Öreg cica nem vén cica! Vagy mégis?

2019. október 21. 08:51 - Macska_fogó

Demencia cicáknál, egyéb időskori problémák és kezelésük

Nincs annál nagyobb dicséret egy szerető gazdinak, mint amikor a cicája szép magas kort ér meg. Manapság már a benti tartásnak és az orvostudománynak, és persze az odafigyelő gazdiknak köszönhetően nem ritka, ha egy cica 14-15 évet is megél, de szép számmal vannak 20 évhez közeli korú cicák is. Azonban ilyen korban már sokkal több odafigyelést igényelnek, mert őket sem kímélik az időskori betegségek. Ez a cikk arról szól, mire kell figyelni egy tíz év feletti cicánál, és mit lehet tenni, ha feltűnnek egyes betegségre is utalható tünetek.

adorable-animal-animal-photography-416135_1.jpg

Nagyon fontos, hogy ez a cikk nem "távgyógyításra" készült, senki ne akarja diagnosztizálni interneten a cicáját! De fontos tudnod, mire kell figyelni, mert az orvosnak is könnyebb dolga van, ha megfelelő információkat tudsz neki átadni a cicádról. Ugyanis a cicád nem tudja elmondani, mi baja van, neked kell azt észrevenned. Valamint ezek a változások sokszor lassan mennek végbe, és a gazdi nem veszi észre a fontosságukat, vagy csak nem gondol arra, hogy ez mit is jelenthet. Ezért ez a cikk egyfajta figyelemfelkeltés is, hogy mire kell figyelned.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

Demencia cicáknál 

Az időskori demencia, azaz a szellemi leépülés nem csak nálunk, embereknél fordul elő, hanem kedvenceinknél, kutyáknál és cicáknál is. Gátolhatja a gondolkodást, az ítélőképességet, az önkifejezést, és személyiségváltozást is okozhat. Azonban mára már kimutatták, hogy ez a leépülés nem törvényszerű az öregedéssel, vagyis idős emberek (és állatok) is lehetnek szellemileg frissek, nagyon sok múlik ugyanis a külső tényezőkön.

Mi okozhatja?

Az embereknél leggyakrabban az Alzheimer-kor okoz demenciát, és ez előfordul cicáknál és kutyáknál is. Az állatoknál is ugyanolyan fehérjezárványok keletkeznek, mint az Alzheimer-kórban szenvedő embereknél. Időskorukra az agyban lévő idegek elsorvadnak, épp úgy, ahogy elhasználódik a szervezet más része (az ízületeik, a szemük, a hallásuk). Az emberekéhez hasonlóan elmeszesednek az agyi ereik, csökkenhet az agytérfogat és az idegsejtek száma, az agyban rendellenes szerkezetű fehérjék halmozódnak fel.

animal-cat-elderly-233220.jpg

Már több mint tíz éve brit és amerikai tudósok azonosították azt a fehérjét, amely a macskák idegsejtjeiben felgyülemlik, és szellemi hanyatlást okoz. Az Alzheimer-betegségben szenvedő embereknél ugyanez a fehérje váltja ki az idegsejtek zavarát, ami megakadályozza, hogy az agy feldolgozza az üzeneteket. A 11-14 éves házi kedvencek több mint egynegyedénél legalább egy korral összefüggő viselkedési zavar alakul ki.

A demencia nem okoz gyors egészségügyi romlást, ha 12-13 éves korban alakul ki, a cica akár 4-5 évet is gazdájával tölthet még. Megjelenése egyébként 10 éves kor felett a legjellemzőbb, macskáknál átlagosan 14-15 évesen kell számolni a betegséggel.

A demencia tünetei

adorable-animal-black-cat-905021.jpg

A lenti tünetek egyike is utalhat már demenciára. Jellemzően kezdetben csak néhány tünet van, ráadásul nem is egyértelműek, így a gazdi nem gondol erre. Ha idős cicád van, érdemes végiggondolnod, a lenti listából mennyit vettél már észre a cicádon. A jellemző tünetek tehát:

  • szobatisztaság elvesztése
  • távolba révedés
  • nyávogás, akár éjszaka is
  • eltéved a lakásban
  • tanácstalan, mintha nem tudná, hol van
  • nekimegy bútoroknak, elesik a saját lábában
  • áll az ajtó előtt tanácstalanul
  • nem ismeri fel a gazdit, másik állatot
  • nem tisztálkodik
  • mohó evés, akár nem sokkal etetés után - elfelejti, hogy evett
  • beszorul szűk helyekre, nem tud kitolatni
  • nem reagál a hívásra
  • hullámzó hangulatváltozások, egyszer elvonul, máskor bújik
  • megváltozik a viselkedése, pörgősből nyugodt lesz

Más időskori betegségekkel is társulhat

Természetesen más, időskori betegségek is csatlakozhatnak a fentiek mellé, így még nehezebb a valódi probléma felismerése. Ha az érzékszervei is tompulnak a cicának, akkor apatikus lehet a viselkedése, hiszen nem érzékeli a körülötte lévő világot. Ha ízületi fájdalommal párosul a demencia, akkor a mozgás csökkenése törvényszerű. Ráadásul önmagában az ízületi fájdalom is okozhat szobatisztasági problémákat, mert például nem tud már könnyen belelépni egy magas falú alomtálba, vagy nehezen tud megfordulni egy kisebb, zárt alomban. A demenciát agydaganat is okozhatja, ebben az esetben sajnos sokáig már nem élhet a cica.

Idős cica gazdik teendői

adorable-animal-animal-photography-3066713.jpg

Mit tegyél hát, ha már 10 év feletti a cicád, és vagy észleltél már rajta pár tünetet, vagy csak szeretnéd megelőzni a bajt? Elmondok pár tanácsot, de mint mindig, itt is a legfontosabb és legegyszerűbb a megelőzés. Vagyis ha már fiatalkorban figyelsz a cicádra, aktívan tartod testileg és szellemileg, rendszert tartasz az életében és rendszeresen viszed orvoshoz, akkor jóval kisebb az esélye a demencia kialakulásának. De miket tehetsz konkrétan a demencia ellen?

Figyelj rá!

callum-wale-h0hqul1dx0y-unsplash.jpg

Mindig ez a legfontosabb. Ismerned kell a cicád a szokásait, a jellemét, és észre kell venned, ha valami megváltozott. Ha valamit olyat csinál, amit korábban nem, élj a gyanúperrel, hogy valami baj van. Lehet, hogy nincs, és csak valami megzavarta, de inkább így legyen, mint hogy túl későn vegyél észre egy betegséget! A cicád jellemének megismeréséhez ismerd ki a cicád, hogy magabiztos vagy bizonytalan, és ismerd meg a kedvenc helyeit is.

Legyen napi rutin

A macskáknak amúgy is nagyon fontos az állandóság, és a szokások. Minél idősebb egy cica, annál fontosabb ez neki, biztonságot ad neki, és a rutin késlelteti a szellemi leépülést is. Tehát állandóság kell az életébe, és idős korában minél kevesebb és kisebb változásokat eszközöljünk. 

Aktív élet

Már fiatalabb korban is aktívan kell tartani, agyilag és testileg is meg kell mozgatni, napi rendszerességgel. Erre tökéletes megoldás, ha már korábban bevezetsz egy napi rendszeres játékidőt, mondjuk vacsora előtt 10-15 percet. 

adorable-animal-cat-137049.jpg

A látását fejlesztheted lézeres játékkal, a hallását állathangok lejátszásával, vagy sípoló játékokkal. A mozgását elkapható labdákkal vagy botokkal, a szaglását, az ízlelését és a gondolkodását, problémamegoldását pedig jutalomfalatok eldugásával tarthatod szinten.

Mikor nem vagy otthon, "bekapcsolva hagyhatod" neki a cicatévét, a közös játékra pedig itt találsz még tanácsokat.

Ne engedd ki!

persian-cat-4094239_640.jpg

Akár kijárós volt korábban, akár csak benti cica, 10 éves kor felett már ne engedd ki. Már nem olyan a látása és a hallása, nem veszi észre a szomszéd kutyát vagy egy autót, és nem tud olyan gyorsan elrohanni, mint fiatalon. Adj neki biztonságos otthont idős korára!

Beszélj hozzá!

animal-beautiful-black-and-white-36027_1.jpg

Beszélj hozzá sokat! A beszéddel fent tudod tartani a figyelmét, koncentrálnia kell rád, és ha hívod, ha belépsz a szobába, nem fogja váratlanul érni a jelenléted. Idősebb korban már mélyebben alszik, vagy kevésbé veszi észre a kisebb zajokat, de ha egyértelműen jelzed a jelenléted, akkor nem fogod megijeszteni és jobban fog reagálni. 

Legyen társasága!

cat-colors-daylight-674580_1.jpg

Ne hagyd sokat egyedül, vond be játékba, akár veled, akár a többi cicával. A társas kapcsolatok is csökkentik a demencia kialakulásának esélyét, mert közben aktívnak kell maradnia. Persze nem kell ötpercenként felzavarnod és játszani vele, de ne hagyd, hogy napokig kuksoljon a kanapén.

Könnyítsd meg a közlekedését!

cat-1225515_640.jpg

Mivel az idős cicák már kevésbé mozgékonyak, alakítsd át a területét, hogy könnyebb legyen neki a közlekedés. Vedd figyelembe, hogy már kisebbeket tud ugrani így sűrűbben kellenek polcok, vagy más segítségek a függőleges közlekedéshez. Ne legyenek szűk sarkok, inkább tág terek, hogy ne tudjon beszorulni.

Több alom és víz

Tegyél a lakás több részébe almot és vizestálat, hogy ne keljen sokat sétálnia egyik miatt sem. Így kevésbé valószínű, hogy nem ér oda időben az alomra, és azon kívül piszkít, valamint sűrűbben fog inni, ami idős korban még fontosabb. Az almot is könnyebben megközelíthetővé kell tenni, legyen nyitott, és alacsonyabb peremű, hogy könnyebben bele tudjon mászni. Valamint elég nagy, hogy könnyen meg tudjon benne fordulni. Az alomtállal kapcsolatban itt és itt, az itatással kapcsolatban pedig itt találsz még tanácsokat.

animal-blur-cat-128604.jpg

Megfelelő étrend

A korábbi étrend megváltoztatására is szükség lehet időskorban. Egyrészt a csökkent ízlelés és a rosszabb fogak miatt is, vagy egy kialakult betegség miatt van szükség diétára. De megelőzés miatt is érdemes áttérni senior tápra, a demencia ellen antioxidánsokban gazdag étrend ajánlott. Naponta többször kapjon enni, és lehetőleg napközben is legyen lehetősége "falatozni", ugyanis az idősebb cicák inkább többször esznek keveset. Viszont az étrendet is minden esetben érdemes egyeztetni állatorvossal!

Rendszeres orvosi kontroll

Ahogy nekünk, embereknek is, a cicáknak is fontos idősebb korban az egészségügyi ellenőrzés. 10 év felett ajánlott évente rendszeres orvosi kontroll, érdemes csináltatni vérképet, ellenőriztetni a fogak állapotát, a belső szerveket is. Utóbbit az orvos tapintással is meg tudja vizsgálni, és ha indokoltnak tartja, további, műszeres képalkotó vizsgálatokat is javasolhat, vagy vizelet-, illetve székletvizsgálatot. 

animal-cat-eyes-33537.jpg

Figyeljünk tehát idősödő kedvencünkre, megváltozott igényeire és állapotára, és állandó ingereket és állandóságot adjunk neki, már élete kezdetétől. Ha figyelsz a cicádra, ismered az igényeit, aktívan tartod, megfelelően táplálod és a rendszeres orvosi ellenőrzéseket sem hagyod ki, akkor hosszú és boldog élete lehet melletted.

Források: Origo. Informed, Webbeteg

 

Ha tetszett ez az írásom, kérlek oszd meg, és lájkold a Facebook-oldalam, illetve jelentkezz a blog Facebook-csoportjába, ahol hasznos tippeket kaphatsz sok macskás témában!

Valamint kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot, amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr5415226578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2019.10.22. 00:54:07

Csak egy sztori. Idös úr, aki az előttünk levő mini parkba hozta le a macskáját pórázon, aztán elengedte legelni. Mikor először találkoztunk, előadtam a műsort, hogy jaj, átment előttem egy fekete macska, kezdte magyarázni, én meg azt, hogy vicceltem. Többször találkoztunk, nem lettünk barátok ugyan, de mikor a cica 19 éves korában elment, azért megállított az utcán, és elmondta. Kérdeztem, hozzak-e kiscicát, mondta, ne, ezt a kapcsolatot már nem lehet pótolni.
süti beállítások módosítása