10 jel, amiből látod, ha boldogtalan a cicád!

2020. május 11. 08:35 - Macska_fogó

Korábban már megírtam, milyen jelei vannak annak, ha boldog cicád van, és adtam is tanácsokat, hogyan viselkedj, ha boldog cicát szeretnél, most pedig olyan jeleket írok le, amiből azt látod, ha a cicád boldogtalan. Lehet, hogy azt gondolod, hogy minek ezt külön leírni, hiszen nyilván a boldogság jeleinek ellenkezői a boldogtalanság jelei, de ennyire azért nem egyszerű a helyzet, és érdemes erről beszélni. Valamint adok majd tanácsokat is, hogy boldog lehessen a cicád.
animal-pet-cute-fur-137023.jpg

1. Sokszor elbújik

A félős cicák általában elbújnak, hogy ne legyenek szem előtt. Ez az "itt sem vagyok" hozzáállás, aminek a kiváltó oka az, hogy a a cicának nincs elég önbizalma, és nem érzi magát biztonságban a területén. Nem jó dolog, ha a cicád sokat van a kanapé alatt, vagy a szekrény mögött, esetleg a tetején, és szinte sosem látod. Ha magabiztos, nyugodt macskát akarsz, akkor zárd el ezeket a helyeket előle és adj helyette neki egy kuckót, amiből szemmel tarthatja a területét és te is látod.

LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, hogy támogasd a blogot, akár csak kávé árával, hogy továbbra is minőségi tartalmat tudjak nektek adni, és még több cicának és gazdinak segíteni! Támogatni Patreonon keresztül tudsz, kattints a linkre! Ha tudni szeretnéd, mit kapsz a támogatásért, vagy segítségre van szükséged a regisztrációhoz, a fenti linkeken azt is megtalálod. Köszönöm!

2. Este eszik, mikor senki sem látja

Ez az előző viselkedés "hard fokozaton", a cicád annyira fél, hogy enni sem mer előjönni a rejtekhelyéből. Ez semmiképpen sem tartható állapot, és minél előbb változtatni kell rajta. A fő probléma az, hogy nem érzi magáénak a területet, retteg, és ezért nem eszik akkor, amikor más láthatja vagy megzavarhatja. Ha ilyen cicád van, alkalmazd nála a beszoktatás módszerét.

3. Mindentől megijed

peeping-gray-cat-3389528_1.jpg

Ez valamennyivel jobb az előző helyzetnél, mert itt van, hogy előmerészkedik a cicád, de ha valaki hirtelen megy felé, leesik egy villa, dudál az utcán egy kamion, vagy bármi más váratlan történik, a cicád azonnal menekül egy sötét zugba. Itt is hasonló a probléma, mint a fenti esetben, ezért ugyanúgy a beszoktatás fog segíteni.

4. Elmenekül a vendégek elől

A cica nem ijed meg mindentől, de ha idegenek jönnek hozzád, akkor iszkiri van, és elő sem jön addig, ameddig maradnak. Megjegyzem, hogy bizonyos fokig ez nem gond, a legtöbb macskában van egy kis távolságtartás bármi idegennel szemben. Tehát ha a cicád elvonul a kuckójába, láthatóan jól érzi magát, és előjön, amikor elmentek a vendégek, vagy akár kicsivel később, még a vendégnek is mutatkozik az, jó.

close-up-photography-of-kitty-1022158.jpg

A baj ott kezdődik, ha a cicád egy vendégtől pánikba esik, és ha elmegy, is sokára tudod előcsalogatni, esetleg elveszti egy időre a szobatisztaságát vagy más kellemetlen dolgot csinál. Ilyenkor a legtöbbször kiderül, hogy a cica általában is bizonytalan és félős. így itt is kuckóra kell felváltanod a búvóhelyet, és érdemes a beszoktatás egyes részeit alkalmaznod (pl. az etetés rendszerének bevezetése).

5. Megtámadja a vendégeid

Több olyan cicával foglalkoztam már, amelyik megtámadta a gazdájához érkező vendégeket. Ilyen volt Kemi is, aki végül hozzám került és befogadtam. A probléma ilyenkor az, hogy bizonytalan a cicád, nem érzi magáénak a területet, ezért védi minden idegentől. A megoldás itt is az, hogy növelni kell az önbizalmát, vagyis napi rutint kell vinni az életébe, kell neki egy saját kuckó, ellenben meg kell szüntetni az elbújási lehetőségeket. És ha ez megvan, akkor fokozatosan lehet vendégeket fogadni.

6. Megtámad téged

selective-focus-photography-of-tabby-kitten-1300152.jpg

Ha téged is megtámad a cicád, annak lehet ugyanaz az oka, mint fent, és akkor ugyanúgy kell kezelni, de lehet az is, hogy játszani akar, de nem tudja, hogyan szabad és hogyan nem. Ebben az esetben durva játékról van szó, tipikusan amikor egy fiatal cica a kezed vagy lábad támadja meg. Tanítsd meg tehát neki, hogyan szabad játszani.

7. Megtámadja a másik állatot 

A másik állat támadása sem éppen a boldogság jele, sokkal inkább azé, hogy védeni akarja a területét másoktól, adott esetben a másik cicától vagy kutyától. Az önbizalom növelése a beszoktatás módszerével itt is jó szolgálatot tehet, amennyiben nincsen rutinja az etetésnek vagy nincs saját kuckója. Emellett alkalmazni kell a kutyával vagy macskával való összeszoktatást, és ha cicák között durva verekedés van, akkor valamelyik valószínűleg "préda" szerepet játszik, ezt is kezelni kell.

8. Nem szobatiszta

shallow-focus-photography-of-cat-2286016.jpg

A szobatisztaság elvesztése - amennyiben nem betegség áll a háttérben - a legtöbb mindenre vezethető vissza, és így a legnehezebb kezelni, de az biztos, hogy valamilyen frusztráció vagy bizonytalanság okozza. Például hogy nem érzi magáénak a macska területét, ezért odarakja a szagát (vizeletét), ahol a gazdi szaga is intenzíven jelen van (az ágyba). De okozhatja egy másik macska jelenléte, vagy egy, a kertbe bejáró macska, vagy csak az, hogy kevés az alomtálca, nincs jó helyen, vagy kicsi, és akkor az alom minőségéről és mennyiségéről nem is beszéltünk. Több cikket írtam már erről a Cicám összepisili a lakás sorozatban, érdemes mindent elolvasnod, ha ilyen problémáid vannak, és kipróbálnod az ott leírtakat: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész.

9. Éjszaka nem hagy aludni

tabby-cat-812421.jpg

Ez rendszerint fiatal és energiával teli lakáscicáknál fordul elő, a legtöbbször hiányzik neki a lemozgatás, mint testileg, mint szellemileg, ezért éjszaka rohangál a lakásban, rád ugrik, miközben alszol, és leveri a kedvenc vázádat. A cicád ilyenkor napközben unatkozik, ezért pár dolgot változtatnod kell az életében. Rutint és rendszeres játékot kell vinned a mindennapokba, "be kell kapcsolnod" napközben a cicatévét, hogy nyugodtan aludhassatok éjjel.

10. Szétkarmolja a bútoraid

A bútorok kaparása általában normális cicatevékenység, de ha a tied túlzásba viszi, akkor okozhatja frusztráció. Ismét csak nem érzi magát biztonságban, ezért jelöli minden bútoron, hogy ő ott van. Ki kell derítened, mi zavarja, és biztonságot kell neki adnod. Ebben segíthet a beszoktatás lépései ismét, illetve ha megismered, hogyan és mit szeret kaparni a cicád, majd annak megfelelően változtatsz a lakás berendezésein.

Remélem segítettem felismerni, ha nem (eléggé) boldog a cicád. Találsz még segítséget a cicaboldogság eléréséhez a blogban. Ha pedig kérdésed van cicád viselkedésével kapcsolatban, tedd fel itt a blogban kommentként, vagy írj a Facebook-oldalon üzenetet! De a Facebook-csoportban is kérhetsz segítséget.

Kérlek, ha tetszett a cikk, segített neked egy írásom, vagy én adtam neked tanácsot amivel sikerült jobban megérteni és "megszelídíteni" a cicádat, akkor támogasd a munkámat, legyél Te is rendszeres pártfogója az oldalnak! Kattints ide a részletekért: https://www.patreon.com/szac

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szeretemacicamat.blog.hu/api/trackback/id/tr8515488540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2020.05.18. 10:13:32

A macskáim dolgoznak. Ha nem dolgoznának, tele lennénk egérrel és patkánnyal (majdnem minden nap zsákmányolnak). Nyeles telek végében van a házunk, az összes macska a hátsó kertekben közlekedik. Igen, benne van a pakliban, hogy történik velük valaki, viszont harminc év alatt egyetlen macskánknak esett baja (ő csak kimerészkedett a teleknyélen, és elütötték). Aki lakásban akar macskát tartani, inkább ne tartson, hacsak nem dolgozik vele SZAKSZERŰEN napi 2-3 órát, hogy az ösztöneit levezesse (vagy nem zabáltatja gömbszimmetrikusra, hogy ne is legyen kedve mozogni. Akkor is frusztrált lesz az állat, csak nem látszik rajta annyira). Aki forgalmas út mellett lakik és az egyetlen kivezető út a kertből az utca felé van, az ne tartson macskát. Egyáltalán, minden állat tartását alaposan át kell gondolni. De ne zrikáljuk már egymást azzal, hogy villamosszékba való tömeggyilkos az, aki a macskát kiengedi.

Macska_fogó 2020.05.19. 19:43:10

@Kovácsné: gondolom ezt nem ehhez a cikkhez szántad, csak oda nem tudtad leírni ;) Van amiben egyetértek veled, de van amiben nem. Azzal egyetértek, hogy át kell gondolnia annak, aki állatot akar tartani, hogy mit vállal, és tudja-e vállalni. Számomra viszont a macskáim nem munkások, hanem társállatok, ahogy szerintem a feleség sem takarításra és főzésre van, hanem társnak. És szerintem nem minden macska egyforma, és hiba azt mondani, hogy minden macska ilyen vagy olyan. Vannak mozgékonyabb és vannak lustább macskák, ahogy emberek között is van mindkettő. Azt írod, hogy egyszer ment kicsit messzebb egy macskád, és rögtön meg is halt. Nem tudom, hány macskád van, vagy volt eddig, és azok hány évet éltek, elmentek 5-8 éves korukban, de mivel mind ivaros, és folyamatos az utánpótlás, ez nem is baj neked? Vagy mind ivartalanított, oltott, és megélik a 15 éves kort is? A macska szerintem társállat, tehát az ember mellett a helye, ha pedig az emberek többsége már nem nem vidéken él, hanem városban, lakásban, akkor ott a helye a macskának is. Az állattartás pedig felelősség, ezért aki vállalja, hogy állatot tart, az vigyázzon is rá.

Zsurzs Katalin 2021.05.31. 14:18:12

Kedves Attila! Tanácsát szeretném kérni, befogadtam egy utcáról mentett néhány hónapos,menhelyes cicát kb. 3 hónapja. A teljes fantomléttel kezdtük,csak onnan tudtam,hogy a lakásban van,hogy evett és érdekes -de rendesen járt az alomra. Azóta lassan eljutottunk oda, hogy a mellém letett tálból eszik, a mellettem lévő ülésen már nyugodtan alszik,amíg meg nem mozdulok. Ha felállok, elmenekül. próbáltam kézből kínálni finom falatokat,de az elég veszélyes, mert meg akarja szerezni a kaját és elfut vele. Nem engem akar karmolni, a kajért nyúl,de igen éles karmai vannak...Előjön,ha hazaérek, éjjel is ébredek arra,hogy leül mellém és néz. De úgy érzem,most megrekedtünk. Hozzáérni nem lehet,nem tudom,hogy tudnám megsimogatni. Nemigen tud játszani, néha gurigat csörgő labdákat,de elunja. Mióta itt van, hangját nem hallottam, még egyszer sem nyávogott. Mi legyen a következő lépés? Mit tehetek? Válaszát előre is köszönöm. Zs.K.
süti beállítások módosítása