Home office macskával - galéria!

2020. március 22. 11:34 - Macska_fogó

Cuki képek és pár hasznos tanács macskásoknak

A kialakult helyzet miatt egyre többen kényszerültök arra, hogy otthon dolgozzatok. Egyesek örülnek ennek, mások kevésbé, és nyilván van, akinek ez nem megvalósítható. Korábban már írtam arról, hogy a cicád nem kaphatja el ezt a vírust, de meg kell tenni nyilván pár elővigyázatossági intézkedést -  a saját érdekedben. Most egy jóval vidámabb témát hozok, mégpedig, hogy a cicáink hogyan viselik az otthonmaradásunkat. Még az is lehet, hogy nem örülnek neki? Lehet, hogy ez frusztrálja a macskád? 
90551248_3060491270648906_1469460890674790400_n.jpg

Nagyon azért nem kell kétségbe esni, de azért adok pár tanácsot, amit a cicád, és a saját érdekedben is érdemes betartanod! Vérbeli introvertáltként engem talán kevésbé feszélyez az otthoni munka, de még nekem is érdemes bevezetnem bizonyos szabályokat a hatékonyság érdekében. Emellett, mivel többet vagy otthon, ez feszültséget okozhat akkor is, ha egyedül élsz, és akkor is, ha családdal, a macskáról nem is beszélve. A tanácsok mindegyik esetben hasznosak lesznek. Valamint nézegethetsz cuki képeket cicákról, amiket az otthonról dolgozó gazdik csináltak, és töltöttek fel a blog Facebook-csoportjába, amit nagyon köszönök! A cikk összes képe az övék, a végén pedig egy galériában még többet találsz.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Ugyan, mi baj történhet?

Kicsit többet vagy otthon, ennek a cicád nyilván örülni fog, ez nyilvánvaló. Ha többet vagytok együtt, ettől automatikusan közelebb kerültök egymáshoz, már csak azzal is erősödik a kapcsolatotok, hogy egymás mellett vagytok. Vagyis a legtöbb cica a legtöbb esetben ennek örül, és a gazdiknak is segítség, ha egy cica dorombol az ölükben ilyen helyzetben. Egy macska jelenléte tudományosan igazoltan is nyugtatólag hat az emberekre, ami egy krízishelyzetben kifejezetten jó tulajdonság.

90344493_2916697738374054_3804305073849237504_o.jpg

De okozhat-e ez, vagyis a folyamatos otthon maradás bajt a cicádnak? Szélsőséges esetben, de igen! Lehet tőle stresszes, zavarodott, elkezdhet almon kívül pisilni vagy akár rongálni is, vagy elbújhat, és más új, rossz szokásokat vehet fel. De miért, és mit tehetsz ellene?

Felborul a napirend

Az egyik komoly veszélye annak, ha otthonról dolgozol, hogy elveszted az időérzéked. Egész nap a gép előtt ülsz, nincsenek kollégák, akikkel elmész kávézni vagy ebédelni, akik kizökkentenek kicsit a monotonitásból. Ez hosszú távon depressziót is okozhat, de a cicádra is rossz hatással lehet. Elfelejted például megetetni, elmarad a szokásos esti játék stb. A macskák pedig a szokások rabjai, nagyon fontos nekik a napi rutin. Ez az állandóság, a mindig ugyanakkor ismétlődő dolgok adnak neki biztonságot. Enélkül a cicád stresszes lehet, elkezdhet almon kívül pisilni, agresszív viselkedései is lehetnek, sőt, akár beteg is lehet!

Elfoglalják a kedvenc helyeit

Eddig a munkahelyeden dolgoztál, most otthon vagy, a gyerek is otthonról tanul, kicsit talán zsúfoltan is vagytok emiatt. Téged zavar a gyerek "énekházija", őt meg a Skype meeting, nem fértek el a lakásban sem olyan kényelmesen. Ha ez nektek furcsa, és titeket is zavar, a cicátokra is lehet ilyen hatással. Ha eddig például napközben a széken aludt ameddig hazajöttél, de most te napközben ott ülsz és dolgozol, ő hova mehet? 

cats.jpg

A macskáknak a rutin mellett nagyon fontos a saját, biztonságos helyeik, ezeket ha elveszed tőle, szintén frusztrált lesz, és jönnek a kellemetlenségek, amiket fent már felsoroltam. 

A gyerekek zavarják

Az iskolák bezárása miatt a gyerekek is otthonról tanulnak, nekik ez pedig talán még nehezebb, mint nekünk. Hiányoznak nekik a barátaik, a közös játékok, és kevésbé tudják ezt elfogadni, mint mi, felnőttek. Ha nem figyelsz, könnyen az lehet a vége, hogy a mozgáshiányt és azt, hogy unatkoznak, a macskán vezetik le, ő pedig nem fog ennek örülni. Nem kell semmilyen kínzásra gondolni, elég, ha csak felkapdossa a gyerek a cicát, vagy kergeti a lakásban. A macska ettől félős vagy agresszív is lehet, és vagy elbújik a kanapé alá, vagy megkarmolja a gyereket. 

Mi a megoldás?

A fenti problémák nagyon is valósak egy hosszabb bezártság esetén, de akár rövidebb idő alatt is előjöhetnek. Szerencsére mindegyikre van megoldás, ráadásul nem is olyan bonyolult, csak pár egyszerű dolgot kell betartani. Ezeket sorolom most fel, remélem segítenek majd neked is!

90630901_3192335370790830_626610693122031616_o.jpg

A napi rutin maradjon!

Akkor is, ha folyamatosan otthon vagy, és nem kell bemenned dolgozni, tartsd a szokásos napi rutint! Kelj fel ugyanakkor, etesd meg ugyanakkor a cicád, játssz ugyanúgy és ugyanakkor vele, mert ezek a szokásos tevékenységek biztonságot adnak neki és neked is, valamint keretet az életeteknek. Ami kifejezetten fontos bezártságban! Valamint figyelj arra, hogy azért, mert otthon vagy egész nap, ne etesd folyamatosan a cicád! Egyrészt, mert ez elhízáshoz és abból fakadóan betegségekhez vezet, másrészt mert megszűnik rutinnak lenni az etetés.

Tarts szüneteket!

89993082_3923195894364924_5993380433524424704_n.jpg

Ne ülj egész nap a gép előtt, állj fel óránként, sétálj egyet a lakásban vagy igyál meg egy pohár vizet. Utóbbi azért is fontos, mert én is hajlamos vagyok belefeledkezni a munkába, és akár órákon át fel sem kelni, és semmit sem inni. Majd csak azt veszem észre, hogy fáj a fejem a dehidratáltságtól. Ezért vezesd te is be, hogy mondjuk minden óra ötven perckor tartasz tíz perc szünetet, kiszellőzteted a fejed, hogy utána ismét teljes erővel tudj a munkádra koncentrálni. Beállíthatsz erre órát is, hogy ne felejtsd el. A szünetekben pedig tudsz almot takarítani is, hát nem szuper? Így ráadásul a napi rutint is könnyebben tudod tartani.

Tartsd tiszteletben a másik elfoglaltságát!

90768799_10222268544281324_7579646344248164352_n.jpg

Ha többen laktok együtt, akár emberekkel, akár állatokkal, könnyen előfordulhat, hogy ha neked nincs mit csinálnod, a másiknál keresel elfoglaltságot. Beszélsz hozzá, vagy megpróbálod rávenni, hogy csináljatok valamit együtt. Ha viszont neki dolga van, ez elég zavaró lehet. A macskáknál is igaz ez, vagyis azért, mert csak alszik a cicád, nincs neki semmi dolga, még nem jelenti azt, hogy bármikor felkapdoshatod, tízpercenként előveheted a csörgős játékát, vagy csak simogathatod mindig és mindenhol. A kiszámíthatatlan viselkedés sok állatnak okoz feszültséget, és egy feszült macska sosem jó. Ismét csak el kell mondjam, hogy a rutin megtartása nagyon fontos, neked és a macskádnak is! Ha a cicád odajön hozzád, az öledbe ül, és ez téged nem zavar (miért zavarna?), akkor persze hagyd és örülj neki, és persze te is odamehetsz hozzá néha egy kis simivel, de ne legyen ez percenként, vagyis ne "mássz rá"!

Legyen saját kuckója mindenkinek!

A leghasznosabb talán ez a tanács, mert ha el tud a macskád vonulni egy saját, biztonságos helyre, akkor sok mindent jobban el tud viselni. Neked is könnyebb, ha van egy saját asztalod, ahol dolgozol, és ahol közben nem zavar senki, és a macskádnak is, hogy a saját kuckójában ne zargasd, ne kapkodd ki onnan. Tartsd tiszteletben, hogy az az ő privát helye, pontosan azért megy oda, hogy most ne zavarja senki.

90349558_628250874623661_6242752728720736256_n_1.jpg

Ha pedig az otthon dolgozás miatt elfoglalod az ő egyik kuckóját, mondjuk mert az a szék vagy az asztal volt eddig, akkor nagyon fontos, hogy adj neki helyette egy másikat, különben stresszes lehet emiatt! Például tegyél az asztal mellé egy dobozt, vagy ha az asztal elég nagy, egy párnát rá, ahol aludhat a laptop mellett.

A gyerekeknek is magyarázd el!

Fontos, hogy ne csak te, hanem a család többi tagja is figyeljen ezekre és a macskára, így a gyerekeknek is magyarázd el, mit szabad és mit nem! Egy gyerek képes az empátiára, ezért kérd meg, hogy élje bele magát a cicátok helyzetébe, pl. ő hogyan fogadná, ha elvennék tőle az ágyát? Vagy percenként felébresztenék, mikor alszik? A legtöbb esetben ez működni szokott, és sokkal jobb lesz a viszony így a gyerek és az állat között.

90022980_628251194623629_6430149139757006848_n_1.jpg

Ismerned kell a cicád

Persze minden cica más, van, amelyik kifejezetten örül, hogy sokan vannak körülötte és sokat foglalkoznak vele, más macskák viszont szeretnek egyedül szunyókálni. Neked, a gazdinak tudnod kell, milyen természetű a macskád, mi a fontos neki, mi okoz neki örömet és mi stresszeli. Ha ezeket tudod, fel tudsz készülni szinte minden helyzetre, és jól tudod kezelni a váratlan helyzeteket is.

Ahogy Ti csináljátok az otthon dolgozást - képgaléria!

Szerencsére a legtöbb esetben minden rendben van veletek és a cicátokkal is, ők örülnek annak, hogy többet vagytok velük, titeket pedig megnyugtat a dorombolásuk. A lenti galériában negyven ilyen pillanatképet láthatsz, a képeket ti küldtétek, a Facebook-csoportban osztották meg, amit ismételten köszönök! Megmosolyogtató képek, jó látni, hogy boldogok vagytok a cicáitokkal most is!

Ha kérdésed van cicád viselkedéséve kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr4215540852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RHalacska 2020.03.23. 19:05:10

Minden otthon dolgozónak ajánlom a pomodo módszert. 25 perc munka 5 perc szünet. Félelmetesen hatékonnyá tud tenni. App van hozzá, nekem nagyon bevált.
süti beállítások módosítása