Alomundor - van ilyen vagy nincs?

2020. június 14. 16:33 - Macska_fogó

Sokan reagáltatok az alomundoros cikkemre, ami jó, ezért  külön összefoglalom, mit vettem észre a véleményekből, illetve készítettem egy statisztikát is abból, nálatok mennyi alom van, és azokat hol tartjátok. Van némi ellentmondás abban, aközött, amit legtöbben mondtok és tesztek, ezért is érdekes.
animal-cat-face-close-up-feline-416160.jpg

 

A Ti véleményetek

Az előző cikk azért született, mert több esetben azt tapasztaltam, amikor hozzám fordultatok tanácsért, hogy bizony nem volt az alom a gazdi kedvence. Ezért száműzte olyan messzire, amennyire csak lehet, és nem szívesen turkált benne. Emiatt viszont csak még nagyobb gondok alakultak ki.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

 

A cikkhez írt kommentekből az látszik, hogy elmondásotok alapján legtöbben egyáltalán nem undorodtok az alomtól, természetesnek tartjátok, ennek külön örülök. Sokan írjátok, hogy aki nem szívesen takarítja az almot, ne tartson macskát. Sőt, valaki szerint aki visszataszítónak találja az almot, az nem felnőtt. De olyan is volt, aki annyira nem értette a kérdést, hogy azt hitte, az "alomundor" egy olasz étel.

cat-lying-beside-book-1492219.jpg

Van viszont a másik oldal, aki például nem szívesen takarítja, de a kutya megenné, és az még undorítóbb, tehát muszáj. És volt, aki a tízes skálán ezresre (!) pontozta az érzést, annyira undorodik az alomtól, nem is ő, hanem a párja takarítja. Tehát mégis vannak, akik utálják, és be is vallják, bár szerencsére kevesen.

Más azt írja, hogy a cicák szeretnek félrevonulni ilyenkor, és ennek ellentmond, hogy tegye központi helyre az almot. Pedig a cikkben is benne van, hogy az előbbi tévhit, csak a magunk elképzelését vetítjük ki a cicára. A cicáknak fontos "üzenőfal" az alom, és a területük uralásában is fontos szerepe van. És a cicák szeretik ellenőrzésük alatt tartani a területet, ezt pedig egy eldugott helyen nem tudják megtenni, nem is beszélve arról, hogy ott csapdában érezhetik magukat.

Vannak, akik kételkednek abban, hogy ez létező dolog, biztos csak kitaláltam. Egyesek szerint pedig meghibbantam, annyira szürreálisnak találják az évek óta jól bevált javaslataim.

pihentet.png

De szerencsére van az ellenkező oldal is, akik szerint kifejezetten pihentető az alom takarítása. Mert a gyerekkorára emlékezteti, vagy olyan, mint a kincskeresés. Nekem ezek voltak a kedvenc kommentjeim, be is másoltam ide.

De hol van mégis az alomtál?

A SzaC FB csoportjában pedig az egyik aktív tag, Janka készített egy szavazást, mert kíváncsi volt, ki hol tartja az alomtálat. Emellett azt is kérte, hogy kommentben mindenki írja le, hány alomtál van hány macskára, így egészen jó rálátásunk lett erre a témára. Összesen 282 szavazat jött össze egyetlen este alatt a csoportban, ami nagyon szép eredmény, örülök, hogy ennyien elmondtátok, ti hogyan oldottátok meg a feladatot, köszönöm! Nem mondom, hogy számomra meglepő adat jött ki, de érdemes megnézni és beszélni is róla.
person-cleaning-a-cat-litter-box-2822555_1.jpg

Beszéljünk először az almok számáról. Vegyes a kép, mert ahol egynél több cica van, ott a legtöbben annyi alomtálat tartanak, ahány macskájuk van tehát nem tartják a "+1" szabályt, miszerint egyel több alomtál kell, mint ahány macska van. Ez nem is baj, ha nincs ebből gond, nincs mivel foglalkozni. Ahol viszont egyke a cica, ott inkább előfordul, hogy két alom van.

melyik_helyiseg.jpg

Vannak azonban páran, ahol voltak problémák, ágyra és szőnyegre pisilések, így ők a több macskára sokkal több almot tartanak. Három cicára 5 tálca még nem is tűnik soknak, Rékánál viszont három cicára 9 (!) alomtál jut. Bizony, ugyanis rendszeresen, napi szinten voltak ágyra pisilések, és úgy döntöttek, inkább az almot takarítják, mint az ágyat. Be is jött a technika, azóta csak az almokba mennek a cicák. Réka -  nagyon helyesen - úgy taktikázott, hogy annak közelébe rakott almot, ahová pisiltek. Így került az ágy, a kanapé és a fotel mellé is alomtál. Sokszor ajánlottam már ezt a módszert, de általában a gazdik először ódzkodnak, pedig láthatóan milyen jól működik! Nagy taps Rékának! Később majd, ha Réka megfigyelte, melyik tálakat használják ritkábban, lehet a számukat csökkenteni, de Réka szerint egyelőre mindegyiket egyformán igénybe veszik.

tipusu_helyen_2.jpg

És akkor a helyek: ki hol tartja az almot? Kiderült, hogy a legtöbben, a válaszolók több, mint háromnegyede nem a lakótérben tartjátok, tehát nem olyan helyen, ahol sokat vagytok. Hanem inkább fürdőben, wc-ben vagy előszobában, folyosón, esetleg erkélyen. Ez számomra azt jelenti, hogy a többség mégis inkább olyan helyen látja szívesen az almot, ahol nem tartózkodik sokat, vagyis nem kedveli annyira..

Akkor most van alomundor vagy nincs?

A legtöbben azt nyilatkoztátok, hogy nincs semmi bajotok az alommal, és természetesnek találjátok. Amikor azonban arról beszéltetek, hogy hol tartjátok, akkor mégis az derült ki, hogy nem szerettek vele sűrűn találkozni, nem olyan helyre teszitek, ahol sokat vagytok, vagy ahol látható. Így inkább számomra az derült ki, hogy ugyan a többség nem undorodik az alomtól - bár vannak, akik igen és be is vallják -, de mégsem központi helyekre teszitek azt. Tehát valamilyen távolságtartás van a "cicawc-vel" szemben a gazdik többségénél, és vannak bizony olyanok is, akik nagyon is utálják.

brown-tabby-cat-lying-on-grey-throw-pillow-1124925.jpg

Ez nyilván valahol természetes, és ameddig a cicátok ezt elfogadja, és nincs ebből probléma, addig nem is gond. Ha a cica láthatóan jól érzi magát, nem bujkál, nem félénk, nem pisil az ágyadra, addig maradhat így, de ha ezek közül bármelyik előfordul, akkor érdemes elgondolkozni azon, miért alakult így. Ebben segítenek a témában már korábban írt cikkeim, és akár az alom áthelyezése vagy a hozzá való viszony átgondolása.

Ha tetszett az írásom, lájkold a Facebook-oldalam! Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr8715756432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása