Kérdésed van cicás témában?

2013. október 01. 20:24 - Macska_fogó

Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben!

animal-animal-photography-animal-portrait-2686914_1.jpg

Kérdésre tehát fel!

Üdv,

Macska-fogó

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen olvasod a blogot, esetleg segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Ha tetszenek ez az írásaim, kérlek oszd meg őket, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

540 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr335546604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Macska_fogó 2020.01.16. 10:58:44

@Kondrát Barbara: Javaslom, hogy csináld vele végig a beszoktatás folyamatát. Röviden, zárd el előle az elbújási lehetőségeket, adj neki egy kuckót, és vigyél rendszert a napjaiba azzal, hogy mindig ugyanakkor, ugyanott eteted. Ebben az összefoglalóban, az Új cica befogadása cím alatt találsz részletes segítséget. Sok sikert!
szeretemacicamat.blog.hu/2017/03/27/minden_a_cicad_megnevelesehez

Macska_fogó 2020.01.16. 11:02:51

@Zsofka69: Több információra lenne szükségem. Hogyan viselkedik egyébként a cica? Elbújik vagy inkább szem előtt van? Mióta élsz vele? Van-e láthatóan oka a támadásnak? Orvosnál voltál-e vele ezzel, tehát ki lett-e zárva, hogy fájdalmai vannak, vagy akár a neurológiai rendellenesség? Van-e mellette másik állat? Van-e rendszer az életében, például mindig ugyanakkor kapja-e a kaját? Szoktál-e játszani vele, ha igen, hogyan?

Macska_fogó 2020.01.16. 11:08:31

@KingaMB: Igen, lehetséges hogy nem érzi magát biztonságban a területén, de lehet valamilyen betegség miatt is. Orvosi vizsgálat volt már? Hány alom van? Biztos, hogy random helyekre pisil, vagy van inkább pár hely, ahová mindig pisil? Ha jól értem, akkor el szokott bújni, ezt semmiképpen sem szabad hagyni, mert ezzel a félelmét növeli. Amennyiben nincs betegség a háttérben, akkor el kell zárni előle az elbújási lehetőségeket, és elkezdeni a beszoktatás folyamatát. Kapjon egy kuckót, és mindig ugyanakkor kell etetni. Bővebben erről a lenti összefoglaló Új cica befogadása cím alatt olvashatsz:, illetve érdemes elolvasnod a Pisis problémák cím alatti írásokat is.
szeretemacicamat.blog.hu/2013/10/01/kerdesed_van_cicas_temaban_303#comment-form

Kondrát Barbara 2020.01.16. 13:58:53

@Macska_fogó: köszönöm válaszod! Többször elolvastam már a blogodnak ezen részeit is. Marcipán már 2 hónapja van nálunk. Mikor örökbefogadtuk azt mondták, hogy kicsit félénk, de sajnos nem kicsit az. Ennek ellenére imádjuk, így sok örömet ad nekünk, de érwzzük, hogy valami még mindig nem jó neki. Egyterű, galériás lakásban lakunk, csak a fürdőn van ajtó, így elkülöníteni nem tudtuk őt. Alom, etető, itató kezdetektől jól működik. Ez elbújási helyeket elzártuk, de a galéria nyitott, oda bármikor felmegy. Felmegy kaja után oda pihizni, vagy csak kukucskálni fentről, de ha megijed valamitől vagy ha számára idegen jön, akkor is oda menekül. És le sem jön amíg az idegen ott van, még enni sem tudjuk lecsalni. Viszont ha felmegyünk hozzá bármikor akkor nagyon kéri a simit, túrja a kezet simire, dorombol, elfekszik. Ha.nincs.ott idegen játékkal le lehet csalogatni. Éjjel ott alszik velünk fent a galérián, hol a szőnyegen, hol a babzsákon, hol az ágyunk a lábunknál vagy mellettem, de oda is csak akkor jön fel, az ágyra, ha megsimiztem. Szunyogháló van ajtón, ablakon. Nem kell neki semmilyen általunk hozott fekhely, sem doboz, sem plüss fekhely, mindent nagy ívben kikerült. Mindenhol elfekszik. Kanapén, galérián, radiátor előtt, szőnyegen bárhol, szoba közepén is, parkettán, konyhában a kövön vagy a konyhai kilépő szőnyegen. De semmi olyanon, amit mi adtunk neki. Azt gondolom jól érzi magát, bárhol fekszik. Kaparófát is messziről elkerülte, macskamentával befúntuk, akkor sem használta, sehogy.
Megfogni egyáltalán nem engedi magát, ha 2 kézzel akarom simizni, már homorít.
Nem magaslati, vagyis, nem mászik szekrény tetejére, konyhaasztalra ilyesmi helyekre.
Régebben nem lehetett simogatni, ha a földön feküdt, mostanában ritkán ugyan de engedi, de többségében, felpattan és elszalad ha leguggolunk, leülünk hozzá. Csak akkor engedi magát igazán simogatni, ha kijön a konyhába a kajás tálja mellé ül és azt gondolja kaját kap, de olyankor ha ott járkálunk, olyan nyugodt általában, hogy át lépjük simán, hogy bemenjünk a szobába. A kanapén lehet simizni, ha felugrik, de nem tudjuk egyáltalán magunkhoz hívni. Beszélünk hozzá, hívjuk, de csak figyel, nem jön. Csak ha azt hiszi kaját kap. Ilyenkor tanácstalanok vagyunk, hogy akkor hagyjuk őt és ne is beszéljünk hozzá, ne hívjuk. Mondjuk mikor lefekszünk a kanapéra tv-t nézni, ő a földön van, mennyire kell vele foglalkozni, vagy hagyjuk rá és ne szólongassuk hogy gyere? Attól lehet azt érezné, hogy nem is foglalkozunk vele? De ha beszélünk és hívjuk, akkor sem jön.
Van esetleg erre valami hasznos tanácsod?
Köszönöm Barbi

KingaMB 2020.01.16. 21:11:07

Koszonom szepen a valaszod @Macska_fogó:
Valoszinu hogy nem volt pontos volt a fogalmazasom. Nem bujik el ellenkezoleg jol lathato helyekre pisil, mint agy mikozben benne alszunk. Kanape ahol ulni szoktunk. Igen vannak frekvental helyek ahova pisil tobbsegeben puha helyere mint peldaul pokroc vagy torolkozo de peldaul ket harom napig egy helyre pisil majd ket harom napig egy masikat. Voltunk allatorvosnal es nem talalt fertozest . Probaltunk valtoztatni a macskaalmon es a helyen is de arra a kovetkeztetesre jutottunk hogy minnel tobbet valtoztatunk annal rosszabb lesz. Jelenleg ket macska alma van es beallt hogy mikor etetjuk es probalok semmit nem valtoztatni innentol. Meglatom hogy megnyugszik e. Megnezem a liket is amit kuldtel, koszonom szepen.

VaBeáta 2020.01.24. 14:56:03

tanácsot kérek a kb.1,5 éves Szaffi cicám neveléséhez.
kb. 2-3 hetes (az állatorvos sem tudta pontosan) korában találtuk, cumiztattuk, nevelgettük (próbálkoztunk :-)), de valahogy nem tudok kiigazodni rajta.
Benti cica, naponta kétszer kap enni (a korának megfelelő,alutasakos cicakaját, száraz kaja és víz mindíg van kitéve), minden nap játszok vele (azt, amit szeretne, leginkább fogócskázni, bújócskázni szeret) csak akkor simogatom, ha kéri, az almot (2 db WC-je van) legkevesebb, napjában kétszer tisztítom, a ház összes helységébe (kivéve a kamrát) szabad bejárása van, van kaparófája (használja is) az ágyamba bármikor befeküdhet, mégis gyakran agresszív.
Engem valamilyen szinten respektál, nem kapar meg, csak rám fúj, de a férjemet és a fiamat néha megkarmolja. Megtámadja a bokájukat, amikor elmennek mellette. Nem értem, miért teszi, hiszen soha senki nem bántotta.
Várom válaszod.

Macska_fogó 2020.01.29. 11:14:58

@Kondrát Barbara: pedig az etetéssel kell motiválni arra, hogy lejöjjön a galériáról. Jackson Galaxy megfogalmazásában ő egy "levegőcica", a "bocs hogy élek" elvet követi, és magasan érzi magát biztonságban. Utóbbival semmi baj, de előbbivel dolgozni kell. Az nagyon jó, hogy vannak biztonságos helyei, ahol hagyja magát simogatni, és az is jó, hogy a kaja fontos neki, ugyanis ezt kell felhasználnotok. Vigyétek egyre messzebb az etetőtálját. Először a galéria lépcsője elé, majd a legfelső lépcsőre, aztán lassan egyre közelebb a padlóhoz. A cél az, hogy a padlón egyen. Valamint, ha van kint egész nap előtte kaja, akkor azt vegyétek el, és csak etetéskor kapjon enni, naponta kétszer. Ezzel rendszert is visztek az életébe, ami biztonságot ad, és jobban lesz motiválva a kaja felé, ha nem ehet akármikor. Ráadásul a veletek való viszonya is javulni fog, mert hozzátok fogja kötni a kaját. Fontos még, hogy mindig ugyanakkor legyen az etetés. Drukkolok!

Macska_fogó 2020.01.29. 11:24:04

@VaBeáta: Szia! Ennek több oka is lehet. Kevésbé valószínűnek tartom, hogy ez területvédés, és nem érzi magát biztonságban. Erre az utalna, ha nem lenne sokat jelen, inkább elbújna, ágy alá, szekrény tetejére stb. A másik, szerintem valószínűbb ok az, hogy játszani akar, de nem tanulta meg, hogyan kell. Nagyon fiatalon el lett szakítva a mamacicától, nem voltak testvérei sem, így senki sem mutatta meg neki, meddig mehet el a játékban. Ezért ezt nektek kell megtanítani. Amikor bedurvul, "fujj rá", ahogyan a mamacica tenné, és finoman lökd el. Ezzel jelzed, hogy ez neked nem tetszik, ráadásul az ő nyelvén, amit megért. És rögtön vegyél elő egy játékot, és tereld át arra a viselkedést. Ezzel megtanulja, hogy a kezed/lábad nem játék, viszont a labda/pálca igen. Ebben a cikkben találsz még segítséget: szeretemacicamat.blog.hu/2018/11/12/jatssz_jol_a_cicaddal

VaBeáta 2020.01.29. 13:49:38

Köszönöm a választ. A cikket megmutatom családomnak is. Remélem, ha jobban megértjük őt, könnyebb lesz az együttélés :-).
Van még 1 problémám. Milyen módszerrel tudnám megszerettetni vele a fésülködést? Nem engedi, hogy fésüljem.

Kondrát Barbara 2020.01.30. 09:37:11

@Macska_fogó: nagyon köszönöm a pozitív szavakat! Szerencsére Marcipán a padlón eszik, szóval nem az egész idejét tölti a galérián, mostmár leginkább akkor ha számára idegen jön. De akkor elbújik a legbelső sarokba, ahol tényleg senki nem láthatja.
Ezen hogyan tudnánk változtatni, hogy ne féljen ennyire ha valaki jön hozzánk? Akkor kajával sem tudjuk lecsalni, sajnos.
Illetve a lakást sem tudjuk neki nagyon cicásítani, mert semmi nem kell neki, rengeteg fekhelyet kipróbáltunk, dobozokat, hordozóját kibéleltük, puha fekhelyet vettünk neki, de egyikbe sem mászik be, csak a saját maga által választott szőnyeget, kanapét és a galériát használja. Ez baj? Kaparófára rá sem néz, hiába fújtuk be macskamentával.
Erre van valami tanács? Vagy ő ilyen és így érzi jól magát. Mert jól érzi magát, bárhol elfekszik a lakásban és hempereg.

Kondrát Barbara 2020.02.02. 13:27:00

@Kondrát Barbara: Még egy dolog, amiben tanácstalan vagyok. Amikor nyitva van az ajtó, pl.szellőztetünk (van szunyogháló) mindig felszalad a galériára és elbújik ott a sarokban. Mindig. Valamiért fél ettől és nem tidjuk, mit lehetne vele csinálni. Pedig ha jön majd a jó idő, egyre többet lesz az ajtó nyitva. Akkor állandóan félni fog és el bújik?

Kondrát Barbara 2020.02.02. 13:28:50

Még egy dolog, amiben tanácstalan vagyok. Amikor nyitva van az ajtó, pl.szellőztetünk (van szunyogháló) mindig felszalad a galériára és elbújik ott a sarokban. Mindig. Valamiért fél ettől és nem tidjuk, mit lehetne vele csinálni. Pedig ha jön majd a jó idő, egyre többet lesz az ajtó nyitva. Akkor állandóan félni fog és el bújik?

Macska_fogó 2020.02.02. 18:14:00

@Kondrát Barbara: alapvetően nem baj, ha a neki szánt kaparófa vagy cicabútor helyett a kanapé vagy egy doboz érdekli, ez sok cicánál előfordul :) És ez változhat akkor, ha már magabiztosabb. Ahogy a nyitott ajtótól való félelem is, elsőként az legyen a cél, hogy ne bújjon el, ne féljen, és utána lehet finomítani és más dolgokkal is megszoktatni.

Tökmag5 2020.02.17. 12:52:31

Kedves Macska-fogó!

Tegnap fogadtunk örökbe egy cicust menhelyről. 1 év körüli kandúr, 2 napja volt ivartalanítva, a tesztjei negatívak. Idős mama babájaként mentve került a menhelyre, cumisüvegből táplálták, nem volt még más otthona. Azért választottuk, mert roppant kedves volt, alig néhány perc után már az ölembe mászva dorombolt, nem gondoltam, hogy gond lesz a beszoktatással - sajnos mégis így történt! Hazafelé útba ejtettük az állatorvost, mert furcsa hangon lélegzett - a menhelyen azt mondták ugyan, hogy ez teljesen normális, de nekem volt már sokszor cicám és ilyet még nem tapasztaltam. Sajnos jogos volt az aggodalom, felsőlégúti megbetegedése van és lázas is volt, a füle gyulladt-atkás, amit kitisztítottak. Kaptunk gyógyszert, amit adnom kellene neki, de utána mindenképpen ennie kellene, mert különben gyulladást okozhat a gyomor-nyelőcsőben. Ezek után hazaértünk, betettük a cicust a kinyitott hordozóban a nappaliba és hagytuk, hogy ismerkedjen. Bátortalanul kimászott és behúzott a kanapé alá, ott hörgött rémületes hangokkal. Néhány óráig vártunk türelemmel, de éjszakára mégsem akartuk ott hagyni, ezért átköltöztettük egy nyugalmasabb helyiségbe alomtálcával, vadonatúj kaparófás kuckóval és mindent befújkáltunk nyugtató ferromonos sprayvel. Mivel a jelenlétünkben nem evett, hagytunk neki vizet, szárazat és cicakaját és reméltük, hogy reggelre kicsit megnyugszik. Hát nem. Még most is elbújik a radiátor alá egy doboz mögé, a kuckótól jó messze és csak fekszik rémülten. Kicsit falatozott az ételből és tappancs nyomokat találtunk az alomban is. Megértem a kis lelkét és türelmem is van, de kérlek, segíts, hogyan viselkedjek vele, mert egyrészt megszakad a szívem a kis rémült apróságot nézve, másrészt jó lenne, ha mielőbb el tudnánk kezdeni a gyógyszeres kezelést, nehogy komolyabb baja legyen, de amíg nem eszik, addig nem merem neki adni (persze el se fogadná így).

- hagyjam ott neki az ételt, hogy nyugodtan, egyedül megehesse, vagy tegyem el és akkor kínálgassam, ha bemegyek hozzá (eddig ha kínáltam, odaszagolt és elfordította a fejét)?

- néha bemegyek hozzá (1-2 óránként), lefekszem mellé a földre és óvatosan megsimizem, pislogok rá, halkan beszélek hozzá. Egyáltalán nem támad, egyszer már el is szundikált közben és dorombolt (bár ez a félelem jele is lehet), és az oldalára fordulva nyújtózkodott, de a következő látogatásomnál ismét tág pupillákkal nézett rám, maga alá húzott lábakkal és bekúszott a doboz mögé. Ezért nem tudom, hogy Jó-e ha látogatom, simogatom, vagy hagyjam inkább egyedül, rá se nézzek, amíg magától ki nem jön?

- hagyjam bent a dobozt, hogy elrejtőzhessen mögé, vagy inkább szüntessem meg az elbújási lehetőségeket?

Elnézést a hosszúra nyúlt levélért és köszönöm szépen a segítségedet előre is!

Evetke_85 2020.02.19. 17:46:44

Kedves Macska- Fogó, kedves olvasók,

*KÉRLEK SEGÍTSETEK!*

Szeretnék megmenteni egy cicust, aki a munkahelyemen él. NAGYON VAD, nem engedi magát simogatni. A szomszédból költözött ide, finom ételeket kap, sajnos kint éldegél habár jó kis hely van neki kialakítva.

A cica mindkét szemén szürkehályogot véltem felfedezni pár hete. Azóta a jobb szeme kitisztult a bal szeme viszont kifolyt. A tulajdonos orvost hívott, aki csak ránézett és azt mondta rossz állapotban van, el kell altatni. Szerencsére nem tudták megfogni -harapott, csikart, elmenekült.

Sajnos a macska nagyon vad, kezelésre kéne hordani. A tulajdonos felesége gondoskodik a cicáról, szeretné meggyógyítani, de a korukból kifolyólag a saját maguk ellátása is nehézkes.

Segítséget szeretnék kérni! A blogban olvasottak alapján próbálom megszelídíteni a cicát, de hát ugye munkaidőben nyilván dolgoznom is kell, nem tudok vele sokat foglalkozni; pedig kellene, mert így nem tudom befogni, hogy orvoshoz vigyem.

Tanácstalan vagyok mit tegyek? ...az orrom előtt vakul meg és altatják el, miközben fél szemmel még nyugodtan élhetne.

Van-e olyan hely, ahová ennyire vad macskát be lehet 'fektetni', hogy meggyógyítsák?

Van-e bármilyen szervezet, aki tudna segíteni, hogy befogjuk és megmentsük?

Kérlek szépen Titeket segítsetek ki elérhetőségekkel, vagy tanácsokkal, hogy legyen előremozdulás az ügyben! Elérhetőségeim: t.eveli85@gmail.com; +36 30 6462906

Segítő közreműködéseteket előre is megköszönve!!!

Macska_fogó 2020.02.19. 18:37:46

@Kondrát Barbara: mint korábban javasoltam, el kell előle zárni minden elbújási lehetőséget, azután várható csak javulás. A galériáról pedig úgy tudjátok lecsalni, hogy elkezditek azon kívül etetni. Akár először a galéria legfelső lépcsőjén, és egyre lejjebb, de a cél az, hogy alatta egyen. Ha már biztonságban érzi magát a lakásban, attól sem fog megijedni, ha kinyitjátok az ajtót. De azért figyeljetek majd, hogy ne rohanjon ki :)

Macska_fogó 2020.02.19. 18:41:21

@Tökmag5: Nagyon szép dolog, hogy hazahoztátok őt! Azt javaslom, hogy csináljátok vele végig a beszoktatás folyamatát! Zárjátok el előle az ágy alatti részt, és minden más elbújási lehetőséget, és adjatok neki egy saját kuckót, amiben biztonságban érezheti magát, de látható és ő is belátja a területet. Etessétek mindig ugyanakkor, ugyanott, és maradj ott mellett, miközben eszik. Bővebben a lenti összefoglaló Új cica befogadása cím alatti cikkekben tudsz erről olvasni. Sok sikert! szeretemacicamat.blog.hu/2017/03/27/minden_a_cicad_megnevelesehez

Macska_fogó 2020.02.19. 18:43:56

@Evetke_85: nem írtad, hol van a cica, melyik városban. Érdemes megkeresned helyi állatmentő szervezetet, és megpróbálni becsapdázni, és minél előbb orvoshoz vinni. Ha leírod, hol van a cica, lehet, hogy tudok javasolni szervezetet, akit megkereshetsz.

Evetke_85 2020.02.19. 19:41:19

@Macska_fogó: Köszönjük szépen a gyors reakciót. Óbudán van.

Macska_fogó 2020.02.19. 21:55:58

@Evetke_85: első körben akkor az Állatmentés Óbudát kéne megkeresni, ha jól tudom, ők tudnak csapdázni, de elhelyezni nem. Facebookon fent vannak. Jó lenne tudni, hogy ha befogják a cicát, van-e megoldás a következőkre. Van-e, akinél el lehet helyezni, kell-e neki ketrec, ki fogja fizetni az orvosi költségeit? Ezeket előre tudni kell, mert így lehet hatékonyan segítséget kérni.

JanosneToth 2020.03.11. 09:25:02

2 eves kisfiu cicam egy szezonban meddig tart nalla az a jellezgetes szagu jelzes mindent megjelez Koszonom szepen

Macska_fogó 2020.03.11. 09:42:57

@JanosneToth: az ivartalanítást ajánlom, és soha többet nem fog jelölni. Állatorvos tudja elvégezni.

Judit Dombi 2020.04.15. 19:48:12

Szia!
Szeretnék segítséget kérni ivartalanított, nőstény macskámmal kapcsolatban. Kb. 5 éve él velünk, előtte valószínűleg kinti cica volt. Egy menhelyről fogadtuk örökbe, miután súlyos autóbalesetet szenvedett. Az egyik szemét nem tudták megmenteni, de a másik szemére sem lát. Valószínűleg volt több maradandó belső károsodás is, amiről sajnos nem tudunk.
A gond vele az, hogy nem pisil az alomtálcába állandó jelleggel, hol a szőnyegre, hol csempére vizel. Viszont van, hogy napokig az almosládába. De tényleg nem tudom, mitől függ. A nagydolgát viszont mindig az almosládán kívül végzi. Ezt már muszáj volt megszoknunk.
Különben szerintem boldog cica, vaksága ellenére szeret játszani, és nagyon falánk is.
Köszönöm a választ előre is!
(Sokat olvastam arról, hogy vajon mikor pisil mellé egy cica, de szerintem ezen felsorolások egyike se vonatkozik rá.)

Macska_fogó 2020.04.18. 18:09:42

@Judit Dombi: Nagyon szép dolog, hogy egy ilyen "hátránnyal" induló cicát befogadtatok! Mennyi idős most?
Az almon kívül kakálás miatt vittétek orvoshoz? Lehet sajnos ez is az autóbeleset következménye, de a pisilés is.
Az almon kívül pisilésnél ugyanazokhoz a helyekhez ragaszkodik, vagy mindig máshová pisil? Hány alomláda van? Ezek nyitottak vagy fedettek? Mekkora a peremük, és hol vannak elhelyezve? Milyen típusú almot és mennyit használtok az alomban?
Ezen kérdések megválaszolása mellett, ha még nem tetted meg, érdemes elolvasni a lenti cikkben a Pisis problémák cím alatti cikkeket, hátha adnak támpontot, mi lehet a baj. Sajnos itt "ki kell nyomozni", mi okozza ezt, és nagyon sok ok lehet. szeretemacicamat.blog.hu/2017/03/27/minden_a_cicad_megnevelesehez

Judit Dombi 2020.04.23. 09:40:36

@Macska_fogó: Köszönöm, hogy válaszoltál! :) Pontos életkort nem tudunk, 4-5 éves lehet, de ez a gond a kezdetektől megvan. Ha nem az alomba pisil, megvan a 2 hely, ahová szokott. Érdekes módon az egyik a csempe a fürdőszobában, a másik viszont egy szőnyeg. Itt is mindegy, hogy milyen szőnyeg, többféle anyagból vannak, amiket váltogatok. Most megint kb. 3 napja az almot használja, szóval tényleg nem tudom, mitől függ. Az alomláda nyitott, van pereme, folyosón van elhelyezve, változó, hogy milyet használunk. :) Figyeltem erre is, de nincs összefüggés, hogy milyen fajta van. Közös az alomláda a másik cicával.

Macska_fogó 2020.04.26. 17:09:24

@Judit Dombi: a következőkre gondolok.
Lehet az autóbaleset következménye is, megsérült a cica hátsó része, amiatt mondjuk vizelet- vagy széklettartási problémái is lehetnek. Ennek ellentmond, ha mindig ugyanoda piszkít, de akkor is javasolt egy orvosi vizsgálat.
Ha viselkedési probléma, akkor viszont rengeteg oka lehet sajnos. Felsorolok párat.
Kevés az alomláda: ha jól értem, kettő cicára van egy alom. Tegyél be legalább még egyet, de inkább kettőt, lehetőleg közel oda, ahová most végzi a dolgait.
Túl kicsi az alomláda, vagy túl magas a pereme: nagy és alacsony pereműt kell kipróbálni.
Zárt alomláda: sok cica nem szereti a zárt ládákat, főleg, ha többen vannak, mert nem látnak ki belőle. Vedd le a tetejét és tegyél még be nyitott ládát.
Nem tetszik neki az alom típusa: túl puha, túl kemény, illatos, rátapad a lábára, kevés vagy sok. Keressetek egy almot, amit szeret, és ne váltogassátok!
Ebben a bejegyzésben találsz még több cikket, ami segíthet a Pisis problémák cím alatt: szeretemacicamat.blog.hu/2017/03/27/minden_a_cicad_megnevelesehez

Judit Dombi 2020.04.27. 08:31:38

@Macska_fogó: Köszönöm! Figyelek majd, próbálkozom!:)

zita253 2020.05.03. 19:43:20

Kedves Macska-fogó!
Van egy kb 2 éves örökbefogadott, mentett ivartalan lány cicám (Yuki névre hallgat), aki 2 héttel ezelőttig teljesen szobatiszta volt, csak az alomba végezte a dolgát, most azonban már kétszer is a franciaágyra pisilt. Továbbra is gyönyörűen használja az álmot, láttam többször is, mégis levizeli az ágyat, amiben alszunk. (Kanapét nem bántja) Azt tapasztaltam, hogy az utóbbi időben nem viseli jól a bezártságot, az ajtót kaparja,az ablakban panaszosan nyávog. Ha kimegyünk sétálni (pórázzal, udvarra), bármennyit vagyunk kint, nem elég, ha elindulunk befelé újra panaszosan nyávog. Lehet, hogy emiatt pisil be?
Hozzá tartozik, hogy 1,5 hónapja hozzánk költözött Fülöp (ivartalan) cica, akivel fokozatosan lettek összeszoktatva, most már egymás mellett alszanak az ágyon, ezért nem hiszem, hogy ez lenne a probléma. Köszönöm előre is a válaszod, Zita

zita253 2020.05.03. 19:45:11

@zita253: Az lemaradt, hogy nem volt alom váltás, a két cicának három alomtálcája van.

Macska_fogó 2020.05.03. 22:08:35

@zita253: az ágyra pisilés egyértelműen territoriális jelölés. Valamiért úgy érzi, hogy a ti szagotok mellé oda kell tennie a sajátját, mert különben nem érzi magáénak a területet, és nincs biztonságban. Azt írod, hogy össze lettek szoktatva Fülöppel, de ez is lehet egy kiváltó ok mégis. Pontosan milyen a viszonyuk? Illetve mióta viszitek ki sétálni? Miért kezdtétek el? A három alomtálca hol helyezkedik el a lakásban, és Fülöp előtt is ennyi volt? Melyik fedett és melyik nyitott?

zita253 2020.05.03. 22:53:37

@Macska_fogó: Köszönöm szépen a gyors választ :)
Esténként és napközben is játszanak együtt, változó, hogy ki kezdeményezi a játékot. Leginkább kergetőznek, de cserélgetik a szerepeket. Mindkettőnek van saját tálkája, etetéskor abból is esznek, de amikor a sajátjukat megunják, cserélnek. Ha nincs kedve senkinek játszani, akkor vagy a franciágyon alszanak mindketten, vagy ki-ki kiválasztja a neki szimpatikus helyet. Fülöp mondjuk sokat változott mióta nálam van, amikor ide került egy nagyon rettegős cica volt, embertől is, zajoktól is félt. Most már emberektől egyáltalán nem fél, bújik sokat. Amikor megérkezett egyértelműen Yuki volt a főnök, most már ez nem ilyen egyértelmű.
Kb 2-2,5 hete mentem ki vele először, folyamatos szökési kísérletek és ablakban nyávogás miatt.
Egy fedett alomtálca van a fürdőszobában, ez akkor is megvolt, amikor egyedül volt. Egy van a szobában, az nyitott, egy pedig az előtérben, ami fedett szintén. Ez a kettő nem volt még, amikor egyedül volt.

zita253 2020.05.03. 22:59:17

@zita253: Lábam mellett kisurranós szökési kísérletei Fülöp érkezése előtt is voltak, de azt gondoltam, hogy unatkozás lehet az oka, mivel akkoriban más beosztásban dolgoztam, kevesebbet voltam itthon. Azt vártam, hogy ha többet leszek itthon és többet játszunk, akkor jobb lesz, vagy így, hogy van társasága jobb lesz, de nem lett. Ahogy elkezdett tavaszodni inkább erősödött a mehetnékje. Amikor kimegyünk, az első dolga, hogy hanyatt vágja magát és dorombol, utána indul felfedezni.

Macska_fogó 2020.05.03. 23:07:34

@zita253: tehát azután kezdődött az ágyra pisilés, hogy elkezdted kivinni. Előtte két éven át nem volt ilyen. Akkor elég valószínű, hogy a kinti séta okozza. Biztos érzi kint más macskák szagát, és a sajátját próbálja megerősíteni a lakásban. Én azt javaslom, hogy kinti séta helyett gondold át, hogy bent hogyan tudod jobban lefoglalni. Az etetés ideje mennyire van tartva mindig ugyanakkor, van-e "cicatévézési" lehetősége, és este játszol-e vele vacsora előtt? Ha ezek közül valamelyik nincs, akkor azt be kell vezetni. A saját helyeik hol vannak, van-e olyan hely, ahová elbújik, pl. ágy alá? Én abbahagynám a sétát, és inkább bent erősíteném meg a pozícióját.

zita253 2020.05.04. 10:39:16

@Macska_fogó: Cicatévézés nincs, nagyon ritkán van bekapcsolva a tv (kábel tv egyáltalán nincs), laptopról filmet szoktam nézni, azt tényleg szokta, szokták szeretni

zita253 2020.05.04. 14:54:00

@Macska_fogó: Valamiért a hozzászólás többi részét nem küldte el.
Hagyjam figyelmen kívül akkor, hogyha nyávog az ablakban/ajtóban? Elkezdtem beszerezni kompromisszumos megoldásként egy cicakifutóhoz macskahálót, stb, akkor ez is inkább felejtős?
Az előtérben van cicaház kaparóval, a cicaházban szokott aludni, a szobában pedig a szék alatt, a kanapé tetején vagy az ágyon.

Viola Tünde 2020.05.16. 14:52:47

Üdv!
Nekem olyan problémám lenne, hogy van egy 14 éves cicám aki panel cica volt, soha nem találkozott más állattal. Nemrég költöztünk kertes házba, 2 hónapja, ahol viszont maradt egy 14 éves kutyus. A macskám nem megy ki a terasznál tovább, de ha a kutya oda jön a terasz közelébe, a macska megtámadja. Pedig ő nem is bántaná, már fél tőle. A macska a gyerekekkel is ugyanígy viselkedik. Fúj rájuk és megtámadja őket. Hogy tudnám össze szoktatni a kutyával vagy esetleg majd később más cicával és nem utolsó sorban gyerekekkel. Előrevis köszönöm a segítséget.

Macska_fogó 2020.05.19. 19:01:37

@zita253: félreértettél, a cicatévézés alatt azt értem, amikor a cica az ablakban ül és figyeli a kinti világot :) Ez azért fontos a cicáknak, mert a megfigyelés a vadászat közel 90%-át teszi ki, és ezért ez nagyon le tudja őket kötni. Ehhez kell egy ablak, amiben van látnivaló, pl. van előtte egy fa, amin láthat madarakat. Erről írtam már korábban a blogban: szeretemacicamat.blog.hu/2017/03/11/csinalj_mozit_a_cicadnak

A cicakifutót jó ötletnek tartom, de csak akkor, ha már biztonságban érzi magát bent. A kifutó akkor is javíthat a helyzeten, ha bent nem érzi jól magát annyira, de akkor valószínűleg inkább majd a kifutóban akar lenni.

Macska_fogó 2020.05.19. 19:15:12

@Viola Tünde: én azt gondolom, hogy itt elsősorban azzal van a baj, hogy az új házban a cica nem érzi magát biztonságban, ezért védi mindenkitől. Ezért először végig kell vele csinálni a beszoktatást: szeretemacicamat.blog.hu/2020/04/12/hogyan_szoktasd_be_a_mentett_cicad_a_lakasba

Majd utána a kutyával is össze kell szoktatni: szeretemacicamat.blog.hu/2014/06/06/hogyan_szoktassam_ossze_a_cicamat_a_kutyammal

Ha később lesz cica, akkor vele is össze kell szoktatni: szeretemacicamat.blog.hu/2014/06/03/uj_cica_osszeszoktatasa_masik_macskaval

vpmónika 2020.05.25. 14:45:40

Helló!
Én is segítséget kérnék a cicámmal kapcsolatban, aki egy mentett kandúr, benti cica, szeptemberben lesz 2 éves. Több problémám is van vele kapcsolatban.
Az egyik, hogy támadja a lábunkat (erről olvastam a blogban) és próbáljuk is leszoktatni azzal, hogy elterelem a figyelmét játékkal, de nem megy. Már kb. két hete próbálkozom vele. Nem egész nap csinálja, inkább csak vannak napközben többször ilyen "megkattanásai", "macskaötperc", amikor bevadul. Az egy dolog, hogy a mi (párom és én) lábunkat támadja, de félek tőle, hogy ha később a jelenleg 3 hónapos gyermekem elkezd mászni és járni, akkor őt is támadni fogja. Támadás alatt azt értem, hogy nekiszalad a lábunknak, ráugrik és csikar (vágjuk a körmét). Néha szaladgálás közben morog, felborzolja a farkát, hátracsapja a fülét is, de nem fúj. Jelenleg nem bántja a babát, csak szagolgatja, azzal semmi bajom nincs. De nem szeretném, hogy később egy ilyen "megkattanás" alkalmával a gyereket vegye célba.
A másik problémám, hogy vannak olyan helyiségek a lakásban, ahová nem szivesen engedem be (fürdő, háló). Ismeri ezeket a helyiségeket, mert amikor kisebb volt, a beszoktatásnál megismertettük vele, és sokáig nem is volt gond vele, hogy zájuk az ajtót. De kb fél éve elkezdte kaparni a hálóajtót, mindegy hogy van bent valaki vagy nincs. Ezt akkor is csinálja, ha egy légtérben vagyunk vele, szóval tudja, hogy nincs bent senki. Próbálkoztunk leszoktató spray-vel, de nagyon erős az illata még nekünk is, és nem akarom vele "terrorizálni" a cicát. :)
Illetve hasonló gondom van, és erre viszont nem találtam a blogon semmit, hogy állandóan fel akar ugrálni a konyhapultra és a számítógépasztalra, amit szintén mi nem szeretnénk. Egy ideig csak azt hittük, hogy nincs elég magasan, mert alacsony volt a kaparófája és tudom hogy a cicák szeretnek magasban lenni. Az asztal és a pult magas. De vettünk neki egy jó magas kaparófát, viszont továbbra is fel akar ugrani és az asztalról még feljebb tud ugrálni a szekrények tetejére. Az új módszerünk, hogy körbepakoljuk az asztal és a konyhapult szélét dobozokkal, ami nagyon hülyén néz ki, de így legalább nem ugrál fel. Mivel az asztalon és a konyhapulton is olyan dolgok vannak, amikben kárt tehet (pl. vezeték, egér, billentyűzet, mosogatószivacs nagy kedvenc, dugó stb.), és ezeket elrakni sem tudjuk, ezért szeretnénk valahogy elérni, hogy ne legyen számára érdekes és hagyja békén. Tudom, ez nehéz dolog, megmondani egy macskának, hogy mit szabad, mit nem. Mert gondoltunk rá, hogy lehet "tiltott gyümölcs" és azért szeretne feljutni, de félek, ha felengedem, akkor majd mindig ott akar lenni. És nekem nem derogál, hogy egyszer-egyszer letöröljem a lábnyomokat és a cicaszőrt a pultról, de folyamatosan már soknak érzem, és hát ott főzök, sütök. A vezetékekről nem is beszélve, amit szeret megrágni. Jó lenne, ha meg tudnánk szüntetni a körbepakolást, amit minden reggel és este meg kell csinálni.
Ha olyat csinál, amit nem szabad, akkor vizes sprayvel szoktuk lefújni, de csak a testét, a fejét nem. Tudom, hogy ez nem jó megoldás, mert nem fog bízni bennünk, de már nem tudunk jobbat.
A viselkedésével kapcsolatban olyan meglátásom van még amit megfigyeltem, hogy a párom gyakran lépett fel erélyesebben vele szemben, és tőle valamennyire fél. Ugyanakkor hozzá odamegy hogy simit kérjen, befekszik az ölébe is egy rövid időre (kb negyedóra), de aztán támadja. Hozzám nem jön oda macskaszeretetért, ahogy mi hívjuk, engem csak támad. Pedig tőlem is kapna szeretetet. Néha amikor félálomban van, akkor hagyja, hogy megsimizzem a fejét, de aztán támad engem is. A páromnak ezt sokkal tovább hagyja, de egy idő után őt is támadja. Az idegeneknél ugyanez a helyzet, hogy amikor jön hozzánk valaki, akkor érdeklődő, odamegy, szagolgatja stb, de egy idő után, kb. 20-30 perc a vendéget is támadja. A kaját és a vizet mindkettőnktől kapja, ezért nem értem, hogy miért tesz különbséget kettőnk között. Én kicsi koromtól kezdve cicákkal nőttem fel, azok kinti cicák voltak, utcáról szedtük össze őket. Volt hogy egyszerre 5 cicám is volt, de sose egyikkel se volt gond. Mindegyik cuki, bújós cica volt, velem aludtak sokat. Ezért sem értem a viselkedését. Lehet csak a benti cicával nincs szerencsém.
Röviden ezek a problémáim. A páromnak már teljesen elfogyott a türelme, gyakran mondogatja, hogy ha rajta múlna, akkor már nem lenne cicánk. De én még bízom benne, hogy valamit lehet kezdeni vele. Nem akarjuk menhelyre beadni, de ilyen problémákkal egy másik gazdi se venné magához. És ha egyszer nekem is elfogy a türelmem, akkor nem tudom mi lesz. Ha egyszer is bántani fogja a babát, akkor biztos hogy mennie kell. De az utcára nyilván nem tesszük ki.
Kérlek adj tanácsot, hogy mit tehetnék. Előre is köszönöm, Mónika

Eiko 2020.05.26. 18:31:53

Kedves Macska_fogó!
Azzal a kérdéssel fordulnék Hozzád, hogy mi a teendő, ha a cica az alomba pisil, viszont máshová kakil?
Nemrég almot váltottunk, előtte csak ritkán fordult ilyen elő. Szép fokozatosan csináltam a váltást, és úgy tűnik ő ezt részben el is fogadta, mert pisilésre használja. Viszont a lakás különböző pontjaira kakil. Mit csinálhatnék másképp, mi lehet a kiváltó ok? Próbáljam meg újból először a régi almot, és még jóval lassabban, fokozatosabban a váltást, mint előtte? Miért lehet, hogy pisilésre megfelel neki, de kakilásra nem?
Nagyon szeretnék erre az új típusra átállni, mert ez környezetbarát, öko alom, szeretném ha vele is el tudnám fogadtatni valahogy.
Két cicánk van, a másik gond nélkül elfogadta az új almot.
Válaszod előre is köszönöm!

APRICOT 2020.05.28. 18:50:22

Kedves Macska_fogó!

Nem lenne túl sok konkrét kérdésem, de tudnál esetleg írni pár hasznos tanácsot a süket cicákkal kapcsolatban?
Bele tudnak-e esetleg annyira merülni egy benti "vadászatba"/játékba, hogy hiába látja/érzékeli, hogy közelítek felé, próbálok óvatosan hozzáérni, mégis összerezzen és rúg, karmol, egy ideggombóc. Akinek perceket kell hagyni, hogy lenyugodjon, és újra hozzá lehessen érni. :(
Vagy lehet valami idegi probléma is a háttérben? (a fentieket leszámítva nem produkál más tüneteket; és egyelőre csak ezért még nem citálnám be az állatorvoshoz).
Ami őt még labilisabbá teheti, hogy a ujjpárnái között is vannak kis szőrpamacsok, így nem tud olyan biztosan felugrani helyekre, szanaszét szánkázik a lakásban..... Ami valahol mókás, de val.szeg én sem örülnék, ha nem tudnék mindig megállni a lábamon...
Nem hallja, ha lever valamit, így nem ijed meg, így nem tudja összekötni azzal, hogy az rossz. Szokjuk meg, hogy jobban el kell pakolni a dolgokat, mint egy "átlagos" cicánál?
Jó lenne erről egy összefoglaló, ha elég érdekesnek találod. Vagy csak itt egy válasz. :)
Köszönjük! Én meg a kétszer négy praclis! :)

Macska_fogó 2020.05.30. 11:25:18

@vpmónika: amiket leírsz problémákat, azok valószínűleg összefüggnek, és ezért nemcsak külön, hogy egyben is kell kezelni őket. Egyrészt ő még fiatal cica, tele energiával, játékos, és lehet hogy sokszor unatkozik is, emellett nem tanult meg pár jó viselkedést. Pár kérdést feltennék először.
El szokott bújni a cica? Ágy alá, vagy szekrény mögé például. Van neki biztonságos, kedvenc helye? Ez hol van? Van-e az etetésnek ideje?
Ha elbújik, az nem jó, akkor kevésbé érzi magát biztonságban, ezért ezeket meg kell szüntetni. Ha nincs kedven helye, kuckója, akkor olyat kell neki csinálni. Ez utóbbi olyan hely, ahol látható, és ő is belátja a területét. Erről itt olvashatsz: szeretemacicamat.blog.hu/2017/06/13/baratsagos_kucko_vagy_felelmetes_rejtekhely

Az etetési ideje azért fontos, mert egyfajta keretet ad az életének, és tudja, hogy mikor fog enni kapni, ezért nagyobb biztonságban érzi magát.
Mint mondtam, a lábra támadás oka lehet az is, hogy túl sok felesleges energiája van, és nem tudja, hogyan vezesse le. Ezért érdemes "cicatévét" csinálni neki, ha még nincs, mert ez napközben leköti. Ez gyakorlatilag egy ablak, amiben kiülve van mit szemlélnie: szeretemacicamat.blog.hu/2017/03/11/csinalj_mozit_a_cicadnak

Valamint le kell mozgatni, ezért egy napi, rendszeres játékidőt kell bevezetni, lehetőleg vacsora előtt. Itt még olvashatsz tanácsokat: szeretemacicamat.blog.hu/2015/09/13/unatkozik_a_cicam

Ha pedig lábra támad, akkor ne vizes sprayt használjatok, mert azzal csak rontotok a helyzeten, hanem a saját nyelvén mondjátok el neki, hogy ez nem tetszik nektek: fújjatok rá és ha kell, finoman lökjétek el. És csak EZUTÁN tereljétek át a viselkedését egy játékra.

Ha a cicátok szeret magasra menni, akkor ebben támogatni kell, mert akkor megnő az önbizalma, és nem támadásokban fogja kiadni a felgyűlt feszültséget. Az asztal és a pult nem elég magas neki, és ezek szerint egyetlen macskabútor sem. Inkább engedni, sőt segíteni kell, hogy felmehessen a szekrények tetejére. A fáramászó cicáknak fontos, hogy magasan legyenek, ezért székekkel, polcokkal stb. segíteni kell őket ebben. Sőt, az a legjobb, ha úgy körbe tudni a szobában, hogy nem kell a földre lépnie. Itt elolvashatod, milyen a fáramászó cica: szeretemacicamat.blog.hu/2015/08/16/ismered_a_cicad_faramaszo_vagy_barlangasz_tipus

Emellett az sem jó megoldás, ha ki van zárva a hálóból. A hálószoba ugyanis nagyon fontos hely a cicáknak, mert ott érzik általában a legerősebben a gazdi szagát, hiszen napi 6-8 órát eltöltesz az ágyban. Valamint sok cicának fontos, hogy a gazdi közelében aludjon, vagy napközben befeküdjön a gazdi illatával átitatott ágyba.

Ha nem akarod, hogy felmenjen a pultra, akkor kellemetlenné kell tenni a számára. Tegyél rá csúszós, vagy zörgő anyagot, pl. csúszós műanyagot, vagy alufóliát.
A vezetékeket pedig el kell rejteni, vagy behúzni vezetékvédőbe, ez később a gyerek miatt is fontos lesz.

Összességében "macskásabbá" kell tenni a lakást, hogy ő is magáénak érezze, le tudja ott vezetni az energiáit, tudjon hol elvonulni és pihenni, ugyanakkor veletek is lehessen.

Macska_fogó 2020.05.30. 11:27:14

@vpmónika: És ami még fontos, ha még nem volt, akkor érdemes orvoshoz is elvinni, nincs-e valamilyen fájdalma vagy neurológiai baja, ami oka lehet a támadásoknak.

Macska_fogó 2020.05.30. 11:48:14

@Eiko: ennek sok oka van. Lehet betegség is, ezért elsőnek egy orvosi kivizsgálást mindenképpen javaslok, főleg, ha nem egy helye, hanem különböző, változatos helyekre kakál.
Ha nem testi baj, akkor is számos dolog okozhatja: nem érzi magát biztonságban, nem tetszik neki az alom, az alomtál, az alom helye, de az is, hogy nem érzi magáénak a területet. Sok cikkben foglalkoztam már a szobatisztaság elvesztésével, itt elolvashatod őket: szeretemacicamat.blog.hu/tags/macska_bepisil

Macska_fogó 2020.05.30. 11:56:22

@APRICOT: egy süket cica nagyobb felelősség, és több mindenre kell figyelni.
Egyrészt nem szabad kiengedni, mert ha nem hallja meg, elütheti egy autó vagy elkaphatja egy kutya. A lakást is érdemes úgy berendezni, hogy legyenek helyek, ahol jól belátja a területét, legyen saját kuckója, ahol senki nem háborgatja. Közelíteni úgy kell hozzá, hogy lássa, ha hátulról "lepünk meg" egy süket cicát, az nyugtalanná teszi. Egy süket cicánál még jobban kell igyekezni, hogy biztonságban érezze magát a területén, mint egy jól hallónál. Valamint persze jobban el kell pakolni a lakásban, ha nem tud vigyázni, és leborít dolgokat.
És igen, a viselkedésének lehet idegi betegség is az okozója, ezért egy orvosi vizsgálat mindenképp javasolt, de lehet a süketségéből fakadó bizonytalanság is. A tappancsai miatt pedig kozmetikushoz kell elvinni, vagy állatorvost megkérni, hogy vágja ki a túl sok szőrt.

vpmónika 2020.06.04. 14:57:51

@Macska_fogó: köszi a tanácsokat, csak most tudok válaszolni. Van a cicának egy majdnem 2 méteres macskavára,kb. 4 hónapja kapta, ami terasz ajtóhoz van tolva, és mivel 7diken lakunk, onnan jó a kilátás neki. Tud cicatévézni. PLusz néha odaszállnak a galambok a korlátra, akkor csipogás szerű hangot ad ki nekik :) Van még kettő kartondoboza is, az lent van a padlón, azokban is szokott aludni és játszani.
Elbújni nem szokott. A kanapé alá szokott bemenni, de csak akkor amikor egy galamb leszáll a terasz padlóra, mert a kanapé is az ablaknál van és akkor szemmagasságban van a galambbal.
Az etetés már kicsi korától kezdve rendszerben van. Van, hogy ő jelzi, hogy etetésidő van, ha mi éppen el vagyunk foglalva valamivel és nem figyeljük az órát.
Kipróbáljuk amiket írtál mindenképpen és mégegyszer köszi :)

Julia999 2020.06.06. 22:26:23

Kedves Macska_fogó!
Három év körüli mentett, ivartalanított fiúcicánkkal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Ő egy nagyon kedves, bújós, hányatott sorsú cica, akit szeptemberben fogadunk örökbe. A beszokás zökkenőmentesen ment, néhány napi bizalmatlankodás után megbátorodott és ügyesen beilleszkedett a család menetrendjébe, egészen tavaszig nem is volt semmi említésre méltó esemény. Néha előfordult, hogy hajnalban rázendített egy koncertre, de ha hívtam, jött, lefeküdt a takarómra és elcsendesedett. Ahogy jöttek a jó idők, egyre több lett a nyávogás, járkált ablaktól ablakig és nehezen nyugodott meg. A nyávogások nappal is folytatódtak, mára már ott tartunk, hogy az alvás, evés, játszás idején kívül folyamatosan nyávog. Utánaolvastam, mit tehetnék az ügy érdekében, próbálkoztam vízspriccel, kezdetben úgy tűnt, működik is, de igazából megszokta és nyávog tovább meg egyébként is inkább valami humánusabb megoldást keresnék, sajnálom őt lespriccelni. Naponta kihordjuk sétálni (gondoltuk, hátha segit), nagy udvarunk van, de csak pórázon merjük kivinni, mivel főút mellett lakunk. Próbálok napirendet tartani az életében, napi kétszer kap enni, kb azonos időpontokban, vacsora előtt séta, ahol nézelődik, szaglászik, sétálgat, utána benti játék és vacsora. Az ablakból egyenesen a fa koronáját látja, tele madarakkal, de igazából csak szaladgál ablaktól ablakig és nyávog. Megpróbáltuk ignorálni is (ami nagyon nehéz, mert hangos és jól megcifrázza), de annak általában az a vége, hogy lepisil valamit, jellemzően a cipőket és a táskákat, illetve a cipőtartót eltakaró függönyt az előszobában. Az is előfordult már, hogy amikor hazajöttem (mindig hangos nyávogással fogad) és én a férjemmel kezdtem beszélgetni, addig ő lepisilte a táskámat. Ha hangosan rászólok, "megdorgálom", attól egy kicsit elcsendesül, majd folytatja. Orvosnál voltunk az első néhány bepisilés után, az ultrahang nem mutatott semmit, az orvos szerint inkább pszichés oka lehet, de abban maradtunk, hogy ha nem változik, vigyünk vizeletmintát. Utána sokáig nem történt "baleset", mostanság kezdett megint lepisilni dolgokat (természetesen viszek vizeletmintát, hátha mégis szervi oka van). Gondoltam, a karantén alatt majd kicsit megnyugszik, hogy itthon vagyunk, de változatlan a helyzet. Én hoznék még egy cicát, ketten biztos jobban elfoglalnák magukat, de a férjem egyelőre hallani sem akar róla. Mit tehetnék még az ügy érdekében? Válaszodat előre is köszönöm.

Macska_fogó 2020.06.21. 16:12:10

@Julia999: másik cica ez nem oldaná meg, akár szervi, akár pszichikai oka van. Sőt, lehet, hogy rontana a helyzeten. Mióta viszitek ki sétálni? Lehet, hogy kint lát/érez valamit, mondjuk másik macskát, ami bizonytalanná teszi, ezért is pisil le dolgokat. Az, hogy a gazdi dolgait pisili le, általában azt jelenti, hogy ő nem érzi magát biztonságban a területén, teszi oda a saját szagát a gazdi szaga mellé.
Általában hogyan viselkedik? Elbújik, vagy inkább elől van? Az új dolgokat, embereket mennyire könnyen fogadja el?

Julia999 2020.06.21. 19:06:41

@Macska_fogó, köszönöm a válaszodat! Közben annyi lett a fejlemény, hogy a vizeletében kristályt találtak, kis mennyiségben, de kapott antibiotikumot, illetve két hónapig speciális tápot kell neki adni. Azóta jelentősen lecsökkent a nyávogás mennyisége, az étvágya is megnőtt, nyugodtabb, bújósabb lett, valószínűleg nem érezte jól magát. Ami a sétáltatást illeti, a nyávogós-bepisilős időszak után kezdtünk kijárni, de egyébként mostanság előfordul (főleg ilyen borongós időben), hogy 10 perc alatt megunja a sétát, beül az ajtóba és nézi a kilincset, menne be. Egyébként bújós, nagyon szelíd cica, szeret ott lenni, ahol mi, olyan igazi ölbecica, nem jellemző, hogy elbújna. Azt észrevettem, hogy a változatosságot nem szereti, pl a minap kihordtuk a kandalló mellé bekészített fát és odapisilt a helyére (azokon szokott néha körmöt élesíteni, az antibiotikum óta ez az egy mellépisilés volt). Ha takarítok él elhúzom a bútorokat, nyugtalanul jár a nyomomban és néz rám ijedten, rám is nyávog, illetve egyszer, mikor átraktam másik helyre az ágyát, belepisilt. A vendégeket kifejezetten utálja, olyankor felül a padláslépcső tetejére vagy elbújik. Vettem Feliway párologtatót is, illetve igyekszek mindent a megszokott helyén tartani, úgyhogy nem tudom, mi segített, de úgy néz ki, egyelőre aránylag nyugi van. Néha még előfordul nyávogás, de annak átalában oka van: éhes, be akar menni a csukott szobába, stb. Egyébként sokat olvasok a blogodon, nagyon hasznosnak találom, gratulálok hozzá.

_Rena 2020.06.24. 11:39:14

Sziasztok! Összeszoktatós kérdés :)
2 éves lány cica (ivartalan) mellé 8 hetes kisfiú (még ivaros a kora miatt) került.
Végigcsináltam a lépéseket, amiket itt a blogon ajánlottál, azonban a hálóval elválasztott területen, ahol "nézegethetik" egymást, a kiscica mindig lelkesen játszani akar, és nekiugrik a hálónak. A nagy cica ezt támadásnak véli (valóban úgy néz ki) és fúj meg morog azonnal. De inkább fél a kiscicától, mert el is szokott szaladni ilyenkor néha, a személyisége is inkább félős a nagynak.
Amúgy amikor játszik a kicsi magában, akkor érdeklődve nézegeti. Amikor egymás mellett esznek hálóval elválasztva sincsen gond.
De ezen a ponton elakadtunk pár napja, sehogy sem értik meg egymást. Van valami trükk esetleg ilyenkor? :)
Előre is köszönöm szépen a segítséget! Üdv!

Julia999 2020.06.24. 17:13:12

Úgy látom, korai volt az öröm, kb 10 nap paradicsomi állapot után újra kezdődött az egész napi nyávogás. A pisilések szerencsére (egyelőre) megszűntek de megint ott tartunk, hogy az ébren töltött idő 90%-ban céltalanul bolyong a lakásban és nyávog. Kaparja a kinti ajtót, sétálgat egyik szobából a másikba. Annyit észrevettem, hogy az antibiotikumos kezelés után és mióta az új tápot eszi, nagyon megnőtt az étvágya, sokkal többet eszik. Először azt hittem, éhségében nyávog, hát megpróbáltam ilyenkor enni adni, utána meg is nyugszik időre, de aztán kezdődik elölről (meg aztán nem is akarom rászoktatni arra, hogy ha nyávog, akkor enni kap). A legzavaróbb a hajnali négy órás ébresztő, menetrendszerűen akkor kezdődik a koncert és eltart vagy egy órát, utána visszaalszik. Úgyhogy tovább keresem a megoldást. Válaszodat előre is köszönöm!

Macska_fogó 2020.07.05. 21:14:50

@_Rena: A kiscica túl sok a felnőtt cicádnak, ezért fúj és morog rá. A morgás és a fújás jelzés, nem agresszió, tehát ez jó. A kicsinek kell megtanítani, hogy ilyen durván ne akarjon játszani, például miután ráfújt a másik cica, tereld át a viselkedését egy játékra. Fokozatosan kell őket összeszoktatni, az elején a fújás nem baj, főleg, ha utána a nagyobb cica egyszerűen otthagyja a kicsit.

Macska_fogó 2020.07.05. 21:39:34

@Julia999: ha jól értem, akkor húgycső-elzáródása van vagy volt. Milyen sűrűn jártok orvoshoz: Ez fájdalommal is jár, és valószínűleg ez állhat a pisilések és a nyávogások mögött is. Ahogy te is írod, nehezen viseli a változásokat, ezért ameddig nem gyógyul meg, fokozottan figyelj a napi rutinra és az állandóságra, és minél kevesebb dolgon változtass. De mégsem ez a baja, akkor stressz is okozhat ilyet, ami inkább már FIC-re utal, ami egy stressz miatti hólyaggyulladás. Ez esetben mindenképpen csökkenteni kell a stresszt, és fokozni kell a folyadékbevitelt. Kell neki egy saját kuckó mindenképp, ahol belátja a területét, és biztonságban van. Valamint tudnod kell, mennyit iszik, inkább folyó vízből vagy nagyobb felületű állóvízből szeret-e inni, és ennek megfelelően beszerezned itatókutat vagy nagyobb tálat. Ha visszatér a pisilés, akkor az alommal is kell foglalkozni, mert lehet hogy nem jó helyen van, vagy kevés van, vagy nem elég tiszta neki. A kajáját is érdemes ilyenkor felvizezni, vagy több nedveset adni neki. Tehát orvos mindenképpen lássa ismét, és utána annak megfelelően lehet tovább menni.

ZyZyke 2020.07.16. 14:14:40

Kedves Macska_fogó!
Két brit lány cica tulajdonosai vagyunk, egyikük 4 éves, ivartalanított, a másik fél éves. A nagy cica fél éves kora óta velünk van, velem aludt, odajött hozzám, folyton követett a lakásban, dorombolt ha úgy tartotta kedve. Alapvetően egy zárkózottabb cica volt mindig is. A kisebbik áprilisban érkezett hozzánk, egy kis energiabomba, ő nagyon igényli a szeretetet és a törődést, legszívesebben belénk bújna mindig. A két cica összeszoktatása zökkenőmentes volt, esznek és játszanak is együtt. Azonban amióta a pici megérkezett a nagylány sokkal zárkózottabb lett, nem alszik már velem, ha a pici odajön hozzám ő elmegy. Picit úgy érezzük, hogy perifériára szorult a kicsi érkezésével. Én igyekszem különösen figyelni, hogy ne érezze magát háttérben (őt üdvözlöm először hazaéréskor, ő kap először enni stb.), de ennek ellenére a bensőséges viszonyunk most megszűnni látszik, távolodik tőlünk. A kérdésem, hogy hogyan tudnánk segíteni még neki, hogy ne érezze magát háttérben? Válaszod köszönöm!

Macska_fogó 2020.07.16. 19:26:13

@ZyZyke: Kedves ZyZyke! Alapvetően ilyenkor azt kell megmutatni az idősebb cicának, hogy ő semmivel sem kap kevesebbet azért, mert ketten vannak. Kell ezért lennie neki saját kuckónak, ahová elvonulhat, ha sok már neki a kölyök, illetve fontos, hogy a korábbi napi rutint is ugyanúgy tartsátok: tehát az etetés és játék ideje ne változzon. Minden cicás gazdinak vannak olyan napi rutinjai, amik a kötődést erősítik: például tévénézés közben az öledbe fekszik, vagy veled alszik. Fontos, hogy ezek ne szűnjenek meg az új cica érkezésével teljesen.
Jó, ha egymás mellett tudod őket etetni, és még jobb, ha előtte közös játékra tudod őket hívni. A kicsinek pedig meg kell tanítani, hogy meddig mehet el a nagyobbal szemben: nem eheti meg a kajáját, nem zavarhatja el a fekhelyéről: ilyenkor rá kell szólni. Ha nagyon sok energiája van, akkor vele lehet hosszabban játszani, ez mindenkinek jobb lesz, hiszen le lesz mozgatva és nyugodtabb lesz.

Julia999 2020.07.17. 07:56:38

@Macska_fogó: Köszönöm szépen a válaszodat! Most megint nyugi van, jövő héten megyünk vissza orvoshoz oltásra. Nem húgycső elzáródása volt, hanem a vizeletében találtak kristályokat, de nagyon apró szeműt és keveset, az ultrahangra azt mondták, hogy nem teljesen tiszta, olyan, mintha "be volna havazva". A bepisilések egyelőre teljesen megszűntek (remélem, igy is marad), de még egy hónapig diétás kaját kap. Vizet elég sokat iszik, de az alutasakosat is felöntjük, úgy adjuk neki (igy nagyon sokat meg bir inni). A rutint igyekszünk tartani (ezen a téren még van fejlődnivalónk, mert sajnos nem dolgozom minden nap ugyanúgy), van egy kuckója is (plusz több kedvenc helye), de szeretnénk majd a falra "cicapolcokat" szerelni. A kaparófát messzire elkerüli, már több helyre is próbáltam rakni (egyelőre egy kicsi van, ebből is tervezünk nagyobbat venni. Egyébként nagyon igényli a simit, testközelséget, ahogy leülök, máris jön az ölembe, ha néhány napig kevesebbet vagyok otthon, utána olyan mint egy kis pióca, mindenhová követ. Ami a nyávogást illeti, sokkal kevesebb, egyszer-kétszer előfordul napközben, hogy elkezd nyávogva sétálgani, az ajtót kaparja felugrik az ablakokba, de talán unatkozhat, mert ilyenkor játékkal elterelhető a figyelme. Egyébként is egy elég "dumás" macska, ha ránézek, mindjár "megszólit", ha hozzászólok, válaszol. :) Mindenesetre figyeljük őt és igyekszünk az blogodon leirt tanácsok szerint bánni vele. Almot most akarunk cserélni, nagyon jókat hallok a Benek-ről, hát gondoltam, kipróbáljuk. Még egyszer köszönöm!

Macska_fogó 2020.07.18. 17:59:01

@Julia999: örülük, hogy jobban van a cica! A kaparófa használat hiánya lehet azért, mert nem jó helyen van, nem olyan helyzetben, ahogy ő szeretne kaparni, vagy nem olyan anyagból. Pl. van olyan cica, amelyik vízszintesen szeret kartont kaparni, neki az álló kaparófa nem fog tetszeni. Írtam erről korábban, érdemes elolvasnod a cikkeket:
szeretemacicamat.blog.hu/2018/01/10/macskakaparas_vs_butorok_1_resz
szeretemacicamat.blog.hu/2018/01/15/macskakaparas_vs_butorok_2_resz

peszy88 2020.07.31. 09:58:41

Kedves Pintér Attila!

Örömmel értesültem, hogy Önnel érdemes felvenni a kapcsolatot problémás cica esetében.
Szeretném kérni a segítségét, illetve tanácsot kérni.
2020. május 2-án született kiscicáról lenne szó, akit az anya cica elhagyott két-három hetesen. Akkor került hozzám, pipettával etettem két-három óránként, macskanáthás volt. Mára a kiscicával egészségileg semmi probléma, azonban nagyon agresszív. Szinte nem lehet megsimogatni, azonnal harap, és viszonylag erőset, illetve kapar. Amint meglátja a lábam, nekem rohan, harap, es vissza-visszajön. Fujtat is időnként, és megsimogatni anélkül, hogy ne harapjon meg, nem lehet. Evés közben lehet megsimogatni, úgy hogy nem válik agresszívvá, illetve elalvás előtt.
Első hetekben nem volt vele semmi "baj", amint jobban tudott járni, már így viselkedett. Lakásban tartott cica egyébként. Reggel este játszom vele két két órát egyébként. Rengeteg játéka van arra az időre amíg n3m vagyok otthon, amiket használ is.
Szeretném kérni a tanácsát abban, hogyan tudom barátságosabbá nevelni, és hogy ne támadjon azonnal, ahogy megmozdulunk.
Nagyon hozzám nőtt már, és szeretnék rajta segíteni.
Köszönöm, ha időt szán rám, és ha kapnék tanácsokat.

További szép napot!

Kovács Márti

Vargáné Kiss Mónika 2020.08.04. 20:05:16

Félénk, befogadott mamacica 3 hetes kölykével 6 nap után elmentek, pedig jó helyük volt
3 napj történt
Visdzajöhetnek még?

Macska_fogó 2020.08.23. 10:02:04

@peszy88: nagyon szép dolog, hogy befogadtad és anyja helyett anyja voltál a kiscicának! :)
Mivel korán lett elválasztva, ez összefügg a viselkedésével. Felehetően ugyanis ez számára játék, csak nagyon durván játszik, mert senki sem tanította meg neki, meddig mehet el. Javaslom, hogy tanítsd te meg neki, mond el neki "cicanyelven", hogy ez neked nem tetszik! Amikor legközelebb a lábadat támadja, finoman lökd el és fújj rá, ahogy a macskák fújnak egymásra. Ezzel jelzed neki, hogy ez neked nem tetszik. És azonnal vegyél elő egy játékot, és tereld át arra a viselkedést. Így megtanulja, hogy a lábaddal nem szabad játszani, de a bottal/labdával/madzaggal stb. igen. Emellett, ha vannak olyan helyek, ahol el tud bújni, és onnan tudja indítani a "támadást", azokat zárd el előle. Gondolok itt az ágy vagy kanapé alatti részekre, ahol nem látod, és meg tud lepni. Itt már írtam erről korábban: szeretemacicamat.blog.hu/2020/02/25/segitseg_megtamad_a_kiscicam

Macska_fogó 2020.08.23. 10:05:17

@Vargáné Kiss Mónika: Egy befogadás után figyelni kell nagyon a cicára, főleg, ha kicsinyei vannak. mert ha nem érzi elég biztonságosnak a helyet, akkor kereshet neki másikat. Ha élt még ott sokat, akkor én nem várnék arra, hogy visszajön, érdemes keresni őt, és illatos (nedves) kaját kitenni, hátha a mamacica arra visszamegy, mert valószínűleg a közelben maradtak valahol. Ha visszamegy, akkor meg kell figyelni, merre megy evés után, mert a kicsinyei ott lesznek, és utána be kell fogni őket és bevinni a házba.

Nettisz 2020.09.13. 11:00:01

Kedves Macska_fogó!

Van egy fél éves kandur cicusunk Müzli. 2 hónapos volt, amikor hozzánk került, sok figyelmet kapott tőlünk, de valahol hiba csúszott a dologba. Egyszer egy kicsit ment a hasa és nedves törülközővel próbáltuk letörölni a lábát, ami olyan lett és nyilván ez nem egy szimpatikus lépés volt számára és utána elkezdte lepisilni az ágyunkat rendszeresen (Ide tudom visszavezetni az egész történet). Olvastam hogy a több alom megoldást jelenthet, így beszereztünk még és a problémák egy időre megaszüntek. Aztán nagyobb változások történtek, egy szobát felújítottunk és kapott egy kis társat Nina személyében. Sikerült őket a blogon olvasott módszer szerint összeszoktatni, mostmár nagyon jó barátok. Ninával semmi probléma, nála jobb cicus nem létezik. Viszont az utóbbi időben Müzli napi rendszerességgel különböző helyekre pisil és nem győzök utána takarítani és ez komoly feszültséget szül itthon. Ezeket a pisiléseket nem lehet az ivarérésre fogni, mert nem spriccel, hanem hatalmas tócsákat hagy magaután. (Ivartalanítani a hónap végén fogjuk a cicusokat). Azt sem lehet mondani, hogy nem kap elég figyelmet, mert ő az én szemem fénye és ha itthon vagyok sokat foglalkozom vele (Talán ez is lehet egy probléma, hogy tulságosan összenőttünk). A barátom viszont emiatt az akciók miatt, annyira nem kedveli már, mert nyilván sokszor vita tárgya, hogy megint mit pisilt le a macska. Még annyit tudni kell Müzliről, hogy elég érzékeny kis lelke van, nagyon bújós és több törődést igényel, amit igyekszem neki megadni, viszont elég bosszantó, hogy egésznap takarítok utána. Emiatt meg is kaptam az ultimátumot, hogy vagy megtanulni viselkedni a macska vagy el kell őt ajándékoznom, amit semmiképp sem szeretnék, mert mostmár egy életre összenőttem vele.
Nagyon megköszönném, ha tudnál nekünk segíteni!

Macska_fogó 2020.09.14. 15:24:47

@Nettisz: Kedves Nettisz! A szobatisztaság elvesztése nagyon sok dologra vezethető vissza. Lehet például az oka valamilyen betegség, ezért mindenképpen javaslok egy orvosi vizsgálatot is emiatt. Vannak helyek, ahová mindig pisil, vagy mindig máshová?
Müzli milyen viszonyban van veletek? Veled és a barátoddal is? Mennyire bújós vagy játékos? Mennyit van elől, és szokott-e elbújni? Ki van-e zárva valahonnan, akár csak időlegesen is? Vannak-e kedvenc helyei, ahol szeret aludni, és van-e a két macskának saját kuckója?
Ezekre a kérdésekre kérlek válaszolj, illetve javaslom, hogy olvasd el a témában korábban írt cikkeim, hátha találsz benne megoldást: szeretemacicamat.blog.hu/tags/macska_bepisil

Nettisz 2020.09.14. 16:21:31

@Macska_fogó: Jelenleg nincsenek tipikus helyek, ahova pisil. Régebben mindig a takarót vagy az ágyat célozta meg, mostanában igazából mindent lepisil, a cipőinket, a kanapét, ágyneműt, legtöbbször a leesett ruhákat vagy a törülközőket sem kíméli. Például ma volt egy eset, hogy a fogasról leesett egy pulcsi az alomtálcától pár centire és inkább rápisilt, minthogy belemenet volna az alomba.
A barátommal való viszonya egy kicsit hullámzó, nem sokat van itthon, de van hogy simogatja és kedves vele, ha meg mellépisil akkor legtöbbször leszidja és akkor napokig haragszik rá. Velem ellentétben, mert eddig szerintem 2x hozott ki a sodromból a hónapok alatt. Mindig simogatom, szeretgetem, jön oda dorombolva hozzám az ágyba, a mellkasomra fekszik és nyalogatja a hajam, szóval mondhatni nagyon bújós és a másik cicával nagyon sokat játszanak. Rohangálnak összevissza, a játékok csak nagyon rövid időre foglalják le őket.
Azt kell mondanom, hogy szinte soha nem bújt el még, aludni is (ha beengedjük a szobába) az ágyon szokott, a kanapén vagy mostanában az asztal tetején láttam többet a konyhában (amiről nagyon le kellene szoktatni).
És ebből adódik, hogyha mi nem vagyunk itthon, akkor a szobánkból és a nappaliból ki van zárva, mert sajnos nem győzök utána takarítani. Ha itthon vagyunk, akkor szabad az egész lakás, mert látjuk nagyrészt, hogy mit csinál. Illetve éjszaka van a hálóból kizárva, de olyan hajnali 3-4 fele rákezd a nyávogásra, ajtókaparászásra, beengedem és akkor jön hozzám nyávogva meg dorombolva, megnyugszik és alszik tovább jobb esetben.
Saját kuckói több is volt de mindet összepisil általában szóval ennél tovább nem használja őket.

Macska_fogó 2020.09.22. 14:40:13

@Nettisz: értem, az elmondásod alapján lehet az oka az, hogy ki van zárva éjjel a hálóból, sok cica nehezen viseli ez. Valamint az. hogy érzi, hogy a barátod nem kedveli őt. Ezért azt javaslom, hogy engedjétek meg neki, hogy a hálóban aludjon, illetve a barátod kezdje el rendszeresen etetni és/vagy játszani vele, hogy kialakuljon köztük egy jobb viszony. Valamint az orvosi vizsgálatot továbbra is javaslom, és az ivartalanítást is akkor minél előbb.

peszy88 2020.10.16. 10:38:18

@macska_fogó! Kedves Tanácsadó!

Van egy kislány cicám, jelenleg 5 hónapos. Három hetes korában került hozzám, anyukája nem etette, otthagyta. Cicanáthás volt, alultáplált, beteg. Én etettem, illetve szépen meggyógyult a náthából is. Kezdetben kedves, játékos cica volt, azonban két hónapos korától (amint vissza tért belé az élet:D), minden megváltozott. Megpróbálom leírni részletesen. A cicámhoz nem lehet hozzáírni, mert amint megpróbálom, azonnal harap és karmol. Igazából ez a nap bármely szakára igaz, nem tudom összefüggésbe hozni semmivel. Reggel és este játszom vele egy egy órát, van hogy többet (peca, lézer...) napközben 6 órát van egyedül, amíg dolgozunk, de van cicatévé, különböző játékok stb. A kanapéra napi egyszer feljön az ölembe, dorombol, olyankor simogatni kell, de ez körülbelül két perc. Utána azonnal folytatja a harapást. Ilyenkor játékkal próbálom kiváltani, de amint meglátja a kezem, inkább arra támad. Ha otthagyom ilyenkor, és megszakítom a játékot, rámtámad. Lesből támad, harap ahol ér. Ha otthagyom, jön utána és tovább harap, és támad. Nekem ez már nem játékos....
Vettem feliwayt, másfél hónapja használom. Hozzá szeretném még tenni, hogy nagyon fél, ha hirtelen hangot hall, vagy mozdulatot lát. Állandóan felborzolja a farkát szegénykém...Állatorvosnál már jártam vele, aki nagyon jó szakember. Egészségügyi problémája nincs, teljesen egészséges. Ivartalanítást javasolta már, illetve javasolta, hogy próbáljuk ki a zylkéne kapszulát, azt 10 napja használjuk, a macska cseppet sem nyugodtabb. Több búvóhelye is van, illetve ahová el tudna kuckózni, de inkább a kanapén basáskodik:D
teljesen tanácstalan vagyok....

Régebbi posztomban írtam már önnek, azonban próbáltam összefoglalni, azóta ezek az új fejlemények...

Macska_fogó 2020.10.17. 11:55:29

@peszy88: Köszönöm a kérdésed! Az ivartalanítást én is javaslom, már csak egészségügyi szempontból is, de amennyiben egészséges a cica, valószínűleg nem ez a fő kiváltó ok.
Mint írod te is, a cica nagyon korán lett elválasztva a fajtársaitól, így nem tudott köztük szocializálódni, nem tanult meg cicaként viselkedni, és nem tanulta meg, meddig mehet el. Ez lehet az egyik probléma, a másik pedig az, hogy nem érzi teljesen magát biztonságban.

Utóbbi miatt meg kell szüntetni az elbújási lehetőségeket, a kanapé vagy ágy alá ne tudjon bebújni, mert egyrészt ott tovább fog csökkenni az önbizalma, másrészt az ilyen helyek alól könnyen ki tud ugrani és elkapni a lábad. Ehelyett a kuckókat kell neki adni, ahol látható, és ő is belátja onnan a területet. Erről részletesen itt tudsz olvasni:
szeretemacicamat.blog.hu/2017/06/13/baratsagos_kucko_vagy_felelmetes_rejtekhely

A korábbi kommentedre válaszolva már írtam, hogy javaslom azt, hogy tanítsd meg neki a határokat, meddig mehet el a játékban. Ezt próbáltad? Ha nem, akkor mindenképpen javaslom, hogy cicanyelven mond el neki, hogy nem tetszik a viselkedése, vagyis amikor durva lesz, fújj rá, és akár finoman lökd is el, majd vezesd át a viselkedését egy játékra. Itt olvashatsz erről:
szeretemacicamat.blog.hu/2020/02/25/segitseg_megtamad_a_kiscicam

Ha rendszeresen játszol vele, az jó, folytasd, mert le kell vezetni az energiáit, ezt napi rendszeres játékkal el tudod érni. Ha még ezek után sem sikerül a lemozgatása, akkor elgondolkozhatsz egy hasonlóan játékos, hasonló korú cica befogadásán, hátha egymást le tudják majd foglalni.

Aliz Pethe 2020.10.30. 17:58:39

Sziasztok!
Már hetek óta csak sírok, mert nem tudom mit tegyek. A perzsa kandurom folyton a szőnyegre kakál, de néha használja az almot is. Előtte semmi baja nem volt az alommal-csereltuk, valtottunk, de van egy ami neki mindig jobban tetszett. Sokáig az volt a baja, hogy nem járhat ki, hát kiengedtük. Kinti-benti lett. Bevállaltuk, hogy inkább naponta tisztogatjuk a bundáját és egy időre abba is hagyta a kakilast az almon kivülre. Eltelt pár hét, és már a harmadik szőnyegunk van, de mindig ugyanarra a helyre kakál. Minden nap egyszer. Voltunk orvosnál, nincs semmi baja. Egészséges, jól van táplálva, mindenki szereti, ki van nyalva a feneke szó szerint, de már így nem lehet bent, mert folyton a szőnyegre kakil. Sokáig tűrtük, de már elképzelni nem tudjuk mi lehet a gondja! Borzasztó csalódás, akkora fájdalom, hogy kint van és nem lehet bent velünk, de ez nem állapot. Nem lehetnek új bútorok, nem csinálhatunk semmit a lakással, mert lehet, hogy a változást nem viseli jól. Olyan nevetséges opciókat mondtak már, hiába imádjuk, nem állhatunk fejen azèrt, mert a cicának valami nem tetszik.

Várnai Gergely 2020.11.02. 10:59:09

Kedves Macska_fogó!

Tanácstalanságomban fordulok hozzád. Idén lettünk gazdái lassan 8 hónapos skót állófülő kandúrunknak. Eleve kicsit későn (?) került hozzánk 15 hetesen ráadásul én is és a feleségem is kezdő macskatartók voltunk/vagyunk. Winston gyönyörű kis kandúr volt hamar megszokta a helyét habár sosem volt és tartok tőle sose lesz egy öl cica de viszonylag jól fogadta a közeledésünket is és a lábunknál aludt az ágyban. Ahogy kamaszodni kezdett azonban úgy lett egyre elutasítóbb illetve párom esetében (ő nagyon szeretné gyömöszölni szegényt :) ) agresszív is. Próbálkoztam a cikkedben javasolt eltolom határozottan a fejét módszerrel, sajnos sikertelenül. 2 hete elvittük ivartalaníttatni mondván az majd megoldja a problémát sajnos ez sem okozott változást sőt egyre magának valóbb lett. Mára ott tartunk hogy nem alszik velünk illetve a közeledést ritkán fogadja pozitívan különösképp feleségem esetében akit sokszor már kitolt karmokkal fogad. (jelzései közt nincs a fújás de az odakapok vagy harapok és elfutok az viszont jellemző rá). Engem csak-csak elfogad felugrik összeérintjük a fejünket de utána spuri van kivéve ha jutalomfalat jár a simiért. Biztos vagyok benne hogy nincs eleget játszva vele sajnos sokáig melózunk nem mindennap fér bele a 20-30 perc játék. Azt látom hogy egyre távolodik a "macskacsalád többi tagjától" ráadásul sajna a feleségemnek egyre több csalódás élménye van vele. Bármilyen ötlet javaslat segítene hogyan tehetnénk kicsit kezesebbé, ha javaslod szívesen megmutatjuk neked természetes közegében azaz nálunk (természetesen fáradozásaidat honorálnánk is). Előre is köszönöm segítő szándékod.

Üdv: Gergő

Macska_fogó 2020.11.02. 16:59:50

@Aliz Pethe: Kedves Aliz!
Amennyiben mindig ugyanoda kakál, akkor eléggé valószínű, hogy territoriális problémával álltok szemben, főleg, ha orvosnál is voltatok már. Azért teszi a szőnyegre az ürülékét, mert nem érzi magát biztonságban. Általában ezt pisiléssel szokták jelezni, de ritkán előfordul ez is.
A cica viselkedéséről kérdeznék, hogy tudjak segíteni. A pisilést az alomba szokta végezni? Milyen sűrűn fordul ez elő, és milyen helyzetben, pl. előttetek, vagy akkor, amikor senki sincs otthon? Ez mikor kezdődött? Általában hogyan viselkedik a cica, elbújik, vagy sokat van elől? Milyen veletek a viszonya? Bújós, vagy inkább elvonul? Van-e rendszere az etetésnek, vagyis kb. mindig ugyanakkor kap-e enni? Szoktatok-e vele játszani? Van-e mellette másik állat, ha igen, milyen a viszonyuk? A család többi tagjával milyen a viszonya? Hány alomtál van, azok hol vannak, és fedettek vagy nyitottak? Mennyi idős a cica, és mióta van nálatok? Mit értesz az alatt, hogy el van kényeztetve?
Ha ezekre tudsz válaszolni, akkor jobban rálátok a problémára.
Üdv, Attila

Macska_fogó 2020.11.02. 17:08:44

@Várnai Gergely: Szia Gergő!
Jól értem, hogy több macska van mellette? Velük milyen a viszonya?
A "gyömöszölés" alatt azt kell érteni, hogy a párod felkapja, ölelgeti és puszilgatja? Mert ezt a legtöbb macska elég rosszul viseli, támadásnak gondolja, és természetesen megpróbálja megvédeni magát. A párod inkább vagy várja meg, ameddig a cica kezdeményez, és megy mondjuk az ölébe, vagy másképpen próbáljon közeledni felé. Jó módszer szokott lenni, ha etetés közben mellette marad, és simogatja evés közben. Így őt és a simogatást is egy jó dologgal köti össze, és engedni fogja később máskor is a simogatást. Azt el kell fogadni, hogy nem minden macska lesz "ölbecica", és nem mindegyiknek az a fontos, hogy mindig szeretgesse valaki. A közös játéknak nem kell feltétlenül 20-30 percnek lennie, sokkal fontosabb, hogy rendszeres legyen. Ha vacsora előtt 5-10 percet játszotok vele, majd kap enni, és közbe próbáljátok simogatni, akkor ez is sokat javíthat a helyzeten. De még egyszer kihangsúlyozom, se te, se a párod, ne kapdossa és nyúzza a macskát!

Nettisz 2020.11.25. 07:31:57

Kedves Attila!

Kedves Attila!

Pár hónapja írtam neked a kandúr macskámmal kapcsolatban, akinek szobatisztasági gondjai vannak. Akkor megfogadtam a tanácsot és elvittem orvoshoz, ahol stresszes hólyag gyulladása gyanakodtak. Kapott hólyag védő gyógyszert és speciális tápot is, az utóbbi nem használt, mert nem volt hajlandó megenni. Az orvos még annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy az is benne van a pakliban, hogy rosszul nevelt a macska illetve nagyon érzékeny lelkivilággal rendelkezik. Erőmön felül próbálok mindent megtenni, hogy jó legyen neki, de sajnos semmi nem használ. A barátom is szemmel láthatóan sokkal kedvesebb vele, javulni látszik a kapcsolatuk, de kezdem nehezen viselni, hogy a dolgaink sehol sincsenek biztonságban, a végén mindig pisisek lesznek. Esetleg abban kérhetek tanácsot, hogy egy ilyen macskát hogy lehet megnevelni? Vagy mit tudnék még csinálni vele?

Macska_fogó 2020.11.26. 19:52:35

@Nettisz: ezt a fajta gyulladást általában pszichikai okokra vezetik vissza, tehát a gyógyszeres kezelés mellett szükség van a cica lelkének is az ápolására. Az nem jó, ha nem eszi meg az orvos által előírt tápot, próbáltad esetleg összekeverni olyannal, amit szeret? És fokozatosan csökkenteni az adagot a nem kímélő tápból?
A hólyagyulladás meggyógyult, vagy még nem? Mert utóbbi esetben érthető, ha nem tudja visszatartani. Mit értesz az alatt, hogy mindent megtettél, pontosan mikre gondolsz?
Az orvos tanácsára csak annyit mondok, hogy vannak nagyon rosszul tájékozott orvosok is, de még nekik is van lehetőségük a tanulásra, egy kölyökcicának pedig még inkább. Meg kellene szüntetni a szervi bajt, és közben növelni az önbizalmát. A napi rendszeresség bevezetése fontos, az etetések állandó ideje mellett egy napi játékidő bevezetése is sokat tud segíteni a kapcsolatotokon.

Macska_fogó 2020.11.29. 17:33:24

Sziasztok! Jelenleg itt nem tudok válaszolni a kérdésekre egészen 2021. január 31-ig. Pártfogóként tudtok választ kapni addig, itt jelentkezzetek: www.patreon.com/szac
Illetve a blogban is találtok tanácsokat: cutt.ly/Ve4MGt9
Köszönöm a megértésetek!

Fanni Hegyi 2020.12.16. 13:37:43

Kedves Macska-fogó!
Körübelül egy hete fogadtunk örökbe egy 1 év körüli lány cicát. Az első személyes találkozáson a menhelyen nagyon dörgölőzött, bújt hozzám, félelemnek nyoma sem volt. Ahogy hozzánk került, nagyon félénk volt, az első napon ki sem mozdult a konyhaszekrény alól, aztán szépen lassan kimerészkedett, felfedezte a lakást, az almot. Ezzel egyidejűleg elkezdőttek az alom problémák. Mi más tápot vettünk neki, mint amit a menhelyen kapott, nagy valószínűséggel allergiás lehet rá, mert az ürülék felületén friss vért találtunk többször. Ezzel egyidejűleg kezdődött az ajtó mellé vagy a szőnyegre kakilás. Ahogy felismertük a problémát természetesen tápot váltottunk ismét, két napja teszteljük azóta nem találtunk vért, és élvezettel eszi az újat. De az almon kívűlre ürítés nem szűnt meg. Az almát majdnem mindig (ha éppen otthon vagyunk) dolga végeztével takarítjuk is. Egyébként az esetek 90 százalékában azt használja, éppen ezért nem értem mi lehet a probléma. Sőt szívesen fekszik órákat is az almában. Amit szintén furcsállunk, hogy csak a nagy dolgát végzi a padlóra, a pisit sosem hagyja ott.
További probléma a félénksége. Nem tudjuk, hogyan nyerjük el a feltétlen bizalmát. Persze mivel mentett cicáról van szó, tisztában vagyunk vele, hogy nem lesz az a nagyon bújós fajta. Szeretnénk elérni, hogy biztonságban érezze magát akkor is ha járkálunk mellette. Nagyon ellentétes néha a viselkedése, két napja már az ágyra is felugrik a lábunkhoz, ilyenkor tudjuk simogatni jó sokáig, dorombol, dagaszt. Azonban továbbra is riadozik a legkisebb mozdulattól is. A nap nagy részét elbújva tölti, az alomban vagy a ruhásszekrény aljában, esetleg a radiátor mögött. A játék egyáltalán nem érdekli. Biztos vagyok benne, hogy időre van szüksége, de tehetnénk-e még azon kívül valamit, hogy türelmesen várunk.
Válaszodat előre is köszönjük!

Eiko 2021.02.22. 14:59:45

Utólag is köszönöm szépen a válaszodat. Sajnos akkoriban nem voltam túl jó hangulatban, de az írásod még olvastam. Igazad volt, szegény cica komoly beteg lett, és ennek az egyik tünete volt az hogy másképp használta az almot, mivel valószínűleg belső fájdalmai is voltak. Ezt csak azért írom meg ide, ennyi idő után is, hogy felhívjam minden gazdi figyelmét, hogy egy apró tünetet, változást sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert mindennek oka van. És mint a mi esetünkben is, nagyon komoly problémát is jelezhet. Neki sajnos nem sikerült a gyógyulás. Inkább menjünk aprósággal is orvoshoz, mint hogy figyelmen kívül hagyjuk, mert ezzel időt nyerhetünk, ha komoly a baj.

Macska_fogó 2021.02.22. 19:25:29

@Eiko: nagyon sajnálom a cicádat, és köszönöm, hogy megosztottad ezt velünk!

CatLena 2021.03.11. 13:22:42

Kedves Macska-fogó!
Öt kinti cicám van, három nőstény és két kandúr. A két kandúr egy alomból való testvérek, kb. 2 évesek. Az egyik nőstény a legidősebb cica, 6 éves múlt, a két másik nőstény az ő kicsinyei, 1,5 éves és 11 hónapos.
A tavalyi év során mindegyik szerencsésen átesett az ivartalanításon. Eddig semmi gond nem volt velük, jól megvoltak egymással. Persze volt egy-egy kisebb villongás, vagy fújás, de semmi komoly. Két hete azonban mintha teljesen megbolondult volna a csapat, egyre durvább viselkedést produkálnak, és elképzelésem sincs, mi lehet a gond. Esténkét és éjjel rendszeresek a hatalmas, óriási keserves nyávogások, visítások az udvaron, iszonyúan ijesztő, mint egy horrorfilm! Sosem látom, hogy mi váltja ki, vagy ki kezdeményezi, mert amikor kiszaladok a házból, már csak azt látom, hogy gubbasztanak és morognak egymásra, és kimeredt szemekkel néznek egy irányba (általában az udvarban parkoló autó alá, de ott sosem látok semmit), látszik, hogy szó szerint rettegnek és remegnek. A legjobban az idős nőstény morog, és láttam is odacsapni a többieknek. Sajnos fel-feltűnnek kóbor macskák is (csak amióta beindult a párzási időszak), bejönnek az udvarra, és annyira pofátlanok hiába zavarom el őket, visszajönnek.
Nem tudom, hogy ez az agresszió a kóbor macskák miatt lehet, vagy esetleg a csapaton belül történhetett valami? Mindegyik ivartalanított, ezért sem értem, hogy miért jönnek ide az idegen macskák. Elképzelhető, hogy a domináns idősebb nőstény az ivartalanítás miatt lett ilyen furcsa? Igen nagy területen vannak (vidék, nagy telek, kevés ház a környéken), kapnak bőven megfelelő, változatos táplálékot, ez sem okozhat gondot. Elkezdtem nekik több nedves tápot adni, úgy láttam akkor kicsit megnyugszanak, de nem sokkal evés után folytatódik a harc...
Arra is gondoltam, hogy esetleg nem sikerült teljesen az ivartalanítás, és ez okozza a gondot? Ilyen lehet?
Nagyon örülnék bármiféle jó tanácsnak, mert nagyon aggódom miattuk, ma reggelre az egyik kis nősténynek véres-harapott volt a füle, és egyedül gubbasztott külön. :-(

Macska_fogó 2021.03.15. 18:12:36

@CatLena: lehet ez egészségügyi gond, vagy akár az, hogy nem sikerült teljesen az egyik nőstény ivartalanítása, ezért orvosi konzultációt mindenképpen javaslok.
Okozhatja a cicák ingerültségét a területükre betévedő kóbor macskák is, és sajnos ilyenkor sok esetben lehet a vége verekedés akkor is, ha a tieid már ivartalanok. Ilyenkor ráadásul betegségeket is átadhatnak a kóbor cicák a tieidnek. Feltételezem, hogy a kóbor cicákat nem tudod távol tartani a háztól, bár kerítéssel vagy riasztó spray-vel meg lehet próbálkozni. Én javasolnám valamilyen olyan helyiség megnyitását estére a cicáknak, ahová be tudnak húzódni, vagy elgondolkozni azon, hogy pár cicát beviszel, legalább estére, mert így láthatóan veszélyben vannak.

Konyhavirtuóz 2021.03.23. 17:58:32

Kedves Macska-fogó! 

Szeretnék tanácsot kérni egy régóta fennálló és meglehetősen zavaró problémával kapcsolatban. Párom hobbija az állatmentés, és eleinte próbált ugyan gazdit szerezni a talált cicáknak, néhányat sikerült is örökbe adni. Ám az utóbbi időben talált állatokat megtartotta, így jutottunk el odáig, hogy jelenleg 10 macskánk van. A probléma az, hogy rendszeresen találunk pisifoltokat a házban. Akkor is zavart, amikor "csak" a padlón, a bútorokon vettem észre a friss, vagy már rászáradt vizeletet, de az utóbbi hetekben teljesen elkeseredtem, ugyanis a gardróbban, a komódok fiókjában, sőt a konyhapulton is felfedeztem!  

A blogodon olvasottak alapján próbáltam átgondolni, mi lehet a probléma, az alábbiakban leírom a témához kapcsolódó információkat: 
- A cicák közül 6 nálunk van pár éve, 4 az utóbbi 10 hónapban került hozzánk, ők mind 1 év alattiak. A 10-ből 3 macskát láttam már jelölni, két idős kandúrt, és egy 3 év körüli nőstényt. 9 cica ivartalan, a 10. még fiatal a műtéthez, de nyilván rá is ivartalanítás vár, ha eljön az ideje.
- A két idős kandúr évekig utcán élt, párom szerint az is okozhatja a problémát, hogy ott megszokták hogy bárhol "elengedhetik" magukat, ezért inkább annak örüljünk hogy megtanulták használni az almot, csak hát nem mindig ott végzik...
- Kertes házban élünk, a teraszajtón van egy cicaajtó, ezen keresztül szabadon kijárhatnak a kertbe, a házban 3 alomtál van, ezenkívül a kertben is végzik a dolgukat. Alomcsere nem történt, régóta ugyanazt az almot használják, az alomtálak helye sem változott. Ajtó nincs rajtuk, párom szerint ugyanis akkor nem mennének bele, tető viszont igen. Az almot rendszeresen tisztítjuk. 
- Amikor új cica kerül a házba, akkor egy darabig elzárva tartjuk az egyik szobában, majd hagyjuk hogy ő fedezze fel a környezetet. 
- A cicák mellett van egy mentett kutyusunk is, de ő nagyon jámbor, nem félnek tőle a cicák. 

Felmerült bennem a cikkben olvasottak alapján, hogy akár "bosszú, territórium jelölése" vagy féltékenység is lehet a kiváltó ok: pl. "eddig 5 macskával osztoztam a területen/a gazdin, most 9 másikkal kell osztoznom... hát nesze, ez a véleményem"! Megjegyzem, a probléma akkor is fennállt, amikor "csak" 6 macskánk volt, de akkor emlékeim szerint ritkább volt a jelölés.
Azt gondolom, 1 cica esetén se könnyű megtalálni a probléma gyökerét, de több esetén (mint írtam, eddig 3 macskát láttam jelölni) rettentő nehéz. 
Minden nap attól félek, hol fogok meglepetést találni,  hol érzem a szúrós szagot, vajon mi lesz a következő célpont, az ágyunk? A csepegtetőtálcán száradó edények? A kanapé?

Párommal sajnos sok konfliktusunk van emiatt, a helyzet mindkettőnket zavar, de egyikünk sem tud rá megoldást. Amikor nagy ritkán a szemem láttára történik és rákiabálok a jelölő macskára, a párom velem veszekszik, hogy ezt nem szabad, így csak megfélemlítem a cicát. 
Van ötleted, hogy mit tudnánk tenni jelen helyzetben, hogy élhetőbbek legyenek a mindennapok és a környezetünk? 
Segítségedet előre is köszönöm! 

Nátha ellen bálna 2021.03.30. 20:32:23

Szervusz!

Egy múlt vasárnap délután befogott utcai cicáról szeretnék kérdezni. Aki eddig az utcán etette, Ő most befogta, mert építkezés miatt veszélyben volt a cica. Jelenleg ideiglenes helyen van, de egyelőre csak fekszik, és nem eszik, nem iszik. Gondolom, hogy a ketrec is szokatlan volt neki - tegnap kiengedték belőle, és most már egy szobában van. Jámbor, hagyja magát felemelni is az utcai etetőjének.

Ivartalanított kandúr, valamivel idősebb 2 évesnél. Befogás után kiszedtek belőle egy kullancsot. Ránézésre szép, egészséges macska (képeket láttam róla). Lehet, hogy csak kell neki pár nap megszokás ahhoz, hogy elkezdjen enni, inni?

Az utcán evett rendesen, a befogója mindennap etette, és szépen fel is hizlalta, mert előtte nagyon sovány volt. Tavaly, körülbelül 1 éves korában (vagy még annyi idős sem volt) ivartalanították.

Segítségedet, ötleteidet előre is köszönöm!

Macska_fogó 2021.04.02. 18:05:29

@Konyhavirtuóz: először is nagy respect neked és a párodnak is, hogy ennyi cicának adtok otthont!
Én az ilyen "bosszú" és és "féltékenység" szavakat nem használnám cicákra, ezek emberi érzések, és szerintem a macskák nem így működnek.
Az almon kívüli pisilés tipikusan territoriális okra vezethető vissza az esetek nagy részében. A kisebbik részben betegség okozza, ezért érdemes a kérdéses cicákat állatorvossal is megvizsgáltatni, főleg, ha utcáról mentettek. Lehet húgyúti probléma, vesebetegség, vagy a rettegett idiopatikus húgyhólyaggyulladás, ami egyszerre testi és "lelki" betegség is.
Ha az orvosi vizsgálat nem mutatott ki semmit, akkor mivel sok cica él együtt, valószínűnek tartom, hogy ezzel van a baj, nincs elég tér mindegyiknek. Meg kellene figyelni, hogy azok a cicák, akik almon kívül pisilnek, hogyan viselkednek: a többi cicával milyen a viszonyuk, szoktak-e elbújni, hol vannak a kedvenc helyeik. Van-e olyan cica, aki "terrorizálja" a többit: megzavarja őket evés, alomhasználat, vagy alvás közben?
Mindig ugyanoda pisilnek, vagy mindig máshova? A 3 alomtál egyébként kevés 10 macskának, bár írod, hogy ki is mehetnek, de amennyiben vannak fix helyei a pisiléseknek, akkor én mindenképpen tennék oda még alomtálakat.
A probléma gyökere viszont szerintem abban gyökerezik, hogy a területen kell osztozniuk, ezért el kellene azon gondolkodni, hogyan lehetne "cicásabbá" tenni a házat. Ha a cicák sokszor találkoznak olyan helyeken egymással szemben, ahol nem tudnak kitérni egymás elől, ott konfliktusok alakulnak ki, és idővel az egyikük pisiléssel fogja jelezni, hogy ez a hely az övé is. Ezért meg kellene figyelni, hol vannak ilyen gócpontok, és azokat átalakítani, hogy legyenek alternatív útvonalak. Alapvetően érdemes lenne, ha eddig nem volt ez, ekkora macskalétszámnál függőleges irányba is megnyitni a teret cicák felé: polcokat feltenni, a szekrényeket tetejére felmehessenek és hasonlók. Emellett olyan "hirdetőoszlopokat" is el kellene helyezi a lakásban, amiket a cicák kaparhatnak, vagy nekik dörgölőzhetnek, pl. kaparófák. Ezek legjobb helyei a bejáratok mellett vannak. Javaslom ezeket a cikkeket elolvasni a blogban, és azokból "inspirálódva" alakítani a területükön:
szeretemacicamat.blog.hu/2015/08/09/a_macskam_osszepisili_a_lakast_2_resz_alakitsd_at_a_teruletet

szeretemacicamat.blog.hu/2020/10/18/epits_cicasztradat_a_macskaidnak

Sok sikert!

Macska_fogó 2021.04.02. 18:14:00

@Nátha ellen bálna: Nagyszerű, hogy az ismerősöd megmentette a cicát az utcáról, ad át neki elismerésem! :)
Igen, teljesen normális, hogy pár napig nem eszik egy utcáról mentett cica. Idegen neki a környezet, idegenek a szagok, a helyzet, és az állatok nem esznek akkor, ha nem érzik magukat legalább minimálisan biztonságban. Egy egészséges macska akár 1 héten át is kibírja evés nélkül. Addig javaslom a cica elzárását egy helyre, és azt, hogy fokozatosan mutassatok meg neki mindent. Itt írtam erről részletesen:
szeretemacicamat.blog.hu/2020/04/12/hogyan_szoktasd_be_a_mentett_cicad_a_lakasba

Amennyiben azonban ez 3-4 napnál tovább fennáll, mindenképpen komolyan kell venni, és orvoshoz kell vinni. Ezt amúgy is érdemes megtenni egy utcáról frissen mentet cicánál, mert lehet olyan betegsége, ami korábban nem tűnt fel., pl. vesebetegség, fogfájás, nyelési nehézségek, stb. Illetve egy FIP/Felv gyorstesztet is mindenképpen javaslok elvégezni rajta.
Remélem minden rendben lesz!

Nátha ellen bálna 2021.04.02. 21:47:10

@Macska_fogó: Nagyon köszönjük a választ! Az illető azóta hazavitte a befogott cicát a másik kettő mellé, akiket szintén az utcáról mentett meg anno. :) Rendszeresen segíti az állatokat, utcai etetés, befogás ivartalanításra, stb.

Nátha ellen bálna 2021.05.11. 22:32:58

Kedves Macska_fogó!

Egy olyan kérdésem lenne még, hogy tudnál-e valamilyen tanácsot adni a macska hiperesztézia (FHS) kapcsán? Tudom, hogy ez így nagyon általános kérdés. De az előző hozzászólásomban említett három cica egyike ettől a betegségtől szenved.

A Gazdijuk mindhármukat az utcáról mentette meg és fogadta be. Szeretné, hogy minél hosszabb és boldogabb élete legyen az FHS mellett is. Sajnos most megint nem evett, kiszáradt, kapott infúziót. Korábban a veseérték nem volt jó a vérvételes papírjain.

Gyógyszert már régóta kap a hiperesztéziára, de itt nálunk csak ennyit tudtak tenni az orvosok, nem nagyon specializálódott senki erre a területre. Gondolom, hogy a huzamos és rendszeres gyógyszerszedés is jelenthet egy terhelést a szervezetének. Pestről csak annyit tudtak mondani, hogy oda kellene vinni, vizsgálatok stb., de hát az nem jön szóba, nem is lehetne a cicával annyit utazni. Még a teliholdakat is megérzi, és nincs jól olyankor.

Nyilván nem orvosi tanácsot kérek Tőled, csak hogy a sok tapasztalattal felvértezve mit tudnál mondani, mire lehet számítani, hogyan lehetne ebből a helyzetből a legtöbbet kihozni?

A dolgot most nagyban nehezíti, hogy a harmadik befogadott cica, akiről kérdeztelek a legutóbb, az egyik lakótársa részéről sajnos nem talált elfogadásra. Panellakásról van szó, ami talán kicsi is a három macskának. A Gazdijuk egyedül él velük, és napközben dolgozik. Esténként persze próbálja őket mindig lemozgatni, kifárasztani, sosem marad ki a napi játék.

De most felborult az eddigi rend. A hiperesztéziás cica szépen elfogadja mindkét társát, és a harmadikként érkezett cica is. A másodikként beköltözött macskusz viszont huzamosan nem nagyon akarja elfogadni az új jövevényt. Pedig amikor ő került oda, akkor gyönyörűen, gyorsan és zökkenőmentesen összeszoktak az első (a hiperesztéziás) cicával. De most agresszívoskodik, fúj, bolond és nyugtalan. A Gazdijuk már olyan szinten nem tudott aludni sem, hogy esténként - lelkifurdalással - elkezdett adni egy kis nyugtatót (nem sokat) a középső cicának. Most pedig fájó szívvel gazdit keres a harmadik, új jövevénynek, mert így a három macska valahogy nem találta meg a közös hangot. És akkor ugye ott van közben az orvoshoz futkosás az FHS miatt...

Bocs, ha kicsit összefüggéstelen lett! Csak szeretnék segíteni, de nincs ötletem. A Gazdi maga is krónikus betegségből van gyógyulófélben, és tudom, hogy nem engedheti meg magának a nem alvást, stb. Nem értem, hogy miért borított meg ennyire mindent a harmadik cica érkezése. Kipróbálta persze az általad írt menetrendet is, megvolt a fokozatosság, stb. De ami az első két cicánál működött, az most nem. Ráadásul most meg nem talál új gazdát a harmadik cicának, senki sem jelentkezik, hogy befogadja, pedig nagyon kedves macska.

Mit lehetne, mit kellene tenni ezzel az összeférhetetlenséggel, illetve a hiperesztéziával való küzdelemben?

Előre is nagyon köszönjük az ötleteidet, tapasztalataidat, tanácsaidat!

Macska_fogó 2021.05.12. 16:04:27

@Nátha ellen bálna: mi alapján állapították meg a hiperesztéziát? Mik a cica tünetei? Csak azt írtad, hogy nem eszik, de ez inkább a vesebetegségre utal. Az kezelve van? Biztos, hogy ez a betegsége is van?
Amennyiben van idegrendszeri eredetű probléma is, akkor a gyógyszeres kezelést orvossal kell egyeztetni, és lehet, hogy élete végéig kell adni neki. Általánosságban pedig így csak azt tudom mondani, hogy szokták ajánlani a napi rutin minél szigorúbb betartását az etetés idejével, illetve a rendszeres játékot, illetve az ingergazdag környezetet.

A harmadik cicával kapcsolatban pedig azt tudom ennyi alapján mondani, hogy minden macska más, és ezért lehet, hogy az egyiket cicát könnyebben tudja elfogadni, míg a másikat nehezebben. Az is lehet, hogy ahogy írod, a három cicának már kevés a lakásban a terület, és ne tudnak elvonulni egymástól, vagy egyáltalán elmenni egymás mellett. Ezen segíthet a lakás "cicásítása", amiről itt olvashatsz: szeretemacicamat.blog.hu/2020/10/18/epits_cicasztradat_a_macskaidnak

Emellett azt is írod, hogy a gazdi most gyógyul egy betegségből, ez is hatással lehet a cicákra, így azon is érdemes elgondolkodni, hogy a gazdi hogyan változott meg: egy betegség után az ember érezheti magát gyengébbnek, nyugtalanabbnak, ingerültebbnek, és ezeket a cicáink megérzik, és reagálnak is rá sokszor. De fordítva is működik, mi minél nyugodtabbak vagyunk, az annál jobban megnyugtatja a macskáinkat is. Én ezek mentén indulnék el.

Nátha ellen bálna 2021.05.16. 00:40:21

@Macska_fogó: Köszönjük szépen ezt a választ is! Igen, most megint megerősítették, hogy a cicának van hiperesztéziája, és egy pesti kivizsgálást javasoltak. Egyelőre a nem evéssel kell kezdeni valamit.

A harmadik cica helyzete megoldódott, ugyanis tegnap hozzám költözött. ☺️ Múlt éjjel kijegyzeteltem a blogodról a tanácsokat, és sokat segítettek! Így már két gazdija lesz, mert a megmentője is rendszeresen látogatja majd, és segít nekem, mert Ő már tapasztalt a cicákkal.

Fantasztikus érzés, hogy nem az utcán van. Először elbújt a könyvek mögé. Aztán később kiment a konyhába, és egy ideig ott volt az alomban. Alkalmaztam, amit írtál, hogy egy kényelmes távolságban leguggoltam, beszélgettünk, és lassan pislogtam. Most pedig magától bejött a szobába, és itt pihenget az ágyam közelében.

Macska_fogó 2021.05.19. 15:18:09

@Nátha ellen bálna: a nem evés súlyos dolog, mindenképpen akkor orvosi segítség kell, ha huzamosabb ideig nem eszik, akkor pedig etetni kell, mert a hosszú koplalástól lesz beteg. Jobbulást neki!
A harmadik cica kapcsán gratulálok, és drukkolok, hogy minél hamarabb feloldódjon. Csak így tovább! :)

Magentax 2021.06.08. 11:29:59

Kedves Attila!
A tanácsodat szeretném kérni.
Van 3 darab ivartalanított, oltott, féregtelenített 3 éves cicám, 2 fiú és egy lány. Ők testvérek, a születésük pillanatától kezdve együtt élnek egymással és velünk, egy 100 nm-es házban.
Miután az egyik cicának balesete volt - kábé 1 éve - azóta állandó jelleggel bent élnek a házban.
A ház eléggé cicásítva van, mindenhová mehetnek, ugrálhatnak, felmászhatnak - hely is van bőven, rendszeresen foglalkozunk, játszunk is velük.

Eddig minden a legnagyobb rendben volt, de aztán az egyik fiúcica pár hét óta elkezdett a kanapéra, a letett ruhára, az ágyban a kispárnára és egyéb helyekre pisilgetni, miközben nyíltan a szemünkbe néz (megjegyezném, hogy a 3 alomtálca rendszeresen takarítva van).

Elképzelésünk sincs, miért csinálhatja, nem beteg, senki nem bántotta, nem érte stressz, mindent megkap, amit eddig, a testvéreivel sem változott a viszonya.
Van esetleg valami ötleted, mi okozhatja ezt?

Előre is köszönöm!

Nátha ellen bálna 2021.07.24. 18:15:39

Kedves Macska_fogó!

Van ötleted, hogy hogyan ne ugorjon le a cicám a mérlegről? :) Erről nem nagyon írnak sehol, pedig a jutalomfalattól kezdve minden eledel adagolását a macska testtömegéhez viszonyítva adják meg, és náluk már fél kiló is meglátszik.

Ezt a kisállat mérleget vettem: www.4vet.hu/termek-reszletei/elektromos-asztali-kisallat-merleg-20-kg

Ma rátettem a cicát, de sehogy sem akart rajta maradni. Ha meg rajta tartom, akkor az én súlyomat is méri.

Nátha ellen bálna 2021.07.24. 18:20:51

@Nátha ellen bálna: Na közben pont most találtam egy módszert. Üres hordozó lemérése, és aztán a hordozóval együtt a cica megmérése. :)

Fruzsi017 2021.07.26. 14:36:53

Szia !
mennyi időt kell tölteni egy nap a kiscicával?
rengeteg időm van, csak kíváncsi vagyok, mennyit töltsek vele :-)

R.e.k.a 2021.08.24. 08:26:13

Szia!
Van 3 cicám 2 2 éves lány és 1 1 éves kandúr cicám, őket szeretném magammal vinni költözés miatt, csak a probléma ott van, hogy ahova vinném ott van egy 5 éves lány cica. A legkisebbet azaz a fiú cicát vittem oda első próbálkozásra, ő nyugodtan el volt magában, de az idős macska odament, hogy megszaglássza és fújtatott rá, teljesen megváltozott a tekintete és folyton támadni próbálta, ez az én macskámat mit sem zavarta. Mit tegyek, hogy elfogadja a macskáimat? A 2 lány cicám nagyon félős illetve ha úgy van szeretnek verekedni, nem szeretném ha elfajulna a helyzet. Próbáltuk azt is, hogy a macskáim takaróját elvittük, hogy az idős macska szokja, oda tettük a kedvenc kosarába, azóta a közelébe se megy.

Macska_fogó 2021.08.25. 17:35:55

@R.e.k.a: Szia Réka!
Legelőször is türelemmel, mert ehhez idő kell. Az nagyon jó, hogy odavitted az egyik cica takaróját, de ne a másik fekhelyébe tedd, hanem inkább a tálja alá. Az első időben zárd külön őket, és fokozatosan szoktasd őket össze, etetés előtt engedd össze őket csak eleinte. Erről még többet a blogban is olvashatsz: szeretemacicamat.blog.hu/2014/06/03/uj_cica_osszeszoktatasa_masik_macskaval

Zizike125 2021.12.11. 16:49:02

Kedves Macska_fogó!
Nagyon szuper, hogy rátaláltam az oldaladra. Egy kedves ismerősöm tanácsolta keresselek fel az alábbi gonddal. Ami nem más, mint az összeszoktatás. Picit hosszú sztori, de próbálom lerövidíteni:
Van egy ivartalanított fiú macskánk, Gatto. Több, mint 10 éves, a pontos korát nem tudjuk. Befogadtuk még Hollandiában és nem volt kérdés, hogy a hazaköltözésnél is jön velünk. Gatto egy nagyon különleges családtag. Olyan, mintha előző életünkben testvérek lettünk volna. Sokszor csak a nézéséből tudom, mit szeretne, és ez forditva is igy van. Jelenleg házat újitunk fel, de annyira rugalmas, hogy ez sem jelent akadályt. Gatto könnyen tanitható, jutalomfalatokkal pláne. Nagyon sok szót tud már és rendszeresen alkalmazzuk őket.
Zafirt, egy ivartalanitott 5 éves nőstény macskát, kényszerből fogadtuk be júliusban. El akarták altatni sajnos, mert a gazdája meghalt. Páromnak több se kellett, igazából átgondolatlanul örökbefogadta. Én nem szerettem volna.
Eleinte Zafir a konyhában lakott. Az összeszoktatás első mozzanata nálunk az volt, hogy jól megsimogattuk Zafirt, és a szagot átvittük Gattonak. Aztán Gatto szagát is megmutattuk Zafirnak. Ezt többször megcsináltuk. Gatto nagyon jól lereagálta. Zafir viszont nagyon nem, fújt. Egy hét után végülis úgy döntöttünk, hogy mivel folytatnunk kell a konyha felújitását, muszáj lesz őket ,,összeengedni,,. Gatto szokás szerint profin kezelt mindent, elviselte Zafirt, úgy tűnt, befogadta. Zafir velünk a legeleje óta nagyon barátságos, bújós...picit olyan, mint amit a Gattotól néha elvártunk volna. Zafirnál észrevettük, hogyha valami nem tetszik, morog ránk. És persze később Gattora is. Eleinte úgy tűnt Gatto kezdi a verekedést, és Zafir meg fúj,nyávog, morog. Gatto szóra hallgat, egy nem is elég neki, így tudja, hogy nem folytathatja ezt a viselkedést. Ilyenkor jutalomfalattal jutalmaztuk. Zafirral nagyon nehéz, mert őt sehogy sem lehet jutalmazni, jutalomfalattal sem. Ha azt mondjuk nem, vagy próbáljuk fegyelmezni, sokszor morog. Haragját Gatton vagy rajtam veri le... Volt, amikor úgy tűnt, csak játék amikor verekednek, vagy kergetik egymást, de mostanában elég durva Zafir. Gattonak a csipője már nem az igazi, Zafir rendszeresen ráugrik, mintha tudná, hogy ezzel fájdalmat okoz. Emiatt Gatto szó szerint menekül tőle. Párom ilyenkor nagyon hangosan kiabál Zafirral, aki mintha tudná, mit követett el, így jó pár napig nem próbálkozik újra.
Volt,amikor az ablakpárkányon együtt aludtak. Szóval volt jó időszak is a fél év alatt. De most az utóbbi időben nagyon kicsúszott a kezemből az irányitás. Zafir rendszeresen morog Gattora és sokszor megüti az ajtó előtt. A szituáció igazából annyi, hogy Gatto sötétedés után mindig tesz egy kört a kertben. Ilyenkor csendben odaül az ajtó elé és vár. Zafir viszont ezt nem képes elviselni, és random fúj és morog Gattora. Ilyenkor Gattot nem győzzük menekiteni ahelyzetből, de mintha nem lenne jó megoldás. Ha Gattot engedem ki először, Zafir bepánikol és rám támad, morog. Ha Zafirt akarnám először kiengedni úgy, hogy Gattot felemelem, akkor is rám támad Zafir, hogy mit fogdosom Gattot.
Gatto látszólag fél tőle, tőlem várja a megoldást. A fél év első felében úgy tűnt, hogy Gatto lejátssza Zafirral az alapszabályokat és az erőviszonyok is megoldódnak. Természetesen Feliway Friends be van dugva, de olyan mint halottnak a csók. Semmit sem ér.
Az étkezéssel nincs gond, van, amikor egymás táljából esznek és az alomtálca kérdés sem gond. Mintha megbeszélték volna, hogy az egyikben kaki, másikban pisi. Amikor Gattonak jó kedve van, akkor együtt játszunk Zafirral. Ezt a legelején is próbáltam beiktatni, hogy legyen valami közös. De lehet, itt rontottam el, nem tudom.
Mindkét macskánknak jó az étvágya, viszont Gatton látok mostanában egy általános kedvetlenséget, félelmet. Sokszor bújkál Zafir elől. Érdekes módon, az udvarban nem látok ilyet, lehet azért mert kinn tágasabb. Párommal beszéltük, hogy hosszú távon ez semmi jót nem okoz majd a Gattonak, igy lehet jobb lenne, ha Zafir egy új házba költözne, ahol nincs gyerek, nincs másik macska vagy kutya és legalább annyit fogalalkoznak vele, mint mi. Viszont nekem volt már több macskám és mindegyiket sikerült probléma mentesen összeszoktatni. Zafir - Gatto páros valahogy nem akar összeszokni és sokszor érzem, hogy Zafirban keresendő a baj.
Zafirral még olyan jellegű gondjaim is vannak, hogy sötétedés után már nem bir magával és állandóan kimegy, aztán visszajön és megint nyávog, hogy kimenne, megint visszajön... Illetve hajnalban állandóan nekiáll nyávogni hol az ablakban, hol az ajtóban. Mostanában azt szoktam csinálni, hogy nem húzom le teljesen a redőnyt az ablakban, és akkor nem nyávog annyit.
Nem tudom, Zafirnak milyen élete lehetett előttünk, mert sok információt nem hajlandóak megosztani. Azt tudom, hogy nagyon nehéz vele és ha lenne macskapszichológus kérdés nélkül elvinném. Aggódom, mert úgy érzem, tönkreteszi Gatto nyugdijas éveit, viszont Zafirt is nagyon megszerettük. Mit tegyünk?

cicaviragfu 2022.04.06. 16:39:21

Szia Macska_fogó!

Nem tudom, tudnál-e segíteni a problémánkon.

Két utcáról befogadott cicánk van, és egy kistestű idős kutyánk. A "macskanevelés" jött nálunk, figyeltük az állatok igényeit, reakcióit és nagyon hamar, szinte zökkenőmentesen beszoktattuk őket a kutyushoz, kiegyensúlyozott, boldog cicáink vannak, akik jól kijönnek, nem rombolnak (vagy ritkán, minimálisan), mondhatni "szófogadóak" és tudunk velük kommunikálni.

Nemrég azonban befogadtunk egy harmadik cicát, hamarosan egy éves lesz, eddig nem volt kapcsolata emberrel, egy építkezésen bújkált cicakolóniában. Az építkezésen befogták, ivartalaníttaták a macskákat majd visszaengedték. Orvosi vizsgálat után hazahoztuk a többiekhez, megfürgettük, először külön szobába zártuk, majd a második napon picit kiengedtük a lakásba. A cica nagyon vad, nem szokott emberekhez és látszólag nem is nagyon nyit felénk, maximum távolról néz. Csak akkor eszik, ha nem látja senki, úgy próbál közlekedni a lakásban, mint valami árny. A fürdőbe tudjuk egyedül külön zárni, azonban mintha valamiért tartana tőle, ide megy be a legkevésbé szívesen. Máshova viszont lehetőségünk nincs (lakás berendezése, felépítése miatt). Pisilni sem mer elmenni, nagyon maximum az "éj leple alatt" amikor visszazárjuk a fürdőbe. Ha nincs becsukva, akkor az éppen aktuális búvóhelyéhez legközelebbi ideális pontig (szőnyeg, kanapé, stb) elszalad, oda pisil és visszamegy elbújni. Tudjuk, látjuk rajta hogy félelemből teszi, de nem tudjuk, mivel segíthetjük.
A lakásban megy a feromonos párologtató, a többi állattal azonnal megtalálta a közös hangot, inkább úgy érezzük, mi vagyunk a probléma forrása. Az emberektől fél, szíve szerint a lakás legtávolabbi pontján lenne, messze tőlünk. Ételt sem fogad el, esélyünk sincs egy helyiségben maradni vele. Nagyon ritka, hogy a közelünkben marad. Az, hogy éjjelre el tudjuk zárni, egy külön procedúra, mivel magától nem szeretne a fürdőbe menni, tőlünk pedig fél. Kergetni sem szeretnénk természetesen, de valahogy muszáj elzárni, különben félünk, hogy az almot se használná, és nem is enne.

Figyelünk, hogy ne legyenek durva zajok, amitől megijedhetne, próbáltunk minimális "kényszersimit" alkalmazni, illetve egyszer sikerült kézbe is felvenni, ahol valószínűleg félelemből maradt kb 5 percig, majd elfutott - persze hagytuk, azt szerettük volna megmutatni, hogy nem ördögtől való az emberi érintés, jó dolog a puha ágyba heverni velünk délelőtt, de bármikor elmehet, amikor szeretne.

Nem tudom, mivel járunk jobban: hagyjuk, hogy ő nyisson felénk? Félek, hogy akkor még hetekig egy növény mögül nézne minket, és nem haladunk előre. Viszont erőltetni se szeretném, hogy túl "sok" legyen neki, hiszen nem is eszik a jelenlétünkben.

Magentax 2022.05.01. 08:57:08

Kedves Attila!

Újra megpróbálom, hátha először nem vetted észre a kérdésemet.

A tanácsodat szeretném kérni.
Van 3 darab ivartalanított, oltott, féregtelenített 4 éves cicám, 2 fiú és egy lány. Ők testvérek, a születésük pillanatától kezdve együtt élnek egymással és velünk, egy 100 nm-es házban.
Miután az egyik cicának balesete volt - kábé 1,5 éve - azóta állandó jelleggel bent élnek a házban.
A ház eléggé cicásítva van, mindenhová mehetnek, ugrálhatnak, felmászhatnak - hely is van bőven, rendszeresen foglalkozunk, játszunk is velük.

Eddig minden a legnagyobb rendben volt, de aztán az egyik fiúcica pár hét óta elkezdett a kanapéra, a letett ruhára, az ágyban a kispárnára és egyéb helyekre pisilgetni, miközben nyíltan a szemünkbe néz (megjegyezném, hogy a 3 alomtálca rendszeresen takarítva van).

Elképzelésünk sincs, miért csinálhatja, nem beteg, senki nem bántotta, nem érte stressz, mindent megkap, amit eddig, a testvéreivel sem változott a viszonya.
Állatorvoshoz rendszeresen járunk velük, neki nem volt tippje, mert az egészségük rendben van.
Így valószínűleg valami lelki oka lehet.
Van esetleg valami ötleted, mi okozhatja ezt?

Előre is köszönöm!

Macska_fogó 2022.05.10. 20:46:53

@Magentax: elnézést, csak most láttam a kérdésed.
Az almon kívül pisilésnek rengeteg oka lehet, de ha nincs semmilyen betegség, akkor a legtöbbször a cica nem érzi magáénak a területét, ezért jelöli meg a vizeletével. Jó lenne tudni, történt-e valamilyen változás az előtt, hogy elkezdődött, volt-e alomváltás, új családtag, új napirend, stb, ami stresszt okozhatott neki. Azt is jó lenne tudni, ezen kívül hogyan viselkedik a cica: szokott-e elbújni, mennyire kedves veletek? Illetve van-e napi rutin, pl. mindig ugyanakkor kapnak-e enni, van-e játék, stb.
Ha vannak tipikus helyek, ahova pisil, akkor érdemes oda tenni akár ideiglenesen még egy almot, amúgy is a főszabály ilyen esetben hogy 3 macska esetében 4 alomtál legyen.
De valószínűleg a cica önbizalmának a növelése okozna végleges megoldást. Erről még a blogban több cikkben is olvashatsz: szeretemacicamat.blog.hu/tags/macska_bepisil
süti beállítások módosítása