4 "Miért..." kezdetű kérdés a cicádról

2019. október 08. 16:19 - Macska_fogó

Ahhoz, hogy "jó cicád" legyen, vagyis jól érezze magát nálad, és jó legyen vele az együtt élés, a legfontosabb, hogy megértsd őt. Ehhez tudnod kell, mit jelentenek a jelzései, és a szokásai mit mondanak neked. Ebben segít most pár "cicás viselkedés" megmagyarázása, aminek megértésével a cicád is jobban megérted. 

20180704_201358.jpg

Lássuk tehát a listát. Korábban már írtam a bújás és a dorombolás hátteréről külön cikkekben, azokat is érdemes elolvasnod.

1. Miért pislog rád?

20190717_221521.jpg

Ha a cicád, miközben rád néz, becsukja a szemét, majd újra kinyitja, vagyis rád pislog, az nem azt jelenti (vagy nem csak azt), hogy nagyon álmos, hanem hogy megbízik benned. Megbízik benned annyira, hogy becsukja előtted a szemét. Ez egyfajta kommunikáció a macskáknál, ha rápislognak valakire, az lehet az első lépés a jobb viszony felé. Ezt használhatjuk mi is a magunkhoz való szoktatáshoz, vagyis pislogjunk mi is vissza!

2. Miért szeret az ágyadban aludni?

img_2151_1.JPG

Az ágyadban töltesz napi 6-8 órát, ráadásul kényelmes és meleg is. A sok ott töltött idő miatt ott érződik leginkább a te szagod, amit a cicád szeret érezni, főleg, ha te éppen nem vagy otthon. Másrészt oda akarja tenni a saját szagát is, ezzel megerősítve, hogy ez az ő területe is. Ennek szélsőséges jele, ha az ágyadra pisil, de ez szinte mindig azt jelenti, hogy nem érzi magát biztonságban a területén. Normál esetben az ágyadban alvás magabiztosabbá teszi, ezért én sosem javaslom a macska kizárását a hálóból, mert az sokszor egy sor újabb problémát okoz.

3. Miért alszik a ruháidon?

20190923_152633.jpg

Leteszed a frissen mosott vagy vasalt ruháid az ágyra, megfordulsz és a cicád rajta fekszik? Bizony ez tipikus macskás dolog! A ruháidon alvás hasonló okokra vezethető vissza, mint az ágyadon alvás. Jó puha, és érzi rajta az illatod. Sok cica szeret belógni a szekrénybe is, és ott aludni a ruhákon, ez még a "kuckózás" érzését is előhívja bennük, vagyis egy olyan biztonságos helyet jelent ez nekik, ami az övék, és senki nem háborgatja őket, viszont jól kilátnak belőle.

4. Miért fekszik a laptopra?

13_1.jpg

Valami nagyon fontosat csinálsz éppen a laptopon, írod a szakdolgozatod, jelentkezel álmaid állására, beszélgetsz a Nagy Ő-vel vagy hasonlók, és a cicád rátelepszik a laptopra? Ennek több oka is lehet, a legegyszerűbb ezek közül, hogy a cicák szeretik a meleg helyeket, és a laptopod bizony meleget bocsát ki működés közben. Valamint, mivel sokat használod, a te szagod is rajta van, ahogy az ágyadon vagy a kanapén. Harmadszor pedig lehet egy figyelemfelhívás is: "foglalkozz velem" vagy "adj ennem, ne azt az ízét ütögesd!"

Remélem hasznos volt ez a pár kérdésre adott rövid válasz. Ha még többet akarsz megtudni a cicádról, lájkold a blog Facebook-oldalát és csatlakozz a Facebook-csoporthoz, ahol hozzád hasonló cicakedvelőkkel beszélgethetsz.

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr5315163608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labasmaz 2019.10.10. 08:53:59

Öööö... A frissen mosott ruhán hogyan is érezheti a gazdi illatát?

Polly76 2019.10.10. 09:49:09

@Labasmaz: Egyrészt a frissen mosott ruha öblítőillata ugyanaz, mint ami a gazdin lévő ruhákon is érezhető. Másrészt csak megfogtad már azt a frissen mosott ruhát, hogy összehajtogasd.

Reactor 2019.11.04. 17:15:42

Az én pici cicáim is pont ilyenek!!! Annyi hely van a lakásban, ahová mehetnének, a hátsó ajtó is nyitva van résnyire csak nekik - ennek ellenére, ha tehetik, mindig az én szobámba jönnek. Itt rajcsúroznak, alszanak, és persze rendszeresen bemásznak a számítógép monitora elé is, hogy velük foglalkozzak, ne a géppel :) És természetesen, ha éhesek, mindig hozzám jönnek először.
süti beállítások módosítása