekapcsolni a szerintünk rossz viselkedést a büntetéssel, egyszerűen nem értik, miért kapták ezt. A kutyáknál is csak akkor működik a tiltás, ha minden esetben rá tudsz szólni, amikor rosszat csinál, és így is folyamatosan frissíteni kell a megtanultakat, de te mindig ott tudsz lenni a cicád mögött, hogy rászólj? Ugye hogy nem? Ráadásul

ha bünteted a cicád, csak azt éred el vele, hogy félni fog, ráadásul tőled.

Valamint frusztrált lesz, és egy sor olyan, újabb rossz viselkedést vehet fel, amiket szintén nem szeretnél, mint például a szobatisztaság elvesztése, a bútorok rongálása vagy agresszivitás.

A spriccelő rossz hatásai

pexels-cottonbro-4107120.jpg

Tehát sokan folyamodtok segédeszközhöz, amikor nem bírtok a cicával, ezek közül a legtöbbször a virágokhoz kitalált vízspriccelőt veszitek elő.Ha a cica rátok támad, vagy csak felmegy a pultra, nyúltok is a spriccelőhöz. A macska pedig ezt látva már menekül is, amiből levonjátok azt a - téves - következtetést, hogy a cica tudja hogy rosszat tett, ezért fut el. De ez nem igaz, mert a cicátok arra reagál, hogy a kezedbe vetted a spriccelőt, és mivel már előtte párszor lespriccelted vele, tudja, mi fog történni, ezért menekül. Vagyis félelemből fut el, és ami ennél is rosszabb, hogy nem a spiccelőtől, hanem attól fél, amikor te a kezedbe veszed, vagyis tőled. Ezzel tehát csak azt éred el, hogy a cicád félni fog tőled, nem érzi majd magát biztonságban a területén, hiszen bármikor lecsaphat rá a "félelmetes spriccelős gazdi". Jó esetben "csak" romlik a viszony köztetek, rosszabb esetben a cicád stresszes lesz, és kaparni kezdi  a kanapét vagy almon kívül pisilni. Ne használd tehát a spiccelőt a macskánál, maradjon az meg a virágokhoz!

Mit csinálj a spriccelő helyett?

Ez attól függ, mi az a viselkedés, ami miatt elkezdted használni, ugyanis mindegyik problémára más a megoldás.

Ha nem szeretnéd, hogy a cicád felmenjen a pultra vagy asztalra, akkor igyekezz ezt minél fiatalabb korban megtanítani neki, Tedd barátságtalanná a pultot átmenetileg, tegyél rá zörgő alufóliát vagy csúszós műanyagot, és amikor felmegy, mindig tedd le. Helyette adj neki valami mást, például egy széket, ami az övé lehet a konyhában.

pexels-klaudia-ekert-2383122.jpg

A lábra/kézre támadás általában nem agresszió, hanem durva játék, és fiatal, túl korán elválasztott cicáknál fordul elő. Itt meg kell neki tanítanod, meddig mehet el a játékban. A legegyszerűbb módszer erre az, ahogy a mamacica neveli a kölykeit: ha neked esik, fújj rá, ha szükséges, finoman lökd el, és vegyél elő egy játékot, hogy arra átterelhesd a viselkedést. Ehhez találsz még segítséget a blogban

A bútorok rongálásának lehet az is az oka, hogy nem érzi magát biztonságban a cica, feszült, ezt vezeti le a bútorok karmolásával. Ha ez a helyzet, akkor a magabiztosságát kell erősíteni, ehhez jó, ha végigcsinálod vele a beszoktatás folyamatának pár lépését. Ha viszont a cicád magabiztos, akkor segítséget a bútorok megóvásához ebben és ebben a cikkben találsz.

Ha pedig támadja, nem fogadja el a másik állatot, akkor a másik macskával, illetve a kutyával való összeszoktatás lépéseit ajánlom.

Kizárás a hálóból

Ezt is sokszor alkalmazzátok, általában akkor, ha a cicátok éjszaka nem hagy aludni titeket, rátok ugrik, vagy rohangál a lakásban, esetleg le is ver dolgokat. Ilyenkor logikus megoldásnak tűnhet a kizárás, de a legtöbb esetben ezzel csak azt éritek el, hogy a cica a lakás többi részében fog rohangálni, ami ugyanúgy nagy zajjal fog járni, és végül be fogjátok zárni egy messzebb lévő szobába. A hálóból kizárás azért is rossz a cicáknak, mert ők szeretnek az ágyunkban aludni, akár velünk, akár napközben, ugyanis az ágyban töltünk napi átlag 8 órát, így ott érezheti legjobban a szagunkat, és ha ő is odafekszik, azzal a sajátját is oda tudja tenni. Ha viszont kizárod a hálóból, akkor lehet, hogy ha egyszer be tud lógni, az első dolga lesz a vizeletével megjelölni. 

Kizárás helyett mi a megoldás?

pexels-fabricio-trujillo-62640.jpg

Az éjszakai rohangálás ellen az a legjobb ötlet, ha változtatsz pár dolgon a napirendben. Tedd kicsit későbbre az etetést, előtte minden nap játssz a cicáddal, majd evés után fokozatosan sötétítsd el a lakást lefekvés előtt. Ha az első pár nap így is elkezd zajongani, ne vegyél róla tudomást, azzal ugyanis csak jutalmazod a viselkedését. Jó az is, ha adsz neki "cicatévét", hogy miközben ti alszotok, ő el tudja magát foglalni. Erről részletesen írtam már korábban, érdemes elolvasnod. Engedd be a hálóba éjszaka (és nappal) is, hagyd, hogy veled aludjon, így nő köztetek a bizalom és javul a kapcsolatotok.

Börtönbe zárás

Főleg támadó cicáknál fordul elő, hogy azzal oldjátok meg a helyzetet, hogy bezárjátok a cicát egy szobába vagy ketrecbe hosszabb időre, akár egész éjszakára. Ez a "börtönbe zárás". Ezzel azonban csak eltüntetitek a problémát, de nem oldjátok meg. Egyszerűen csak nem vesztek róla tudomást, hiszen már nincs szem előtt. Mivel azt látjátok, hogy a cica így megnyugszik, úgy döntötök, hogy akkor maradjon is ott, mert így nem lesz vele probléma. Hosszú távon viszont emiatt a cica vagy vadabb lesz, vagy éppen ellenkezőleg apatikus, mert semmilyen inger nem éri. Csökkenhet az étvágya is, és a veletek való kapcsolata is rosszabb lesz.

A börtönbe zárás helyett adj időt és nyugalmat!

pexels-pixabay-37337.jpg

Ha a cicád annyira "felpörög", hogy nem tudod lenyugtatni, és félsz, hogy téged vagy másokat fog bántani, akkor a börtönbe zárás helyett adj neki egy nyugodt helyet, ahol megnyugodhat, és egy kis időt neki ehhez. Ez legyen egy csendes, elsötétített helyiség, ahol nyugalom van. Ha tudod, be is viheted vagy terelheted ide, de ha van itt kuckója a cicának, akkor idővel magától is vissza fog majd menni ide, ha túl izgatott lesz. Ide akár rövid időre (!) be is zárhatod. Két dolog nagyon fontos! Az egyik, hogy ha nem tudod, erőszakkal és nagy harcok árán semmiképp se vidd ide a cicát! Ha békésen nem tud felvenni, vagy ő nem megy be magától, akkor inkább azt a helyiséget sötétítsd el, ahol éppen van, és hagyd magára. A másik fontos dolog, hogy az ilyen cicáknak ne adj búvóhelyet, ahol nem látod és ő sem lát ki, mert azzal csak növeled a szorongását!

Ezek a tanácsaim a macskád büntetése helyett, próbáld ki, és meglátod, idővel eredményt fognak hozni.

Ha tetszett az írásom, lájkold a Facebook-oldalam! Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

80 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr8916167766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Visceroid 2020.08.24. 12:07:50

"Sokszor, ha rossz a cicátok, spric­celővel vagy elzárással büntetitek."

Amerikában. Itt Magyarországon ilyen nem igazán van. Ismét egy fordított cikk.

Macska_fogó 2020.08.24. 13:05:34

@Visceroid: Nem tudom, Amerikában mi a helyzet, mert ezt a cikket, ahogy az összeset a blogban, a saját tapasztalataim alapján írtam :) Sok gazdi keres meg rendszeresen, és sok esetben előfordulnak fentiek. A blogban nincsenek olyan cikkek, amelyek angolról magyarra lettek fordítva, mindegyik a saját írásom :) De ha tudsz linket angol cikkről, aminek ez a fordítása, azt kíváncsian várom ;)

DFK 2020.08.24. 14:21:58

Na ezért nem háziállat a macska, ezért nem való lakásba, csak udvarra.

axolotl77 2020.08.24. 14:29:25

Mi csak egy esetben büntetjük a fiatalabb cicát: ha játékból duhajkodik és rátámad az idősebb cicára, aki ezt nagyon rossz néven veszi. Ilyenkor rákiabálunk. A párom halkabban, én határozottabban.
Abban nem értek egyet veled, hogy nem tudja mi az a rossz amit csinál, mert ilyenkor elkezd pont ellenkező irányba távolodni az öreg cicától és békén hagyja. Az öreg cica meg véletlenül sem ijed meg tőlünk, pedig azt is hihetné a hangerő és hangnem alapján, hogy ő csinált valami rosszat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.24. 14:39:39

nagyon is erti a macska hogy mit nem szabad csak leszarja. addig esetleg nem csinalja amig latjuk.

ha felmereszkedik a konyhapultra a szemem lattara, akkor is fel szemmel azt figyeli, hogy mozdulok-e es gondosan kiszamitja azt a pillanatot amikor menekulni kell. nem eleg raszolni, nem eleg felulni, nem eleg letenni a labam a foldre, hanem el kell kezdeni a felallast es akkor ugrik le a kis dog. olyan is volt mar, hogy keso este kotoraszott a pulton egyedul, de amikor kijottem, mar a ult a padlon es artatlanul nezelodott. ezt eljatszotta ketszer, harmadszorra csak ugy csinaltam mintha megint otthagytam volna, de amikor kotoraszni kezdett, hirtelen beleptem es felkapcsoltam a lampat. igy megmerevedni meg sose lattam, es azt a pofat sem amit vagott ahogy farkasszemet neztunk. es persze ha elol van a szalami, az sosem erdekli, szinte alszik, annyira csukodik lefele a szeme, egeszen addig amig hatat nem forditok, akkor aztan egy masodpercen belul mar szalad a szalamiszelettel a szajaban es ha megyek utana, morog mint egy kutya.

es persze ha ehes, vagy csak ugy erzi hogy o is enne, ha mar latja hogy mas is eszik, akkor persze prostitualodik es felkinalja a kover testet simogatasra, vakargatasra, hogy aztan egy a raszant ido lejartaval megvonja a szeretetet es meg hangosabban kovetelozzon.

persze szeretem, komolyan csak egyszer picsaztam meg, amikor a sutobol rangatta ki a hulo sult hust es elobb zabalt bele mint mi. azert mindennek van hatara.

ha az atlag macska nem ilyen, akkor csak a mienk lepett szintet az evolucioban, de ez nem tul valoszinu szerintem.

Graves 2020.08.24. 15:07:01

Aki egy macskát sallerral büntet, az nem férfi. Az köcsög.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.24. 16:43:26

Ez téves. A macskának szüksége van főnökre, bandavezérre. S a macskai logika szerint az erő tesz valakit főnökké, bandavezérré. Szóval ha szükséges, kell az igazságos, de kemény kéz.

haXXXor 2020.08.24. 17:26:58

Szerintem (tapasztalat alapján) a macska ért a 'nevelésből', csak többszöri kondicionálásra van szüksége. Én legalábbis ezt tapasztaltam...
Olyan macska amúgy lehet (miért ne) aki fél mondjuk egy popsira csapástól (én oda szoktam - nyilván a macska fizikumához mérten az erővel) és utána a gazdától, de hosszú távon én ezt nem tapasztaltam egyik cicámnál sem.
Ettől függetlenül persze jó a cikk és ad egy más nézőpontot a cicaneveléshez :)

dr.derill 2020.08.24. 18:20:03

@DFK: Neked tuti nincs macskád. Nekem van. Kint is, bent is. A benti cicák mások, az ő feladatuk a nyugalom biztosítása, a kintieké az egerek és egyéb hasonló lények távoltartása (ők értelemszerűen vidéken, a tanyánkon élnek, a bentiek a belvárosban). Cicát pedig nevelni kell, nem büntetni. Sosem büntetem az enyémet, akkor se, ha rosszat tesz, mert nem gondolatolvasó. Egy gyereket sem büntetek, neki elmagyarázom, hogy mi a helyes. A cicának nem lehet, neki többször meg kell mutatni, mit várok tőle és egy idő után megjegyzi. Ozirisz előbb, ő fiú, Ízisz később, ő lány. Ozi okos, Ízis szép (persze mindkettő gyönyörű, de Ízisz leopárdmintás bengáli, Ozirisz márványos bengáli). És kutyám is van, otthon (németjuhász - Zeusz). Mindegyik más, a cicák kutya tulajdonságokkal rendelkeznek (a bengáli ilyen). Visszahozzák a játékot, emberhez kötődnek nem helyhez, szót fogadnak, lehet őket sétáltatni pórázon, nevükre jönnek a cicicic-et nem ismerik. Szóval ők nagyon mások, mint egy házicica. Őket is tarthatnám bent, de én nem tudok egeret fogni, tehát ők maradnak kint. Azóta nincs egér, de a szomszéd szerint, mielőtt mi odaköltöztünk, volt, hogy egy-egy fadarab alatt 500 is volt. A benti cicák pedig stresszlevezetők. Még azok az ügyfelek is szeretik őket, akik egyébként nem macskapártiak, bár nappal ritkán jönnek elő, alszanak. Éjjel rohangálnak, de pl. Ozirisz mindíg az ágyam végében alszik. Ízisz a macskamászóka tetején. Igen, van, hogy éjjel átrohannak rajtam és a hasamon dobbant a 6 kilós macska, de egy gyerek is felsír néha éjjel. Ez az állattartással jár. Ha ezt valaki nem akarja, tartson halakat, vagy ne tartson állatot, mert nem alkalmas rá (nem a cica nem alkalmas, az ember nem). Annak legyen cicája, aki tudja, hogy mit vár a cica és képes teljesíteni, cserébe számíthat egy igazi társra, aki sosem hagyja cserben. Akkor sem, ha ideges és akkor sem, ha rosszkedvű, de ahogyan nem a társunkon vezetjük le a feszültséget, a cicán sem szabad. Ettől ember az ember, aki erre nem képes, annak épp az emberi mivoltával vannak gondok (indulatkezelési problémák - pszichiáter segít, oda kell fordulni és nem a cicát, más állatot bántani). Egy 3 éves gyereknek elég 50-szer elmondani, hogy mit várok tőle egy-egy adott cselekedete folytán, egy cicának lehet, hogy 60-szor kell. Úgy kell rátekinteni, mint egy 3 évesre, azzal, hogy minél kisebb, annál inkább nem érti mit akarunk, minél nagyobb, annál inkább megtanulja, de egy 3 éves sem ért mindent (mert mondjuk még nem is beszéli és érti a nyelvet. Sokan tanultak nyelveket és sokan 10-20 év alatt sem voltak képesek megtanulni egy-egy nyelvet. Nem értem, miért várják el, hogy egy 3 éves, vagy egy macska megértse, amit mondunk neki.)

dr.derill 2020.08.24. 18:22:56

@Graves: Hát ebben tökéletesen egyetértek és kívánok az ilyen alakoknak egy hatalmas sallert minden utcasarkon és minden alkalommal amikor valamit rosszul csinálnak.

dr.derill 2020.08.24. 18:25:04

@MAXVAL bircaman közíró: az a kutya. A macska bizalmi lény és ha vered, félni fog. Én nem szeretnék olyan állatot, amelyik fél tőlem és nem szeretnék olyan embernek a barátja, de még az ismerőse sem lenni, aki veri a macskáját azon logika mentén, hogy ő a főnök, ez ugyanis meglehetősen nárcisztikus tulajdonság.

Macska_fogó 2020.08.24. 18:25:42

@haXXXor: a nevelésből igen, de a büntetés nem nevelés! Ha nevelsz valakit, akkor egyrészt megtanítod arra, hogy mit nem szabad (ezt elérheted büntetéssel is ugyan), másrészt arra is, hogy mit szabad, mit lehet helyette csinálni. A büntetés során ez teljesen hiányzik, ráadásul a macska motivációja is megmarad a rossz viselkedésre. Emellett pedig, amire a cikkben is kitértem hosszabban, a kapcsolatod is megromolhat a cicával. Tehát rövidtávon érhetsz el eredményt büntetéssel is, de egy sor újabb problémát okozhat, és nem szünteti meg a viselkedés motivációját.

dr.derill 2020.08.24. 18:27:47

@haXXXor: Aki veri a macskát, az nem képes nevelni és a nevelési hiányosságait agresszivitással pótolja. Nem szeretnék az ismerősi körödbe tartozni, a családodba meg annyira sem. Nagyon szégyellném, ha ilyen ismerősöm lenne, aki a tudását agresszióval pótolja. Nem tudom mit szólnál, ha az utcán időnként a fenekedre vernének az emberek, mert nem értenek egyet veled, vagy valamit rosszul csinálsz (mármint szerintük). Ne tarts macskát, nem érdemled meg őket.

Huck 2020.08.24. 18:37:25

@Graves: Igaz! A pasi akinek macskája van az köcsög.

Huck 2020.08.24. 18:48:28

@dr.derill: Neked is milyen igazad van! Az ilyen ne tartson macskát, meg másmilyen se! Egyáltalán senki ne tartson macskát! Milyen dolog, ha az a szerencsétlen macska egész életét börtönben egy ketrecben éli le, illetve milyen dolog az, ha ráengedi valaki azt a dögöt olyan helyekre, ahova nem kellene, ahol másokat zavar. Ne tartson senki macskát!

Macska_fogó 2020.08.24. 19:17:33

@axolotl77: szerintem nem azt tudja ilyenkor, hogy rosszat csinált, hanem reagál a te viselkedésedre, a hangos tiltásra. Ha tudná, hogy rosszat csinált, akkor nyilván lenne bűntudata is, de ez szerintem nincs. Kutyákkal végeztek már több kísérletet a bűntudat igazolására, egyik esetben sem sikerült ezt bizonyítani, márpedig ha a kutyáknak nincs bűntudatuk, akkor a macskáknak még kevésbé. Az egyik ilyen kísérlet során a gazdi jelenlétében jutalomfalatot tettek a kutya elé, és a gazdának le kellett szidnia, ha azt megette. Utána kiment a szobából a gazdi, és a kísérletvezető vagy hagyta, hogy megegye a jutalomfalatot, vagy elvette előle. A gazdinak pedig vagy igaz információt mondtak, vagy hamisat, így vagy leszidta, vagy megdicsérte a kutyát. A kutyák viselkedése pedig ennek köszönhetően változott, nem pedig annak, hogy megették, vagy nem a kaját. Tehát a gazda viselkedésére reagáltak, nem pedig arra, mit csináltak ők korábban.

axolotl77 2020.08.24. 19:59:17

@Macska_fogó: De akkor hogyan vegyük elejét, hogy ne egrecírozza az idősebb cicát? Vagy úgyis mindenképp ő fog fölénybe kerülni mert ő a fiatalabb és ő az erősebb? Mert szegény öreg cicát már kellett állatorvoshoz vinni amiatt, hogy nem tudott vizelni és hólyaggyulladást kapott. nyilván a stressz miatt amit az ördögfajzat előidézett nála. Ugyanakkor meg sokszor elég bensőséges a viszony köztük: együtt játszanak, vadásszák a rovarokat, mosdatják egymás fejét, szagolják egymás végbelét (amúgy ivartalanítva vannak).
Meg a gondolatmenetedben azt nem értem, hogy ha verekedéskor a fiatalabb nem tudja, hogy rosszat csinált, de mégis elmenekült, akkor az idősebb miért nem fogja menekülőre? Ő tényleg tudja, hogy nem csinált rosszat és ennek megfelelően is viselkedik. Hiszen ő a szenvedő fél.

Mark Bolt 2020.08.24. 20:19:01

Azt bírom a macskákban, hogy önállóak, szinte semmit nem kell tanítani nekik. Éppen ezért nem is nevelem őket. Két dolog borít ki, az egyik ha felugranak az asztalra. Ekkor egy hangos ssssssssiccc-el leparancsolom őket. Tudják, hogy az asztal tabu. A másik hogy ha behoznak egy zsákmányállatot, hogy előttem egyék meg. Ezt nem szoktam tűrni, kidobom a kis állatukat, ők meg szaladnak utána. A fő kommunikációs eszközöm a fütty. Mindegyik macska hallgat rá. Tudják, hogy az kaját jelent, és jönnek. A másik, érdekes módon ha nyávognak valamiért, és nem tudom kielégíteni a vágyukat éppen, akkor felemelem az ujjam, és egy hangos NEM-et kiáltok. És értenek belőle. Elhallgatnak. Több macskán is tesztelve, de nyilván sok hónap önkéntelen gyakorlata van mindebben. Azt zabálom bennük, hogy mindegyik tanítható egy-két alaptrükkre, és más nem is kell hozzájuk, a többit tudják. Persze én kertes házban tartok macskát, ki vannak engedve, azt csinálnak amit akarnak, szóval lelkileg egészségesek maradnak.

Pierr Kardán 2020.08.24. 20:39:22

Életemben sem hallottam erről spriccelős dologról, pedig van jópár pesti macskabuzi az ismerettségi körömben.

Amúgy szerintem az a hibás, aki macskát tart lakásba bezárva. Az, hogy ebben az életellenes szituációban hogyan viselkedik szegény macska, az nem nem nevelés, szoktatás, vagy büntetés kérdése, hanem csakis az adott macska fajtája, vagy egyéni tulajdonságai alapján kialakult stressztűréséből adódik. Ez pedig változhat akár egyik napról a másikra is, tehát ha egy ma tökéletesen viselkedő macska holnapra örült függönytépő lesz, azon nem nevelés, verés, szeretgetés vagy büntetés fog változtatni, hanem a macska holnapi kedve.

Ha holnap jó kedve van, akkor dorombolni fog a kanapén, ha rossz kedve van, akkor tépi a kanapét (és a gazda idegrendszerét).

Dr.derill (még fel sem tett) kérdésére pedig az a válaszom, hogy igen van macskám, több is. Eszembe se jut bezárni őket, akkor jönnek és mennek, amikor akarnak. Ha napközben éhesek, akkor kapnak enni, ha este elmennek egeret fogni, akkor ott vannak és kész.

A magányosan sétáló macska eszméje nem szépirodalom, hanem biológiai tény. Egy macska egy lakásba bezárva szenvedni fog élete végéig, a gazdi szeretete sosem pótolhatja a szabadságot. Egy kutya viszonylag jól elvan a nap nagy részében a lakásba bezárva (bár ezen is folyik a vita), de egy macska az alap identitását veszíti el azzal, ha bezárják.

Szóval aki macskát akar, az költözzön kertes házba, akinek erre nem futja, vagy nem akar a lakásból kimozdulni, az ne tartson macskát. Tartson aranyhörcsögöt, pitont, ékszerteknőst, vagy esetleg kutyát, de nem ölje meg egyetlen macska lelkét sem azzal, hogy a lakásban tartja bezárva.

Macska_fogó 2020.08.24. 20:42:46

@axolotl77: igen, a hólyagprobléma valószínűleg a stressz miatt van. De ha bünteted, akkor csak abban a pillanatban kezeled a problémát, de nem oldod meg. Valószínűleg egyikük önbizalmát növelni kell, a másikat pedig csökkenteni. Az, hogy miért reagál egyik cica ugyanarra máshogyan, mint a másik, az is lehet az oka, hogy más a tűréshatáruk. Vannak félősebb és magabiztosabb cicák, ahogy köztünk is vannak olyanok, akik egy pisszentésre is összerándulnak, míg másokra rá kell ordibálni, hogy egyáltalán figyeljen ránk. Nem tudom, pontosan mikor történnek ezek a támadások, volt-e összeszoktatás, a fiatal cica milyen idősen lett elválasztva, és tudatában van-e annak, hogy ez a másiknak már nem játék, mert ezek mind befolyásolják a viselkedését. Szerintem ezt kell inkább kezelni, hogy hosszútávon jobb legyen a viszonyuk. Ha szeretnél ezzel foglalkozni, írj kérlek privát üzenetet.

Gery87 2020.08.24. 21:30:39

A megoldás: nem tartunk macskát bent a lakásban!
A macska bár aranyos cuki háziállat, tökéletesen boldogul odakint is....persze vannak agyontenyésztett "életképtelen" fajták amik kiülnek az útra hogy elcsapják őket....de nem ez az alap.
ha pedig panelban laksz, hát sajnos nem kell macskát tartani.

balazsman 2020.08.24. 21:55:28

Ha a macska lakásba van zárva, nem jó neki, sztresszes lesz.
Ha a macska kertbe is kijár, meggyilkol egy csomó énekesmadarat, invazív fajként pusztít maga körül káros és hasznos állatokat.
Imádom őket, de egyik módon sem tartanék nem háziasított, csak kézhez szoktatott vadállatokat.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.24. 22:24:34

@Pierr Kardán: a spriccelos tudtommal akkor mukodhet, ha ugy sikerul csinalni, hogy a macska nem veszi eszre, honnan jon a vizpermet es ezert egyszeruen a "tiltott" helyhez koti az elmenyt. mi sajnos akkor is alkalmaztuk, amikor latta a flakont es nyilvan levette a szitut, nem hulye. nem fel minden hasonlo flakontol (asvanyvizes), siman ihatok mellette, zoroghetek, osszetaposhatom, oda se bagozik, de ha ahhoz a flakonhoz nyulok, akkor abbahagyja az aktualis terrorizalast es elszalad. kiveve, ha nem. van olyan hogy tudja mi lesz es bevallalja a vizpermetet is, mert szerinte erdemes. nem hulye, dontest hoz.

amugy a mienk lakasban tartott es macskaboldogsag kulonbozo forumokon hangoztatott mindenfele jelet mutatja, biztonsagban erzi magat, szetvetett labakkal a hatan fekve kepes aludni barhol a lakasban, nem bujik el, magaenak erzi a terepet es ellenorzes alatt tartja, kivancsi, minden uj dolgot alaposan megvizsgal, tud jatekosan verekedni es felismeri amikor nem jatek van, hivast is felismeri es odajon ha akar (pl kedve van a simogatashoz vagy kajat akar kikur valkodni), a wc-t es csak azt rendeltetesszeruen hasznalja, ha nem felel meg neki az allapota akkor szol. mostanaban felvette azt a jo szokast is, hogy ha latja hogy alomcsere van, akkor meg utoljara odasz arik. korabban megvarta az ujat es abba sz art bele rogton. ez a mostani processz mindenkinek jobb.

felteszem sosem voltal meg lakasban tartott macska, ezert a kinyilatkoztatasaid csak feltevesek.

egyebkent a jatekos verekedesre az anyja kell hogy megtanitsa a kismacskat, egyszeruen ugy hogy ha durvul, akkor leveri. azok a macskak keptelenek betartani a hatarokat, akiket tul hamar elvalasztottak. kanapet meg azert tepi, mert olyan helyen akar kaparni ami stabil. az nem kaparofa, amire rafog egy 5-10 kilos izmos macska es az eldol, elcsuszik, osszelapul vagy akarmi. itt viszont tenyleg megfelelo alternativat kell neki adni es odaszoktatni. nalunk mondjuk a kb otezer forintos jysk rattan fotel hatat valasztotta maganak, es ezt kolcsonosen elfogadtuk kompromisszumkent.

@Huck: szerintem aki mas ferfira azt mondja hogy pasi az egy kocsog, kedves zoltan.

(nem tudom mi volt a tiltott kifejezes ami nem ment at a szuron, remelem igy megfelel az algoritmusnak)

élhetetlen 2020.08.24. 23:50:17

Nagyon is tudják a macskák, hogy mit szabad, mit nem. Falusi háztartás, 50 éve, lakókonyha, 3-7 macska, ahogy sikerült. Két hetente jártam haza, és mindig éhesen érkeztem. Puszi, aztán kaja. Ha apu helyére ültem le, semmi zaklatás, ha anyu helyére, akkor jött a tapi az alsó lábszáron, és, ha nem ment le a várt falat, jött a karom. Csak anyunál kunyiztak, pedig mindig előbb kaptak vacsorát, mint mi, de hát jóllakott macska nincs. De egy macska sem ment fel az asztalra. Aztán apu meghalt, és elszabadultak a macskák. Mikor anyu mesélte, hogy levette a macska a tálról a sült kacsacombot, ő meg hagyta, hogy megegye, ha már megszerezte. Akkor mondtam, hogy el kellett volna venni tőle, és a kutyának adni, hogy ne az legyen, hogy amit megszerzett, az már az övé. És ez odáig fajult, hogy szeleteltem a sertésmájat egy alacsony asztalkán, az egyik felnyúlt, beleakasztotta a körmét, és kihúzta a kezemből a májszeletet. Más. A kiscicák nevelésével nem kellett foglalkozni, azt elintézte az anyamacska. Mostanában olvasom, hogy a macskáknak nem jó a tej, a mieink ezt nem tudták. A tejes tál és a vizes tál rendszeresen utántöltve. Pici cica belelépett a tejesbe, visszamancsból akkora maflást kapott a mamától, hogy hármat pördült szegény a konyhakövön. És a falusi macska, mint haszonállat. Kukorica szedés előtt a góré (kukorica tároló) kitakarítása. Anyu vasvillával rakja vékába a kukoricát, én állok a padláson, majd én öntöm ki. Anyu egérfészket talált. Rálépett, és kiabált apunak, hogy hozza már a macskákat, fogott nekik egeret. Apu betepert a konyhába, felkapott három macskát a párnázott padkájukról, és hozta őket. Tény, hogy másodpercek alatt rendet tettek, fél mancscsapással elintézve egy-egy egeret, de a szitu olyan abszurd volt, hogy szétröhögtem magamat. Ez egy kicsit más volt, mint egy szobacica tartása.

dr.derill 2020.08.25. 01:38:01

@Huck: Lehet, hogy Te ketrecben élsz, egy macska soha, mert macska. Látszik, nem értesz a macskákhoz és macskád sem volt soha (remélem nem is lesz, mert nem érdemled meg, sőt, semmilyen állatot nem érdemelsz meg). Az én macskáim sosem éltek bezárva, jönnek velem mindenhova (kivéve bírósági tárgyalás meg vásárlás), otthon kimehetnek az udvarra, de velük vagyok. Ha hívom őket, odajönnek.

dr.derill 2020.08.25. 01:44:03

@balazsman: na jobb, ha Te sem tartasz cicát, Te sem érdemled meg. A cicák egyáltalán nem olyanok, mint ahogy leírtad. Kedvesek, ragaszkodók. Azért írtok ilyeneket, mert nem ismeritek őket, vagy olyan cicákkal találkoztatok csak, akiket soha senki nem szeretett, akiknek küzdeni kellett az ételért is, tehát olyanok tartották, mint Ti vagytok, akik nem érdemelték meg őket, mert soha nem szerették a cicákat. Régen a férjem is utálta őket. Most imádja, mert látja, hogy milyenek, hogy kedvesek, szót fogadnak és nem kell hozzá verni őket, elég, ha odafigyelünk és szólunk, ha valamit nem szeretnénk.

dr.derill 2020.08.25. 01:47:09

@Gery87: nem értem, hogy az ilyenek, mint Te, miért macskás fórumokat olvasnak. Nyilván azért, hogy beszólogathassanak. Remélem az ilyeneket kitiltják az ilyen fórumokról, mert nem közösségbe valók. Szerintem kicsit művelődj és akkor nem írsz ekkora marhaságokat. A macska az egyik legősibb háziállat és fontos szerepe van akár panelban él, akár kinti cica. Megnézném, ahogy rohangálsz az egér után.

dr.derill 2020.08.25. 01:55:27

@Pierr Kardán: Hát Te sem tartottál még macskát, remélem nem is fogsz. A macskát nem kell naponta ötször levinni pisilni. Az a kutya, ezek szerint kicsit kevered az állatokat. A macska ugyanis alomba jár a lakásban és ha kint van, akkor a kertbe. Nekem jelenleg 4 cicám van a tanyán, ők kinti cicák (két anya, két kölyök) és két cicám az irodában, ők mindíg velem vannak, tehát ha megyek vidékre, viszem őket is és akkor kint vannak, amikor itt vagyok, bent vannak, de kimehetnek az erkélyre. A Covid előtt elvittem őket esténként sétálni, azóta nem, mert nem akarom, hogy összeszedjenek valamit az utcán. Hétvégén meg kert. Tudják és hét közben fekszenek vagy kergetőznek, épp azért vannak ketten, mert elszórakoztatják egymást. Ha mégsem, akkor játszom velük. Szóval ne tarts macskát, kutyát meg végképp nem, mert az nem jár alomba. Azt sosem tartanék lakásban.

dr.derill 2020.08.25. 01:58:35

@axolotl77: Próbáld ki, szólj rá, amikor rosszat csinál. Nem kell kiabálni, csak éreztesd vele, hogy nem értesz egyet azzal amit csinál. Ha pedig jól reagál, dícsérd meg, adjál neki jutalomfalatot, tehát éreztesd, hogy jól csinálja. Hamar megtanulja mit vársz tőle.

haXXXor 2020.08.25. 06:40:48

@dr.derill: Lényeg, hogy az értelmező olvasás jól megy..

quercus 2020.08.25. 06:41:40

A legnagyobb bűn lakásban macskát (és kutyát) tartani. Képmutatás nevelési módszerekről papolni, miközben a jószágnak a legnagyobb büntetés maga a bezártság.

Pierr Kardán 2020.08.25. 08:25:48

@dr.derill: "Hát Te sem tartottál még macskát, remélem nem is fogsz. A macskát nem kell naponta ötször levinni pisilni. Az a kutya, ezek szerint kicsit kevered az állatokat. "

Jó lenne, ha rámutatnál, hogy hol írtam olyat, hogy a macskát le kell vinni pisilni. Nem írtam ilyet, tehát az erre a nekem tulajdonított kijelentésre épülő érvelésed úgy hülyeség, ahogy van.

Amúgy szerencsére nem te határozod meg, hogy tarthatok-e macskát. A budapesti lakásomban természetesen nem tartok, határozottan leírtam, hogy szerintem állatkínzás lakásban macskát tartani (még akkor is, ha hétvégére elviszik őket egy kertes házba).

A vidéki házunkban viszont vannak macskák. Az első macska úgy került a házhoz, hogy ő választott ki engem. Kóbor süldőmacska volt, nem etetéssel szoktattuk a házhoz, hanem magától költözött hozzánk. Szerintem ez a legnagyobb dolog, amit a macskatartásban bekövetkezhet, az én macskám a te macskáiddal szemben nem kényszerből van nálam, hanem azért mert neki így jó.

Szóval attól, hogy te erőszakkal magad mellé kényszerítesz macskákat és mindenféle (általad helyesnek tartott) viselkedésmintákat erőltetsz rájuk, attól nem leszel macskaszakértő, aki még tanácsokat is osztogat olyanoknak, akik természetes körülmények között hagyják élni a macskáikat.

eßemfaßom meg áll 2020.08.25. 09:50:53

@dr.derill: "és ha kint van, akkor a kertbe." Az igazán ügyes macska ráadásul a szomszéd kertjébe, így a gazdinak nincs dolga a macskaszarral csak élvezi a cicacukiságot.

Üdv,
A szomszéd.

" fontos szerepe van akár panelban él"

Mégis mi a franc szerepe van egy panelmacskának? Itt most tekintsünk el a bútorgyártók támogatásától.

eßemfaßom meg áll 2020.08.25. 09:52:55

@dr.derill: csak kíváncsiságból, a lakásodban élnek rajtad kivül emberek?

Macska_fogó 2020.08.25. 10:03:29

Kérem azokat a kommentelőket, akiket érint, hogy személyeskedés nélkül írják le a véleményüket. Vitázni, elmondani a véleményeket és erről beszélgetni lehet, akkor is, ha nem értünk egyet, és én se értek vele egyet adott esetben, de egymás ócsárolásába ne menjünk bele. Ellenkező esetben kénytelen leszek kommenteket és felhasználókat törölni. Köszönöm a megértésetek!

nitro1 2020.08.25. 10:06:17

@eßemfaßom meg áll: "Az igazán ügyes macska ráadásul a szomszéd kertjébe, így a gazdinak nincs dolga a macskaszarral csak élvezi a cicacukiságot."

Igen, de ez is változó, gyanítom, nevelés függvénye is. Kertes házban lakunk, de nekünk allergia miatt nincs macskánk. A szembeszomszédnak és egy telekszomszédnak is van. A szembeszomszédé közül az egyik (vagy több is, nem tudom, ott több macsek van), itt szokta elvégezni a nagydolgát, a mi kertünkben, mindig valami jól látható helyen. A másik szomszédét még nem láttam ide székelni, csak pisilni,de azt is mindig gondosan elkaparja. Nem tudom, van-e köze ennek ahhoz, hogy a szembeszomszédék macskái amolyan félvadak, még nekik se nagyon hagyják megfogni magukat, a szomszédé meg kezes bárány, odajön, ha a nevén szólítom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.08.25. 10:16:21

@MAXVAL bircaman közíró:

Általában egyet szoktam érteni veled sok dologban, de ebben éppen nem. A macska nem falkaállat, mint a kutya. Annak ellenére sem az, hogy természetesen náluk is megvan egy hierarchia, de ettől még nem lesz falkavezért sem a hierarchia csúcsán álló macska, de még a gazdi sem.

Amúgy meg természetesen lehet élni macska nélkül is, de mit ér úgy az élet?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 10:21:50

@nitro1: ez nem azert van, mert valamelyik jol nevelt vagy nem. a hazimacskak szabadsagat termeszetes (haha) korulmenyek kozott is ok maguk korlatozzak: fel van osztva a kornyek fennhatosagi teruletekre. volt egy musor, mar nem emlekszem a cimere, ahol kisse onkenyesen harom csapatra osztottak a hazimacskakat: varosi, falusi es tanyasi macskakra. jeladokkal es kamerakkal monitoroztak, melyik macsak merre jar es a varosban volt olyan, amelyik gyakorlatilag beszorult a haz + haz melletti szuk reszre, meg a sajat kertjuk is valamelyik mas macskae volt. ami persze nem meglepo, a macskakat nem izgatja a kerites es az emberek sajat korben kijelolt fennhatosagi teruletei.

axolotl77 2020.08.25. 13:07:41

@MAXVAL bircaman közíró: Tudtommal egy macskaféle van amelyik falkában él, és az az oroszlán. Márpedig a házi macskát nem belőle háziasították.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.25. 13:13:09

@axolotl77:

Az én macskám - maláji macska - a párducból lett háziasítva.

axolotl77 2020.08.25. 13:18:51

@quercus: "a jószágnak a legnagyobb büntetés maga a bezártság" Attól függ - macska és kutya esetén is - hogy mennyit foglalkozol vele. Tudok számtalan ellenpéldát mindkét faj esetén, hogy falvakban kinti jószágként, de teljesen elhanyagolva, melyiknek mi a jó.
Nekem is nem egy kollégám van, aki magát macskaszeretőnek tartja, de azért nincsenek ivartalanítva, folyton eltűnnek (baleset, kutyatámadás, mérgezés, stb.), meg azért a szaporulatot is lapát segítségével kontrollálja. És röhögve mondja, hogy "nálunk fogyóeszköz a macska". De azért a cuki cicásfotók mennek a Facebookon.

axolotl77 2020.08.25. 13:27:47

@Macska_fogó: Ugyan már! Ez Magyarország, ahol ott vannak a Gyermekmentes Övezetben a nagycsaládosok, a Karácsonyimádók oldalán a karácsonygyűlölők (nem a politikusé), az Index oldalán a Fidesz-fanok.
Miért ez az oldal lenne kivétel?

nitro1 2020.08.25. 14:01:47

@droid_: De ide mindkét szomszédból járnak. Mondjuk egyszerre még nem láttam őket itt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 14:16:14

@nitro1: akkor vitatott hatarterulet vagytok :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 14:19:28

@MAXVAL bircaman közíró: :D ez egy fekete hazimacska. a leopard kb 5x ekkora es nem igy nez ki.

dr.derill 2020.08.25. 14:56:02

@Pierr Kardán: A süldő az a malac.
Tehát ezek szerint malacod van, nem macskád.
Ne keverd, mert a macskát nem esszük meg, a malacot igen, nagyon finom ropogósra sütve. Nekem is van kinti cicám, meg bengáli benti, amit ki sem lehet engedni, mert télen odafagy olyan rövid a bundája. Amióta az eszemet tudom van cicám és mindig vigyáztam rájuk. Ezt nálad nem látom. A cicáim itt vannak: Ízisz Dachsteinben www.facebook.com/photo?fbid=2221144767936697&set=pob.100001235851458 Ozirisz Ízisszel: www.facebook.com/photo/?fbid=3371132136271282&set=pob.100001235851458

dr.derill 2020.08.25. 14:57:28

@Alig Baba: hát épp ez a kérdés. Nem verünk macskát. Nem tudom mit szólnál, ha Téged is sallerral nevelnének az utcán, a munkahelyen, otthon.

dr.derill 2020.08.25. 15:00:40

@eßemfaßom meg áll: Igen. A bengáli cicák mindenhova jönnek velem, így a kollegáimmal is találkoznak, meg az ügyfelekkel is, akik általában szeretik őket, aki nem, az nem vesz róluk tudomást. Kifejezetten szeretik a bőrkabátos, bőrtáskás ügyfeleket azokat körbeszaglásszák. Ezen felül találkoznak a családtagjaimmal, barátaimmal. Vidéken csak a családtagjaimmal, mert a szomszédot is kerülik (nincs köztünk kerítés mert nagyon jó a viszony).

dr.derill 2020.08.25. 15:03:42

@eßemfaßom meg áll: Stresszlevezetők. A munkánk nagyon stresszes. Odajönnek, dorombolnak, dörgölőznek, a kollegáim néha bejönnek, megsimogatják őket, majd mennek vissza dolgozni, vagy a cicák mennek be hozzájuk egy kis simogatásért. Esténként Ozi velem (lábnál) alszik. Ha rossz kedvem van odajönnek és már el is múlt a rosszkedv. Nagyon kedvesek. Amióta vannak, tizedannyi a stressz, ráadásul mindenkit mosolyra fakasztanak és nagyon szépek. Minden ügyfél megcsodálja őket. Ízisz Dachsteinben www.facebook.com/photo?fbid=2221144767936697&set=pob.100001235851458 Ozirisz Ízisszel: www.facebook.com/photo/?fbid=3371132136271282&set=pob.100001235851458

dr.derill 2020.08.25. 15:10:45

@Pierr Kardán: Te tényleg nem tudsz semmit a macskákról. A bengálit semmire nem kell és nem is lehet kényszeríteni, mert nem hagyja magát. Ha bántod, támad és nem úszod meg sérülések nélkül (nem megkarmol, hanem elvágja - a karmai mint a zsilett pengék), viszont ha nem bántod, igazi társ, jobban ragaszkodik hozzád mint egy kutya, tehát valójában macskabundás minikutya, aki szót fogad, egyetlen dolgot nem tud: ugatni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 16:28:54

@dr.derill: a bengali azert eleg kulonleges, hiszen szandekosan van belekeverve vadon elo macskafele. hazimacskakra vonatkozo kovetkeztetesekkel csinjan kene banni szerintem.

élhetetlen 2020.08.25. 19:33:07

@dr.derill: „macska ugyanis alomba jár a lakásban”. Már amelyik. Ismertem egyet, amelyik az angol wc-t használta. A wc ajtót résnyire nyitva tartották, a macska meg lehúzni ugyan nem tudta, de ha végzett nyávogott, valaki lehúzta. A gazdája mesélte, hogy azért voltak néha balesetek. Valaki nem figyelt és becsukta éjszakára az ajtó. Megyek ki reggel, mesélte, már nagyon kell, kinyitom az ajtót, a macska besprintel mellettem, és elfoglalja a trónt. Én meg szorítom az ajtó előtt.
A másik sztori az nem volt ilyen szórakoztató. 15 évig hordtam le a macskasz@rt a két lakással arrébb lakó néni macskája után. Etetni etette, almot nem tartott. Hajnalban kiengedte (a 8. emeleten), és egy rendes macsek megkeresi a legtávolabbi helyet. Ez volt az én teraszom, 36 nm, 10 nagy cserép leánder, stb., jó terep. Reggeli kávé, kinézek, már megint égnek áll valamelyik leánder összes felső gyökere, mert el is akarta temetni a terméket, begyűjtés, gyökerek visszarendezése, mehetek dolgozni. Próbáltam beszélni velük, semmi. Még ilyen hülye ötletekkel is próbálkoztam, hogy macska távoltartó spray, rásütött a nap, elpárolgott. Néha felmerült bennem, hogy visszaparittyázom a terméket, de ez gondolati szinten maradt. Így is lehet macskát tartani. Beletörődtem, tettem a dolgomat.
A néni meghalt, az albérlője a közvetlen szomszédommal el, vitték a macskát is. Az új szomszédomnak is van két macskája, nagyon félti őket, csak akkor mehetnek a teraszra, ha kint van velük, de neki is sikerült már az egyiket kint felejteni, az sem a saját teraszrészüket használta, az is a leánderemet tisztelte meg.

dartonita 2020.08.25. 20:05:37

Pedig némi fegyelmezés nem árt nekik, persze anélkül, hogy fájdalmat okoznánk a cicáknak. Nyolc macskával éltem együtt kertes házban, és bizony néha rendet kellett tenni köztük. Ez többnyire kiabálásból és vmilyen puha segédeszköz (konyharuha, vékony reklámújság) általi rásuhintásból állt. Semmi bajuk nem lett de nagyon gyorsan beletanultak a szabályokba. Utána már elég volt némi emelt hang és fenyegető ujjrázogatás. Ja, és soha nem menekült előlem egyik macskám se, bármikor meg tudtam fogni bármelyiket, és legalább egy macska mindig aludt a párnámon (több nem fért el, ezért mindig az, amelyik a leghamarabb odaért :-) Amúgy meg rafinált egy aljanép :-) Párszor próbáltak hétvégén is hajnalban felkelteni, merthogy a száraztáp nem elég, kellene már az a konzerv... Előreküldték a nagytesót (böszme kandúrmacska) ébresztőt énekelni, a többi meg biztonságos távolból nézte a meccset. Csóri jószág jött, nyávogott, kapott egyet a füle közé a kispárnával, aztán néhány alkalom után feladta. De ismétlem, soha nem karmolt meg, nem harapott meg, és nem is menekült előlem egyik sem.

eßemfaßom meg áll 2020.08.25. 20:08:16

@dr.derill: Egy szakember garantáltan megnyalná a tiz ujját ha ezt így előadnád neki a díványán eldőlve

eßemfaßom meg áll 2020.08.25. 20:09:52

Itt jelezném, hogy a nagymacska igen komoly pofonokat lekever a kölykeinek ha azok túllépik a határ.

dr.derill 2020.08.25. 20:43:13

@élhetetlen: Trágyázott:-) A leander veszélyes a cicákra, de rendes vagy, hogy nem bántottad a cicát. Ő nem tehet róla.

dr.derill 2020.08.25. 20:45:55

@eßemfaßom meg áll: ezt bárkinek bármikor előadom, max annyi jön le mindenkinek, hogy nagyon szeretem a cicáimat és ha bárki bántja őket, velem gyűlik meg a baja.

dr.derill 2020.08.25. 20:48:14

@dartonita: engem sem. Az egyik ügyfelemet egyszer. Játszani akart Ízisszel, amit úgy gondolt kivitelezni, hogy csapkodott felé a kezével. Mondtam ne csinálja, meg fogja karmolni. Azt mondta, hogy nem. Én szóltam. Egy idő után láttam, hogy dugja a kezét a háta mögé. Mondom megkarmolta? Mutatta, hogy ömlik a vér belőle. Lefertőtlenítettük, azóta nem csapkodik, de imádja őket.

nickM 2020.08.25. 21:16:04

@Macska_fogó:
Uhh. Szerintem kicsit túlságosan embernek képzel(ed?)ik a brit tudósok a macskákat/kutyákat. Bűntudat (emberi találmány, állatokra alkalmazni nagyon-nagyon nem OK) akkor van, ha van éntudat + nevelés (pontosabban "társadalmi" szabályok rögzítése, amiknek meg kell felelni, különben kivet a csoportod, egyedül meg korlátozottan vagy életképes). A főemlősök (+ talán cetek, de ez csak rémlik) kivételével előbbiről nem beszélhetünk, utóbbi elterjedtebb az állatvilágban, de a csoportban betöltött szerep leginkább a fizikai adottságoktól/aktuális erőnléttől függ.

@élhetetlen: :) A mieinknél kisdolog a fürdőkád lefolyójába, nagy az alomba, betanítás 0, maguktól jöttek rá.
(Miután kipusztították a növényeket. :( )

@droid_: Minden macska egyéniség. :) A miénk - a kettes számú - a macskák Einstein-je lenne? (NEM az, hogy finoman fogalmazzak), simán meg tudja különböztetni, hogy azért spricnizek, mert melegem van - marad melegíteni és közben dorombol - vagy azért, mert hajnali háromkor veri a palávert, hogy "mostazonnaléhenhalok,aggyá'(SIC!)mégegyalutasakost! Ha nem, akkor addig zajongok, hogy ne tudj visszaaludni csakazértsem!*)
* Utóbbi esetben a rászólok, ráfújok, végső esetben meglengetem a spricnit - lotyog a víz, és helyreáll a rend, újabban max. a hhhhhhssszzz-ig kell eljutnunk. Nagyjából minden alkalommal látta honnan jön a víz, mégis működött. (Mondjuk nálunk tiltott hely nincs, a macska szempontból érdekesnek tűnő leletek - étel a konyhapulton, asztalon, stb. addig vannak ott, míg mi fogyasztjuk.

nickM 2020.08.25. 21:28:31

@dr.derill: " a tuják között és nem bántják őket"

Nem szeretnélek megbántani, de ezek szerint kicsit jobban értenek hozzá. A tuja mérgező*, de nagyon. Nyilván nem másznak bele vadászni, ha van más.

*Nem minden része, de untig elég ahhoz, hogy kiszagolják.

(Nagyon OFF és nagyon vedd komolyan, a te érdekedben kérlek! SOS töröltesd a bloggazdával az elérhetőséged, FB-on meg állítsd be kivel mit osztasz meg!)

dr.derill 2020.08.25. 22:01:55

@nickM: Köszönöm a tanácsot, de az elérhetőségem mindenhol megtalálható az interneten, merthogy családjogi és büntetőügyekkel foglalkozó ügyvédként dolgozom, tehát az ügyfelek így találnak meg. Ugyanez a helyzet a facebookkal is, többnyire a munkámmal kapcsolatos dolgokat osztom meg, de a lakáscímem és egyéb adataimat nem, az irodám címét és az összes létező elérhetőségemet viszont igen.
Ugyanakkor a tuja nem mérgező a cicákra, ha más is van a kertben, mert akkor nem rágcsálják, ahogy a tulipánt, játcintot, leandert és más a cicákra mérgező növényeket sem, márpedig a tuja nálunk 6 méter magas sövény 12 méter hosszan, már így vettük a házat, a telek meg 150 méter hosszú 40 gyümölcsfával, bokrokkal, rengeteg fűvel, így a tujában csak játszanak, kergetőznek. Soha, egyetlen cicám sem kapott semmiféle mérgezést. Ez is nevelési kérdés. A cica akkor rágcsálja a számára mérgező növényeket, ha nincs más (pl. erkélyen tartott leandereket, hagymás növényeket azért rágja, mert ott nincs más), egyébként pedig képes megkülönböztetni, ahogyan a természetben élő cicák sem esznek mérgező növényeket. A tarack zöldjét szeretik, mert erős rostú és segítenek visszaöklendezni a cica által mosakodás közben lenyelt szőröket. Egyébként meg köszönöm a segítségedet.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 22:08:33

@dr.derill: hat ez nekem gazdi-nevelesi kerdesnek tunik inkabb abbol amit leirtal :)

dr.derill 2020.08.25. 22:38:29

@droid_: ja. A cicák is nevelik a gazdát és fordítva. Mindenki változik. A cicatartás jelentősen csökkenti a stresszt, ezáltal a gazdi is nyugodtabb és ezek a kis bársonytalpúak nagyon sok örömet okoznak, sokszor csak azzal, hogy ott dorombolnak az asztalomon a számítógép mellett, vagy az ágyam szélén, Ozika követ mindenhova, néha lépést nem lehet tőle tenni, mert a lábam közt tekereg és nagyon kedves. Imádom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.25. 23:03:13

A cafka cicának leginkább kint a kertben van a helye és akkor a problémák 98%-a elő sem jön.Ilyet, hogy az ágyba mármint lepedőre, párnára stb bejöhessen, kizárt dolog.Még ha úgy le van takarva ágytakaróval, 7köznap napközben, arra még esetleg.És ha nem szobatiszta (alapból, vagy neveléssel), akkor meg pláne csakis kint lehet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.25. 23:06:17

@droid_: "persze prostitualodik es felkinalja a kover testet simogatasra,"
Mindig is mondtam, hogy egy ócska céda az összes.
:-))))

Dan da Man 2020.08.26. 00:17:52

@Huck: Ladies and gentlemen! The troll has joined our humble community...

Dan da Man 2020.08.26. 00:25:50

@MAXVAL bircaman közíró: Nem tudom az-e a hihetetlenebb, hogy ehhez SEM értesz, vagy az, hogy ehhez a kérdéshez is úgy tudsz hozzászólni, mintha bármilyen szinten kompetens lennél benne.

dr.derill 2020.08.26. 12:17:57

@geegee: még mindíg nem értem, hogy a macskautálók miért olvassák ezt a blogot, hacsak nem lelkiismeretfurdallás miatt és agresszióval igyekeznek a lelkiismeretfurdallásukat enyhíteni azt gondolva, hogy ha beszólogatnak másoknak, akkor nagyfiúk lesznek. Remélem Veled soha az életben még találkoznom sem kell. A macskámnak mellettem a helye, akár az ágyam szélén, akár az asztalomon, mert épp azért tartom, hogy mindig velem legyen és bármikor, amikor szükségem van rá, akár egy simogatás erejéig (megnyugtatás, stresszlevezetés), ott legyen. Cserébe mindent megteszek azért, hogy ő is jól érezze magát, ez a minimum, ami egy macskatartótól elvárható. Az ilyenek pedig, mint Te, ne macskát tartsanak, hanem pl. csótányt vagy hasonló kedves állatot.

dr.derill 2020.08.26. 12:19:25

@Alig Baba: Ebben egyetértek, viszont azzal sem értek egyet, ahogyan az embereket idomítják, tehát teszek ellene. Ettől még a cicákat, kutyákat, általában a négylábúakat és madarakat védem. Az emberek meg védjék meg magukat, kivétel ez alól a gyerekek, mert ők nem tudják megvédeni magukat. Tehát őket is védem, ahogy csak tőlem telik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.26. 14:29:22

@dr.derill: Látom közben, hogy te ilyen megmondóember lehetsz, szépen beszólogattál szinte mindenkinek.Szerintem kicsit túltolod ezt a témát.

dr.derill 2020.08.26. 15:00:31

@geegee: Igazad van! Minden beszólogatósnak és megmondóembernek beszólogattam, mert nem szeretem az ilyeneket, ettől még azonban nem én vagyok a megmondóember, csak nem fogom hagyni, hogy bántsák a cicákat és arra bíztassák a cicatartókat, hogy nyugodtan lehet őket verni meg kizárni. De egyébként ha ezen múlna, igen! Mindenkinek beszólnék és megmondóemberré válnék a cicák érdekében.
süti beállítások módosítása